logo
icon

Nos je najistaknutija značajka lica. On može potpuno dominirati estetikom lica, odrediti karakter i na određen način definirati našu komunikaciju s drugima.

Rinoplastika

Naši kirurzi su začetnici novih metoda moderne rinoplastike naziva piezo i prezervacijska rinoplastika. Ove tehnike oblikovanja nosa čuvaju sve njegove vitalne strukture - kosti i hrskavice. Rezultat je nos, koji je prirodan, funkcionalan i dugotrajan. 

UVOD

Rinoplastika, poznata i kao korekcija nosa ili plastična operacija nosa, kirurški je zahvat poboljšanja estetskog izgleda nosa, imajući u vidu funkciju nosa.

 

Dok komuniciramo, u isto vrijeme promatramo jedni druge, pratimo poglede očiju i pokrete usana. Upravo u središtu ovog trokuta komunikacije nalazi se nos.

 

Nos koji je prevelik ili nepravilan, brzo privlači pozornost promatrača. Naš pogled odvlači se s očiju i usana, što znatno smanjuje privlačnost skladnog lica.

 

Rinoplastika vraća prirodnu ravnotežu lijepog lica: nos koji je estetski prilagođen nije više toliko primjetan u licu, dok oči i usne postaju izraženije i dominantnije.

 

Tim Poliklinike LF usko je sub-specijaliziran za modernu rinoplastiku, a tijekom dvadesetogodišnjeg međunarodnog iskustva, stekao je priznanje u ovome području, uz napisanu knjigu o modernoj prezervacijskoj rinoplastici, organiziranim skupovima i objavom preko 100 znanstvenih članaka na ovu temu.

 

TRAJANJE ZAHVATA: 2 sata

NATRAG NA POSAO: 10 dana

PUNI OPORAVAK: 3 mjeseca

 

PREZERVACIJSKA

Prezervacijska rinoplastika, nova je grana moderne rinoplastike, koja ima zadatak pri oblikovanju novog nosa maksimalno sačuvati sve vitalne strukture nosa – kosti i hrskavice. Klasična rinoplastika, bila otvorena ili zatvorena tehnika se zasniva na odstranjenu tih, pokazalo se, vitalnih struktura nosa, pri oblikovanju novog oblika nosa. Problem može nastati zato jer je takav nos manje stabilna, te u budućnosti može uzrokovati deformitete koji su posljedica upravo kirurške traume – rotacija vrška/piggy nos, sedlasti deformitet nosa, V deformitet, iskrivljeni nos i druge. Konačan rezultat takve klasične rinoplastike nije zadovoljavajući i može rezultirati često revizijskom rinoplastikom. Da bismo to izbjegli, u prezervacijskoj rinoplastici kosti se oblikuju – piezo/ultrazvučnom rinoplastikom – umjesto da se lome, dok se hrskavice nosa preoblikuju, reorijentiraju i šivaju umjesto da režu i odstranjuju iz nosa. Rezultat takve moderne rinoplastike je da su naši rezultati prirodni, predvidivi, dugotrajni s puno kraći vremenom oporavka.

PIEZO

PIEZO rinoplastika, koja se naziva i ultrazvučna rinoplastika, nova je tehnologija koja je revolucionirala svijet medicine dopuštajući facijalnim kirurzima da naprave profinjenije konture nosa i režu kosti bez potrebe da ih više lome. Tijekom više od 100 godina kirurzi rinoplastike morali su se oslanjati na isti princip, koristeći čekić i dlijeto da slome vaše kosti kako bi omogućili kretanje kostiju i druge oblike promjena. Ultrazvučna tehnologija otvorila je novo doba mogućnosti liječenja za estetsko oblikovanje kostiju nosa. Piezo koristi visoko selektivnu tehnologiju koja omogućuje promjene na kosti, bez nanošenja traume u susjedno tkivo. Pacijenti imaju koristi od znatno manje boli, modrica i oteklina nakon Piezo rinoplastike te imaju ukupno brže vračaju svakodnevnim aktivnostima.

CILJ

Rinoplastika se smatra najtežim kirurškim zahvatom u licu.

 

Iako je vrlo složena i izazovna, ovo je najsnažnija operacija za promjenu karaktera lica. Ne samo da poboljšava privlačnost i sklad lica, već pomaže u rastu samopouzdanja čime značajno podiže kvalitetu života.

 

Operacija rinoplastike ima za cilj poboljšati konture nosa. To uključuje veličinu i širinu nosa, profil nosa i oblik vrška. U slučaju zakrivljenog nosa, ispravak simetrije pomoći će u stvaranju uravnoteženog i prirodnog izgleda.

 

Razumijevanje trenutnog stanja vašeg nosa, ključno je za razumijevanje vaših budućih estetskih ciljeva. Naši doktori će pažljivim slušanjem i procjenom svakog detalja nosa koji vas zabrinjava, napraviti detaljan preoperativni kirurški plan. Nakon toga, napraviti ćemo predoperativnu vizualizaciju rezultata nosa, koja će nam pomoći da zajedno donesemo realne ciljeve koje želimo i možemo postići.

 

Kod pacijenata s problemima disanja na nos, potrebna je istovremena korekcija koja može uključivati:

- operaciju nosnog septuma

- operaciju nosne valvule

- operaciju nosnih školjki

 

 Poboljšanje prohodnosti nosnih dišnih putova bit će sastavni dio rinoplastike.

 

PREDNOSTI

Prednosti zahvata rinoplastike su iduće:

 • Prirodan i "neoperiran" izgled nosa
 • Poboljšanje funkcije disanja nosa
 • Vraćanje sklada licu
 • Naglašava oči i usnice
 • Siguran zahvat
 • Brz oporavak
 • Dugoročan rezultat

 

 

PRIPREMA

Revizijska rinoplastika se izvodi u općoj anesteziji čiji standardni protokol uključuje laboratorijska testiranja i anesteziološki pregled, na koji ćete biti upućeni prije zahvata.

 

S kirurgom ćete porazgovarati o vašem zdravstvenom stanju: lijekovima koje uzimate, alergijama, navikama, prethodnim operacijama i sl.

 

Nakon dogovorenog operativnog zahvata, dobit ćete detaljne upute kako se ponašati prije, i nakon kirurškog zahvata.

 

TIJEK

Općenito

Organizirajte prijevoz kući i nadzor u prvih 24 sata.
Nosite udobnu odjeću na dan operacije.
Ponesite lijekove koje koristite u kliniku.

 

Prijem u klinici

Na dan operacije, nakon prijema, medicinsko osoblje klinike će vas otpratiti u vašu sobu. Vaš plastični kirurg će tada još jednom s vama porazgovarati o tijeku zahvata i odgovoriti na sva vaša pitanja. Anesteziolog će potom obaviti svu potrebnu pripremu za opću anesteziju.

 

Operativni zahvat

Operacija traje od 120 - 160 minuta. Plastični kirurg za lice kroz mali rez na donjem dijelu nosa (unutarnji ili vanjski rez) pristupa svim strukturama nosa – hrskavicama, kostim, nosnom septumu. Ovisno o vašoj anatomiji, te o vašim željama, nos se oblikuje prema principima moderne piezo i prezervacijske rinoplastike. Kosti oblikujemo umjesto da ih lomimo, a hrskavice se modeliraju i reorijentiraju umjesto da se izrezuju. Svi segmenti nosa se posebno šivaju i osiguravaju. Nakon što smo postigli nov zadovoljavajući oblik nosa, šivamo kožu nosa. Na kraju operacije se postavljaju minimalni tamponi u nos, te aluminijski flaster na sam nos.

 

Nakon operacije

Probudit ćete se u operacijskoj sali, a kada se potpuno oporavite od opće anestezije, vratit ćemo vas u vašu sobu za oporavak. Članovi vaše obitelj vas tada mogu posjetiti. Ako se osjećate dobro, te Vaše dobro stanje potvrdi medicinsko osoblje, biti ćete otpušteni na kućnu njegu. To je najčešće već u roku od par sati nakon zahvata, a ukoliko bude potrebno, noć ćete provesti u našoj dnevnoj bolnici, uz 24-satnu njegu medicinskog osoblja.

 

 

OPORAVAK

Na kućnu njegu možete par sati ili jedan dan nakon operacije. 

 

Dr. Lohuis ili dr. Filipović ostavit će tampone u nosnoj šupljini kako bi se izbjeglo krvarenje. Oni se uklanjaju  već idućeg dana nakon čega ćete moći normalno disati na nos

 

U prva 24 sata moguća je pojava minimalnog oticanja u periorbitalnom dijelu, a posebno ako imate tanku kožu. To će postupno nestati unutar 7 dana.

 

Po završetku revizijske rinoplastike, na nos stavljamo aluminijski flaster, kako bi sačuvali novu strukturu nosa u procesu zacjeljivanja. Flaster i šavovi se uklanjaju 7. dan nakon zahvata.

 

Povratak na posao i svakodnevnim aktivnostima je moguće očekivati 10-14 dana nakon operacije. Bavljenje sportom i nošenje naočala je moguće 3 tjedna nakon operacije.

RIZICI

Rinoplastika je vaš osobni izbor prilikom kojega u obzir uzimate moguće ciljeve, prednosti i potencijalne komplikacije.  O svemu tome detaljno ćete porazgovarati s kirurgom prije potpisivanja suglasnosti. Zatražit ćemo vas da potpišete suglasnost kako bismo bili sigurni da u potpunosti razumijete zahvat, rizike i potencijalne komplikacije.

 

Stvaranje malih podljeva na periorbitalnom dijelu lica, najčešća je nuspojava koja u većini slučajeva splasne kroz tjedan dana. 

 

Ostale potencijalne komplikacije rinoplastike izuzetno su rijetke i mogu zahtijevati dodatne tretmane:

 • Loše zacjeljivanje rane
 • Neispunjena očekivanja pacijenta
 • Infekcija
 • Krvarenje iz nosa
 • Teškoće s disanjem

 

O svim ćete potencijalnim rizicima razgovarati s Vašim kirurgom prije pristanka na zahvat. Važno je da s kirurgom na konzultacijama razgovarate o svim pitanjima koje ste pripremili.

 

Najčešća pitanja o revizijskoj rinoplastici

Koliko traje revizijska rinoplastike?

Ovisno o složenosti slučaja, revizija rinoplastike može trajati od 2,5 do 4,5 sata. Većina revidiranih slučajeva rinoplastike zahtijeva znatno više kirurških tehnika na ožiljcima, vrlo osjetljivom tkivu koje je prethodno operirano. To ne uključuje samo rekonstrukciju anatomije na mjestu nosa, već i dodatne korake poput vađenja rebrne i ušne hrskavice, koje se potom mogu koristiti za stvaranje hrskavičnog presadaka za novu strukturu novo-oblikovanog nosa.

 

Je li revizijska operacija rinoplastike bolna?

Tijekom većine revizijskih rinoplastika treba oblikovati konture ili poravnanje nosnih kostiju. Za razliku od uobičajenih metoda (npr. pomoću rašpe, čekića i dlijeta), Piezo – preservacijska rinoplastika omogućuje nam poboljšanje kontura nosnih kostiju bez traume mekog tkiva koje okružuje kost. To rezultira manje postoperativnom boli i nelagodi. Iako manje od uobičajene metode rinoplastike, ipak može očekivati malu ​​oteklinu. Početna oteklina proširit će se na vaše obraze i gornju usnu u prvih nekoliko dana nakon operacije. Neki pacijenti osjećaju curenje iz nosa u prvih nekoliko dana nakon operacije. Dobit ćete odgovarajuće lijekove protiv bolova i odgovarajuće upute kako se brinuti o nosu i kako umanjiti nelagodu. Ako je potrebno izvaditi rebrastu ili ušnu hrskavicu, pacijenti obično opisuju osjetljiv osjećaj na tim područjima, sličan bolnim mišićima nakon intenzivnog vježbanja.

 

Koliko traje oporavak nakon revizijske rinoplastike?

Svojim pacijentima savjetujemo da planiraju dovoljno vremena za oporavak. Minimum nakon bilo koje rinoplastike obično je 10-14 dana. U to vrijeme trebali biste očekivati ​​oticanje oko očiju, obraza i usana. Većina oteklina obično će nestati tijekom dva tjedna. Zbog osjetljive prirode nosa, preostaloj oteklini može trebati i do 12 mjeseci da u potpunosti nestane. Prvih tjedana nakon zahvata dobit ćete vodič što učiniti, a što izbjegavati. Rashladni paketi mogu se primijeniti u prvim danima i savjetovat će vam se da se odmarate s povišenim položajem glave. Nakon 6-7 dana uklonit će se šavovi kojima se zatvaraju rezovi na koži. Aluminijski flaster sa nosa obično se skida nakon 7 dana. Pacijenti se mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima otprilike 10-14 dana nakon operacije. Svojim pacijentima savjetujemo da izbjegavaju naporne aktivnosti ili potpuno vježbaju 3 tjedna nakon operacije.

 

 

Hoću li imati primjetne ožiljke nakon rinoplastike?

Jedan rez kože stavlja se preko kolumele, odnosno kože ispod vrha, između obje nosnice. U odabranim slučajevima, kad se želi smanji širina nosne baze, dodatni rezovi bit će postavljeni unutar nosnica, protežući se u prirodni nabor ispod vaših nosnica. Dobit ćete upute kako se svakodnevno brinuti za ožiljke. Kako ožiljci sazrijevaju postat će jedva vidljivi. Doktor Lohuis je napisao poseban znanstveni rad samo o ožiljcima nakon rinoplastika i kontinuirano usavršavamo kirurške tehnike kako bi stvorili najmanje uočljive ožiljke.

 

 

Što može nadopuniti revizijsku operaciju rinoplastike?

Ostali korisni postupci koji se mogu izvoditi zajedno s operacijom rinoplastike uključuju operaciju brade, uklanjanje bukalne masti, operaciju uha, blefaroplastiku.

 

Pročitajte više

Zašto se nos mijenja dok starimo?

Oblik našeg nosa može se mijenjati u procesu starenja i to na dva načina:

 • Duži nos sa spuštenim vrškom
 • Izražena velika grba nosa

 

Razlog tome leže u dva različita, dobno povezana mehanizma:

 

1. Kako starimo, strukturalna stabilnost nosa se smanjuje. Gubitak potpore nosnih struktura dovodi do produživanja i spuštanja nosa s visećim nosnim vrškom, gdje je vrh nosa usmjeren prema dolje. Pacijenti se često žale da im je nos sve duži i sa spuštenim vrškom što posebno dolazi do izražaja pri smijanju. S tim su skladu, često ti pacijenti su skloni se manje smijati u društvu, biti manje opušteni.

Spušteni vrh i izduženi nos mogu biti popraćeni slabijim nosnim disanja. Često pacijenti opisuju poboljšanje prolaska kroz dišni put kad podignu vrh nosa.

 

2. Tipični znak starenja je kontinuirani gubitak volumena u licu, posebno ispod očiju i u obrazima. Na temelju svoje anatomije, nos može zadržati visinu, dok okolna područja lica kontinuirano smanjuju. Kako se meko tkivo obraza zajedno sa kožom izravnava, nos počinje izgledati sve veći, a blaga grba nosa odjednom može biti puno izraženija, nos normalne veličine može odjednom početi izgledati nesrazmjerno velik. Gubitak volumena lica zato osim što pogoršava izgled  lica može promijeniti značajno izgledom nosa.

 

Oba mehanizma, produljenje nosa sa spuštenim vrškom i gubitak volumena lica narušavaju ravnotežu i sklad lica. Tijekom konzultacija, stoga je nužno provesti detaljan fizički pregled nosa i jednako detaljnu procjenu proporcija lica pacijenta. Ispravan pristup može uključivati ​​rinoplastiku i - ili obnovu srednjeg dijela lica – dermalnim filerima, vlastitom mastim - lipofilingom, faceliftom.

 

Naš tim plastičnih kirurga za lice će vam kao iskusni kirurzi pomoći da uvidite nijanse dobnih promjena. Uz potrebnu pažnju prema detaljima, možemo uspostaviti plan kako vratiti prirodnu i estetski ugodnu ravnotežu licu.

Pročitajte više

pregled

Pošaljite upit ili nas kontaktirajte odmah