icon

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui offici luptatum nos main text

Liposukcija

UVOD

Liposukcija je operativni zahvat kojim se masne naslage uklanjaju s neželjenih mjesta na tijelu. Na ovaj način formiraju se estetski privlačnije konture tijela. 

 

Pod utjecajem hormona, višak masnog tkiva može biti prisutan samo na određenim mjestima na tijelu. U pravilu te masne naslage čine tijelo disproporcionalnim i estetski manje privlačnim, a teško ih je ukloniti dijetama ili intenzivnom tjelovježbom. Kod žena se masne naslage uglavnom nalaze na bedrima, natkoljenicama, trbušnoj stijenici i nadlakticama. Kod muškaraca su često koncentrirane oko trbuha i prednjeg dijela vrata. Rijeđe ih nalazimo na mjestima poput koljena i stražnjeg dijela leđa. 

 

TRAJANJE ZAHVATA: 90 min

NATRAG NA POSAO: 2 tjedna

PUNI OPORAVAK: 2 mjeseca

 

PREDNOSTI

Liposukcija se preporučuje osobama koje:

 

  • Žele riješiti prekomjernu masnoću u raznim dijelovima tijela 
  • Nemaju višak kože 
  • Stabilne su tjelesne težine
  • Imaju realna očekivanja
  • Su dobrog zdravlja

 

PRIPREMA

Liposukcija se izvodi u općoj anesteziji.

Prije zahvata u općoj anesteziji potrebno je učiniti iduće:

  • Laboratorijske testove, krvnu sliku, u određenim slučajevima i elektrokardiogram (EKG) 
  • Liječničku evaluaciju kod anesteziologa u našem operacijskom centru 
  • Uzimanje određenih lijekova ili prilagodba lijekova koje uzimate

S kirurgom ćete porazgovarati i o povijesti bolesti: lijekovima koje uzimate, alergijama, pušačkim navikama, prethodnim operacijama i sl. 

 

TIJEK

PRIJEM U KLINICI


Na dan operacije, nakon prijema medicinsko osoblje klinike će vas otpratiti u Vašu sobu. Vaš plastični kirurg će tada još jednom s vama porazgovarati o tijeku zahvata i odgovoriti na sva Vaša pitanja. Anesteziolog će potom obaviti svu potrebnu pripremu za opću anesteziju, ako je ona indicirana.

 

OPERACIJA


Trajanje operacije je između 60-240 minuta, te pacijent može biti u općoj ili lokalnoj anesteziji ovisno o količini masti koja se mora ukloniti i broju mjesta na kojima se to treba učiniti. 

Kirurg čini male, neupadljive ubode na koži. Injektira potkožnu masnoću posebnom tekućinom, nakon čega se masnoća usisava uz pomoć specijaliziranih instrumenata. Nakon zahvata, bitno je da je koža čvrsto stisnuta kako bi otok tkiva bio minimalan. Iz toga razloga ćete nositi poseban steznik. 

 

NAKON OPERACIJE


Ako se osjećate dobro, te Vaše dobro stanje potvrdi medicinsko osoblje, biti ćete otpušteni na kućnu njegu par sati nakon liposukcije.

Prepisati ćemo vam poseban steznik koji ćete koristiti u početnom periodu oporavka – 6 tjedana.

 

 

OPORAVAK

Vaš plastični kirurg će Vas upoznati s pravilima njege i brzog oporavka. Dobit ćete posebne upute o tome kako se brinuti za mjesto kirurškog zahvata te koji lijekovi se primjenjuju kako bi se pomoglo zacjeljivanje i smanjila mogućnost infekcije. Tijekom oporavka od liposukcije, odjeća za kompresiju ili elastični zavoji mogu pokriti područja tretmana nakon završetka postupka. Oni pomažu u kontroli oticanja tkiva i komprimiranju kože na nove konture tijela.

 

Tijekom prva dva tjedna tretirani dijelovi tijela imaju osjećaj otupljenosti i blage bolnosti. Međutim, taj osjećaj ubrzo nestaje.

 

Nakon 24 h od operativnog zahvata možete se istuširati. Unatoč neugodnosti, važno je da ne ostanete u krevetu. Radi bržeg i sigurnog oporavka trebali biste krenuti u lagane šetnje što je prije moguće. Također, dajte svom tijelu mir koji mu je potreban. Prvih 2 tjedana, savjetuje se apstinencija od sporta.

 

 

RIZICI

pregled

Pošaljite upit ili nas kontaktirajte odmah