Liječenje hrkanja

Rješenja za tih i kvalitetan san

Liječenje hrkanja – rješenja za tih i kvalitetan san

Iako ne postoji univerzalni lijek za hrkanje, postoje metode koje su uspješne u tretiranju ovog problema, od promjena prehrambenih navika pa sve do operacijskih zahvata koji omogućuju lakši protok zraka kroz dišne puteve.

Hrkanje je u većini slučajeva bezopasna pojava koja najčešće iritira osobu koja spava pored vas.  Glasno i kontinuirano hrkanje može rezultirati lošijom kvalitetom sna te uputiti na razvoj ostalih tegoba poput apneje u snu ili dijabetesa.

Iako ne postoji univerzalni lijek za hrkanje, postoje metode koje su uspješne u tretiranju ovog problema, od promjena prehrambenih navika pa sve do operacijskih zahvata koji omogućuju lakši protok zraka kroz dišne puteve.

Zašto hrčemo?

Do hrkanja dolazi kada nam dišni putevi postaju uži zbog opuštenih mišića ždrijela, jezika koji blokira protok zraka ili otečene uvule (tkivo u obliku zvonca). Suženi kanali otežavaju protok zraka, a prilikom svakog udaha dolazi do nastanka vibracija.

Nastale vibracije razlog su zbog kojeg hrčemo, a što su dišni putevi više suženi, to će hrkanje biti glasnije.

Spavanje na leđima, začepljen nos ili zakrivljenost nosne pregrade mogu još više naglasiti hrkanje zbog blokiranih dišnih puteva koji zrak preusmjeruju izravno na mjesto nastanka vibracija.

Vjerojatnost hrkanja povećana je u slučaju:

 • prekomjerne tjelesne mase

Prilikom većih tjelesnih napora obično počnemo disati na usta kako bismo tijelo opskrbili s više kisika.

Kod osoba s viškom kilograma takve su pojave češće zbog većeg tjelesnog opterećenja. Disanje na usta s vremenom postane normalno, a zbog opuštenih mišića ždrijela dolazi do hrkanja.

 • konzumiranja hrane bogate šećerom

Hrana bogata jednostavnim šećerima uzrokuje pojavu sluzi, još poznatija kao flegma, koja se zna gomilati u gornjim dišnim putevima. Nebalansirana dijeta bogata rafiniranim proizvodima može rezultirati sužavanjem dišnih puteva te problema s hrkanjem.

 • pušenja i konzumacije alkohola

Dim cigareta isušuje sluznicu, a kako bi se obnovila, dolazi do povećanog lučenja sluzi preko noći. Ista situacija pojavljuje se i konzumacijom alkohola koji dehidrira organizam. Zbog povećanog lučenja sluzi dolazi do suženja dišnih puteva što uzrokuje hrkanje.

 • trošenja tableta za spavanje

Sedativi i tablete za spavanje mogu vam pomoći da lakše zaspite, ali isto su odgovorne za dodatno opuštanje mišića koji mogu učiniti dišne puteve užima te time biti odgovorni za pojavu hrkanja.

 • starost

Hrkanje kod osoba starije dobi normalna je pojava. Mišići jezika i vrata s vremenom oslabe te dolazi do promjena u disanju, uključujući i hrkanje.

Kada je hrkanje potrebno liječiti?

Hrkanje se u većini slučajeva smatra bezopasnim te ne mora nužno štetiti vašem zdravlju. Primijetite li kako hrkanje znatno utječe na kvalitetu vašeg sna, preporučuje se odlazak na pregled.

Trebali biste se naručiti na pregled ako primjećujete sljedeće simptome:

 • umor i iscrpljenost nakon spavanja
 • suha usta nakon buđenja
 • jutarnja glavobolja
 • nemogućnost koncentriranja na zadatke
 • slabije pamćenje
 • osjećaj gušenja tijekom spavanja
 • bolovi u prsima
 • možete zaspati neovisno o vremenu i prostoru

Neki od simptoma mogu se pojaviti zbog loših navika poput pušenja ili konzumacije alkohola.  No, ako se simptomi pojavljuju učestalo, bez obzira na aktivnosti ili konzumaciju određenih proizvoda, preporučujemo vam odlazak na pregled.

Spomenute tegobe mogu znatno utjecati na vaše zdravlje, a mogu i uputiti na poremećaje poput apneje u snu ili čak dijabetes tipa II. koji može uzrokovati ozbiljne komplikacije ako se ne tretira na vrijeme.

Kako izgleda pregled hrkanja?

Pregled hrkanja sastoji se od nekoliko dijagnostičkih metoda:

 • ORL pregled

Specijalist za otorinolaringologiju obavlja pregled uha, grla i nosa te pronalazi moguće uzročnike hrkanja. ORL pregledom mogu se primijetiti zadebljanja i abnormalnosti u građi tkiva koje rezultiraju hrkanjem.

 • Epworthov upitnik

Ovim upitnikom nastoje se provjeriti promjene navika uzrokovane hrkanjem. Upitnik se sastoji od scenarija u kojima postoji vjerojatnost da zadrijemate. Primjerice:

Situacija

Vjerojatnost da zadrijemam

Pričanje s drugom osobom

1 (mala), 2 (srednja), 3 (velika)

Gledanje filma ili predstave

1, 2, 3

 

Upitnik se sastoji od nekoliko pitanja sličnih kategorija, a na temelju odgovora daje se procjena vaših tegoba s hrkanjem te ozbiljnosti poremećaja.

 • Berlinski upitnik

Upitnik ovog tipa sastoji se od 3 kategorije pitanja:

 1. opća pitanja o hrkanju: ''Je li vaše hrkanje ikad zasmetalo nekome?''
 2. pitanja o utjecaju lošeg sna na svakodnevicu: ''Jeste li ikad zaspali tijekom vožnje?''
 3. pitanja vezana uz krvni tlak i BMI (BMI – body mass index = omjer težine i visine)

U svakoj kategoriji nalazi se minimalno dva pitanja te se svakoj daje završna procjena koja se bilježi ocjenom 1-3. Ako je u bar dvije kategorije zbroj pitanja jednak ocjeni 2, tada postoji mogućnost na razvoj ostalih tegoba poput apneje u snu.

 • Polisomnografija

Ovaj pregled uključuje boravak u bolnici preko noći kako bi se promatrale vaše vitalne funkcije tijekom sna. Promatra se vaš ritam disanja i rad srca, a pojavom hrkanja daje se uvid u moguće komplikacije.

 • CT i MR snimke

CT i MR snimkama daje se uvid u prohodnost dišnih puteva. Bilokakva sužavanja kanala bit će lako vidljiva na snimkama.

Kako tretirati probleme s hrkanjem?

Probleme s hrkanjem možete samostalno liječiti pridržavanjem sljedećih smjernica:

 • održavajte kilažu balansiranom prehranom
 • izbjegavajte alkohol i cigarete
 • nemojte spavati na leđima
 • izbjegavajte konzumaciju tableta za spavanje

Ako navedene smjernice i dalje ne zaustavljaju probleme s hrkanjem, potrebno je potražiti profesionalnu pomoć.

U Poliklinici Lohuis Filipović nudimo razna rješenja koja će eliminirati hrkanje te vam omogućiti kvalitetniji san nakon kojeg ćete se buditi vedri i energični.

 1. Zubna udlaga za spavanje – Somnodent

Zubna udlaga za spavanje primjereno je rješenje kod blagih i umjerenih problema s hrkanjem ili apnejom. Za vaše tegobe koristimo Somnodent, jednu od najmodernijih zubnih udlaga, a poznata je i pod nazivom MRA (uređaj za repoziciju mandibule).

Zubna udlaga sprečava da vam jezik, grkljan, uvula i meko nepce zatvore dišne puteve tijekom spavanja. Blagim pomicanjem donje čeljusti, najviše za jedan centimetar, dolazi do oslobađanja dišnih puteva.

Udlaga se izrađuje po mjeri i maksimalno je podesiva, udobna je te se nosi isključivo tijekom noći. Minimalna okomita visina sprečava oštećenja zubnog mesa, a patentirani premaz udlage omogućuje lakše održavanje.

 1. Operacije nosa

Problemi s hrkanjem mogu nastati kao rezultat loše prohodnosti zraka kroz nosnu šupljinu. ORL pregledom i endoskopijom mogu se dijagnosticirati poremećaji kao što su devijacija septuma, polipi u nosu ili hipertrofija nosne školjke

Navedene pojave najbolje se tretiraju operacijom. Zahvaljujući razvoju medicine i tehnologije, ovi zahvati izvode se minimalno invazivnim tehnikama koje izazivaju manje komplikacija, a sam oporavak je puno kraći.

Za operacije nosa koristimo aparaturu kao što osnovni kirurški alati, ali i laserski te radiofrekvencijski uređaji koji  minimalnim rezovima uklanjaju ili deformiraju višak zadebljanog tkiva.

Operacije nosa provode se pod djelovanjem opće anestezije, zato su zahvati potpuno bezbolni. Nakon operacije, bit ćete otpušteni na kućnu njegu uz postoperativne upute za što kraći oporavak.

Ako se operacija provede ispravno, oporavak nakon operacije nosa uglavnom ne izaziva veće komplikacije. Moguće su standardne nuspojave poput infekcije, alergijske reakcije ili krvarenja.

 1. Operacija nepca i uvule

Iako je ponašanje mekog nepca i uvule uvelike odgovorno za hrkanje, u malom se broju slučaja odlučujemo za ovaj tip operacije Odstranjivanje djela nepca, jezika ili uvule može imati ozbiljne posljedice za govor i gutanje, a nije isključeno i da se problemi s hrkanjem ponovo pojave.

Operacijom mekog nepca i uvule dobiva se dodatni prostor u usnoj šupljini čime dišni putevi postaju prohodni, a samim time šanse za pojavu hrkanja se smanjuju.

Gdje se mogu naručiti za pregled?

U Poliklinici Lohuis Filipović činimo sve kako bismo vam osigurali kvalitetan i miran san. Svjesni smo komplikacija koje se mogu razviti ovako jednostavnom pojavom kao što je hrkanje.

Hrkanje također može služiti kao upozorenje za razvoj ostalih zdravstvenih tegoba. Dolaskom na pregled možemo na vrijeme prepoznati i tretirati moguće poremećaje te spriječiti njihov daljnji razvoj.

Hrkanje i apneja u snu često prolaze ispod radara jer se smatraju normalnima zbog prehlada, suhog zraka, začepljenog nosa itd. Ako su ove pojave učestale u svim periodima godine, preporučujemo što brži odlazak na pregled.

Naručite se na pregled još danas pozivom na broj +385 1 2444 646 ili ispunjavanjem online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

FACS, specijalistica otorinolaringologije, kirurgije glave i vrata

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS