Kirurgija nosa u pacijenata sa glavoboljom

Endoskopska kirurgija sinusa je postupak koji se koristi kod proširenje prolaza za drenažu nosa i sinusa, kao i poboljšanje disanja na nos. Začepljenost ovih prolaza može dovesti do sinusitisa kada se sinusi upale i uzrokuju bol i otežano disanje.

Primjenom ove kirurgije uz minimalno invazivni pristup, vaš oporavak biti će puno brži. 

Ciljevi ovog kirurškog zahvata:

  • Smanjiti ili potpuno ukloniti glavobolju
  • Smanjenje broja i težine infekcija sinusa
  • Ublažavanje simptoma povezanih s upalom sinusa
  • Poboljšanje protoka zraka kroz nos

 

Što trebate znati

Endoskopska kirurgija sinusa obavlja se u općoj anesteziji. Vaš doktor će koristiti endoskop, tanku cijev s kamerom i izvorom svjetla, kako bi omogućio vizualizaciju sinusa.

Anatomija sinusa i blizina drugih struktura kao što su oko i mozak čine kirurgiju u ovom predjelu glave vrlo delikatnom. Cilj endoskopske sinusne kirurgije je otvaranje sinusnih šupljina. To obično umanji učestalost i težinu infekcije, olakša disanje kroz nos i ublaži simptome u sinusima poput alergija i glavobolje.

Postupak se naziva funkcionalna endoskopska sinusa kirurgija (FESS) zato što liječnik koristi endoskop (malu čvrstu cijev sa izvorom svjetla i kamerom) kako bi se na ekranu vidjela uvećana unutrašnjost sinusa.

Operacija sinusa može se izvesti endoskopskim pristupom, ili klasičnim u kojem se sve obavi uz izravnu vizualizaciju golim okom ali uz rezove u pravilu unutar usne šupljine. Endoskopski pristup omogućava minimalno invazivan zahvat, a ujedno i maksimalno precizan. Ovom vrstom operacije možemo obraditi sve sinusne šupljine po potrebi (maksilarnu, etmoidnu, frontalnu i sfenoidnu).

Koriste se specijalni instrumenti kako bi se sigurno i učinkovito odstranili uzroci začepljenja sinusa, kao što su prirodna začepljenja, nosni polipi i zadebljalo tkivo.

Specijalizirani instrumenti koriste se također za ispravljanje septuma i smanjenja nosne školjke, ako je potrebno.

 

Oporavak

Tijekom sljedećeg dana, dolazite u našu kliniku na pregled, gdje ćemo provjeriti je li sve u redu i kako napreduje oporavak. Tada se odstranjuju tamponi u nosu pa ćete moći disati kroz nos. Dobit ćete upute za ispiranje operiranih nosnih šupljina fiziološkom otopinom i antibiotsku mast za sljedećih deset dana.

Oporavak nakon operacije sinusa zahtijeva kratak ili nikakav prestanak svakodnevnih aktivnosti. Neki pacijenti mogu imati manje otekline koje se same povuku u prvih nekoliko dana oporavka. Oporavak može pratiti slaba ili nikakva bol i nelagoda, a većina pacijenata može se vratiti na posao za sedam dana.

 

Rizici

Najčešća nuspojava nakon operacije je iscjedak iz nosa, koji sam nestane za nekoliko dana. Drugi mogući rizici i komplikacije nakon operacije iznimno su rijetke, osobito ako ste u rukama dobrog kirurga, ali mogu biti:

  • Krvarenje ( hematomi)
  • Infekcija
  • Sporo zarastanje rane
  • Rizici anestezije
  • Mogućnost ponavljanja operacije

O ovim i drugim rizicima porazgovarat ćete prije pristanka na operaciju. Važno je da Vašem kirurgu, specijalistu za uho, nos i grlo, postavite pitanja o svemu što Vas brine.

 

Često postavljena pitanja

Koliko je dugo razdoblje oporavka?

Oporavak obično traje samo nekoliko dana. Svakodnevnim poslovima možete se vratiti već dan nakon operacije.

Što činiti u slučaju komplikacija?

Ako se pojave komplikacije, dvije stvari su važne – odmah identificirati vrstu komplikacije, te žurno početi liječenje. Ovisno o vrsti komplikacije, liječenje će biti u rasponu od sekundarne operacije do umirujućeg razgovora.

Druge terapije

Instagram feed

KONTAKT

logo

Obratite nam se prijavom na naš online obrazac ili pozivom
na telefonski broj +3851 2444646

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg
sigurnog online obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata
putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Pošaljite nam svoj upit
s povjerenjem

Radno vrijeme

Pon - Pet     10:00 - 20:00h
Radno vrijeme - narudžbe
Pon - Pet     10:15 - 18:15h

Kontakt

   Telefon: +3851 2444 646
   Email: info@lf-mg.com

Lokacija

   Libertas zgrada 5. i 6. kat
Trg Johna Fitzgeralda Kennedya 6b,
10000 Zagreb

Parkirno mjesto

   Parking osiguran ispred zgrade Poliklinike
uz prethodnu najavu telefonom.