Ljudsko lice čine mnoge značajke koje imaju svoje suptilnosti, od kojih neke privlače više pažnje od drugih.

 

Podizanje vrata

UVOD

Podizanje vrata, ili necklift, kirurški je zahvat kojim se pomlađuju vidljivi znakovi starenja vrata i linije čeljusti.

 

 

Opuštanje kontura vrata je uzrokovano različitim čimbenicima među kojima su genetika, težina, okoliš i način života. Kao posljedica, vratni mišići s godinama postaju opušteni i vidljivi ispod viška kože. Povrh toga, kod nekih pacijenata nalazimo karakterističnu nakupinu masnog tkiva odmah ispod brade, koja se još naziva - podbradak.

 

 

TRAJANJE ZAHVATA: 90 min

NATRAG NA POSAO: 2 tjedna

PUNI OPORAVAK: 1 mjesec

 

 

 

PREDNOSTI

Podizanje vrata se preporučuje osobama koje:

 

  • imaju višak masnih naslaga ispod brade – podbradak
  • imaju višak masti i opuštenu kožu u donjem dijelu lica koja stvara nepravilnu liniju donje čeljusti (labiomandibularni nabori, engl. jowls) 
  • imaju istaknute prednje vertikalne linije na vratu koje stvaraju neprirodne konture 
  • imaju naboranu kožu vrata i mlohave vratne mišiće

 

 

PRIPREMA

Prije zahvata u općoj anesteziji potrebno je učiniti iduće:

  • Laboratorijske testove, krvnu sliku, u određenim slučajevima i elektrokardiogram (EKG) 
  • Liječničku evaluaciju kod anesteziologa u našem operacijskom centru 
  • Uzimanje određenih lijekova ili prilagodba lijekova koje uzimate

S kirurgom ćete porazgovarati i o povijesti bolesti: lijekovima koje uzimate, alergijama, pušačkim navikama, prethodnim operacijama i sl. 

TIJEK

Zahvat podizanja vrata se prilagođava svakom pacijentu posebno – ovisno o anatomskom uzroku i stupnju promjena prilikom starenja vrata (koža vrata, mišić, masno tkivo). To znači da postoji više različitih metoda postavljanja reza: tradicionalni rez necklifta (počinje ispred i okolo uha, te završava u stražnjem vratnom dijelu pri korijenu kose) i ograničeni rez necklifta (samo oko uha). Zaseban rez ispod brade često je nužan radi zatezanja mišića u središnjoj liniji vrata- platizmoplastika.

 

Tehnika koju prakticiraju naši kirurzi ostavlja manje podljeva i natečenosti jer se podizanje radi ispod mišića, a ne samo ispod kože, gdje se većinom pojavljuju podljevi. Jednom kad se duboko tkivo vrata podigne i fiksira, ukloni se višak kože i zatvore rezovi. Ovom tehnikom ožiljci bolje zacjeljuju jer nema pritiska na površinske slojeve kože. Ova metoda daje prirodni izgled i stvara jasnu konturu vilice i vrata, bez nategnutosti.

 

 

OPORAVAK

Zavoj oko lica i vrata se nosi prva 24 sata nakon zahvata, koje provodite u poliklinici . Idući dan, nakon što se utvrdi sa je sve u redu, skidaju se zavoji. Nakon toga, potrebno je nositi traku idućih tjedan dana.

 

Nakon 2 tjedna od zahvata možete se vratiti na posao. Još uvijek postoji mogućnost da su neki dijelovi natečeni, ali ništa što bi vas spriječilo u obavljanju većine svakodnevnih aktivnosti.

 

Kao i kod svakog operativnog zahvata do punog oporavka treba proći bar mjesec dana.

pregled

Pošaljite upit ili nas kontaktirajte odmah