Tonzilektomija

Operacija vađenja krajnika u odraslih - sve što trebate znati

Tonzilektomija (operacija vađenja krajnika) u odraslih - sve što trebate znati

Tonzile ili krajnici ili ne vade se samo kod djece, u određenim slučajevima zahvat se preporučuje i odraslima. Vađenje krajnika kod odraslih se radi ukoliko za to postoji potreba zbog čestih upala krajnika i grla koje se ponavljaju i nekoliko puta godišnje, te ukoliko je bolesnik imao nekada peritonzilarni absces.

Tonzilektomija (operacija krajnika) je kirurško uklanjanje nepčanih (palatalnih) tonzila, nakupine limfnog tkiva koja je smještena u nepčanim lukovima ždrijela. 

Zbog svog smještaja na ulasku u dišni i probavni trakt, krajnici imaju važnu ulogu u zaštiti i imunologiji organizma.

Upravo zbog te uloge, krajnici često mogu biti upaljeni i uvećani jer su naročito podložni infekcijama.

Učestale upale krajnika i grlobolje češće se javljaju u dječjoj dobi, no mogu predstavljati i smetnju kvaliteti života u odrasloj dobi.

Infekcije krajnika u odrasloj dobi mogu prouzročiti smetnje sa disanjem, dugotrajne grlobolje, poteškoće s gutanjem. Za liječenje upala krajnika i grla ponajprije se koriste antibiotici. Ako antibiotsko liječenje ne polučuje željeni rezultat, potrebno je razmotriti kiruršku opciju.

Uz spomenute kronične upale, vađenje krajnika odraslima preporučujemo u slučaju preboljenog peritonzilarnog apscesa. Radi se o komplikaciji upale krajnika prilikom čega se stvara gnoj oko krajnika i na vratu, što dugoročno uzrokuje ponavljanje upale i zahtjeva operativno liječenje.

Bolesni krajnici mogu izazvati niz popratnih bolesti koje predstavljaju ozbiljnu opasnost za zdravlje; probleme sa zglobovima, sa srcem, bubrezima i sluhom. Ponavljajuće upale nepovoljno djeluju na imunitet organizma te nose sa sobom niz posljedica koje se uspješno rješavaju operacijom krajnika.

Kod slučajeva kada postoji indikacija, tonzilektomijom se poboljša kvaliteta života, suzbija se česta upala krajnika te popratni simptomi kao i dolazi do općeg poboljšanja zdravstvenog stanja.

 

Jesam li kandidat za tonzilektomiju?

S obzirom da imaju važnu ulogu u zaštiti organizma, na vađenje krajnika ne odlučujemo se olako. Nekada se indikacija za operaciju krajnika temeljila na procjeni liječnika temeljem iskustva i kliničke slike pacijenta (prisutnost uvećanih krajnika). 

Kako bismo izbjegli operativne zahvate u slučajevima kada krajnici unatoč upalama imaju očuvanu imunološku ulogu, danas imamo jasno određene smjernice za određivanje potrebe o kirurškom uklanjanju krajnika koje donosi Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.

Apsolutne indikacije za tonzilektomiju u odraslih:

 • grlobolja uzrokovana tonzilitisom (upalom krajnika) - 5 ili više epizoda grlobolje na godinu koje utječu na opće stanje bolesnika i njegovo normalno funkcioniranje, trajanje simptoma barem godinu dana
 • komplikacije tonzilitisa (peritonzilarni apsces, sepsa)
 • trajna opstrukcija dišnih putova
 • sindrom opstruktivne apneje u spavanju (engl. »obstructive sleep apnea syndrome«, OSAS)
 • tumor na krajnicima

Relativne indikacije za tonzilektomiju u odraslih:

 • poremećaji okluzije (promjene u zagrizu)
 • kronični tonzilitis – ako bolesnik kronično pati od grlobolje i lošeg zadaha i ako se simptomi ne smanjuju tijekom jednogodišnjeg razdoblja

Koliko traje operacija krajnika i kako se izvodi?

Tonzilektomija je kirurški zahvat nakon kojega nije potrebno dulje bolničko liječenje.

Operacija krajnika kod odraslih može se raditi u lokalnoj anesteziji u sjedećem položaju bolesnika, na način da se uvećane tonzile izljušte iz svog ležišta u nepčanim lukovima. 

Tonzile  se mogu operirati kirurškim instrumentima posebno osmišljenima i dizajniranima za taj zahvat, kao i radiofrekvencijom, diodnim LASER-om, ultrazvučnim nožem ili elektrokauterom (ili kombinacijom više tehnika/instrumenata). 

Sam operativni zahvat ima jednaki pristup i tijek, bez obzira na tehniku. Razliku ovih tehnika/tehnologija čini količina krvarenja tijekom zahvata, kasnija oteklina operiranog područja, postoperativna bol i brzina oporavka bolesnika.    

Prije operacije potrebno je obaviti pregled kod otorinolaringologa koji će utvrditi stanje krajnika i potrebu za kirurškim zahvatom. Osim ORL pregleda potrebno je obaviti dodatne pretrage radi utvrđivanja općeg zdravstvenog stanja pacijenta.

Pretrage prije operacije krajnika:

 • pregled interniste s EKG-om
 • laboratorijske pretrage - kompletna krvna slika, faktori zgrušavanja, pretrage urina
 • bris grla i nosa

S obzirom da se operacija krajnika izvodi u lokalnoj anesteziji, potrebno je prethodno biti natašte. Prije zahvata nije dozvoljena konzumacija hrane i pića od ponoći prethodnog dana. Na dan zahvata potrebno je ponijeti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju sukladno uputama liječnika.

Tijek zahvata:

 • primjenjuje se lokalna anestezija (epimukozni anestetik koji se u obliku spreja raspršuje površinski po sluznici, potom infiltracija anestetika igom u sluznicu i okolno tkivo koje će se operirati)
 • pristupa se uklanjanju krajnika, trajanje postupka je oko 30 minuta
 • nakon završetka zahvata neko vrijeme ćete biti pod nadzorom u bolničkim uvjetima, pratimo vaše stanje i mogući razvoj komplikacija, u prvom redu krvarenja
 • 3 sata nakon zahvata ne smijete konzumirati hranu i tekućinu, nakon toga potrebno je piti velike količine tekućine 
 • 3 dana se preporučuju jesti kašastu hranu, te je obično nužna primjena analgetika (lijekova za bol)
 • na kućnu njegu možete već isti dan

U ambulanti za otorinolaringologiju Poliklinike Lohuis FIlipović okupili smo međunarodno priznati tim liječnika usko subspecijaliziranih za rješavanje pojedinih problem koji se javljaju u području uha, nosa i grla (ORL) te glave i vrata, kod odraslih pacijenata i djece. 

Naš cilj je da kroz uspješno postavljenu dijagnozu i odabir individualnog liječenja, uz pravodobno praćenje pacijenta postignemo siguran i dugoročno dobar rezultat. Koristimo najsuvremenije dijagnostičke i terapijske metode kako bi smanjili poslijeoperativnu bolnost  te osigurali pozitivan ishod liječenja.

Oporavak nakon operacije krajnika kod odraslih i smjernice za prehranu

Tonzilektomiju u odraslih karakterizira donekle teži oporavak nego kod djece. Uglavnom zato što odrasli nešto teže podnose bolnost koja se normalno javlja nakon vađenja krajnika. 

Postoperativni tijek je individualan, neke osobe imaju manji prag boli te za njih oporavak predstavlja veću nelagodu. Oporavak nakon zahvata traje otprilike 2 tjedna. 

Bol je normalna u prvih nekoliko dana nakon zahvata. Preporučujemo slijediti upute liječnika, piti dovoljno tekućine te koristiti analgetike za suzbijanje bolova. 

Pravilna hidratacija je naročito važna u razdoblju neposredno nakon zahvata, potrebno je piti više od 2 litre tekućine dnevno. Na taj način se vlaži operirano područje, aktiviraju žvačni mišići te umanjuje bol.

Nakon operacije krajnika ostaje otvorena rana na području kirurškog zahvata, odnosno nema šavova. Stoga je bitno slijediti upute o prehrani kako bi osigurali pravilno zarastanje te izbjegli moguće komplikacije. 

Sedam dana nakon operacije nije dozvoljeno pušenje i pranje zubi. U ljekarnama su dostupne posebne tekućine za ispiranje usta. Ili jednostavno možete ispirati usta mlakim čajem od žalfije ili sljeza koji će pomoći kod neugodnog zadaha.

Dan nakon operacije primjetit ćete bijele naslage na mjestu gdje su bili krajnici. Pojava naslaga nije znak infekcije ili gnoj, nego normalni dio zarastanja. Naslage nestaju same od sebe 4. do 8. dan nakon zahvata. Kontrolni pregled kod liječnika potrebno je obaviti oko tjedan dana nakon zahvata.

U prvih 14 dana nakon zahvata preporučuje se izbjegavati veća društva i pretjerane posjete zbog mogućnosti infekcije.

Prehrana nakon tonzilektomije:

Tijekom razdoblja oporavka od operacije krajnika potrebno je biti na posebnom režimu prehrane. Treba izbjegavati jako vruću i hladnu hranu, kao i začinjenu i kiselu hranu

Tijekom prvih sedam dana konzumira se poglavito kašasta hrana, a nakon toga se polako vraća na normalnu prehranu. 

 • 1. dan - dva sata nakon zahvata potrebno je početi s hidratacijom, možete piti ohlađeni čaj, mlijeko ili prokuhanu vodu i to više od 2 litre. Preporučujemo da zbog bolnosti operiranog područja pijete polako, gutljaj po gutljaj. 
 • 2. dan možete konzumirati tekuću mlaku hranu, juhe, čokolino i slično
 • 3. i 4. dan možete uvoditi kašastu hranu, kompot, pasirano voće ili povrće
 • 5. i 6. dan osim kašaste hrane možete jesti i raskuhanu rižu ili tjesteninu, raskuhano mljeveno meso, sredinu kruha

Nakon toga postupno se možete vraćati na normalnu prehranu, odnosno možete jesti svježe voće, povrće, hladnu vodu, itd. Kroz cijelo razdoblje oporavka potrebno je izbjegavati “grubu” hranu koja bi mogla iritirati operirano područje i dovesti do krvarenja. 

Je li operacija krajnika kod odraslih rizična?

Tonzilektomija u odraslih ne predstavlja naročiti rizik, radi se o razmjerno jednostavnom kirurškom postupku. Oporavak nakon operacije krajnika u većini slučajeva prolazi bez značajnih komplikacija. Eventualno je moguća pojava nuspojava povezanih s anestezijom. 

Najozbiljnija komplikacija koja se može pojaviti je krvarenje. Javlja se u 1 do 3% slučajeva nakon operacije krajnika u odrasloj i dječjoj dobi. Krvarenje se najčešće javlja unutar 24 sata nakon zahvata, takozvano rano krvarenje

Može se javiti i između petog do osmog dana (kasno krvarenje), ali i unutar tri tjedna od zahvata. U slučaju krvarenja, potrebno je odmah kontaktirati liječnika. U svrhu sprječavanja komplikacija potrebno je pridržavati se uputa zdravstvenog osoblja.

Od prvog do trećeg dana nakon zahvata nužno je mirovati. Ne smije se raditi negativni tlak u ždrijelu kašljanjem ili napregnutim govorom. Nakon tri dana možete otpočeti s laganom aktivnošću, prošetati po sobi svakih sat vremena. 

Izlazak i šetnje po čistom zraku preporučuju se nakon 8. postoperativnog dana.

U slučaju potrebe za operacijom ili samo sumnji da nešto nije u redu nemojte čekati - naručite svoje dijete na pregled još danas pozivom na broj +3851 2444 646, ili ispunjavanjem online obrasca

 


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

FACS, specijalistica otorinolaringologije, kirurgije glave i vrata

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS