icon

Odaberite jedan od multidisciplinarnih centara.

Štitnjača

Cjelovit pristup rješavanju problema štitne i nadštitnih žlijezdi.

UVOD

 

LF Centar za štitnjaču nudi cjelovit pristup rješavanju problema štitne i doštitnih žlijezdi. Poremećaji rada štitnjače su česti i mogu dramatično utjecati na kvalitetu čovjekovog života.

 

Naš multdisciplinarni tim okuplja stručnjake iz područja otorinolaringologije, radiologije, endokrinologije i patologije, koji usko surađuje kako bi uspješno postavili dijagnozu i liječenje pacijenata uz pozitivne i dugoročne rezultate.

 

 

INDIKACIJA

Naš tim ima veliko iskustvo u liječenju različitih stanja štitne i doštitnih žlijezda kao što su:

 

 

Vodeći strogo računa o sigurnost pacijenta prilikom kirurškog zahvata, koristimo intraoperativni monitoring živca kod svake operacije koju izvodimo.

DIJAGNOSTIKA

LIJEČENJE

OPERACIJA ŠTITNJAČE

Operacija paratireoidnih žlijezda

Operacija parotide

Operacija limfnih čvorova na vratu

 

Blog

Čvorovi u štitnjači

Čvorovi u štitnjači vrlo su česti, javljaju se kod 15 do 65 posto populacije svih starosnih dobi. Javljaju se i kod žena i kod muškaraca, ali su naročito česti kod žena (50 posto žena u starosnoj dobi od 50 godina, ili starijih, imaju čvor u štitnjači).

Čvorove u štitnjači obično prvi primijete pacijenti i njihovi liječnici tijekom rutinskog fizikalnog pregleda vrata, a ponekad se slučajno otkriju prilikom radiografske procjene vrata (kao što su snimke na CT-u , rendgenu, MR-i,  ili ultrazvuku). Ove studije izvode se obično radi procjene nekog drugog stanja pacijenta – možda zbog udarca nakon nezgode s motornim vozilom, zbog  kroničnog kašlja,  ili  kod ultrazvučnog pregleda karotidne areterije pacijenta.

Iako je velika većina čvorova u štitnjači dobroćudna, liječnik treba procijeniti značajno povećan čvor štitnjače, jer  je približno 5 do 10 posto čvorova štitnjače kancerogeno. Općenito, čvor u štitnjači smatra se „značajnim“ ako je veliki 1 cm ili veći, i/ili onaj čije je izgled na ultrazvuku zabrinjavajući.  

Veliki čvorovi često se odstranjuju iz brojnih razloga. Veliki benigni čvorovi u štitnjači mogu stvarati pritisak i dovesti do formiranja guše. Čvorove štitnjače koji proizvode višak tiroidnog hormona također treba odstraniti. Konačno, neki čvorovi štitnjače tako su veliki da se standardnim dijagnostičkim pristupima ne može točno procijeniti mogućnost pojave raka; zbog toga i njih treba odstraniti kirurškim putem.

pregled

Pošaljite upit ili nas kontaktirajte odmah