Ljudsko lice čine mnoge značajke koje imaju svoje suptilnosti, od kojih neke privlače više pažnje od drugih.

 

Korekcija ušiju

UVOD

Korekcija ušiju, ili otoplastika, kirurški je zahvat koji može poboljšati oblik, položaj ili proporcije uške. Nedostaci u strukturi uha mogu biti prisutni od rođenja ili uzrokovani ozljedom.

 

Uho je anatomska struktura koja se razvija u ranoj dobi, do šeste Ili sedme godine života. Nepravilnost strukture ušne školjke izražena u formi neprivlačnog oblika, položaja ili proporcija, može se pojaviti već kod samog rođenja ili postati vidljiva tijekom razvoja. Uši nepravilnog oblika mogu također biti posljedica povrede ili ranije operacije uha.

 

TRAJANJE ZAHVATA: 90 min

NATRAG NA POSAO: 7 dana

PUNI OPORAVAK: 2-3 tjedna

 

PREDNOSTI

Ovaj zahvat se preporučuje osoba koje:

 

  • imaju pretjerano velike ušne školjke - makrotija  
  • imaju klempavost jednog ili oba uha izraženu u različitim stupnjevima
  • nezadovoljni su prethodnom operacijom ušne školjke

 

PRIPREMA

Otoplastika se obično izvodi u lokalnoj anesteziji. Međutim, radimo je i u općoj anesteziji u slučaju kad je dijete mlađe ili manje kooperativno. U svakom slučaju, dobit ćete upute prema kojima trebate:

 

  • napraviti laboratorijske testove - krvna slika, EKG, itd., koje možete obaviti u laboratoriju po vlastitom izboru ili u našem operacijskom centru
  • dobiti stručnu procjenu anesteziologa u našem operacijskom centru
  • uzeti određene lijekove ili prilagoditi trenutnu terapiju koju uzimate

 

TIJEK

Rezovi prilikom otoplastike rade se na stražnjoj strani uha pa su potpuno nevidljivi. Prilagođavamo otoplastiku svakom pacijentu posebno – ovisno o anatomskom uzroku i stupnju deformiteta.

 

Prilikom korekcije ušnih školjki koje strše koriste se kirurške tehnike za stvaranje ili povećanje antiheliksnog nabora (odmah uz unutarnji rub uha), i za smanjenje prevelikog udubljenja  hrskavice ušne školjke  (najveća udubljenost vanjskog uha).

 

Posebna vrsta tehnike koristi se za korekciju izobličenih ušnih resica, što se često krivo dijagnosticira i pogrešno liječi.

 

Unutarnji, resorbirajući šavovi koriste se kako bi se sačuvao i učvrstio novi oblik ušne školjke. Rezove zatvaramo vanjskim šavovima.

 

Cijeli postupak traje oko dva sata s pripremama. Ubrzo nakon zahvata možete ići kući.

 

OPORAVAK

Prvih 24 sata trebate nositi zavoj oko ušiju. Dan nakon operacije, dolazite na pregled na kojem ćemo provjeriti je li sve u redu i kako napreduje zacjeljivanje. Tada skidamo zavoje ispod kojih se još mogu vidjeti mali podljevi i otekline. Dobit ćete traku za uši koju trebate nositi sljedećih sedam dana.

 

Mogu se propisati lijekovi protiv bolova koji pomažu pacijentima da se osjećaju ugodnije tijekom zacjeljivanja rane. Važno je da se što više odmarate za vrijeme oporavka. Šavovi na koži se skidaju osam do deset dana nakon operacije. Traku za uši potrebno je nositi sljedećih 14 dana za vrijeme spavanja.

 

Općenito, pacijenti bi trebali biti u mogućnosti vratiti se na posao u roku od jednog tjedna nakon zahvata. Još uvijek će biti nešto naotečenosti, ali to ne bi trebalo spriječiti povratak na posao i obavljanje većine uobičajenih aktivnosti. Sportskim i ostalim fizičkim naporima moguće je vratiti se tri tjedna poslije operacije.

 

pregled

Pošaljite upit ili nas kontaktirajte odmah