Uklanjanje tetovaže

Uklanjanje tetovaže - najmoderniji laserski uređaji omogućuju bezbolno skidanje tetovaža bez ožiljaka i nuspojava

Umjetnost tetoviranja postoji već tisućama godina, u svim kulturama. Uz rast popularnosti tetovaža, porasla je i potreba za uklanjanjem tetovaža.

Iako mnogi odluče zadržati svoje tetovaže tijekom cijelog života, postoje i oni koji se kasnije predomisle. Razlozi za uklanjanje tetovaže mogu biti raznoliki - promjena životnih okolnosti, promjena ukusa ili želja za promjenom zbog profesionalnog napretka. 

Prema istraživanju portala Advanced Dermatology, čak je 75% od 600 ispitanika priznalo da žali za barem jednom od svojih tetovaža.

Danas su dostupni su razni tretmani za skidanje tetovaža, poput kirurških postupaka, dermoabrazije, kemijskih tretmana i slično. Tijekom posljednja dva desetljeća, laseri su napredovali te postali zlatni standard za postizanje željenih rezultata.

Lasersko uklanjanje tetovaže postalo je široko prihvaćena metoda zbog svoje preciznosti i minimalnog oštećenja okolnog tkiva. 

Među različitim vrstama lasera koji se koriste za ovu svrhu, Q-switch laser izdvaja se po svojoj visokoj učinkovitosti u razbijanju pigmenta prisutnog u tetovažama.

Lasersko uklanjanje tetovaža - kako funkcionira?

Q switch laser, odnosno Quality-Switched Laser, koristi se za uklanjanje tetovaža zbog svoje sposobnosti generiranja visokoenergetskih impulsa svjetlosti vrlo kratkog trajanja. 

Ovaj laser selektivno cilja pigment u tetovaži, razbijajući ga na manje čestice koje zatim tijelo prirodno uklanja. Različite boje tetovaža reagiraju na različite valne duljine svjetlosti pa se Q switch laser može prilagoditi kako bi se postigao optimalan rezultat.

U poliklinici Lohuis Filipović koristimo Q switch laser koji djeluje putem iznimno kratkotrajnih visokoenergetskih impulsa u trajanju od nekoliko nanosekundi, u najdubljim slojevima kože.

Lasersko uklanjanje tetovaža djeluje na dubini od 2 do 3mm. Većina profesionalnih tetovaža nalazi se upravo na toj dubini. 

Laserska zraka  u susretu s pigmentom iz tetovaže ili hiperpigmentacije na koži se pretvara u toplinsku energiju i zvučni val koji dovode do raspršenja i raspadanja pigmenta na manje čestice koje tijelo prirodnim putem eliminira. 

Važno je napomenuti da laser ne oštećuje okolnu kožu, to je ujedno jedna od najznačajnijih prednosti skidanja tetovaža ovom tehnikom.

Uklanjanje tetovaže laserom manje je invazivan postupak od kirurškog uklanjanja, te je vrijeme oporavka kraće uz manji rizik od ožiljaka.

Učinkovitost u razbijanju različitih pigmenata čini lasersko uklanjanje tetovaža prikladnom metodom za raznolike tetovaže.

Kako se pripremiti za uklanjanje tetovaže?

Prije tretmana laserskog skidanja tetovaže preporučujemo konzultacije s našim vrhunskim liječnicima. Prilikom razgovora s liječnikom dobit ćete detaljne upute vezano za tretman te odgovore na sva vaša pitanja.

Rezultati uklanjanja tetovaža ovise o više faktora, između ostalog o boji tinte koja je korištena prilikom tetoviranja, dubini na koju je tinta nanesena, starosti tetovaže i slično. Stoga je važno konzultirati se sa dermatologom prije tretmana kako biste postavili razumna očekivanja.

Prije tretmana potrebno je obaviti nekoliko predradnji kojima se osigurava uspješno postizanje željenih rezultata:

  • ako je potrebno, područje tretmana se depilira britvicom
  • nekoliko tjedana prije laserskog uklanjanja tetovaže potrebno je izbjegavati sunčanje i solarij
  • sa područja koje se tretira potrebno je ukloniti make-up, kozmetičke pripravke i dezodoranse

Prije tretmana na tetovažu se nanosi anestetska krema. Također, koristimo Zimmer uređaj za hlađenje koji čini tretman ugodnijim tako da je razina boli minimalna

Samo tretiranjem laserom ovisi o veličini tetovaže, ali u prosjeku ne traje dulje od 5 do 10 minuta. Nakon tretmana koristi se antibiotska mast. 

Rezultati laserskog uklanjanja tetovaže

Postupnim uklanjanjem tetovaže sigurniji smo da nakon uklanjanja neće zaostati ožiljak, a vrijeme oporavaka je minimalno. 

Promjena u boji tetovaže bit će vidljiva odmah nakon tretmana, a do idućeg tretmana tetovaža će postupno još malo izblijediti. 

Broj dolazaka ovisi o vrsti tetovaže, površini tetovaže, kvaliteti kože i kvaliteti boje koja je korištena tijekom tetoviranja. 

Za potpuno uklanjanje tetovaže potrebno je od 2, a kod velikih i dubokih tetovaža i do 10 dolazaka u razmacima od 6 do 8 tjedana.

Faktori koji mogu utjecati na rezultate skidanja tetovaža

Lasersko uklanjanje tetovaže je sofisticirana tehnika na čiju uspješnost djeluje više faktora. Pravilna procjena tih čimbenika od strane kvalificiranog stručnjaka ključna je za postizanje najboljeg rezultata uz minimalne nuspojave.

Jedan od najvažnijih faktora za uklanjanje tetovaže je boja. Q-switch laser djeluje razbijanjem pigmenta u tetovaži, a različite boje zahtijevaju različite valne duljine svjetlosti. 

Tamne boje poput crne ili tamnoplave često su lakše ukloniti, dok svjetlije boje poput žute, zelene ili narančaste mogu biti izazovnije.

Starost tetovaže također može utjecati na rezultate uklanjanja. Svježe tetovaže obično imaju jaču koncentraciju pigmenata, što može olakšati njihovo razbijanje laserskom terapijom. 

Starije tetovaže mogu biti izblijedjele, ali ipak zahtijevaju pažljiv pristup kako bi se postigli optimalni rezultati.

Kvaliteta pigmenta korištenog prilikom tetoviranja igra značajnu ulogu u procesu uklanjanja tetovaže. Visokokvalitetni pigmenti lakši su za ukloniti pod utjecajem laserske zrake, dok niskokvalitetni pigmenti mogu zahtijevati više tretmana. 

Dubina na kojoj se nalazi pigment u koži također je ključna. Ako se tinta nalazi u dubokim slojevima kože, može biti teže postići potpuno uklanjanje tetovaže bez oštećenja okolnog tkiva.

Oporavak nakon uklanjanja tetovaže i mjere opreza

Vrijeme oporavka nakon uklanjanja tetovaže može varirati ovisno o veličini tretiranog područja, boji tetovaže i individualnim karakteristikama pacijenta. 

Zahvat se obično provodi ambulantno te isti dan nakon tretmana odlazite na kućnu njegu.

Nakon laserskog skidanja tetovaže, na tretiranom području može se javiti crvenilo, natečenost ili blaga bol. Ove nuspojave obično nestaju u roku od nekoliko dana do tjedan dana. 

Korištenje hladnih obloga može vam pomoći u smirivanju kože i smanjenju nelagode. 

Tretirano područje osjetljivo je na izlaganje sunčevoj svjetlosti, stoga je izuzetno važno izbjegavati izlaganje direktnom suncu tijekom oporavka. 

Ako niste u mogućnosti izbjeći izlaganje suncu, potrebno je koristiti preparate sa visokim faktorom zaštite od sunca. 

Također je potrebno izbjegavati:

  • primjenu parfumiranih sapuna i kozmetičkih pripravkaka na tretiranom području
  • diranje nastalih krastica na tretiranoj koži
  • naporne fizičke aktivnosti nekoliko dana nakon tretmana 
  • plivanje i saune dok krastice ne otpadnu jer mogu usporiti proces zacjeljivanja

Nakon tretmana, dobit ćete detaljne upute za njegu od našeg medicinskog osoblja. Važno je pažljivo slijediti upute, uključujući upotrebu propisanih krema ili lijekova, kako biste osigurali brz i siguran oporavak.

Mjere opreza kod laserskog uklanjanja tetovaže

Unatoč brojnim prednostima, lasersko uklanjanje tetovaže zahtijeva pažljiv pristup i poduzimanje određenih mjera opreza kako bi se osiguralo sigurno i učinkovito izvođenje postupka. 

Prije svega, važno je izbjegavati izlaganje suncu prije tretmana jer to može povećati rizik od nuspojava. 

Također, pacijenti trebaju biti svjesni potrebe za izbjegavanjem određenih lijekova koji mogu povećati osjetljivost kože na svjetlost.

Treba uzeti u obzir i da pojedine boje ne blijede potpuno – žuta, zelena i ljubičasta tinta zahtijeva veći broj tretmana od crne, plave i crvene.

Kod pojedinih pacijenata, postoji manja vjerojatnost da tretirana koža postane privremeno tamnija ili blijeđa od okolne kože nakon uklanjanja tetovaže.

Izuzetno je važno odabrati kvalificiranog i iskusnog stručnjaka za izvođenje tretmana. Samo liječnici s odgovarajućim obukama i iskustvom mogu pravilno procijeniti tip kože, pigmentaciju tetovaže te odabrati prave postavke lasera za optimalne rezultate. 

Najbolji kandidati za lasersko uklanjanje tetovaže su osobe svijetle do srednje tamne puti. Za pacijente koji imaju autoimune bolesti, lako dobivaju ožiljke ili uzimaju određene lijekove koji mogu izazvati nuspojave, tretman se ne preporučuje.

Za vrijeme konzultacija s našim osobljem, dobit ćete stručni savjet o mogućnostima tretmana s obzirom na vašu medicinsku povijest te cjelokupno zdravstveno stanje.

Uklanjanje tetovaže tretmanom Q switch laserom predstavlja najmoderniji pristup rješavanju pitanja neželjenih tetovaža. 

Primjenom visokoenergetskih impulsa svjetlosti, ova metoda omogućuje selektivno ciljanje pigmenta u tetovaži, čime se postižu impresivni rezultati bez značajnog oštećenja okolnog tkiva. 


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Stjepan Patrun, dr.med.

Stjepan Patrun, dr.med.

specijalizant dermatologije i venerologije