Akne

Liječenje akni kod dermatologa kao najbolje rješenje za akne

Akne - liječenje akni kod dermatologa kao najbolje rješenje za akne

Akne su uobičajeni kronični poremećaj kože koji zahvaća folikul dlake i žlijezdu lojnicu pri čemu dolazi do širenja i začepljenja folikula te posljedične upale.

Akne su uobičajeni kronični poremećaj kože koji zahvaća folikul dlake i žlijezdu lojnicu pri čemu dolazi do širenja i začepljenja folikula te posljedične upale. 

Kod koga se pojavljuju akne?

Akne se pojavljuju i kod muškaraca i kod žena, neovisno o rasi. Najčešće se pojavljuje u  adolescenata i mlađih odraslih osoba. Čak 85% adolescenata u dobi od 16 do 18 godina ima akne. Usprkos navedenom, akne se pojavljuju i u dječjoj dobi te u odraslih osoba. 

Što uzrokuje akne?

Akne su multifaktorijalna bolest, međutim točni mehanizmi nastanka do danas nisu u potpunosti poznati.

Neki od poznatih faktora za nastanak akni su:

 • pojava akni u obitelji
 • endogeni i egzogeni androgeni hormoni
 • bakterije (Cutibacterium acnes)
 • poremećeni mehanizmi urođene imunosti (pojačana produkcija upalnih medijatora)
 • okluzija folikula dlake

 

Pojava akni može biti izazvana:

 • sindromom policističnih jajnika
 • lijekovima - steroidi, hormoni, antikonvulzivi, inhibitori receptora epidermalnog faktora rasta i drugi
 • primjenom okluzivne (komedogene) kozmetike
 • prehranom koja je bogata mliječnim proizvodima i hranom s visokim glikemijskim indeksom

Koja su klinička obilježja akni?

Akne se često pojavljuju samo u području lica, međutim mogu zahvatiti i vrat, prsa i leđa.

Kliničku sliku karateriziraju:

 • otvoreni i zatvoreni neupaljeni komedoni (miteseri i bijele ''točkice'')
 • upalne papule i pustule (kod težih kliničkih oblika upalni nodusi i pseudociste)
 • postupalne eritematozne ili hiperpigmentirane mrlje i ožiljci
 • utjecaj na psihofizičko zdravlje

Težina kliničke slike se klasificira kao blaga, umjerena ili teška s obzirom na broj prethodno navedenih karakterističnih kožnih lezija.

Koje pretrage je moguće učiniti kod pacijenata s aknama?

U većini slučajeva dijagnostička obrada pacijenata nije potrebna. Prema mišljenju nadležnog liječnika, dodatno je moguće učiniti mikrobiološke briseve kože te eventualno hormonsku obradu kod žena.

Kako se liječe akne?

Osnova liječenja akni, bez obzira na težinu kliničke slike, je adekvatna njega kože preparatima namijenjenima za kožu sklonu nepravilnostima, to jest aknama.

 • Blagi oblik akni

U ovom obliku akni primjenjuje se lokalna terapija preparatima poput adapalen kreme ili gela, benzil-peroksida te azelaične ili salicilne kiseline kao antiseptičkih i/ili keratolitičkih sredstava.

 • Umjereni oblik akni

U lokalnoj terapiji koriste se prethodno navedeni preparati, međutim češće u kombinaciji nego samostalno. Tako na primjer, dobar terapijski učinak ima kombinacija benzil-peroksida i klindamicina (antibiotik) ili kombinacija adapalena i benzil-peroksida. U slučaju da lokalna terapija ne daje zadovoljavajući terapijski učinak, u terapiju se uvodi sustavna peroralna antibiotska terapija. Od antibiotika se primjenjuje doksiciklin i azitromicin po specifičnim shemama primjene namijenjenima baš za liječenje akni.

 • Teški oblik akni

Kada se radi o teškoj kliničkoj slici akni, najbolje rezultate liječenja daje terapija peroralnim retinoidima (derivati vitamina A) – isotretionin u dozi koja ovisi o tjelesnoj težini pacijenta i težini same kliničke slike. Retinoidi su lijekovi koji imaju brojne nuspojave te je potreban oprez kod primjene i redovite kontrole nadležnog liječnika.

U slučaju dokazanog hormonskog disbalansa kod žena (npr. sindrom policističnih jajnika), kao dodatno liječenje akni, u obzir dolazi i uvođenje oralne hormonske kontracepcije.

Kakvi je prognoza akni?

Najčešće se akne povuku do 25. godine života, međutim kod određenih pacijenta, poglavito žena, one mogu i dalje perzistirati. Liječenje izotretinoinom može dovesti do dugotrajne remisije u mnogih bolesnika.

Iako je najveća učestalost pojavnosti akne u adolescenata, akne se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi, uključujući djetinjstvo te odraslu dob. Upravo zbog toga akne imaju značajan psihološki učinak na bolesnika koji se jedino može spriječiti ili ublažiti pravodobnim i adekvatnim liječenjem.

U Poliklinici Lohuis Filipović sve smo prilagodili upravo pacijentima, od uljudnog osoblja, profesionalnog pristupa, pa sve do primjene najkompetentnijih metoda rada. Sve činimo kako biste se u našoj ordinaciji osjećali što ugodnije i u sigurnim rukama, u nadi da ćete pri izlasku iz naše poliklinike zauvijek u zaborav baciti probleme s kojima ste nam prvotno i došli.

Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na broj +3851 2444646 ili putem našeg online obrasca.