Liječenje apneje

Prohodnim dišnim putevima do mirnijeg i kvalitetnijeg sna

Liječenje apneje – prohodnim dišnim putevima do mirnijeg i kvalitetnijeg sna

Apneja u snu tegoba je koja se javlja prilikom loše prohodnosti gornjih dišnih puteva.

Apneja u snu tegoba je koja se javlja prilikom loše prohodnosti gornjih dišnih puteva.

Ova pojava može se ozbiljno odraziti na vaše zdravlje. Otežano disanje u snu može biti naporno za vaše tijelo koje s vremenom postaje iscrpljenije. Budući da je potrebno uložiti više energije za jednostavne aktivnosti (hodanje, ustajanje, saginjanje), osobe s apnejom često se susreću s umorom i nemogućnošću oporavka.

Loša opskrba kisikom i otežana cirkulacija zraka kroz dišne puteve mogu uzrokovati probleme s povišenim krvnim tlakom i potencijalnim razvojem aritmije.

Umor izazvan apnejom može izazvati hipersomnolenciju, poremećaj od kojeg vam se pretjerano spava preko dana. Ova pojava smatra se izuzetno opasnom u vožnji. Spavanje za volanom često je uzročnik fatalnih prometnih nesreća, a upravo apneja može biti jedan od razloga takvog ishoda.

Čimbenici razvoja apneje

Postoje razni faktori koji mogu biti odgovorni za pojavu apneje. Većinom su to svakodnevne navike koje štete našem zdravlju, a tako i kvaliteti našeg sna.

Prema tome, apneju može uzrokovati:

 • prekomjerna tjelesna masa

Osobe s viškom kilograma pod većim su opterećenjem te češće dišu na usta, stoga je moguća pojava apneje u snu.

 • konzumacija hrane bogate šećerom

Rafinirani proizvodi bogati šećerom uzrokuju povećanu proizvodnju sekreta koja može otežati disanje.

 • spavanje na leđima

Spavanjem na leđima češće dišemo na usta te sprečavamo neometan prolaz zraka.

 • pušenje i alkohol

Duhanski proizvodi isušuju sluznicu zbog čega dolazi do povećane proizvodnje sekreta i učestalog disanja na usta kako bi se tijelo bolje opskrbilo kisikom. Alkohol, s druge strane, dehidrira organizam čime također dolazi do isušivanja sluznice, ali i otežanog disanja.

 • trošenje tableta za spavanje

Tablete za spavanje dodatno opuštaju mišiće u grlu te se povećava mogućnost blokiranja dišnih puteva.

 • starost

Kod osoba u starijoj životnoj dobi normalno je opuštanje i slabljenje mišića, stoga je mogućnost za razvoj apneje i veća.

Kako se dijagnosticira apneja?

U Poliklinici Lohuis Filipović provodimo nekoliko dijagnostičkih procedura pomoću kojih možemo otkriti moguće tegobe koje je uzrokovala apneja u snu:

 • poligrafija

Poligrafija je jedna od metoda kojom pratimo vaše vitalne funkcije. Dolaskom u polikliniku bit će vam uručen uređaj koji će očitavati potrebne podatke tijekom spavanja.

Aparatura se sastoji od remena za prsa, nosne kanile i sonde za prst. Navedeni uređaji bilježe otkucaje srca, razinu kisika u krvi, protok zraka i način disanja.

Uređaj se drugi dan vraća u polikliniku, a dobiveni rezultati služe za davanje adekvatne dijagnoze te otkrivanje moguće apneje.

 • polisomnografija

Polisomnografija je metoda ispitivanja sna koja se provodi tijekom jedne noći u bolničkim uvjetima. U periodu od minimalno 6 sati bilježit će se vaše vitalne funkcije tijekom spavanja. U polikliniku dolazite u večernjim satima kako bi dobiveni rezultati bili što bliži realnim okolnostima. 

Pretrage se vrše pod nadzorom tehničara koji vam bilježi parametre kao što su rad srca, brzina disanja, razina kisika u krvi i protok zraka kroz usta i nos.

Dobiveni rezultati služe nam za davanje adekvatne dijagnoze i daljnje tretiranje mogućih poremećaja.

 • endoskopija u snu

Endoskopijom u snu promatra se dinamika vaših dišnih puteva.

Prije pregleda daje vam se tableta za spavanje, a nakon što utonete u san, počinjemo s pregledom gornjih dišnih puteva. Promatramo moguća zadebljanja tkiva, nosne devijacije ili suženja u području mekog nepca.  Pregled se vrši uz primjenu fleksibilnog endoskopa te traje oko 2 sata. Prije pregleda potrebno je ispuniti formular o anesteziji te dati svoju suglasnost čime pokazujete da ste suglasni s procedurom i mogućim komplikacijama.

Kako klinički tretirati apneju?

Postoji nekoliko rješenja za tretiranje apneje u snu:

 • zubna udlaga za spavanje – Somnodent

Zubna udlaga za spavanje adekvatno je rješenje kod blagih i umjerenih problema s hrkanjem ili apnejom. Koristimo zubnu udlagu Somnodent, jednu od preparata za tretiranje apneje, a još je poznata i pod nazivom MRA (uređaj za repoziciju mandibule).

Zubna udlaga sprečava da jezik, grkljan ili krajnici blokiraju dišne puteve.

Neke od karakteristika Somnodent zubne udlage su:

 • izrađuje se po mjeri
 • maksimalno je podesiva
 • minimalna okomita visina sprečava ozljede zubnog mesa
 • patentirani premaz omogućuje lakše održavanje

Zubna udlaga nosi se tijekom noći, a pomicanjem donje čeljusti za najviše 1 centimetar oslobađa se prostor čime se omogućuje lakše disanje te naposljetku kvalitetniji san.

 • kirurški zahvati

Apneja se može pojaviti zbog nepravilnosti u građi gornjih dišnih puteva poput devijacije septuma, polipa u nosu ili hipertrofije nosne školjke

Navedene pojave tretiraju se operacijama. Zahvaljujući razvoju medicine i tehnologije, ovi zahvati izvode se minimalno invazivnim tehnikama. Operacije ne izazivaju veće komplikacije, a svakodnevnim se aktivnostima vraćate u kratkom periodu.

Za operacije nosa koristimo osnovne kirurške alate, ali i laserske te radiofrekvencijske uređaje koji minimalnim rezovima uklanjaju ili deformiraju višak zadebljanog tkiva.

Operacije nosa provode se pod djelovanjem opće anestezije, zato su zahvati potpuno bezbolni. Nakon operacije bit ćete otpušteni na kućnu njegu uz postoperativne upute za što brži oporavak. Ako se operacija provede ispravno, oporavak nakon operacije nosa uglavnom ne izaziva veće komplikacije. Moguće su standardne nuspojave poput infekcije, alergijske reakcije ili krvarenja.

 • operacija nepca i uvule

Iako je ponašanje mekog nepca i uvule uvelike odgovorno za hrkanje, u malom se broju slučaja odlučujemo za ovaj tip operacije. Odstranjivanje djela nepca, jezika ili uvule može imati ozbiljne posljedice za govor i gutanje, a nije isključeno i da se problemi s hrkanjem ponovo pojave.

Operacijom mekog nepca i uvule dobiva se dodatni prostor u usnoj šupljini čime dišni putevi postaju prohodni, a samim time šanse za pojavu hrkanja se smanjuju.

 • pozicijska terapija

Pozicijska terapija korisna je ako apneju u snu uzrokuje spavanje na leđima. Postavljanjem uređaja na stražnji dio vrata dolazi do stvaranja neugodnih vibracija svaki put kad se okrenete na leđa. Nastale vibracije tjeraju vas da promijenite položaj čime vam se omogućuje nesmetano disanje i kvalitetan san.

 • CPAP aparat

CPAP aparat omogućuje prohodnost dišnih puteva tijekom spavanja. Aparatura se sastoji od pumpe i maske. Maska se pozicionira na usta i nos, a pozitivni pritisak iz pumpe održava dišne puteve prohodnima.

Kognitivno-bihevioralna terapija za nesanicu

Ova terapija nastoji uputiti pacijenta u metode koje mu omogućuju da brže utone u san. Vježbe disanja, vizualizacija i vježbe relaksacije samo su neke od metoda koje mogu rezultirati zdravijim i kvalitetnijim snom.

Kako možete samostalno spriječiti razvoj apneje?

Apneja se može spriječiti promjenom navika koje štete ne samo vašem snu, već i vašem općem zdravlju.

Ako se pridržavate sljedećih smjernica, smanjujete mogućnost razvoja apneje:

 • prestanak pušenja i konzumacije alkohola
 • održavanje zdrave tjelesne mase uz balansiranu prehranu
 • izbjegavanje trošenja lijekova za opuštanje mišića (sedativi i tablete za spavanje)
 • promjena položaja spavanja (spavanje na boku)
 • korištenje kapi za odčepljivanje dišnih puteva u slučaju prehlade i začepljenog nosa

Pridržavate li se ovih smjernica, možete si osigurati kvalitetan san te svoje tijelo učiniti zdravijim, energičnijim i spremnim za nove napore.

Gdje se mogu naručiti na pregled?

U Poliklinici Lohuis Filipović brinemo se o kvaliteti vašeg sna. Svjesni smo koliko je neometan san potreban za pravilno funkcioniranje tijekom dana. Od fizičkih aktivnosti do mentalnih izazova, kvalitetan i redovit ritam spavanja održat će vas zdravijima, energičnijima te vedrima.

Apneja u snu jedan je od primarnih razloga loše kvalitete sna, a pojava glasnog hrkanja može poremetiti i san vaših bližnjih. Prema tome, osigurajte sebi i svojim bližnjima miran i kvalitetan san i naručite se na pregled.

Tretiranjem apneje, poremećaji poput epizode gušenja u snu ili prestanak disanja otići će u zaborav, a vaši će bližnji napokon moći mirno i bezbrižno utonuti u san.

Dogovorite pregled još danas pozivom na +3851 2444 646 ili ispunjavanjem našeg online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

FACS, specijalistica otorinolaringologije, kirurgije glave i vrata

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS