Uvulopalatofaringoplastika

Zahvat koji čini dišne puteve prohodnima te omogućuje miran san

Uvulopalatofaringoplastika s barb wire tehnikom- zahvat koji čini dišne puteve prohodnima te omogućuje miran san

Apneja u snu pojava je koja se najčešće prepoznaje po poteškoćama s disanjem, od kojih se posebno izdvaja kratkotrajni prekid disanja u spavanju.

Apneja u snu pojava je koja se najčešće prepoznaje po poteškoćama s disanjem, od kojih se posebno izdvaja kratkotrajni prekid disanja u spavanju.

Ovaj poremećaj sam po sebi ne predstavlja mnogo problema, ali može biti okidač za razvoj ostalih zdravstvenih tegoba poput srčanog ili moždanog udara.

Zanemarivanje apneje u snu može se ozbiljno odraziti i na vašu svakodnevicu; kronični umor, manjak koncentracije i jutarnje glavobolje samo su neki od simptoma apneje koji mogu remetiti vaše aktivnosti.

Apneja se pojavljuje zbog sužavanja dišnih puteva, a raznim kirurškim zahvatima nastoje se osloboditi dišni putevi te omogućiti pravilan protok zraka.

Jedna od tih operacija je i uvulopalatofaringoplastika (UPPP). Ovaj zahvat nastoji ojačati integritet tkiva mekog nepca i uvule čime dišni putevi ponovo postaju prohodni.

Kako nastaje apneja?

Opstruktivna apneja nastaje sužavanjem dišnih puteva što rezultira otežanim disanjem ili čak kratkotrajnim prekidima disanja u snu.

Postoje brojni razlozi zbog čega dolazi do sužavanja gornjih dišnih puteva:

 • infekcije

Razne virusne i bakterijske upale mogu prouzročiti povećano lučenje sekreta koji potom može začepiti vaše dišne puteve.

 • nepravilnosti u građi dišnih puteva

Abnormalnosti u građi tkiva mogu biti uzročnici otežanog disanja i potencijalnog razvoja apneje. Polipi u nosu, devijacija septuma i povećani krajnici mogu rezultirati poteškoćama u disanju i tegobama tijekom spavanja.

 • slabo i opušteno tkivo

Opušteni mišići jezika, grkljana ili mekog nepca mogu spriječiti normalan protok zraka. Opušteno tkivo dolazi u dodir sa stražnjim zidom grla te dolazi do blokiranja dišnog puta.

Apneja ipak ne mora nužno biti povezana s lošom funkcijom gornjih dišnih puteva.

Ona se također može pojaviti zbog nepravilnosti u radu vegetativnog živčanog sustava. Kod ove apneje moždano deblo, dio živčanog sustava koji je odgovoran za urođene reakcije (gutanje, rad srca, treptanje), ne provodi živčane impulse do respiratornih mišića što rezultira prestankom disanja.

Ovakav se tip apneje naziva centralna apneja te je češća kod osoba koje su doživjele moždani i srčani udar te kod osoba koje su konzumirale opojne droge.

Kada treba posumnjati na apneju?

Velik se broj simptoma vrlo lako može zamijeniti s ostalim tegobama, stoga se na apneju sumnja tek kada se većina ovih simptoma pojavi odjednom te kada traju duže vrijeme.

Postoji mogućnost da bolujete od apneje u snu ako proživljavate sljedeće simptome:

 • glasno hrkanje
 • epizode zadržavanja daha
 • noćno znojenje
 • suha usta nakon buđenja
 • jutarnje glavobolje
 • nesanica
 • manjak koncentracije
 • razdražljivost

Osim navedenih simptoma, apneja je usko povezana s radom kardiovaskularnog sustava. Naime, zbog otežanog disanja tijelo ne dobiva dovoljnu količinu kisika, a bilokakva aktivnost odmah je napornija i iscrpljujuća.

Kao posljedica većeg naprezanja može doći do povišenog krvnog tlaka te nedostatka kisika u krvi.

Ove pojave mogu rezultirati brojnim kardiovaskularnim poremećajima, ali i doprinijeti povišenoj količini kolesterola u krvi zbog nedostatka kisika koji je potreban za normalan metabolizam i probavu.

Kako dijagnosticiramo apneju?

Iako pojavom navedenih simptoma možete slutiti razvoj apneje, ona se najbolje dijagnosticira odgovarajućim pretragama koje svakodnevno provodimo u Poliklinici Lohuis Filipović.

U Poliklinici provodimo sljedeće preglede:

 • poligrafija

Poligrafija je jedna od metoda kojom pratimo vaše vitalne funkcije tijekom spavanja. 

Aparatura se sastoji od remena za prsa, nosne kanile i sonde za prst. Navedeni uređaji bilježe otkucaje srca, razinu kisika u krvi, protok zraka i način disanja. Uređaj nosite doma te ga drugi dan vraćate u polikliniku, a dobiveni rezultati služe za adekvatnu dijagnozu te otkrivanje moguće apneje.

 • polisomnografija

Polisomnografija je metoda ispitivanja sna koja se provodi za vrijeme jedne noći u bolničkim uvjetima. U razdoblju od minimalno 6 sati bit ćete spojeni s raznim uređajima koji će bilježiti vaše vitalne funkcije tijekom spavanja. U polikliniku dolazite u večernjim satima kako bi dobiveni rezultati bili što bliži realnim okolnostima. 

Pretrage se vrše pod kontrolom tehničara za spavanje koji vam bilježi parametre kao što su rad srca, brzina disanja, razina kisika u krvi i protok zraka kroz usta i nos. Dobiveni rezultati služe nam za davanje adekvatne dijagnoze i daljnje tretiranje mogućih poremećaja.

 • endoskopija u snu

Endoskopijom u snu promatra se dinamika vaših dišnih puteva.

Prije pregleda daje vam se tableta za spavanje, a nakon što utonete u san, počinjemo s pregledom gornjih dišnih puteva. Promatramo moguća zadebljanja tkiva, nosne devijacije ili suženja u području mekog nepca. Pregled se vrši uz primjenu fleksibilnog endoskopa te traje oko 2 sata. Prije pregleda dužni ste ispuniti formular o anesteziji te dati svoju suglasnost za proceduru.

Kako možete spriječiti razvoj apneje?

Apneja se u većini slučajeva pojavljuje kao rezultat loših životnih navika koje štete kvaliteti vašeg sna, ali i vašem općem zdravlju.

Primjenom sljedećih smjernica možete spriječiti razvoj ili u potpunosti isključiti pojavu apneje u snu:

 • vodite brigu o svojoj kilaži redovitom fizičkom aktivnošću
 • pridržavajte se balansirane prehrane te izbjegavajte hranu bogatu šećerom

izbjegavajte spavanje na leđima (spavanje na leđima može rezultirati hrkanjem te problemima s disanjem)

 • prestanite trošiti duhanske proizvode i alkohol (ili barem smanjite količinu)
 • izbjegavajte korištenje tableta za spavanje (one dodatno opuštaju mišiće te mogu uzrokovati probleme s disanjem)

Ako su simptomi apneje prisutni i nakon pridržavanja smjernica, potrebno je potražiti profesionalnu pomoć.

Kako UPPP pomaže u tretiranju apneje?

UPPP je operacija kojom se odstranjuje onaj dio tkiva koji je uzrokovao sužavanje ili potpunu blokadu dišnih puteva.

Uklanjanje uvule (tkivo oblika zvonca) i mekog tkiva nepca može se vršiti standardnom kirurškom aparaturom, ali i sofisticiranim laserskim uređajima.

Jednom kada je višak tkiva odstranjen, postavljaju se šavovi koji se razgrađuju 3-4 tjedna nakon operacije.

Nedostatak uvule ne bi vam trebao uzrokovati veće poteškoće u govoru, iako biste mogli osjetiti blažu promjenu u boji glasa.

Zbog osjetljivosti i mekoće odstranjenog tkiva, postoji mogućnost da se apneja vrati i nakon izvršene operacije. Ipak, takve situacije pojavljuju se samo u ekstremnim slučajevima.

Postoji li alternativa UPPP operaciji?

UPPP operacija ''barb wire'' tehnikom je novija i unaprijeđena operacijska opcija tretiranja apneje u snu. Ovom metodom nastoji se izbjeći odstranjivanje tkiva mekog nepca i uvule te se posebnim, bodljikavim šavovima nastoji privući višak tkiva koji je sužavao dišne puteve.

Bodljikavi šav je posebna vrsta šava čija je uloga fiksiranje tkiva na jednom mjestu. Dok standardni šavovi nastoje samo zatvoriti ranu kako bi zacijelila, bodljikavi šavovi omogućuju pozicioniranje tkiva te njegovu prilagodbu što može uzrokovati i promjenu u građi.

Upravo se ''barb wire'' tehnikom nastoji primaknuti tkivo mekog nepca i uvule koji dodiruju dio stražnjeg zida grla te time blokiraju dišne puteve.   

Bodljikavi šavovi prilagođavaju tkivo mekog nepca te ono ostaje u tom položaju i onda kada se šavovi razgrade.

Kako izgleda priprema za operaciju?

Kako bismo operaciju obavili sa što manje komplikacija te kako bi oporavak bio što brži, potrebno je priložiti nalaze sljedećih pretraga:

 • laboratorijske nalaze krvi
 • EKG snimke
 • test na alergiju
 • spirometrije (po procjeni specijalista)

Navedene pretrage služe nam za promatranje vaših vitalnih funkcija tijekom operacije. Uspoređivanjem vašeg rada srca, ritma disanja i količine kisika u krvi prije i za vrijeme operacije možemo primijetiti moguće abnormalnosti i potencijalne komplikacije.

Osim provedenih pregleda, potrebno je pridržavati se i određenih smjernica koje će omogućiti da zahvat prođe bez smetnji te da oporavak traje što kraće.

 • Nekoliko dana prije operacije ne trošite antikoagulanse.

Tablete koje razrjeđuju krv (Aspirin ili Andol) mogu biti odgovorne za pojačano krvarenje tijekom i nakon operacije što može znatno produljiti period oporavka.

 • Na dan operacije dođite praznog želuca.

Djelovanje opće anestezije zna izazvati mučninu i povraćanje, stoga će dolaskom natašte biti isključene mogućnosti gušenja u izbačenom sadržaju hrane te ostale slične komplikacije.

 • Dan prije operacije zaobiđite konzumaciju alkohola i duhanskih proizvoda.

Alkohol kao dehidracijsko sredstvo i duhanski proizvodi isušuju sluznicu što može izazvati iritaciju grla te duži oporavak nakon operacije.

 • Obavijestite nas o ostalim zdravstvenim tegobama

Ako bolujete od poremećaja zgrušavanja krvi ili ako imate pojačane alergijske reakcije od anestezije, obavezno nas o tome obavijestite kako bismo mogli reagirati na vrijeme te prilagoditi operaciju vašim potrebama.

Kako izgledaju UPPP operacije?

Stručno medicinsko osoblje će vas, nakon prijema u polikliniku, odvesti u vašu sobu, a potom u operacijsku salu. Kada se udobno smjestite, anesteziolog će vam aplicirati opću anesteziju.

Operaciju izvode specijalist za otorinolaringologiju te kirurg glave i vrata. Zahvat se može izvoditi standardnom kirurškom aparaturom, ali i modernom laserskim uređajima koji zahtijevaju znatno manje rezove te omogućuju brže i praktičnije izvođenje operacije.

Ako se izvodi standardna operacija UPPP, kirurg malim rezovima odstranjuje tkivo uvule, mekog nepca i po potrebi dio tonzilarnih nosača koji se nalaze na stražnjem zidu grla.

Nakon odstranjivanja viška tkiva, postavljaju se šavovi koji se razgrađuju 3-4 tjedna nakon operacije.

U slučaju izvođenja UPPP operacije s bodljikavim šavovima, kirurg najprije zacrta područje kroz koje će provući šavove. Kirurg prema procjeni, prije provođenja šavova, može odstraniti dio tkiva na stražnjem području zida grla.

Kada su na tkivu zacrtane linije, kirurg provodi konac sa zupcima u cik-cak smjeru. Zupci na koncu će privući i skupiti opušteno tkivo mekog nepca te će se time stvoriti prohodan prostor za disanje.

Ovi se šavovi također razgrađuju s vremenom, a meko se nepce prilagođava novim okolnostima te postaje napetije i čvršće.

Nakon operacije anesteziolog vas budi, a ovisno o ozbiljnosti zahvata možda ćete trebati prenoćiti u poliklinici. Na operaciju ipak dođite u pratnji. Budete li pušteni na kućnu njegu, prepustite upravljanje volanom nekom drugom zbog sigurnosti.

Kako izgleda oporavak nakon operacije?

Potpuni oporavak nakon operacije nastupa 2-4 tjedna nakon zahvata. U tom periodu možete iskusiti bol u grlu, blagu iritaciju te otežano gutanje prilikom konzumacije hrane.

Trebali biste zaobilaziti intenzivnije fizičke aktivnosti barem 2 tjedna nakon operacije. No, laganije fizičke aktivnosti poput hodanja, dozvoljene su vam već sljedeći dan.

Preporučuje se lagana prehrana bazirana na tekućinama (juhe, variva, puding, sladoled). Izbjegavajte konzumaciju vrućih jela kako ne biste ozlijedili kapilare i prouzročili krvarenje.

2-3 tjedna nakon operacije bit ćete naručeni na pregled na kojem ćemo procijeniti brzinu oporavka i vaše opće zdravstveno stanje.

Koje su moguće nuspojave nakon UPPP operacije?

Nakon odrađenog zahvata moguća je pojava komplikacija koje su tipične za gotovo svaku operaciju:

 • infekcije
 • alergijska reakcija na anesteziju
 • pojačano krvarenje

Osim standardnih nuspojava, za UPPP operaciju mogu se još pojaviti i sljedeće komplikacije:

 • otežano pričanje i gutanje
 • promjena u boji glasa
 • suha usta
 • promjena osjeta okusa
 • intenzivna bol
 • ponovni problemi s apnejom i hrkanjem u snu

Ako se sljedeći simptomi pojavljuju i nakon predviđenog perioda oporavka, trebate nas kontaktirati kako bismo dogovorili izvanredni pregled te se pobrinuli za vaše tegobe.

Kome se obratiti za pomoć?

U Poliklinici Lohuis Filipović svjesni smo koliko je kvalitetan san bitan za pravilno funkcioniranje tijekom dana, stoga činimo sve kako bismo vam omogućili miran san bez osjećaja iscrpljenosti i razdražljivosti.

Apneju u snu tretiramo različitim metodama, a cilj svake metode je omogućiti prohodne dišne puteve te miran i kvalitetan san.

Naručite se na pregled još danas pozivom na broj +385 1 2444 646 te učinite prvi korak prema boljem snu i vedrijoj svakodnevici.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

FACS, specijalistica otorinolaringologije, kirurgije glave i vrata

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS