Limfna drenaža

Izbacite toksine iz svog tijela i ojačajte imunitet uz modernu metodu terapijske masaže

Limfna drenaža - izbacite toksine iz svog tijela i ojačajte imunitet uz modernu metodu terapijske masaže

Sjedilački način života postao je naša svakodnevica. Sjedenje na poslu, nedostatak kretanja u slobodno vrijeme i sve veća popularnost aktivnosti koje ne uključuju utrošak fizičke energije negativno se odražavaju na naš izgled, ali prije svega, i na naše zdravlje.

Kao posljedica takvog životnog stila, nisu iznenađujuće sve češće zdravstvene tegobe koje povezujemo s usporenim metabolizmom i lošom prokrvljenošću organizma. 

Pojave poput proširenih vena, oticanja nogu, nakupina celulita, pa čak i pad imuniteta, izravno su povezane s narušenom funkcijom limfnog sustava, koji zbog usporenog metabolizma više ne može razgraditi sve štetne tvari koje se nakupljaju u organizmu. 

Kako bi se ponovo potaknulo djelovanje limfnog sustava, a samim time i ubrzao metabolizam tijela, u Poliklinici Lohuis Filipović provodimo limfnu drenažu- moderniziranu metodu terapijske masaže koja uz asistenciju aparata na pneumatsku kompresiju potiče rad limfnog sustava, te ubrzava metaboličku razgradnju masnih stanica i toksina u organizmu. 

Koja je uloga limfnog sustava u organizmu?

Limfni sustav, kao dio imunološkog sustava, igra ključnu ulogu u obrani tijela od infekcija. Limfa, prozirna tjelesna tekućina s blagim žutim tonom, nije samo sredstvo prijenosa hranjivih tvari i kisika do stanica, već i važan čimbenik u eliminaciji toksina iz organizma. 

Ova vitalna tekućina putuje kroz limfne žile, a tijekom svog putovanja prikuplja štetne tvari, koje potom izlučuje putem limfnih čvorova. Najvažniji limfni čvorovi smješteni su u područjima vrata, pazuhu i preponama. 

Važno je napomenuti da, unatoč njegovoj ključnoj ulozi, limfni sustav nema vlastitu pumpu, za razliku od krvožilnog sustava koji se temelji na radu srca kao mišića koji pokreće cirkulaciju

Umjesto toga, limfa se kreće kroz sustav zahvaljujući kontrakcijama mišića, disanju i drugim tjelesnim pokretima, čime se osigurava učinkovito funkcioniranje ovog neobično važnog sustava.

Drugim riječima, nedostatak fizičke aktivnosti i sjedilački način života mogu se smatrati odgovornima za usporen rad limfnog sustava, lošije prokrvljenosti tijela, te narušenim metaboličkim funkcijama zbog kojih organizam stvara nepotrebne zalihe masnih naslaga, toksina i celulita. 

Tretmani poput limfne drenaže pomažu ubrzati metabolizam organizma, a samim time i razgradnju štetnih tvari i masnih stanica odgovornih za pojavu celulita, otečenih nogu i proširenih vena. 

Koje su sve prednosti limfne drenaže?

Limfna drenaža može se izdvojiti kao vrlo učinkovit medicinsko-kozmetički tretman s brojnim prednostima, od kojih posebno izdvajamo: 

 • Smanjivanje oteklina u nogama

Limfna drenaža nogu korisna je u reduciranju oteklina, ali uklanjaju pritiska koji je odgovoran za pojavu proširenih vena. 

 • Ojačavanje imuniteta organizma

Poboljšani rad limfnog sustava ojačat će imunitet organizma te će ga obraniti od mogućih bolesti i ubrzati oporavak od potencijalnih infekcija. 

 • Otapanje celulita i gubitak težine

Ubrzan metabolizam potaknut limfnom drenažom omogućit će otapanje masnih naslaga, celulita, pružajući vam vitku liniju i gubitak kilograma.

 • Zadržavanje vode u organizmu 

Zadržavanje vode u organizmu olakšat će probavu tvari, razgradnju toksina, te će služiti kao pokretač djelovanja limfnog sustava, koji ovisi o ostalim metaboličkim procesima zbog nedostatka organa, tj. pumpe koja bi regulirala rad sustava. 

 • Reduciranje simptoma alergije 

Poboljšan rad limfnog sustava ojačat će vaš imunitet, ali i stvoriti veću otpornost na alergene. Smanjivanjem upala dišnih puteva, disanje će postati prohodnije, bez osjećaja malaksalosti, iritacija ili nekog drugog oblika alergijske reakcije. 

 • Tretiranje limfedema 

Limfedem je potrebno izdvojiti kao zasebna dijagnoza oticanja ruku i nogu zbog oštećenja, uklanjanja, ili začepljenja limfnih čvorova. Limfnom drenažom može se tretirati ovakav upalni proces te smanjiti neželjeno oticanje. 

Kao posljedica poboljšanog rada limfnog sustava, ovaj tretman se također odražava i na vaše zdravlje kože, koja nakon limfne drenaže može postati glađa, bez pora, prišteva i mitesera. Pojačana prokrvljenost omogućit će vašoj koži da ponovo ''prodiše'', razgrađujući ulja i toksine koji su se skupljali u površinskim slojevima epidermisa. 

Kome se preporučuje limfna drenaža?

Limfna drenaža preporučuje se svima koji se poistovjećuju sa sljedećim pojavama:

 • Oticanjem ruku i nogu
 • Problemima s proširenim venama nogu
 • Sporijim oporavkom nakon težih kirurških zahvata
 • Lošijom cirkulacijom 
 • Nakupljanjem celulita i viška masnih naslaga na trbuhu, bokovima, stražnjici i nogama
 • Osjećajem tromosti, često popraćen umorom i nedostatkom energije

Usporena cirkulacija organizma može se predstaviti kao glavni krivac za sve navedene tegobe. Sporija razgradnja štetnih tvari može u vama razviti osjećaj umora i tromosti, usporeni metabolizam i pritisak na ekstremitete, koji se primjećuje proširenim venama i oticanjem nogu. 

Mirovanje i nedostatak fizičke aktivnosti, ponajviše zbog bržeg oporavka, česta je preporuka liječnika nakon ozbiljnijih kirurških zahvata. Kako bi se mirovanje ne bi odrazilo na funkciju limfnog sustava, liječnik vam može preporučiti odlazak na limfnu drenažu tijela za brži oporavak, bez potrebe za fizičkim naprezanjem organizma. 

Kako izgleda priprema za tretman?

Priprema za limfnu drenažu ne zahtijeva striktne procedure. Jedan od najvažnijih faktora pripreme ubraja adekvatan unos tekućine 1-2 dana prije tretmana. 

Tekućinu limfnog sustava, poznatu kao limfa, karakterizira sporo kretanje kroz organizam. Da bi se ubrzao ovaj proces, ključno je održavati dobru hidrataciju, zbog čega preporučujemo unos od 1-2 litre tekućine dnevno

Održavanjem optimalne hidratacije postiže se smanjenje gustoće limfne tekućine, čime se potiče njen lakši protok kroz limfne puteve. Ovaj poboljšani protok stimulira efikasnije cirkuliranje limfe kroz tkiva, istovremeno omogućavajući intenzivniju razgradnju toksina i masnih stanica. 

Pravilnim unosom tekućine smanjuje se šansa za oticanjem, a organizmu se ujedno pruža i adekvatna količina elektrolita, koje mogu naglasiti terapijsko djelovanje limfne drenaže. 

Kako izgleda tretman limfne drenaže?

Limfna drenaža temelji se na korištenju aparature koja na prvu izgleda kao posebna odjeća ispunjena zračnim komorama. Ova specijalna aparatura oblači se do visine prsnog koša, a zatim se ispunjava zrakom dok mirujete u ležećem položaju. 

Kompresija zraka odvija se u intervalima, zasebno za svaku komoru koja se nalazi u rukavu aparature. Time se potiče cirkulacija svakog segmenta tijela, počevši od abdomena, kroz bokove i bedra, pa sve do listova i stopala. 

Konstantnim izmjenama pritiska, tj. napuhivanjem komora, tretman djeluje opuštajuće, te rezultira donošenjem kisika u svaki dio organizma, čime se ubrzava razgradnja štetnih tvari i pojačava cirkulacija organizma. 

Tretman obično traje 30 minuta, a tzv. limfne hlače će u tom periodu izmijeniti 3 programa koja će potaknuti što bolju razgradnju i izbacivanje toksina iz organizma.

Koliko često je potrebno obaviti limfnu drenažu?

Pošto limfna drenaža ne zahtijeva nikakav oporavak, ona se može provoditi gotovo svakoga dana. Ipak, ovakve okolnosti uzimaju se u obzir jedino nakon ozbiljnijeg kirurškog zahvata, kada je potrebno omogućiti što brži oporavak.

Za potrebe osobe koja nije provela kirurški zahvat, već nastoji isključivo potaknuti cirkulaciju i tretirati prije navedene tegobe, jedan tretman tjedno zasigurno će pružiti zadovoljavajuće rezultate. 

Nakon tretmana smijete nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, a poseban naglasak stavljamo na adekvatnom unosu tekućine, koji će ubrzati izbacivanje toksina iz organizma.

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom, te smo opremili naše ordinacije suvremenom aparaturom koja pomiče granice estetskih, kirurških i kozmetičkih tretmana.

Provođenjem limfne drenaže vraćamo energičnost i vedrinu u vašu svakodnevicu, ojačavamo vaš imunitet, te vam pružamo figuru bez viška masnih naslaga i celulita. 

Limfna drenaža tretman je koji djeluje na više područja, bilo za postizanje estetski privlačnih oblina i čiste kože, pa sve do ojačavanja limfnog sustava, koji ubrzava cirkulaciju i osigurava da štetni toksini što prije napuste vaš organizam. 

Uklonite višak masnih naslaga, ojačajte svoj imunitet i očistite svoje tijelo od štetnih toksina- naručite se na pregled i dogovorite termin za limfnu drenažu ispunjavanjem online obrasca, ili pozivom na +3851 2444 646.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Stjepan Patrun, dr.med.

Stjepan Patrun, dr.med.

specijalizant dermatologije i venerologije