icon

UVOD

LF Ambulanta za Urologiju pruža medicinsku njegu koristeći najsuvremenije metode dijagnostike i liječenja uroloških problema.

 

Urološki problemi muče muškarce i žene. Bilo da se radi o tankom mlazu urina, ustajanju po noći zbog mokrenja ili nevoljnog bježanja urina problemi s mokrenjem su jako učestali u našem društvu.

 

Uzroci tegoba su razni te je potreban temeljit urološki pregled da se može postaviti dijagnoza pa tako i krenuti s pravim liječenjem.

 

Dopustite da vas saslušamo, pregledamo i učinimo svu potrebnu dijagnostiku kako bi otkrili uzrok smetnjama te ih otklonili ili ublažili.

 

Preporuka je da svi muškarci preko 50 godina bez obzira na postojanje ili nepostojanje simptoma obave urološki pregled u smislu prevencije raznih uroloških bolesti

 

Poliklinika LF  ima pristup usredotočen na suradnički, timski rad koji ujedinjuje iskustvo, znanje i vrhunsku tehnologiju kako bismo odgovorili specifičnim potrebama svakog pacijenta. Naš cilj je uspješno postavljanje dijagnoze, liječenje, praćenje pacijenta te pozitivni i dugoročni rezultati.

INDIKACIJE

Obratite se našim specijalistima iz Ambulante za Urologiju ukoliko primjetite:

 

 

 

Simptomi donjeg urinarnog trakta (LUTS- lower urinary tract symptoms)

 

Što je LUTS?

Simptomi donjeg urinarnog trakta obuhvaćaju niz simptoma. Simptomi se mogu podijeliti na simptome pohrane mokraće, simptome samog akta mokrenja i na simptome nakon mokrenja. Većina muškaraca u određenoj životnoj ima barem jedan od simptoma donjeg urinarnog trakta.

 

Koji su uzroci LUTSa?

Najčešći uzročnici LUTS su dobroćudno uvećanje prostate, prekomjerno aktivni mokraćni mjehur, noćna poliurija, kronična pelvična bol, neurogeni mjehur, tumori mokraćnog mjehura itd.

 

Dijagnoza

Dijagnoza LUTS se postavlja anamenzom, fizikalnim pregledom, uroflowmetrijom, laboratorijskim I UZV pretragama.

Anamneza: cilj anamneze je definirati potencijalne uzročnike LUTS. U obzir se uzimaju i već postojeće bolesti, medikamentozna terapije te životne navike. U sklopu anamneze se ispunjava I IPSS (International prostate symptom score) upitnik kojim se mogu kvanitficirati simptomi te pomoću kojega se može pratiti tijek liječenja.

 

Fizikalni pregled

Urološki fizikalni pregled se fokusira na suprapubičnu regiju, vanjske genitalije I perineum. Pregledom se isključuje uretralni iscjedak, stenoza vanjskog ušća uretre i fimoza.

U sklopu fizikalnog pregleda vrši se i digitorektalni pregled prostate kojim se procjenjuje veličina prostate, njezina konzistencija, bolnost i ograničenost. Digitorektalni pregled može biti blago neugodan ali nije bolan I traje jako kratko.

 

Uroflow 

Pretraga kojom se procjenjuje jačina mlaza urina te izgled krivulje mokrenja.

 

Laboratorijske pretrage

 • Analiza urina može pokazati prisustvo upale mokraćnog trakta, proteinuriju ili glikozuriju
 • Ureja I kreatinin koji mogu pokazati na oštećenu bubrežnu funkciju
 • PSA (prostate specifični antigen) koji može ukazivati na karcinom prostate

 

Ultrazvuk

Ultrazvukom se vrši procjena ostatnog urina u mjehuru nakon mokrenja te mjerenje veličine prostate. Po potrebi se prilikom pregleda treba učiniti i ultrazvuk cijelog urotrakta.

 

Kako se liječi

Liječenje LUTS prvenstveno ovisi o uzroku. Ralikujemo promjenu životnih navika, medikamentoznu terapiju te operativno liječnje.

 

 

Bježanje urina

 

Bježi li vam ponekad urin kad se smijete, kašljete ili kišete? Ili tijekom fizičkih napora kao što su sport, dizanje ili ustajanje sa stolice?
Nenamjerni gubitak urina uobičajen je kod muškaraca i žena, a učestalost se povećava sa starenjem.
Iako jako učestala, inkontinencija je i dalje tabu.
O tome se rijetko priča, a još se rijeđe traži stručna pomoć.

 

Što je urinska inkontinencija?

Inkontinencija mokraće je nenamjerano bježanje urina. Dva najčešća oblika inkontinencije su: stresna i urgentna inkontinencija.

Stres inkontinencija nastaje zbog slabosti mišića dna zdjelice (primjerice, porođaja ili operacije) i povećane mobilnosti mehanizma zatvaranja mokraćne cijevi.

Urgentna inkontinencija nastaje zbog nestabilnosti mišića detruzora.

Liječenje je moguće!

Urinarna inkontinencija narušava kvalitetu života.

Izbjegavate li određene aktivnosti zbog straha od bježanja urina? Odlazite li u toalet češće ili odlučujete na temelju dostupnosti toaleta želite li ići na izlet ili do grada na kavu?

Ne nastavite živjeti s njom, nego razgovarajte o svom problemu sa stručnjakom. Adekvatni tretman pomaže Vam da ponovo uživate u životu.

 

 

Problemi s erekcijom

 

Što je erektilna disfunkcija?

Erektilna disfunkcija se definira kao nemogućnost postizanja odnosno zadržavanja erekcije do završetka seksualne aktivnosti

 

Zašto se javlja?

Uzroci su brojni i mogu se podijelili na organske (šečerna bolest, endokrinološke bolesti, lijekovi itd) i psihičke, odnosno na njihovu kombinaciju.

 

Dijagnoza

Uzimanje detaljne anamneze, fizikalni pregled, ispunjavanje upitnika (internacionalni uputnik erektilne disfunkcije) i po potrebi dodatne pretrage su ključne u otkrivanju uzroka erektilne disfunkcije.
Popunite upitnik

 

Kako se liječi i kada se javiti stručnoj osobi?

Iako će većina ljudi na svoju ruku posegnuti za medikamentoznom terapijom razgovor sa stručnom osobom i promjena životnih navika mogu uvelike poboljšati erektilnu disfunkciju. Dopustite nama da procjenimo koji oblik liječenja je najbolji za Vas.

 

 

Prerana ejakulacija

 

Što je prerana ejakulacija?

Prerana ejakulacija se definira kao ejakulacija do koje dolazi prije, odmah ili unutar jedne minute od započinjanja penetracije

 

Zašto se javlja?

Uzrok se još uvijek ne zna ali se smatra da je prvenstveno psihološki problem

 

Kako se liječi?

Prvenstveno razgovorom sa stručnom osobom u koju imate povjerenja. Osim razgovora danas se jako dobri rezultati postižu i s lijekovima

 

 

Krv u mokraći

 

Mikro i makrohematurija

Makrohematurija (golim okom vidljiva krv u mokraći) je ozbiljno stanje u urologiji koje zahtjeva brzu urološku obradu.

Mikrohematurija- eritrociturija (mikroskopski vidljiva krv u mokraći) relativno je česta pojava koja zahtjeva urološku obradu.

 

Zašto se javlja krv u urinu

Krv u urinu se može pojaviti zbog mnogih razloga. Od obične upale mokraćnog mjehura, kamenaca mokraćnog sustava, bubrežnih bolesti do tumora mokraćnog sustava.

 

Kako se otkriva uzrok

Prvi korak u otkrivanju uzroka pojave krvi u mokraći je anamneza i fizikalni pregled. Zatim slijedi niz drugih pretraga koje uključuju analizu urina, ultrazvuk urotrakta te cistoskopiju.

 

Kada se javiti urologu

U slučaju pojave bezbolne krvi u mokraći ili ukoliko vam je nađena krv u pregledu sedimenta urina.

 

 

Bol u testisima

 

Bol u testisima nije rijetka pojava. Bol može biti tupa i dugotrajna ali i  jaka te probadajuća.  Uzroci  pojave boli u testisima su brojni.

 Tupa bol može biti posljedica kronične upale prostate ili manifestacija problema s kralješnicom.

Jaka bol se najčešće javlja kod upala testisa odnosno epididimisa.

Izrazito jaka bol koja nerijetko probudi osobu najčešće  je posljedia torzije testisa koja zahtjeva hitnu urološku operaciju.

Ignoriranje boli u testisima nije preporučljivo te je potreban urološki pregled.

 

 

Kvržica u skrotumu / na testisu

 

Prvo što svi pomisle kada napipaju kvržicu u skrotumu je tumor testisa.

Nasreću, tumori testisa su rijetki te čine samo 1% svi zločudnih tumora u muškaraca.  Osim toga, uz današnju medicinu izlječenje tumora testisa ( čak kada je i proširen)  je jako uspješno.

 

Tumor testisa

se najčešće napipa kao manja, bezbolna kvržica na odnoso u testisu. Kada je tumor veći često je cijeli testis tvrd i izgubljene strukture.

Ostale i puno češće promjene u skrotumu su :

 

Varikokela

proširenje vena iznad lijevog testisa. Osoba ju može napipati kao „vreću crva“ . Može uzrokovati nelagodu i tupu bol u skrotumu. Također, u pojednim slučajevima može izazvati neplodnost.

Dijagnoza se postavlja pregledom i UZV  kolor doplerom skrotuma.

Nakon dijagnoze u većini slučajeva nije potrebno liječenje. Ukoliko se postavi inikacija liječenje je operativno.

 

Hidrokela

nakupljanje tekućine unutar ovojnica testisa.  Jedan od najčešćih razloga oteklina u skrotumu.

Dijagnoza se postavlja pregledom i UZV skrotuma.

Liječenje se provodi prvenstveno operativnih zahvatom jer punkcija i drenaža hidrokele najčešće završava recidivom. Indikacija za operaciju je želja bolesnika kada mu krene stvarati nelagodu te ograničavati  tjelesne aktivnosti i svakodnevni život

 

Spermatokela

bezbolna i dobroćudna cista ispunjena tekućinom. Može varitati u veličini.

Dijagnoza se postavlja pregledom i UZV skrotuma.

Slično kao kod hidrokele inikacija za operaciju je želja bolesnika kada mu zbog svoje veličine ometa svakodnevni život.

 

Svaka  promjena u skrotumu ili testisu zahtjeva što raniji pregled urologa.

 

 

Neplodnost

 

Neplodnost  se definira kao izostanak trudnoće nakon 12 ili više mjeseci redovitih nezaštićenih spolni odnosa.

Neplodnost kod muškarca i neplodnost kod žene uzrokuju različiti čimbenici. Kod muškaraca je to smanjen broj spermija ili njihova loša kvaliteta.

Kod žena su najčešći uzroci izostanak ovulacije, endometrioza ili životna dob.

 

Za pronalaz uzroka i uspješno liječenje potreban je dobar tim urologa i ginekologa što Vam nudimo u našoj ustanovi.

 

 

Prostatitis

 

Prostatitis se definira kao uvećanje i upala prostate. Uglavnom zahvaća muškarce ispod 50 godina. Uzroci su brojni. Razlikujemo akutni i kronični prostatitis.

Simptomi: 

 • bol ili pečenje pri mokrenju
 • otežano izmokravanje
 • tanak mlaz urina
 • kapljanje urina nakon mokrenja
 • učestalo mokrenje
 • neodgodiv poriv na mokrenje
 • bol u preponi, testisima, penisu
 • bol u projekciji mokraćnog mjehura
 • bolne ejakulacije
 • bol u perineumu (područje između skrotuma i rektuma)

Dijagnoza se postavlja anamnezom, kliničkim pregledom koji uključuje i digitalni pregled prostate te mikrobiološkim nalazima (sediment urina, urinokultura, test dvije čaše).

 

Liječenje prostatitisa se provodi prema uzoku prostatitisa. Najčešće uključuje antibiotsko liječenje.

 

 

Spolno prenosive bolesti

 

Spolno prenosive bolesti su bolesti koje se prenose spolnim putem. Pojedinac ne mora ima nikakve simptome bolesti ali ju može prenijeti spolnom partneru.

Simptomi: 

 • bolno mokrenje
 • pečenje pri mokrenju
 • iscjedak iz penisa /vagine
 • bolan spolni odnos
 • uvećani lokalni limfni čvorovi
 • neuobičajeno krvarenje/miris iz vagine

Liječniku se potrebno odmah javiti ako ste saznali da partner ima spolno prenosivu bolest ili ako ste  dobili gore navedene simptome nakon spolnog odnosa.

 

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, fizikalnog pregleda i  nalaza krvi, urina ili briseva spolovila.

 

Liječenje je uglavnom jako efikasno i brzo, a provodi se antibioticima.

 

 

Cista bubrega

 

Ciste bubrega su česti slučajni nalaz na UZV urotrakta. 

Dijelimo ih na jednostavne i komplicirane. Jedostavne ciste jako rijetko stvaraju probleme (ponekad mogu izazivati tupu bol u području lumbalnih loža) i uglavnom ih nije potrebno aktivno liječiti.

Izuzetak su velike iste koje mogu svojom veličinom stvarati pritisak na bubreg te time uzrokovati proširenje kanalnog sustava bubrega. Takve ciste se mogu punktirati pod kontrolpm UZV u lokalnoj anesteziji uz njihovu sklerozaciju. Nažalost, postotak recidiva (ponovnog vraćanja cisti) je jako visok.

 

Komplicirane ciste bubrega zahtijevaju dodatnu obradu u smislu CT/MR urografije. Na temelju nalaza CT/MR urografije se odlučuje daljnji tijek obrade ili liječenja.

 

Sve ciste bubrega se mogu kategorizirati prema Bosniak klasifikaciji.

 

Bosniak

I

Bosniak

II

Bosniak

IIF

Bosniak

III

Bosniak

IV

Nekomplicirana, jednostavna benigna cista

Cistična lezija s ponešto promijenjenim slikovnim karakteristikama (tanke septe i sitni kalifikati)

Cisična lezija s više promijenjenih slikovnih karakteristika (više septi, zadebljan zid ciste,krupniji kalifikati

Značajno komplicirana cista (opsežno zadebljanje zida ili septi koji se postkontrastno imbibiraju)

Solidno-cistična lezija

(nepravilni zadebljali rubovi - solidni dijelovi koji se postkontrastno imbibiraju)

Izrazito mali rizik malignosti (manje od 1 % )

Mali rizik malignosti

(manje od 3

%)

Umjeren rizik malignosti

(5 – 10 %)

Viosk rizik malignosti (40 – 60 %, )

Izrazito visok rizik malignosti

( veći od 80 % )

praćenje nije potrebno

praćenje nije potrebno

praćenje se preporučuje

preporučuje se operativni zahvat

preporučuje se operativni zahvat

 

 

Proširenje kanalnog sustava bubrega

 

Hidronefroza je proširenje (dilatacija) kanalnog sustava bubrega. Nastaje kao posljedica spriječavanja odlaska urina iz bubrega.

 

Uzroci hidronefroze su brojni:

 • kamenac u ureteru
 • tumori uretera ili mokraćnog mjehura
 • tumori drugih sustava koji svojom veličinom pritišću/ zahvaćaju uretere
 • muskulo neurološki poremećaji kanalnog sustava
 • stvaranje priraslica koje vrše pritisak na kanalni sustav kao posljedica operacija ili radioterapije
 • trudnoća - nakon poroda hidronefoza najčešće spontano nestaje

Simptomi

 

Simptomi ovise o uzroku začepljenja, mjestu gdje je nastalo začepljenje i koliko je brzo nastalo začepljenje. Tako kod brzo nastale opstrukcije s hidronefrozom imamo burnu kliničku sliku s izrazitim bolovima te mučninom i povraćanjem (najčešće kada su uzrok bubrežni kamenci).

Kada hidronefroza sporo nastaje osoba najčešće nema nikakve simptome.

Dijagnoza

 

Dijagnoza hidronefroze se postavlja putem UZV,  a dokazuje se CT/MR urografijom pomoću koje možemo vidjeti stupanj hidronefroze i njezin uzrok. Na temelju navedenoga se planira daljnji postupak i  liječenje.

Liječenje

 

Hidronefroza je simptom opstrukcije kanalnog sustava te se liječenje provodi  odstranjenjem uzroka opstukcije.

Ukoliko se planira da će trajanje liječenja  opstrukcije duže trajati u hidronefrotski bubreg se postavlja ciječica koja služi kao bypass urina.  Može se posaviti JJ proteza kroz spolovilo. JJ proeza se jednim krajem nalazi u bubregu, a drugim krajem u mokraćnom mjehuru.

Druga opcija je postavljanje perkutane nefrostome. To je postupak kojim se preko kože ( u lokalnoj anestezji)  uvede  cijevčica koja će raditi drenažu urina iz bubrega. Nefrostoma se jednim krajem nalazi u bubregu dok joj je drugi kraj fiksiran na koži osobe.

Kada postupak liječenja opstrukcije završi JJ proteza ili perkutana nefrostoma se izvade.

DIJAGNOZA

Ovo je popis pretraga koje možete uraditi u Ambulanti za Urologiju:

 

 • Specijalistički urološki pregled: uključuje anamnezu, fizikalni pregled s digitorektalnim pregledom prostate, UZV prostate s procjenom ostatnog urina nakon mokrenja
 • Uretrocistoskopija: Uključuje pregled rigidnim/fleksibilnim uretrocistoskopom uretre i mokraćnog mjehura - u lokalnoj ili općoj anesteziji
 • Uroflow: uključuje pregled karakteristika mlaza urina posebnim uređajem
 • Biopsija prostate: uključuje uzimanje uzoraka prostate pod kontrolom UZV za PHD analizu - u lokalnoj ili općoj anesteziji
 • UZV urotrakta: uključuje UZV pregled oba bubrega, mokraćnog mjehura s procjenom ostatnog urina nakon mokrenja te izmjere veličine prostate
 • Uzimanje briseva: uključuje uzimanje brisa uretre/rane te slanje na mikrobiološku analizu

 

 

Uretrocistoskopija

 

Što je uretrocistoskopija?

Cistoskopija je minimalno invazivni urološki pregled mokraćne cijevi i mokraćnog mjehura

 

Kako se provodi?

Pregled se izvodi metalnim/gumenim fleksibilnim instrumentom koji se pod kontrolom oka uvodi kroz mokraćnu cijev do mokraćnog mjehura. Prije pretrage potrebno je isprazniti mokraćni mjehur. Osoba se nalazi u ginekološkom položaju (ležeći položaj na leđima s nogama izdignutim na nogare). Tijekom pregleda se u mjehur uvodi sterilna tekućina koja omogućava širenje mokraćnog mjehura. Pregledom se procjenjuje prohodnost mokraćne cijevi, veličina prostate (kod muškaraca), kapacitet mokraćnog mjehura, položaj i izgled ureteralnih ušća te izgled sluznice I stijenke mjehura.

 

Kada se treba učiniti?

 • Bezbolna makrohematurija (okom vidljiva bezbolna pojava krvi u mokraći) u sklopu obrade sumnje na tumor mokraćnog mjehura.
 • Mikrohematurija (prisustvo krvi u urinu nevidljive okom u analizi urina)
 • Kamenci mokraćnog mjehura
 • Učestale infekcije mokraćnog mjehura
 • Poremećaji funkcije mokraćnog mjehura (bježanje urina, učestalo mokrenje, neodgodiv poriv na mokrenje)
 • Preoperativna obrada prije operacije prostate
 • Striktura (suženje) mokraćne cijevi

 

Boli li cistoskopija?

Prilikom cistoskopije mokraćni mjehur se puni sterilnom tekućinom. Zbog toga se može javiti neugodan osjećaj prepunjenosti mokraćnog mjehura uz jaki nagon za mokrenjem.

Prag boli je kod svake osobe drugačiji. Neke osobe će bez problema podnijeti cistoskopiju dok će kod nekih osoba ona biti izuzetno bolna.

Generalno, cistoskopija kod žena je uglavnom bezbolna zbog kratkoće mokraćne cijevi kroz koju se mora proći da se dođe do mokraćnog mjehura. Kod muškaraca je mokraćna cijev puno dulja te se bol javlja puno češće. Prilikom pretrage se u mokraćnu cijev i na sami instrument stavlja lokalni anestetik da bi se osjećaj boli smanjio.

Nažalost, lokalna anestezija ne može nikada u potpunosti otkloniti bol.

Cistoskopija u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji u potpunosti eliminira osjećaj nelagode i boli prilikom pretrage. Kako se radi o kratkotrajnoj općoj anesteziji nakon pretrage je potreban kratki oporavak te je preporučeno da se dođe u pratnji.

 

Što očekivati nakon cistoskopije?

 • Osjećaj peckanja prilikom mokrenja duž mokraćne cijevi
 • Pojava krvi prilikom mokrenja
 • Infekcija mokraćnog sustava

 

Koliko dugo traje?

Cistoskopija sa svim pripremama traje oko 15 minuta u lokalnoj i oko 30 minuta u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.

Naš tim liječnika

Instagram feed

KONTAKT

logo

Obratite nam se prijavom na naš online obrazac ili pozivom
na telefonski broj +3851 2444646

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg
sigurnog online obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata
putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Pošaljite nam svoj upit
s povjerenjem

Radno vrijeme

Pon - Pet     10:00 - 20:00h
Radno vrijeme - narudžbe
Pon - Pet     10:15 - 18:15h

Kontakt

   Telefon: +3851 2444 646
   Email: info@lf-mg.com

Lokacija

   Libertas zgrada 5. i 6. kat
Trg Johna Fitzgeralda Kennedya 6b,
10000 Zagreb

Parkirno mjesto

   Parking osiguran ispred zgrade Poliklinike
uz prethodnu najavu telefonom.