icon

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui offici luptatum nos main text

Zatezanje trbuha

UVOD

Abdominoplastika je kirurški postupak koji izravnava trbušnu stijenku uklanjanjem viška masnoće i kože, te zatezanjem mišića trbušnog zida.

 

Ovisno o dobi i tjelesnoj težini, promjene na trbušnoj stijenci u vidu viška kože javljaju se podjednako kod muškaraca i kod žena. Najčešći se javljaju kod ljudi koji su pretili te naglo izgube tjelesnu masu ili nakon višestrukih trudnoća.U tom slučaju postoji operativni zahvat – abdominoplastika – nakon kojega možete ponovno imati čvrsti i ravni trbuh. 

 

Abdominoplastika je sigurna operacija koja daje trajan rezultat. Budući da su ožiljci uglavnom ispod bikini linije, možete bezbrižno pokazati svoj trbuh.

 

TRAJANJE ZAHVATA: 90 min

NATRAG NA POSAO: 2 tjedna

PUNI OPORAVAK: 2 mjeseca

 

PREDNOSTI

Abdominoplastika se preporučuje osobama koje:

 

  • Imaju masne naslage u području abdomena koje je teško izgubiti dijetom 
  • Imaju višak kožu u abdomena uslijed velikog gubitka težine ili trudnoće 
  • Nakon trudnoće ne mogu stezati trbušne mišiće 
  • Imaju višak kože općenito u tom području

 

PRIPREMA

Abdominoplastika se izvodi u općoj anesteziji.

Prije zahvata u općoj anesteziji potrebno je učiniti iduće:

  • Laboratorijske testove, krvnu sliku, u određenim slučajevima i elektrokardiogram (EKG) 
  • Liječničku evaluaciju kod anesteziologa u našem operacijskom centru 
  • Uzimanje određenih lijekova ili prilagodba lijekova koje uzimate

S kirurgom ćete porazgovarati i o povijesti bolesti: lijekovima koje uzimate, alergijama, pušačkim navikama, prethodnim operacijama i sl. 

 

TIJEK

PRIJEM U KLINICI


Na dan operacije, nakon prijema medicinsko osoblje klinike će vas otpratiti u Vašu sobu. Vaš plastični kirurg će tada još jednom s vama porazgovarati o tijeku zahvata i odgovoriti na sva vaša pitanja. Anesteziolog će potom obaviti svu potrebnu pripremu za opću anesteziju.

 

OPERACIJA


Ovisno o tipu operacijskog zahvata operacija traje do 60-240 minuta, te se može izvoditi u općoj i lokalnoj anesteziji. Postoje dvije osnovne vrste abdominoplastike. Jedna je mini varijanta koju karakterizira manji rez u bikini zoni, pupak ostaje gdje je, te je izvediva u lokalnoj anesteziji. Druga je komplentna abdominoplastika koja uključuje veći rez u bikini zoni, formiranje novog pupka, te najčešće učvršćivanje trbušnog zida šavima. Abdominoplastika se može kombinirati s liposukcijom trbuha.

 

Tijekom operacije abdominoplastike rezom u donjem dijelu trbuha (bikini zona) uklanjaju se potkožno masno tkivo i višak kože. Pupak se potpuno odvaja od kože u slučaju kompletne abdominoplatike, te naknadno pri završetku ponovno formira na odgovarajućem mjestu. Ako je potrebno, kirurg također može šavima učvrstiti trbušni zid. Ako je nakupljanje masti samo ispod pupka, operacija je lakša nego ako je i iznad pupka. Ako je potrebno, abdominoplastika se može kombinirati s liposkulpturom gornjeg trbuha i / ili bokova. Kao i kod svake druge operacije, ožiljci su neizbježni. Ako je moguće, plastični kirurg će napraviti poprečni rez, koji se nalazi ispod takozvane bikini linije i tako se lako može sakriti. Ako trebate pomaknuti pupak, tu je i ožiljak oko pupka.

 

NAKON OPERACIJE


Probudit ćete se u prostoriji za oporavak a kada se potpuno oporavite od opće anestezije, vratiti ćemo vas u vašu sobu. Članovi vaše obitelj vas tada mogu posjetiti. Ako se osjećate dobro, te Vaše dobro stanje potvrdi medicinsko osoblje, biti ćete otpušteni na kućnu njegu nakon 24 h. U tom periodu odstraniti će se i drenovi koji su postavljeni za vrijeme operacije kako bi drenirali operirano područje.

 

Prepisati ćemo vam poseban steznik koji ćete koristiti u početnom periodu oporavka, prvih 3-6 tjedana.

 

OPORAVAK

Vaš plastični kirurg će vas upoznati s pravilima njege i brzog oporavka.

Nakon zahvata dobivati ćete steznik koji morate danonoćno nositi.

Prvih nekoliko dana nakon operacije trbušna stijenka je malo otečena i bolna. Unatoč neugodnosti, važno je da ne ostanete u krevetu. Radi bržeg i sigurnog oporavka trebali biste krenuti u lagane šetnje što je prije moguće. 

Također, dajte svom tijelu mir koji mu je potreban. Ako je moguće, dogovorite dodatnu pomoć kod kuće.

Skidanje konaca se radi u pravilu oko 10 dana nakon operacije.

Možete planirati siguran povratak na posao nakon dva tjedna od operacije.

Savjetujemo Vam da prestanete pušiti prije i nakon tretmana kako biste poboljšali i ubrzali proces zacjeljivanja. 

RIZICI

pregled

Pošaljite upit ili nas kontaktirajte odmah