Q Switch Nd:YAG

Osjećajte se bolje u vlastitoj koži uz laserski tretman uklanjanja hiperpigmentacija i tetovaža.

Q Switch Nd:YAG- Osjećajte se bolje u vlastitoj koži uz laserski tretman uklanjanja hiperpigmentacija i tetovaža.

Ljepota lica, linije tijela pa čak i odjevne kombinacije često ovise o zdravlju i njezi našeg najvećeg organa- kože.

Pigment kože jedan je od osnovnih karakteristika našeg identiteta, a faktori poput teksture ili nijanse mogu igrati veliku ulogu u našoj pojavi i samopouzdanju.

Zbog toga nije iznenađujuće kada pojava hiperpigmentacija u vama probudi određene sumnje u zdravlje, ili vam jednostavno naruši mišljenje o vlastitom izgledu. 

Za razliku od frizure koju možete promijeniti ili izgleda tijela na kojem možete poraditi, kod promjena u pigmentima je oduvijek vladalo mišljenje da je to pojava koja zauvijek ostaje s vama, baš kao i tetovaža. 

No, zahvaljujući razvoju estetske medicine i tehnologije, uklanjanje neželjenih pigmentacija i tetovaža postalo je stvar rutine. 

U Poliklinici Lohuis Filipović već neko vrijeme koristimo uređaj Q Switch Nd:YAG za dubinsko tretiranje pigmentacijskih promjena kao što su tetovaže, melazme, sunčeve pjegice i ostali oblici hiperpigmentacija. 

Što su hiperpigmentacije i kako nastaju?

Hiperpigmentacije su jedne od čestih pojava na koži koje se mogu prepoznati po tkivu tamnije nijanse od  pigmenta kože. Iako je većina hiperpigmentacija bezopasna, njihova pojava može izazvati nesigurnosti oko vlastita izgleda.

Hiperpigmentacije najčešće se pojavljuju zbog djelovanja, odnosno izloženosti kože sunčevoj svjetlosti. Djelovanje UV zraka potiče reakciju u slojevima kože zbog kojeg ona počinje proizvoditi melanin, spoj koji djeluje kao obrana od UV zraka.

Sinteza melanina veća je tijekom ljetnih mjeseci, zbog čije veće proizvodnje dobivamo toliko željeni preplanuli ten. 

Ipak, bez obzira na intenzitet djelovanja UV zraka, neka područja na koži će s vremenom početi proizvoditi veće količine melanina, stvarajući tako pojave poput sunčevih pjegica, melazme, madeže i ostale promjene pigmenata. 

Iako su u većini slučajeva ove pojave potpuno bezazlene, neujednačenosti u tenu mogu izazvati sumnju u vlastiti izgled, kao i gubitak samopouzdanja prilikom interakcije s drugima. 

Iskrivljena slika o vlastitom izgledu može biti posljedica nešto izraženijih hiperpigmentacija, zbog čega adekvatno uklanjanje i ne mora biti toliko nerealna odluka. 

Provođenjem laserskih tretmana Q Switch Nd:YAG uređajem uspješno uklanjamo promjene pigmentacije kako bismo ujednačili ten te izazvali proizvodnju kolagena za što bržu regeneraciju tkiva.

Loše tetovaže: Uspomene koje želite zaboraviti

Preko nekih grešaka je lako prijeći, dok se druge greške mogu zadržati na vašoj koži- cijeli život. 

Ovakvo stajalište bilo tipično još prije samo nekoliko desetljeća. No, od pojave prvih laserskih tretmana pa sve do danas, uklanjanje tetovaža postao je rutinski postupak koji pruža mogućnost da se ne kajete zbog grešaka koje ste učinili na vlastitoj koži.

Tinta koja prodire kroz kožu prilikom stvaranja tetovaže obično ulazi do čak 3mm dubine, zbog čega većina lasera ima poteškoća ukloniti tamniji pigment tkiva bez oštećenja okolnog područja. 

Ipak, razvoj tehnologije omogućio nam je da uklanjamo tetovaže bez ikakvih trajnih ožiljaka ili iritacije okolnog tkiva. Korištenjem Q Switch uređaja možemo ukloniti i tetovaže u najdubljim slojevima kože, bez tragova djelovanja i bolnih opeklina. 

Kako djeluje Q Switch Nd:YAG laserski tretman?

Q Switch modul Stellar M22 koristi visokoenergetske laserske impulse koji prodiru u najdublje slojeve kože (2-3mm). 

Laserska zraka se u kontaktu s pigmentom tetovaže ili hiperpigmentacije na koži pretvara u toplinsku energiju koja dovodi do raspršenja i raspadanja pigmenta na manje čestice. 

Laserske zrake istaknut će kožu bez pigmenta tetovaže ili hiperpigmentacije, a preostale stanice pigmenta razgradit će se kroz prirodne tjelesne procese.

Za razliku od ostalih laserskih uređaja, Q Switch duboko prodire u slojeve kože, uklanjajući pigmente tetovaža koji se obično nalaze na 2mm dubine. 

Također, zbog selektivnog prodiranja u dublje slojeve kože, moguće je tretirati pacijente s tamnijim pigmentom, uz minimalni rizik za nastanak hiperpigmentacija ili hipopigmentacija nakon tretmana. 

Tretman ne zahtijeva temeljite pripreme, zbog čega je jednostavan za provođenje. Prije uklanjanja, nanosi se anestetska krema koja ublažava peckanje laserskog impulsa. 

Trajanje tretmana ovisi o veličini hiperpigmentacije ili tetovaže koju nastojite ukloniti. Procedura obično ne traje dulje od 60 minuta, a prema procjeni dermatologa, tretman će trebati ponavljati 3 do 5 puta.

Što sve tretiramo Q Switch laserskim tretmanom?

Zbog ovakvog djelovanja, Q Switch uređajem uspješno tretiramo: 

 • Profesionalne i amaterske tetovaže

Uklanjanje tetovaža postiže se dubljim prodiranjem u slojeve kože, bez iritacije okolnih područja. 

 • Kongenitalne nevuse

Kongenitalni nevus je nekancerogeni tip kožnog tumora koji se sastoji od nakupine melanocita. Razvija se prije rođenja ili tijekom prve godine djetetova života. Q Switch uređajem se uspješno uklanjaju ovakve pojave, bez tragova djelovanja i ozbiljnijih nuspojava. 

 • Beckerov i Otov nevus

Beckerovi i Otovi nevusi su benigne mrlje koje se pojavljuju na koži, često kod muške djece za vrijeme puberteta. Iako su u većini slučajeva bezopasni, mogu se ukloniti ako predstavljaju estetski problem.

 • Hiperpigmentacije uzrokovane lijekovima 

Neki lijekovi, poput tetraciklina, mogu uzrokovati nuspojave kao što su hiperpigmentacije. Q Switch uređajem uspješno uklanjamo ovakve promjene pigmenta. 

 • Tvrdokorne i dermalne melazme

Melazme su prepoznatljive po mrljastim i smećkastim pigmentacijama. Češće su kod osoba s tamnijim tenom, a nastaje kao rezultat prekomjerne proizvodnje melanina. Q Switch tretmanom uspješno uklanjamo melazme, ujednačavajući ton vaše kože. 

 • Sunčeve pjegice

Sunčeve pjegice bezopasna su pojava koje nastaju zbog dulje izloženosti suncu i UV zračenju. Nastaju kao rezultat prekomjerne proizvodnje melanina, a mogu se laserski ukloniti ako predstavljaju estetski problem. 

 • Izolirane hiperpigmentacije na licu i tijelu

Izolirane hiperpigmentacije odnose se na lokalizirane tamne mrlje na određenim dijelovima kože. Ako se izdvajaju od ostatka pigmenta tijela, pogotovo na istaknutim područjima, lasersko uklanjanje mogla bi biti opcija koja će ujednačiti pigmente i pružiti ''skin toning''.

Kako izgleda oporavak nakon laserskog Q Switch tretmana?

Oporavak nakon Q Switch laserskog tretmana može biti popraćen pojavama kao što su crvenilo i blaža nadraženost nalik sunčevim opeklinama. 

Moguće je blago ljuštenje i guljenje površinskih slojeva kože. Najčešće oporavka nema, pogotovo ako se ne tretiraju tetovaže, i odmah nakon tretmana se vraćate svim svojim aktivnostima.

Za što brži oporavak, potrebno se pridržavati sljedećih smjernica:

 • Izbjegavajte tuširanje vrućom vodom

Tuširanje vrućom vodom moglo bi dodatno nadražiti osjetljivo područje. Zbog toga se preporučuje se ispiranje mlakom vodom.

 • Izbjegavajte duža izlaganja na suncu

Nakon tretmana, koža je ranjiva i osjetljiva, a dulja izlaganja suncu mogla bi odužiti period oporavka i spriječiti optimalne rezultate terapije. Izbjegavajte dulje boravke na suncu bar 2 tjedna prije i poslije tretmana za postizanje najboljih rezultata tretmana.

 • Koristite hladne kompresije za smanjivanje oteklina

Pojave poput crvenila, oteklina ili iritacija mogu se smanjiti korištenjem hladnih obloga. 

 • Nanosite kreme sa zaštitnim faktorom

Za maksimalnu zaštitu od UV zračenja potrebno je redovito nanositi kreme sa zaštitnim faktorom. 

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo stručnjake s dugogodišnjim iskustvom u području estetske medicine, ali i osigurali opremu koja značajno olakšava niz tretmana, bez potrebe za dugim oporavkom i neželjenim nuspojavama.

Laserskim tretmanom Q Switch na minimalno invazivan način uklanjamo hiperpigmentacije svih vrsti, kao tetovaže koje više ne želite imati na svojoj koži.

Ispravite greške nastale lošim odabirom tetovaža i uklonite pigmentacije zbog kojih ste se osjećali nesigurno u vlastitoj koži.

Naručite se na pregled i saznajte kako ove promjene na vašoj koži mogu biti uklonjene bez ikakve nelagode, bolova ili trajnih posljedica.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Stjepan Patrun, dr.med.

Stjepan Patrun, dr.med.

specijalizant dermatologije i venerologije