Nd:YAG

Zlatni standard za minimalno invazivno uklanjanje površinskih vena i kapilara uz brze rezultate i oporavak

Nd:YAG laser - zlatni standard za minimalno invazivno uklanjanje površinskih vena i kapilara uz brze rezultate i oporavak

Neželjene vaskularne promjene, odnosno vidljive površinske kapilare i vene na koži lica i nogu čest su estetski problem koji se javlja kod muškaraca i žena.

Prema istraživanjima, ove neugodne vaskularne promjene javljaju se kod čak 41% ženske populacije i 15% muškaraca.

Nekoć je skleroterapija bila standardna metoda za liječenje dubokih vena nogu, sve do razvoja Nd:YAG lasera na M22 laserskoj platformi tvrtke Lumenis.

Nd:YAG laser postao je zlatni standard za napredno liječenje vaskularnih promjena na koži. 

Djeluje putem svjetlosti koja prodire kroz kožu i apsorbira se od strane hemoglobina u krvi, što dovodi do zatvaranja oštećenih krvnih žila.

Sposobnost preciznog djelovanja bez značajnog oštećenja okolnog tkiva čini ga impresivnim instrumentom u modernoj medicini i estetici.

Tretman vaskularnih promjena Nd:YAG laserom predstavlja učinkovit, minimalno invazivan pristup koji donosi olakšanje pacijentima i smanjuje potrebu za tradicionalnim kirurškim zahvatima.

Lasersko uklanjanje kapilara Nd:YAG laserom - prednosti

Nd:YAG laser je moderna estetska alternativa tretmanu sklerozacije koji je tradicionalno bio tretman izbora za tretiranje proširenih vena i kapilara.

Laserski postupak predstavlja bržu, udobniju, bezbolnu, sigurnu i učinkovitu alternativu. U velikom broju slučajeva, nestanak površinskih kapilara ćete moći vidjeti već tijekom tretmana.

Omogućuje liječenje većeg broja paučastih vena u manjem broju tretmana, a budući da se vene tretiraju izvana, smanjena je mogućnost stvaranja neželjenih ožiljaka.

Neke od dodatnih prednosti Nd:YAG laserskog uklanjanja kapilara i površinskih vena su:

  • ima puno manje nuspojava
  • u usporedbi sa skleroterapijom, nema oštećenja okolne kože
  • puno kraće trajanje
  • manje je bolno od skleroterapije
  • oporavak je minimalan
  • laserska terapija se može koristiti čak i na licu

 

Tretman Nd:YAG može biti blago neugodan ovisno o području koje se tretira, ali je gotovo bezbolan. Značajka hlađenja na Nd:YAG laseru štiti okolnu kožu i tkivo, postižući vrhunski rezultat uz kraće vrijeme oporavka.

Kako izgleda tretman Nd:YAG laserom?

Nd:YAG jedna je od laserskih mogućnosti Stellar M22 platforme kojom uspješno uklanjamo neželjene vaskularne (“crvene”) promjene na koži.  

Laserska zraka optimalne je valne duljine od 1064nm koja omogućava dovoljno duboku penetraciju laserske zrake u kožu za učinkovito uklanjanje neželjenih promjena. 

Prije tretmana laserskog uklanjanja vena nisu potrebne veće pripreme. Potrebno je izbjegavati izlaganje suncu i bilo kakve lijekove za razrjeđivanje krvi barem tjedan dana prije tretmana. 

Na područje koje ćete tretirati nemojte nanositi kreme ili druge kozmetičke preparate na dan tretmana. Na tretman Nd:YAG laserom preporučujemo doći u udobnoj, širokoj odjeći.

Tehnika uklanjanja vena laserom sastoji se u praćenju linije vene ili kapilare snopom svjetla s aplikatorom u obliku olovke, pri čemu vena nestaje. Tako se jedna za drugom brišu površinske vene bez obzira na njihovu količinu i položaj.

Prodiranjem u kožu, laserska zraka Nd:YAG lasera cilja crveni pigment hemoglobin, zagrijava ga do optimalne temperature, toplina ga uništava, a kasnije ga tijelo prirodnim procesima razgradi i ukloni iz tkiva. 

Zbog toga što laserska zraka ne cilja pigment, Nd:YAG je siguran i za pacijente s tamnijom bojom kože. 

Postupak se općenito dobro podnosi, a većina pacijenata osjeća samo minimalnu nelagodu, koja se često opisuje kao lagano peckanje ili pucanje.

Oporavak nakon tretmana Nd:YAG laserom

Neposredno nakon tretmana možete nastaviti s uobičajenim svakodnevnim aktivnostima. Moguća je pojava blagog crvenila ili oteknuća na tretiranom području koja obično nestaje kroz nekoliko dana.

U slučaju neugode, možete koristiti Aloe Vera gel kako biste ublažili bilo kakvu neugodu. Od našeg stručnog osoblja dobit ćete detaljne upute za kućnu njegu koje je potrebno pažljivo slijediti.

Lasersko uklanjanje kapilara Nd:YAG laserom je mahom bez nuspojava te se izvodi kao ambulantni postupak. S obzirom da se radi o minimalno invazivnom zahvatu, isti se izvodi bez anestezije.

Što tretiramo Nd:YAG laserom?

Pojava vidljivih kapilara i vena na nogama vrlo je čest estetski problem koji ne mora uzrokovati nikakve druge smetnje, ali kod nekih osoba uzrokuje bol i nelagodu, naročito kod dugog stajanja. 

Najznačajni faktor javljanja je genetska predispozicija te izloženost faktorima rizika. Faktori koji doprinose razvoju vaskularnih promjena su dugo stajanje ili sjedenje, pretilost, fizička neaktivnost, trudnoća i oralni kontraceptivi. 

Proširene kapilare obično se javljaju kao manje, “paučinaste” vene koje se presijavaju kroz kožu u području potkoljenica ili gležnjeva. 

Nd:YAG laser se pokazao izuzetno učinkovit u tretiranju takozvanih teleangiektazija - sitnih, crvenih ili plavičastih nakupina kapilara promjera do 1mm. 

Na nogama takve promjene često nazivamo spider vene zbog njihovog izgleda koji podsjeća na paukovu mrežu. 

Nd:YAG laserom možemo uspješno tretirati i hemangiome,  takozvane “cherry” ili “strawberry” hemangiome, vensko jezero (venous lake), nodularne hemangiome koji su nešto većeg obujma od prethodno navedenih promjena.

Svjetlosna energija koju emitira Nd:YAG laser prodire kroz kožu, u krvne žile ili paučaste vene. Energija stvara toplinu, koagulira krv u veni, uzrokujući njezin kolaps, zatvarajući je. 

Krv se preusmjerava u dublje krvne žile, a oštećena vena polako nestaje razgradnjom prirodnim putem.  Ovisno o problematici, najčešće je potrebno 1 do 2 tretmana laserom za potpuno uklanjanje neželjene vaskularne promjene na tijelu. 

Velika prednost Nd:YAG lasera je to što je okolna koža i krvne žile zaštićene zbog sustava hlađenja između svakog pulsa lasera, čime se sprječava nastanak oštećenja okolnog tkiva i pojava ožiljaka.

Kandidati za Nd:YAG laserski tretman

Prije laserskog tretmana vena i kapilara, potrebno je obaviti konzultacije s dermatologom. Prilikom konzultacija naš dermatolog će procijeniti vaše specifične potrebe i ciljeve te vam dati personalizirane preporuke za laserski tretman.

Nd:YAG sustav učinkovita je opcija za one koji pate od paučastih vena na licu ili nogama, proširenih površinskih vena te kapilara na licu.

Tretman se preporučuje osobama koje nemaju većih zdravstvenih problema i kontraindikacija za laserski postupak.

Sposobnost preciznog usmjeravanja svjetlosti Nd:YAG lasera omogućuje tretmane s minimalnim rizikom i visokim estetskim rezultatima za veliki broj pacijenata s vaskularnim promjenama.

Rezultati laserskog uklanjanja površinskih vena i kapilara Nd:YAG laserom

Većina pacijenata koji se odluče na tretman vaskularnih promjena Nd:YAG laserom je izuzetno zadovoljna rezultatima. Promjenu u izgledu vena pacijenti primjećuju već nakon jednog ili nekoliko tretmana.

Lasersko uklanjanje kapilara predstavlja vrhunsku alternativu tradicionalnim invazivnim zahvatima. Prema istraživanjima, dvije trećine površinskih vena promjera 1 do 3mm smanjilo se za više od 75% jednim tretmanom

Nd:YAG laser nešto bolje djeluje na veće vene nego na manje, pa broj potrebnih tretmana može varirati ovisno o veličini, dubini i stanju vaskularnih promjena. 

Tretman Nd:YAG laserom na sustavu M22 tvrtke Lumenis najmodernija je dostupna opcija za tretiranje površinskih vena i kapilara. 

Tehnologija višestrukog sekvencijalnog pulsiranja isporučuje puls energije, pauzira kako bi ohladio epidermis i zaštitio ga od toplinskog oštećenja, a zatim isporučuje još jedan ili dva pulsa. 

To omogućuje dodatnu zaštitu vaše kože i daje više ukupne energije za uspješno uklanjanje estetski neprivlačnih vaskularnih promjena.

Tretman uklanjanja površinskih vena i kapilara Nd:YAG laserom daje trajne rezultate

Valja napomenuti da se unatoč trajnim rezultatima laserskog uklanjanja, s vremenom mogu razviti nove teleangiektazije, primjerice zbog hormonalnih promjena, trudnoće, povećanja tjelesne težine ili ako ste cijeli dan na nogama na poslu.

Iako površinske vene i kapilare često nisu povezane s ozbiljnim zdravstvenim stanjima, njihova vidljivost na koži može uzrokovati estetske brige i smanjenje samopouzdanja.

S obzirom da se radi o neinvazivnom, sigurnom i bezbolnom tretmanu, Nd:YAG lasersko uklanjanje površinskih kapilara odličan je način da riješite neugodan estetski problem bez potrebe za invazivnim kirurškim zahvatima.

Osim toga, ukoliko se ne tretiraju na vrijeme, površinske vaskularne promjene povećavaju rizik od nastanka komplikacija i ozbiljnih bolesti vena. Tretman Nd:YAG laserom može spriječiti potencijalno povećanje i proširenje tih vena te osigurati zdravlje vaših nogu.

Uklanjanje površinskih vena Nd:YAG tretmanom vrlo je precizna metoda te dolazi s manje nuspojava i bržim oporavkom od starijih metoda uklanjanja vena. Osim toga, vene tretirane Nd:YAG laserom nestaju zauvijek.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Stjepan Patrun, dr.med.

Stjepan Patrun, dr.med.

specijalizant dermatologije i venerologije