Kirurgija migrene - dekompresija osjetilnih živaca

Zadnjih 10 godina liječnički tim LF-Medical group-a -- dr.sc. Peter JFM Lohuis i dr.sc. Boris Filipović -- je razvio i primjenjuje novi, siguran i minimalno invazivan kirurški zahvat kod najnesnošljivijih tipova glavobolje.

Ova kirurška tehnika je ispitana i opisana u recenziranim svjetskim medicinskim časopisima s preko 50-tak publikacija.

Naš tim sudjelovao je u pisanju stučne knjige na ovu temu, koja je izdana 2020. godine.

Postupak se zasniva na dekompresiji osjetih živaca na glavi i vratu te je zbog toga opisno nazvan - kirurgija glavobolje dekompresijom živca - popularno nazvana “kirurgija migrene”.

 

Što trebate znati

Kirurška dekompresija živca u liječenju glavobolje uključuje otpuštanje grana perifernih osjetnih živca u 4 različita područja glave i vrata za koje se vjeruje da su točke-okidači migrene ali i drugih tipova glavobolja:

  • frontalni-čeoni - dekompresija supraorbitalnog (SON) i supratrohlearnog živca (STN)
  • temporalni-sljepoočni - dekompresija aurikulotemporalnog živca (ATN)
  • srednji dio lica – zigomatična regija – dekompresija zigomatično-facijalnog živca (ZFN)
  • okcipitalni-potiljačni - dekompresija velikog okcipitalnog živca – (GON)

Migrena se već dugo dovodi u svezu sa kompresijom i iritacijom glavnih perifernih živaca glave i vrata, izazvane okolnim mišićem, fascijom i periosteumom (pokosnicom). U slučaju jake glavobolje ovi živci su također genetski više podložni reakciji na kompresiju.

Oslobađanjem od pritiska stisnutih živca kirurškim putem može se smanjiti učestalost, jačina i trajanje glavobolje, pa čak i u potpunosti ukloniti.  Naše nedavno objavljene studije kao i one objavljene u zadnjih 10 godina, mogu potvrditi da je uz pravilno postavljene indikacije kirurški zahvat najučinkovitiji postupak koji, u usporedbi sa raznim terapijama lijekovima ili injekcijama BTX-a, gotovo da nema nuspojava.

 

Detalji o operacijama

Operacije migrene se obavljaju su općoj anesteziji.

U večini slučajeva – frontalni, temporalno, zigomatičko koristimo endoskop (malu čvrstu cijev sa izvorom svjetla i kamerom) kako bi se na ekranu vidjela pritisnute živce.

Operacija se osim endoskopskim pristupom, u slučaju glavobolje u području vrata izvodi klasičnim putem u kojem se sve obavi uz izravnu vizualizaciju golim okom ali male rezove. Endoskopski pristup omogućava minimalno invazivan zahvat s režovim skrivenima u kosi, a ujedno i maksimalno precizan.

Koriste se specijalni instrumenti kako bi se sigurno i učinkovito odstranili uzroci pritiska živaca – fascije, mišići, kosti.

 

Kakve rezultate očekivati

Dokazi o učinkovitosti kirurgije migrene se ubrzano povećavaju, budući da različite grupe kirurga širom svijeta neprekidno izvještavaju o tome i objavljuju rezultate. U većini slučajeva kirurgija ima dugotrajan učinak. U tim studijama, ishod se vrednuje postotkom pacijenata čije je postoperativno smanjenje simptoma glavobolje 50% ili više. U ovim uvjetima, postotak uspješnosti kirurgije migrene u najnovijim objavljenim studijama povećao se gotovo na 95%.

Mi smo također nedavno objavili studiju koja se nadovezuje na naše ranije (desetogodišnje) u kojima smo pokazali da je kirurgija migrene izuzetno učinkovito i sigurno liječenje glavobolje kod pažljivo odabranih pacijenata.

 

Oporavak

Oporavak nakon operacije migrene zahtijeva kratak ili nikakav prestanak svakodnevnih aktivnosti. Neki pacijenti mogu imati manje otekline koje se same povuku u prvih nekoliko dana oporavka. Oporavak može pratiti slaba ili nikakva bol i nelagoda, a većina pacijenata može se vratiti na posao za sedam dana.

 

Rizici

Najčešća nuspojava nakon operacije je osjećaj utrnutosti na mjestu operacije, koji sam nestane za nekoliko dana do najviše mjesec dana. Drugi mogući rizici i komplikacije nakon operacije iznimno su rijetke, osobito ako ste u rukama dobrog kirurga, ali mogu biti:

  • Krvarenje ( hematomi)
  • Infekcija
  • Sporo zarastanje rane
  • Rizici anestezije
  • Mogućnost ponavljanja operacije

O ovim i drugim rizicima porazgovarat ćete prije pristanka na operaciju. Važno je da Vašem kirurgu, postavite pitanja o svemu što Vas brine.

 

Često postavljena pitanja

Koliko je dugo razdoblje oporavka?

Oporavak obično traje samo nekoliko dana. Svakodnevnim poslovima možete se vratiti već dan nakon operacije.

Što činiti u slučaju komplikacija?

Ako se pojave komplikacije, dvije stvari su važne – odmah identificirati vrstu komplikacije, te žurno početi liječenje. Ovisno o vrsti komplikacije, liječenje će biti u rasponu od sekundarne operacije do umirujućeg razgovora.

Druge terapije

Instagram feed

KONTAKT

logo

Obratite nam se prijavom na naš online obrazac ili pozivom
na telefonski broj +3851 2444646

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg
sigurnog online obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata
putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Pošaljite nam svoj upit
s povjerenjem

Radno vrijeme

Pon - Pet     10:00 - 20:00h
Radno vrijeme - narudžbe
Pon - Pet     10:15 - 18:15h

Kontakt

   Telefon: +3851 2444 646
   Email: info@lf-mg.com

Lokacija

   Libertas zgrada 5. i 6. kat
Trg Johna Fitzgeralda Kennedya 6b,
10000 Zagreb

Parkirno mjesto

   Parking osiguran ispred zgrade Poliklinike
uz prethodnu najavu telefonom.