Terapija lijekovima

Postoje mnogi lijekovi koji se mogu koristiti u liječenju glavobolje. Neki su nespecifični i mogu se dobiti bez recepta, dok su drugi posebno namijenjeni liječenju migrene ili nekih drugih tipova glavobolje. Pronalaženje pravog lijeka ili kombinacije lijekova zahtijeva stručno znanje i usmjeravanje. Naš neurolog može Vam pomoći u doziranju najboljeg lijeka za Vašu specifičnu glavobolju.

Prednosti:

 • Siguran i neinvazivan postupak u liječenju glavobolje
 • Preventivni tretman

Dobri kandidati:

 • Pacijenti koji pate od glavobolje

Nisu dobri kandidati:

 • Pacijenti koji imaju povijest neuspjelog liječenja medikamentima
 • Pacijenti sa intolerancijom prema nuspojavama prethodnih liječenja.
 • Pacijenti koji pate od glavobolje uzrokovane pretjeranom upotrebom lijekova

 

O postupku

Postoji ogroman izbor lijekova za liječenje glavobolje. Prije nego počnete uzimati bilo koji lijek metodom pokušaja i pogrešaka, važno je obratiti se stručnjaku koji će ispravno dijagnosticirati Vašu skupinu simptoma podrobnom anamnezom, a u nekim slučajevima i dodatnim nalazima krvi ili skeniranjem. U Centru za glavobolju LF, naši neurolozi pomoći će Vam odrediti Vaš tip glavobolje i sukladno tome pronaći najdjelotvornije lijekove koji sprječavaju i zaustavljaju glavobolju. 

 

Uobičajeni lijekovi protiv bolova – bez recepta liječnika specijaliste (BRp)
Sljedeći BRp lijekovi često se navode kao najdjelotvorniji u liječenju i ublažavanju migrena:

CAFFETIN: Od četiri aktivne supstance, analgetsko djelovanje potvrđeno je kod tri: paracetamol, propifenazon, kodein, dok se kofein može smatrati pomoćnim agensom koji pomaže djelovanju analgetika. Kofein u toj kombinaciji omogućava jednak analgetski učinak sa 40% manjom dozom.

IBUPROFEN: Pacijent obično uzima dozu od 400 ili 600 mg. Aktivni sastojak je nesteroidni protuupalni ibuprofen. Pacijenti mogu birati između tableta ili kapsula tekućeg gela. 

NALGESIN: Ovo je još jedan nesteroidni, protuupalni lijek koji je često djelotvoran u ublažavanju bola i prevenciji migrena. Ovisno o planu liječenja, može se propisati njegovu snažniju verziju. Aktivni sastojak je naproksen, koji je nesteroidni, protuupalni lijek.

 

Lijekovi koji zaustavljaju napade migrene
Posebno razvijeni lijekovi za zaustavljanje glavobolje djeluju na nekoliko različitih načina: smanjuju neurogenu upalu, blokiraju otpuštanje neurotransmitera i ne dopuštaju da signal bola stigne do mozga. Ovi lijekovi mogu osigurati brzo ublažavanje simptoma koji bi inače postali onesposobljavajući. Među uobičajenim lijekovima za zaustavljanje migrene su:

 • SUMATRIPTAN
 • DIHIDROERGOTAMIN
 • TRAMAL

Indometacin je nesteroidni, protuupalni lijek koji se obično propisuje za liječenje mučnine uzrokovane migrenom. Vaš LF doktor reći će Vam koja vrsta lijekova najbolje može zaustaviti specifične simptome Vaše migrene.

 

Preventivni lijekovi protiv migrene
Lijekovi koji sprječavaju migrenu nazivaju se preventivni ili profilaktični. To je raznolika grupa lijekova koja uključuje beta-blokatore, anti-serotonergetike, antidepresive, antikonvulzive, blokatore kalcijskih kanala i inhibitore angiotenzina II.  Nedostatak ovih lijekova je u tome što mogu proteći mjeseci dok oni počnu djelovati, a možda ćete morati probati nekoliko različitih lijekova prije nego što nađete jedan ili više njih koji Vam pomažu. Među popularnim preventivnim lijekovima protiv migrene na tržištu su:

 • PROPRANOLOL
 • LIZINOPRIL
 • AMITRIPTILIN

Lijekovi su vrlo učinkoviti i mogu predstavljati pravi odgovor na oneposobljavajuće napade.
Molimo da slijedite upute Vašeg doktora iz Klinike LF kad koristite različite preventivne lijekove protiv migrene.

 

Rizici pri uzimanju lijekova
U Centru za glavobolju LF radimo s pacijentima kojima redovito uzimanje lijekova protiv bolova nije donijelo olakšanje. Naš je cilj iznaći alternativne tretmane lijekovima koji imaju dugotrajne učinke. Međutim, postoje rizici i problemi prilikom uzimanja preventivnih kao i lijekova za zaustavljanje napada migrena, kao što su:

 

 • Onesposobljavajući napadi unatoč terapiji
 • Ovisnost o lijeku
 • Lijekovi koji pogoršavaju migrenu – glavobolja uzrokovana pretjeranom upotrebom lijekova
 • Pacijent koji radije ne bi uzimao lijekove
 • Nuspojave kod uzimanja lijekova

Iako mnogi pacijenti pronađu rješenje u lijekovima za zaustavljanje ili prevenciju migrene, neki preferiraju ili traže druge metode liječenja. Ako Vam lijek ne djeluje, razmislite o drugim opcijama, kao što su kirurgija migrene ili injekcije botulinum toksina A.

 

FAQ - Često postavljana pitanja

Što činiti u slučaju komplikacija?
Ako se pojave komplikacije, dva koraka su važna – odmah identificirati vrstu komplikacije i bez odgode početi liječenje.

Druge terapije

Instagram feed

KONTAKT

logo

Obratite nam se prijavom na naš online obrazac ili pozivom
na telefonski broj +3851 2444646

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg
sigurnog online obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata
putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Pošaljite nam svoj upit
s povjerenjem

Radno vrijeme

Pon - Pet     10:00 - 20:00h
Radno vrijeme - narudžbe
Pon - Pet     10:15 - 18:15h

Kontakt

   Telefon: +3851 2444 646
   Email: info@lf-mg.com

Lokacija

   Libertas zgrada 5. i 6. kat
Trg Johna Fitzgeralda Kennedya 6b,
10000 Zagreb

Parkirno mjesto

   Parking osiguran ispred zgrade Poliklinike
uz prethodnu najavu telefonom.