ponedjeljak, 22.03.2021

Akupunktura u liječenju glavobolje

Akupunktura je sigurna i učinkovita tehnika liječenja koja potječe iz istočnjačke medicine a stara je čak 4000 godina. Pokazalo se da liječenje akupunkturom poboljšava tjelesne funkcije i potiče prirodni proces samoizlječenja stimulirajući specifična anatomska mjesta, također poznata kao akupunkturne točke.

 

Najuobičajenija metoda koja se koristi za stimulaciju akupunkturnih točaka je zabadanje tankih i sterilnih igala u kožu. Postoje također i beziglene tehnike koje se mogu koristiti za stimulaciju ovih akupunkturnih točaka, kao što su pritisak ruke, toplina ili električna stimulacija koje dodatno mogu pojačati snažne učinke liječenja akupunkturom. Ostale tehnike stimulacije uključuju i ručnu masažu, moksibustiju ili liječenje toplinom, cupping (vakuum) terapiju, te primjenu topikalnih biljnih lijekova i masti.

 

Stimulacijom područja akupunkturnih točaka zapravo se potiče reakciju u procesu samoizlječenja tijela, pokrečući crvene i bijele krvne stanice prema bolnom području, mijenjajući reakciju središnjih i perifernih živaca, te regulirajući neurotransmitere. Ubodom, akupunkturna igla prolazi kroz nekoliko tjelesnih sustava, što uključuje kožu, vezivno tkivo, masno tkivo, mišiće, krv i živčano tkivo.

 

Mnoge studije već godinama dokazuju da je akupunktura učinkovit tretman u ublažavanju svih glavobolja, uključujući migrene, cluster, tenzijske i sinusne glavobolje. Bol je često, ali ne uvijek, pokrenut tenzijom u tijelu u kombinaciji sa upalom.

 

Prednost akupunkture je u tome što pomaže tijelu ublažiti upalni proces, oslobađajući ga pritiska koji uzrokuje glavobolje. Uz to, dokazano je da akupunktura opušta mišiće, ublažavajući tenzije i obnavljajući protok energije kroz tijelo.

 

Pripreme

 

ne jesti dva sata prije tretmana

odjenuti komotnu odjeću

 

Prednosti

 

Kako djeluje – akupunktura liječi uzrok simptoma

 

- stimuliranjem malih električnih senzacija u tijelu poboljšava zacjeljivanje, obnavlja homeostazu i ravnotežu;

- akupunktura otpušta blokade i tako stimulira rad organa te poboljšava zdravlje;

- poboljšavanjem cirkulacije krvi, tijelo popravlja sveukupni metabolizam i funkcionalnost;

- uspostavlja ravnotežu kemije tijela preko živčanog sustava;

- snižava upalne markere ili proteine u tijelu;

- akupunktura djeluje kao prirodni analgetik, prekidajući signal bola.

TIJEK PREGLEDA

Prvi posjet uključuje opsežan popis pitanja o vašem trenutnom stanju zdravlja, povijesti bolesti, obiteljskoj anamnezi, i ostalim simptomima vezanim za glavnu zdravstvenu smetnju. Ova pitanja su važna za holistički pristup Vašem ukupnom zdravstvenom stanju, pri čemu se sve uzima u obzir kako bi se mogao osigurati jedinstven protokol liječenja, pomno kreiran samo za vas i vaš glavni problem. Vaši trenutačni simptomi ne moraju izgledati povezani s ranijim zdravstvenim poteškoćama, ali naše tijelo je kompleksna slika i sve što se događa na njoj ostavlja svoj trag.

Nakon što pregledamo vašu anamnezu i raspravimo vaše stanje, te vam provjerimo puls, slijedi palpatorna dijagnoza vašeg abdomena i glave. Akupunkturne točke koje odaberemo varirat će za svaki tretman ovisno o trenutnim simptomima. Za mnoge je liječenje akupunkturom duboko opuštajuće i nije neobično da pacijenti zaspu za vrijeme tretmana. Njegovo trajanje je različito za svaku osobu, a obično između 30 i 60 minuta, dok se plan liječenja kroji individualno tijekom tih 30 dana.