srijeda, 24.02.2021

Sve o sklerozaciji proširenih vena

Sklerozacija vena predstavlja metodu liječenja, pri kojoj se ubrizgavanjem kemijskog sredstva u proširenu venu izaziva oštećenje unutarnjeg sloja stijenke vene (endotela vene) i na taj način stvara ablacija vene (sljepljivanje vene). U tu svrhu koristi se tekući sklerozans ili sklerozantna pjena. Izbor sklerozansa (tekući ili pjenasti) ovisi isključivo od veličine tretirane vene, odnosno da li se radi o glavnom površinskom venskom stablu, njezinim glavnim ograncima, varikozitetima ili retikularnim venama i teleangiektazijama ("kapilare"). Tekući sklerozans je našao svoju prednost kod tretiranja vena manjeg promjera (retikularnih vena i teleangiektazija), dok je sklerozantna pjena prvi izbor u tretiranju vena većeg promjera. To proizilazi iz činjenice što zrak u vidu finih mjehurića, pjenastom sklerozansu omogućuje bolji kontakt sa unutarnjom stijenkom vene, na način da istiskuje krv u tretiranoj veni i time stvara bolji efekt sklerozacije, a istovremeno omogućuje da se sa manjom količinom sklerozansa ostvari sličan adekvatan efekt u "velikim" venama (manja količina, ali veći volumen sklerozansa).

Cilj sklerozacije je trenutačno potpuno zatvaranje proširene vene, koja se vremenom pretvori u vezivni tračak (najpoželjniji scenarij). U određenom broju slučajeva, sklerozans zbog povećanog volumena krvi u veni ne ostvari potpuni i adekvatan kontakt sa stijenkom vene te u tom slučaju dolazi do stvaranja tromba i razvoja tromboflebitisa (upale vene), koji najčešće rezultiraju lokalnim promjenama mekog tkiva u smislu stvaranja indurata (zadebljanja kože i podkožnog tkiva), crvenila, topline i bolnosti kože na tretiranom mjestu. U toj situaciji vremenom najčešće dolazi do djelomične ili potpune rekanalizacije tretirane vene (ponovnog "otvaranja" vene). Tada se po potrebi ista vena može ponovno tretirati.

Isto tako postoje opisane i druge sistemske i lokalne komplikacije nastale primjenom sklerozansa, ali ukoliko se sklerozacija učini na adekvatan način i od strane visoko stručne osobe (vaskularni kirurg), komplikacije su svedene na minimum i iznimno su rijetke.

Nakon zahvata sklerozacije preporuča se nošenje kompresivnih čarapa 1. ili 2.stupnja kompresije (ovisno od veličine tretirane vene). Trenutačno još uvijek ne postoji znanstveno utemeljena činjenica o duljini nošenja kompresivnih čarapa nakon postupka sklerozacije, ali je u većini slučajeva preporučeno nošenje kompresivnih čarapa je u trajanju od tri tjedna (naglašavam individualni pristup).