Pregled hrkanja

Pregled koji vam može poboljšati kvalitetu sna

Pregled hrkanja - pregled koji vam može poboljšati kvalitetu sna

Osim što zna biti iritantno i neugodno, hrkanje može remetiti kvalitetu sna, a zbog loše opskrbe kisikom možete iskusiti probleme s pamćenjem i konstantnu iscrpljenost bez obzira na broj odspavanih sati.

Hrkanje - pojava zbog koje ispadate ili smiješni ako zaspite nakon obilnog ručka, ili iritantni ako remetite san vašem partneru. Ova naizgled bezazlena pojava može biti simptom poremećaja poput apneje u snu, ali i fizičkih tegoba poput pretilosti.

Osim što zna biti iritantno i neugodno, hrkanje može remetiti kvalitetu sna, a zbog loše opskrbe kisikom možete iskusiti probleme s pamćenjem i konstantnu iscrpljenost bez obzira na broj odspavanih sati.

Odlaskom na pregled mogu se dijagnosticirati uzroci kroničnog hrkanja, no adekvatnim metodama možete zauvijek eliminirati ovu pojavu te se buditi vedri i odmorni.

Kako dolazi do hrkanja?

Do hrkanja dolazi zbog suženja dišnih puteva na području mekog nepca i uvule (tkivo koje izgleda poput zvonca u usnoj šupljini).  Sužavanjem dišnih puteva dolazi do brže cirkulacije zraka, a tkivo je u tom trenutku sklonije vibracijama.

Jednom kada tkivo počne vibrirati, dolazi do stvaranja prepoznatljivog zvuka hrkanja. Hrkanje može biti izraženije u slučaju začepljenog nosa, iskrivljene nosne pregrade (opstrukcija) ili prirodno sužene nosne šupljine.

Hrkanje se češće pojavljuje u slučaju:

 • prekomjerne težine

Višak kilograma stvara opterećenje za vaše tijelo, a svaka aktivnost zahtijeva veću opskrbu kisikom. Zbog toga osobe s viškom kilograma imaju tendenciju disanja na usta.

Disanje na usta s vremenom može uzrokovati suhe dišne puteve i sužavanje dišnih puteva nosne šupljine, što može rezultirati hrkanjem.

 • konzumiranja hrane bogate šećerom

Hrana i napici bogati jednostavnim šećerima uzrokuju nastajanje flegme, sluzaste tekućine koja prirodno podmazuje pluća i gornje dišne puteve. Ipak, povećano lučenje sluzi može uzrokovati začepljen nos te naposljetku i probleme s hrkanjem.

 • spavanja na leđima

Zbog zabacivanja glave prilikom spavanja na leđima, automatski dišemo na usta. Zbog tog položaja dolazi do vibracija mekog nepca i hrkanja.

 • pušenja i konzumacije alkohola

Dim cigareta i ostalih duhanskih proizvoda isušuju sluznicu te zbog toga dolazi do povećane proizvodnje sluzi jednom kada prestanete s pušenjem.

Osim cigareta, alkohol također uzrokuje suhu sluznicu zbog dehidracije organizma. Nastala sluz remeti disanje te dolazi do problema s hrkanjem.

 • trošenje tableta za spavanje ili sedativa

Iako vam pomažu lakše utonuti u san, tablete za spavanje i sedativi dodatno opuštaju mišiće u grlu zbog kojih je hrkanje još izraženije.

 • starost

Osobama u starijoj životnoj dobi mišići jezika i vrata prirodno oslabe te zbog toga dolazi do promjena u disanju, uključujući i hrkanje prilikom spavanja.

Kada biste se trebali naručiti na pregled?

Hrkanje je u većini slučajeva bezazlena pojava koja ne mora nužno remetiti vaš san i opće zdravlje. Primijetite li kako hrkanje znatno utječe na kvalitetu vašeg sna, preporučuje se odlazak na pregled.

Trebali biste se naručiti na pregled ako primjećujete sljedeće simptome:

 • umor i iscrpljenost nakon spavanja
 • suha usta nakon buđenja
 • jutarnja glavobolja
 • nemogućnost koncentriranja na zadatke
 • slabije pamćenje
 • osjećaj gušenja tijekom spavanja
 • bolovi u prsima
 • možete zaspati bilo kad i bilo gdje

Navedeni simptomi mogu se pojaviti kao posljedica prekomjerne aktivnosti, trenutačne konzumacije alkohola i duhanskih proizvoda ili premora. U tom slučaju, hrkanje prolazi prestankom takvih navika.

No, ako se simptomi pojavljuju učestalo, bez obzira na aktivnosti ili konzumaciju određenih proizvoda, preporučujemo vam odlazak na pregled.

Spomenute tegobe mogu znatno utjecati na vaše zdravlje, a mogu i uputiti na poremećaje poput apneje u snu, koja može uzrokovati ozbiljne komplikacije ako se ne tretira na vrijeme.

Kako izgleda pregled hrkanja?

Pregled hrkanja sastoji se od nekoliko dijagnostičkih postupaka.

 • ORL pregled

Specijalist za otorinolaringologiju obavlja osnovni pregled uha, grla i nosa kako bi pronašao moguće uzroke vaših problema s hrkanjem. ORL pregledom mogu se primijetiti zadebljanja u gornjim dišnim putevima koja uzrokuju hrkanje.

 • Epworthov upitnik

Ovim upitnikom nastoji se iznijeti subjektivno stajalište osobe koja ima probleme s hrkanjem. Upitnik se sastoji od scenarija u kojima postoji vjerojatnost da zadrijemate. Primjerice:

Situacija

Vjerojatnost da zadrijemam

Sjedeći i čitajući

1 (mala), 2 (srednja), 3 (velika)

Gledajući TV

1, 2, 3

 

Upitnik sadrži nekoliko pitanja sličnih kategorija, a na temelju odgovora daje se procjena vaših tegoba s hrkanjem te ozbiljnosti poremećaja.

 • Berlinski upitnik

Upitnik ovog tipa sastoji se od 3 kategorije pitanja:

 1. pitanja o učestalosti hrkanja: ''Koliko često hrčete?''
 2. pitanja o kvaliteti sna: ''Osjećate li se iscrpljeno nakon spavanja?''
 3. pitanja vezana uz krvni tlak i BMI (omjer težine i visine)

U svakoj kategoriji nalaze se minimalno dva pitanja, a u svakoj se daje završni kriterij koji se bilježi ocjenom 1-3. Ako je u najmanje dvije kategorije zbroj na postavljena pitanja 2, sumnja se na visoku vjerojatnost bolovanja od apneje.

 1. Polisomnografija

Polisomnografija se sastoji od boravka u bolnici preko noći kako bi se promatrale vaše vitalne funkcije prilikom sna. Promatra se vaš ritam disanja i rad srca, a pojavom hrkanja daje se uvid u moguće komplikacije.

 1. CT i MR snimke

CT i MR snimkama daje se uvid u prohodnost dišnih puteva. Bilokakva sužavanja kanala bit će lako vidljiva na snimkama.

Što možete učiniti protiv hrkanja?

Probleme s hrkanjem možete samostalno riješiti ako se pridržavate zdravih navika koje utječu na vaše cjelokupno zdravlje.

Hrkanje možete spriječiti sljedećim savjetima:

 • prestanite pušiti
 • smanjite ili potpuno prestanite konzumirati alkohol
 • održavajte zdravu tjelesnu težinu redovnom tjelovježbom i uravnoteženom prehranom
 • izbjegavajte trošenje lijekova protiv opuštanja mišića (sedativi i tablete za spavanje)
 • spavajte na boku
 • u slučaju prehlade koristite sprej za nos kako biste navlažili i odčepili nos

Što ako ni to ne pomaže?

Imate li i dalje problema s hrkanjem nakon primjene navedenih savjeta, u obzir je potrebno uzeti ostale načine tretiranja ove tegobe.

U Poliklinici Lohuis Filipović rado ćemo porazgovarati s vama te doći do zajedničkog rješenja. Ovisno o situaciji, primjenjujemo adekvatne metode te uklanjamo probleme s hrkanjem. Ipak, nije svako liječenje primjereno za svaku situaciju.

Ako su uzrok vašeg hrkanja opušteni mišići jezika i čeljusti, odlučujemo se za korištenje udlage protiv hrkanja. Udlagom se čeljust pomiče za najviše jedan centimetar čime se ostavlja dovoljno prostora za neometani protok zraka kroz ždrijelo.

Međutim, suženi dišni putevi zbog iskrivljene nosne pregrade također mogu biti uzrok vašeg hrkanja. U tom je slučaju operacija nosne pregrade (septoplastika) optimalno rješenje.

Osim operacije nosne pregrade, može se vršiti i operacija mekog nepca i uvule. No, mali broj klijenata ispunjava uvjete za ovakav tip zahvata.

Poliklinika Lohuis Filipović u borbi protiv hrkanja

Uznemiravate li vaše bližnje ili ste iscrpljeni od nespavanja, hrkanje se kao pojava ne smije zanemariti.

Kronično hrkanje može upozoriti na razvoj tegoba poput apneje, ali i na loše životne navike koje je potrebno promijeniti.

Neredovit ritam spavanja, konzumacija alkohola, pušenje, konzumacija rafiniranih proizvoda i nebalansirana prehrana mogu rezultirati hrkanjem kao jednim od primarnih upozorenja na loš životni stil.

Ako niti jedno rješenje ne pomaže, u Poliklinici Lohuis Filipović pobrinut ćemo se za vas, pronaći adekvatno rješenje za vaš bolji san da se jednom zauvijek riješite hrkanja.

Naručite se na pregled još danas i napravite prvi korak prema kvalitetnijem snu. Nazovite nas na broj +385 1 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

FACS, specijalistica otorinolaringologije, kirurgije glave i vrata

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS