Botulinum toksin A - BoNTA injekcije

Iste injekcije botulinum toksina koje se primjenjuju u estetici lica za uklanjanje bora, mogu se koristiti kod liječenja određenih vrsta glavobolja – osobito KRONIČNE DNEVNE GLAVOBOLJE što uključuje; kroničnu migrenu, kronične tenzijske glavobolje i dr.

Proteklih 15 godina dr. sc. Filipović bavi se znanstvenim istraživanjem u ovom području u sklopu istraživačke skupine koja je ispitivala mehanizam djelovanja BoNTA-e u liječenju glavobolje. U LF-Medical Group razvili smo protokol primjene injekcije koji uključuje minimalnu dozu lijeka za postizanje učinkovitog liječenja glavobolje, a bez promjena u izgledu i skladnosti lica.

 

Prednosti

 • siguran i neinvazivan postupak u liječenju glavobolje
 • dugotrajan učinak (više od 12 tjedana) nakon jedne primljene injekcije
 • nema prekida uobičajenih aktivnosti
 • preventivni tretman

 

Dobri kandidati

 • pacijenti s kroničnom migrenom
 • pacijenti koji imaju povijest neuspjelog djelovanja lijekova
 • pacijenti koji žele trajnije rješenje

 

Nisu dobri kandidati

 • pacijenti koji su razvili antitijela prema BoNT-a – u tom slučaju liječenje je nedjelotvorno

 

O postupku

Injekcije BoNTA-a sprječavaju kronične glavobolje blokirajući živčane impulse u osjetilnim živcima koji prenose signale boli u slučaju glavobolje. Istraživanje upotrebe BoNTA-e u liječenju migrena počelo je nakon što su pacijenti, koji su ga primali zbog drugih stanja, kao što su bore na licu, primijetili povlačenje simptoma migrene.

Naš dr. sc. Filipović je bio dio istraživačkog tima koji je otkrio točan radni mehanizam BoNTA-e kod migrene i drugih vrsta glavobolje. Ova grupa objavila je više od 30 međunarodnih radova na tu temu u proteklih 15 godina. (vidi: objavljeni radovi)

BoNTA se razlikuje od drugih tipova preventivnog liječenja glavobolje: to je postupak koji se provodi svakih otprilike 12 tjedana kao kontinuirana preventivna metoda. Postupak se sastoji od više injekcija koje se mogu davati u čelo, sljepoočnice i stražnji dio vrata, ciljajući živce koji su obično okidači migrene.

Kad se daju u čelo, dodatni pozitivni učinak ovog postupka je smanjenje bora u tom dijelu lica.

 

Rezultati koje možete očekivati

Injekcije BoNTA-e su prikladne za pacijente koji su iskusili nuspojave na prethodno liječenje ili općenitu nedjelotvornost korištenih lijekova. BoNTA može također koristiti pacijentima kojima je dosta pokušaja liječenja medikamentima koje se uzima oralno te bi ih rado zamijenili lokalno ciljanim tretmanom.

Svaki pacijent kojeg muči glavobolja je drukčiji, neki mogu početi osjećati blago olakšanje tek par tjedana nakon liječenja BoNTA-om – početni rezultat može biti ograničen na slabljenje glavobolje. Istraživanje pokazuje da pacijenti mogu osjetiti značajno smanjenje napada migrene nakon drugog i trećeg ciklusa injekcija, a vremenski razmak između svakog ciklusa je 12 tjedana.

 • 81 % pacijenata navode da je glavobolja rjeđa i/ili slabijeg intenziteta 
 • 61 % navode izuzetno dobro popuštanje bola   
 • 20 %  navode djelomično smanjenje bola  

Nakon dva tretmana, pacijenti navode da mjesečno imaju i do devet dana glavobolje manje.

Ako nakon trećeg ciklusa pacijenti ne primijete nikakve promjene u učestalosti ili jačini njihovih glavobolja, onda je možda vrijeme da razmisle o dodatnim lijekovima ili drugim opcijama liječenja kao što je kirurgija migrene.

 

Kako se pripremiti za liječenje

Nikakav pred-terapijski protokol nije potreban u slučaju primjene injekcija botulinum toksina.

S kirurgom ćete porazgovarati o Vašoj povijesti bolesti, lijekovima koje uzimate, alergijama, prethodnim operacijama i ostalom. Izbjegavajte uzimanje aspirina, protuupalnih lijekova, varfarina i drugih dodataka, koji mogu pojačati krvarenje i podljeve. Važno je razumjeti sve aspekte primjene injekcije BoNTA. Razumljivo je ako ste nervozni zbog toga, zato se ne ustručavajte porazgovarati s Vašim liječnikom o svemu što Vas brine.

 

Liječenje

U Centru za glavobolju LF-Medical Group razvili smo naš protokol primjene injekcije koji zahtijeva minimalne doze BoNTA-e za postizanje djelotvornog liječenja glavobolje a bez promjene izgleda I skladnosti lica.

Ovisno o Vašim simptomima, BoNTA se može ubrizgati u:

 • Čelo
 • Obje sljepoočnice
 • Stražnji dio vrata
 • Potiljak
 • Gornji dio ramena

 

Injekcije ćete primate svakih 12 tjedana, a svaka aplikacija traje samo nekoliko minuta. BoNTA počinje djelovati za nekoliko dana, a pune rezultate trebali biste vidjeti unutar jednog tjedna nakon prvih injekcija. BoNTA se ubrizgava najmanjom iglom veličine 34G. U našoj praksi koristimo lokalnu vibracijsku anesteziju – NeuvibeTM tako da je injekcija gotovo bezbolna.

Učinci su privremeni I traju od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Većina pacijenata kojima liječenje koristi, prime četiri ciklusa injekcija u roku od 12 mjeseci.

 

Oporavak

 • Nema prekida rada ili vremena oporavka kod primanja injekcija botulinum toksina
 • Možete odmah nastaviti sa uobičajenim aktivnostima

 

Mjere opreza

 • Nemojte trljati ili masirati tretirano područje nakon dobivanja injekcije, jer to može prouzročiti transport botulinum toksina na druga mjesta

 

Rizici

Iako je općenito siguran, nuspojave i kompliacije kod primjene botulinum toksina mogu biti:

 • Podljevi i bol na mjestu gdje je injekcija primljena
 • Crvenilo
 • Privremena slabost u mišićima lica ili obješenost očnog kapka

O ovim i drugim rizicima podrobno ćete porazgovarati prije nego što date pristanak. Važno je da se izravno obratite Vašem doktoru sa svim pitanjima koja imate.

 

Često postavljana pitanja

Što činiti u slučaju komplikacija?

Ako se pojave komplikacije, dva koraka su važna – odmah identificirati vrstu komplikacije i bez odgađanja početi liječenje. Ovisno o vrsti komplikacije, liječenje će biti u rasponu od lijekova do umirujućeg razgovora.

Druge terapije

Instagram feed

KONTAKT

logo

Obratite nam se prijavom na naš online obrazac ili pozivom
na telefonski broj +3851 2444646

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg
sigurnog online obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata
putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Pošaljite nam svoj upit
s povjerenjem

Radno vrijeme

Pon - Pet     10:00 - 20:00h
Radno vrijeme - narudžbe
Pon - Pet     10:15 - 18:15h

Kontakt

   Telefon: +3851 2444 646
   Email: info@lf-mg.com

Lokacija

   Libertas zgrada 5. i 6. kat
Trg Johna Fitzgeralda Kennedya 6b,
10000 Zagreb

Parkirno mjesto

   Parking osiguran ispred zgrade Poliklinike
uz prethodnu najavu telefonom.