srijeda, 11.11.2020

Sve o kirurgiji migrene

Zadnjih 10 godina liječnički tim LF-Medical group-a je razvio i primjenjuje novi, siguran i minimalno invazivan kirurški zahvat kod najnesnošljivijih tipova glavobolje. Ova kirurška tehnika je ispitana i opisana u recenziranim svjetskim časopisima. Postupak se zasniva na dekompresiji osjetih živaca i zato je opisno nazvan kirurgija glavobolje dekompresijom živca, popularno nazvanom “kirurgija migrene”. 

Kirurška dekompresija živca u liječenju glavobolje uključuje dekompresiju grana perifernih osjetnih živca u 3 različita područja glave i vrata (frontalni-čeoni, temporalni-sljepoočni, okcipitalni-potiljačni), za koje se vjeruje da su točke-okidači migrene. Migrena se već dugo dovodi u svezu sa kompresijom i iritacijom glavnih perifernih živaca lica i glave, izazvane okolnim mišićem, fascijom i periosteumom (pokosnicom). U slučaju jake glavobolje ovi živci su također genetski više podložni takvoj kompresiji. 

Oslobađanjem pritiska komprimiranog živca kirurškim putem može se smanjiti učestalost, jačina i trajanje glavobolje, pa čak i u potpunosti ukloniti.  Naše nedavno objavljene studije kao i one objavljene u zadnjih 10 godina, mogu potvrditi da je uz pravilno postavljene indikacije kirurški zahvat najučinkovitiji postupak koji, u usporedbi sa raznim terapijama lijekovima ili injekcijama BTX-a, gotovo da nema nuspojava.

KAKVE REZULTATE OČEKIVATI?

Dokazi o učinkovitosti kirurgije migrene se ubrzano povećavaju, budući da različite grupe kirurga širom svijeta neprekidno izvještavaju o tome i objavljuju rezultate. U većini slučajeva kirurgija ima dugotrajan učinak. U ovim studijama, ishod se vrednuje postotkom pacijenata čije je postoperativno iskustvo smanjenje simptoma glavobolje 50% ili više. U ovim uvjetima, postotak uspješnosti kirurgije migrene u najnovijim objavljenim studijama povećao se gotovo na 95%.

Mi smo također nedavno objavili studiju koja se nadovezuje na naše ranije (desetogodišnje) u kojima smo pokazali da je kirurgija migrene izuzetno učinkovito i sigurno liječenje glavobolje kod pažljivo odabranih pacijenata.