srijeda, 24.02.2021

Što je radiofrekventna ablacija vena?

Radiofrekventna ablacija proširenih vena predstavlja jednu od naprednih metoda endovenskog liječenja (endovenska termalna ablacija). Ova metoda je u uporabi još od 1999.god te kao i svaka druga metoda, do danas je znatno unaprijeđena, u skladu sa razvojem tehnologije. Našla je svoju veliku primjenu u liječenju glavnog površinskog venskog stabla, kao najčešćeg uzroka proširenih vena na nogama (insufuficijencije vene safene magne i vene safene parve).

Dakle cilj ove metode je otkloniti uzrok proširenih vena, koji u 60 do 70% bolesnika ima uzrok upravo u inkompetenciji ("lošem funkcioniranju") zalistaka u glavnim površinskim venama nogu (vena safena magna i vena safena parva).

Postoji nekoliko različitih uređaja za radiofrekventnu ablaciju: Celon RFITT (radiofrequency induced thermal therapy- bipolarna RF), FCare System EVRF (monopolarna RF) i VNUS ClosureFast (Medtronic Venefit). Razvojem katetera za radiofrekventnu ablaciju ClosureFast, znatno je unaprijeđeno liječenje te su eliminirani neželjeni efekti tijekom i nakon tretiranja vena prethodnim uređajima. ClosureFast kateterima je eliminiran negativni efekt dosadašnje slow pullback tehnike te je omogućeno kontrolirano segmentalno tretiranje vene temperaturom od 120°C i time smanjena mogućnost perforacije vene ("pucanja" vene) pri uporabi visoke doze toplinske energije.

Kako ova metoda funkcionira?

Naime kateter za radiofrekventnu ablaciju sadrži na svom vrhu sondu, koja emitira radiofrekventne valove, koji u interakciji sa unutarnjom stijenkom vene (endotelom vene) oslobađaju toplinu, što dovodi do oštećenja i samim time ablacije ("sljeplivanja") vene, koja se vremenom pretvori u vezivni tračak. Kao krajnji rezultat dobije se potpuno zatvorena glavna površinska vena, koja više ne puni varikozitete (proširene vene).

Sam postupak je relativno bezbolan, kratak i jednostavan za bolesnika. Sastoji se od perkutanog (preko kože) uvođenja katetera za radiofrekventnu ablaciju u glavnu površinsku venu, koja je uzrokom proširenih vena nogu (vena safena magna ili vena safena parva). Kateter se uvodi i pozicionira u veni pod kontrolom ultrazvuka (sa vrhom sonde do 2cm ispod safenofemoralnog ili safenopoplitealnog ušća- mjesta utoka tretiranih glavnih površinskih vena u duboke vene noge). Zatim se također pod kontrolom ultrazvuka aplicira razrijeđeni lokalni anestetik, tzv.tumescentna anestezije, koja osim što dijeluje kao anestetik (bezbolna metoda), ima ulogu da dodatno stisne tretiranu venu i time omogući bolji kontakt sonde sa unutarnjom stijenkom vene (bolja uspješnost metode) te djeluje i kao toplinski izolator (štiti okolno tkivo i kožu od toplinskog oštećenja). Nakon što se aplicira tumescencija i dodatno provjeri pozicija vrha sonde kreće sam postupak radiofrekventne ablacije. Kateter se spaja sa uređajem (generatorom radiofrekventnih valova) te nakon započinjanja odašiljanja radiofrekventnih valova sonda se povlači svakih 7cm na svakih 20 sekundi (ciklus u prvih 7cm se ponavlja dva do tri puta). Dakle sam postupak RFA traje dvije do tri minute, ovisno o dužin tretirane vene. Tijekom zahvata, ukoliko dođe do bilo kakvog ostupanja od pravilne ispostave toplinske energije, uređaj signalizira zvučnim signalom te automatski prestaje sa radom, što ponovno govori o tome koliko je sigurna ova metoda liječenja. Po završetku tretmana glavne vene, u istom aktu slijedi još tretiranje varikoznih vena (proširenih vena) i to miniflebektomijom (klasična metoda odstranjivanja varikoziteta posebnim kukicama kroz male incizije- "ubode" na koži cca 2mm) i/ili sklerozacijom (ponovno naglašavam individualni pristup).

Prednosti ove metode liječenja u odnosu na klasično kirurško liječenje su brojne, a kao vodeće se ističu: bezbolna metoda, kratko trajanje zahvata, bez klasičnih kirurških rezova i ožiljaka, minimalni ili gotovo nikakav rizik od postproceduralne infekcije, trenutačni nestanak simptoma i brzi oporavak.

Osim toga u usporedbi sa drugim endovaskularnim tehnikama, poput EVLA (endovenska laserska ablacija) zabilježen je znatno manji postproceduralni upalni odgovor organizma, koji bi eventualno doveo do pojave komplikacija u smislu hiperpigmentacije kože (tamnjenje kože) i induracije (otvrdnuće) podkožnog tkiva te tromboflebitisa (prolazna upala vene). 

Da bi se izbjegle moguće komplikacije i dobili izrsni rezultati liječenja, neophodno je da  operacijski zahvat učini iskusna osoba (vaskularni kirurg).