ponedjeljak, 01.03.2021

Sve o upali sinusa

Upalu sinusa (rinosinusitis, obično poznatu kao sinusitis) uzrokuje upala sluznice sinusa i nosa. Pacijente muči začepljenost nosa popraćena sekretom iz nosa, koji može biti rijedak ili gust i često bezbojan, a dolazi iz prednjeg ili stražnjeg dijela nosa i slijeva se prema ždrijelu. Ostali simptomi uključuju gubitak osjetila mirisa, glavobolje, bol i pritisak u području lica, osjećaj opće slabosti i, ponekad, začepljenost uha.

Akutni rinosinusitis

Akutni rinosinusitis obično je uzrokovan virusom i traje od 7 do 14 dana. Kod mnogih pacijenata akutni rinosinusitis ponavlja se jednom ili dva puta godišnje. Nikakvi  antivirusni lijekovi nisu potrebni da bi se savladale ove virusne infekcije, jer se tijelo može samo izboriti. Kod ovih simptoma mogu pomoći bezreceptni lijekovi protiv prehlade. Ponekad se preporučuju steroidni sprejevi za nos koji skraćuju trajanje prehlade ili virusne infekcije. Sprejevi s fiziološkom otopinom ili ispiranje fiziološkom otopinom pomaže u održavanju vlažnosti nosne šupljine i pročišćavanju sluznice.
Nešto rjeđe, ove virusne infekcije mogu stvoriti uvjete koji omogućavaju rast bakterija, što ponekad dovodi do bakterijske infekcije sinusa. Ako simptomi curenja  bezbojnog sekreta iz nosa potraju 10 do 14 dana, može se propisati antibiotik za liječenje bakterijske infekcije.
Ako se pojave neobični simptomi kao što su oticanje očiju ili jaka groznica, molimo vas, potražite liječničku pomoć.

Kronični rinosinusitis

Rinosinusitis postaje kronični kada simptomi potraju tijekom razdoblju od tri mjesece i dulje. Kronični rinosinusitis obično nije uzrokovan infekcijom;  smatra se da je to više upalno stanje, slično astmi ili alergijama.

Dijagnoza
Dijagnoze se postavljaju na temelju simptoma pacijenta i nalazima endoskopskog pregleda. Ponekad se traži CT snimak sinusa. Budući da postoji mnoštvo stanja koja mogu prouzročiti iste simptome kao i kronični rinosinusitis, mi se držimo strogih pravila kliničke prakse kako bismo došli do dijagnoze.

Liječenje
Iako je kronični rinosinusitis neizlječiv, dostupni su tretmani koji vam ublažavaju  simptome. Početno liječenje uključuje medikamente kao što su steroidni sprejevi za nos, lijekovi protiv alergije, ispiranje nosa fiziološkom otopinom koji pomažu smanjenju otečenosti i omogućavaju pravilnu drenažu.
Kad liječenje medikamentima postane nedostatno, ponekad se preporučuje kirurški zahvat kako bi se olakšala drenaža i cirkulacija zraka u sinusima, te uzimanje lijekove koji smanjuju upalu. Cilj kirurgije sinusa je, kad se radi o kroničnom rinosinusitisu, širenje otvora sinusa. Zahvat se vrši u općoj anesteziji, a pacijenti obično mogu ići kući isti dan.

Polipi

Polipi su izrasline tkiva na sluznici nosa ili sinusa. Najčešće se javljaju kao posljedica upale u nosu usljed kroničnog rinosinusitisa; međutim, u rijetkim slučajevima oni se mogu povezati s tumorom. Zbog toga se, pacijentima kojima je dijagnosticiran polip, preporučuje pregled kod specijaliste za uho nos i grlo.
Polipi se mogu povezati s doboroćudnim, a rjeđe s kancerogenim tumorima. Nosni polipi koji se povezuju s tumorima obično se nalaze na jednoj strani nosa – za razliku od  polipa koji se povezuju s kroničnim rinosinusitisom i pojavljuju  se obično na obje strane nosa.

Simptomi
Uobičajeni simptomi uključuju začepljenost nosa, gubitak osjetila mirisa, bol i pritisak zbog upale. Kad se radi o dobroćudnim ili zloćudnim tumorima, često se javlja krvarenje iz nosa.

Dijagnoza
Polipi u nosu prvo se dijagnosticiraju endoskopskim pregledom. Ako se ustanove polipi, može se zatražiti CT ili MR snimak sinusa, a ponekad se preporučuje biopsija tkiva koja se daje patalogu na analizu.

Liječenje
Polipi u nosu koji su nastali zbog kroničnog rinosinusitisa liječe se medikamentima za oralnu ili vanjsku upotrebu radi  smanjenja upale. Kod nekih pacijenata, kod kojih polipi rastu unatoč agresivnom liječenju medikamentima, preporučuje se endoskopska operacija sinusa kako bi se polipi fizički uklonili.
Liječenje nosnih polipa povezanih s tumorima ovisi o tome što pokaže patološki nalaz, a to može biti u rasponu od kirurškog odstranjivanja  do liječenja lijekovima i/ ili terapije zračenjem.