Lumenis IPL

Transformirajte kožu svjetlosnom terapijom - IPL tretmani svjetski poznatim Lumenis uređajem prilagođeni vašoj koži

Transformirajte kožu svjetlosnom terapijom - IPL tretmani svjetski poznatim Lumenis uređajem prilagođeni vašoj koži

Unatoč brojim novim tehnologijama, IPL se i dalje smatra zlatnim standardom svjetlosne terapije kože.

IPL je jedan od prvih uređaja koji energijom djeluje na kožu i u uporabi je od 1995. godine, a upravo je tvrtka Lumenis svjetski broj 1 u IPL tehnologiji.

Lumenisov IPL kojeg koristimo u Poliklinici Lohuis Filipović je znanstveno najistraženiji IPL uređaj sa preko 100 napisanih znanstvenih radova koji potvrđuju njegovu učinkovitost.

IPL (eng. Intense Pulsed Light) je intenzivna, kratkotrajna svjetlost koja je difuzna i za razliku od lasera, širokog je spektra, što znači da IPL-om možemo ciljati različite pigmente i dijelove kože i tako djelovati na niz bolesti i stanja. 

Ono po čemu se Lumenisov IPL razlikuje od ostalih je mogućnost uporabe tzv. “cut off” filtera. 

To su filteri kojima sužavamo izbor svjetlosti ovisno o tretmanu koji se radi, odnosno s obzirom na cilj koji želimo postići. Na taj način sigurnije i točnije djelujemo na bolesti i stanja koja tretiramo i liječimo IPL terapijom. 

IPL tehnologija temelji se na principu korištenja širokog spektra svjetlosti kako bi ciljala specifična područja kože. Ova svjetlost apsorbira se pigmentom u koži, što rezultira toplinskom energijom koja uništava ciljane stanice. 

U kontekstu estetske njege, to može uključivati tretiranje pigmentacija, uklanjanje dlačica, ili smanjenje vidljivosti kapilara.

IPL je idealan za tretiranje većih površina tijela poput ruku, vrata, dekoltea i leđa.

Kako radi IPL?

Lumenis IPL uređaj koristi naprednu tehnologiju koja ga izdvaja iz mnoštva drugih uređaja na tržištu. 

Ključna značajka Lumenis IPL-a je njegova sposobnost preciznog ciljanja određenih struktura u koži, što omogućuje visoko učinkovit i siguran tretman.

U osnovi, IPL koristi visoko kontrolirane svjetlosne impulse kojim selektivno ciljamo određene stanice ili pigmente u koži. Ova selektivnost omogućuje minimiziranje oštećenja okolnih tkiva, što rezultira bržim oporavkom pacijenta.

Prednosti Lumenis IPL tretmana

Visoka preciznost

Lumenis IPL uređaj koristi patentiranu tehnologiju koja omogućuje visoku preciznost ciljanja. To znači da se svjetlosni impulsi točno usmjeravaju prema željenom području kože i na taj način postiže impresive rezultate kod estetskih tretmana

Kontrolirana snaga

Jedinstvena značajka Lumenis IPL uređaja je kontrolirana snaga impulsa. Ovaj sustav omogućuje prilagodbu jačine svjetlosnih impulsa prema individualnim potrebama pacijenta, pružajući prilagodljiv i siguran tretman.

Napredni sustav hlađenja

Neki pacijenti su zabrinuti mogućnosću pojave boli ili nelagode tijekom IPL tretmana. Lumenis IPL uređaji imaju integrirani napredni sustav hlađenja koji smanjuje nelagodu tijekom tretmana, čineći ga ugodnijim iskustvom za pacijente.

Višenamjenski aplikatori

Lumenis IPL uređaji dolaze s različitim višenamjenskim aplikatorima koji omogućuju tretiranje različitih problema kože. Ovo je posebno korisno jer pruža fleksibilnost u pristupu različitim pacijentima s različitim potrebama.

Što sve možemo tretirati IPL tretmanima?

Uporaba određenih filtera svjetlosti omogućuje nam liječenje :

 • vaskularnih lezija, tj. hemangioma, 
 • finih teleangiektazija (kapilara) lica i tijela 
 • Port wine stain (vinska mrlja) 
 • uklanjanje hiperpigmentacija - solarni i senilni lentigo 
 • pjegica na licu i tijelu 
 • ublažavanja rozaceje i crvenila lica 
 • posvjetljivanje crvenih ožiljaka i crvenih strija
 • postupalni eritem (PIE, cveni ožiljci od akni)
 • ublažavanje photodamage-a 
 • ublažavanje poikiloderme de Civatte 
 • ublažavanje blagih do umjerenih akni

Lumenis IPL uređaj predstavlja jedno od najinovativnijih rješenja u području estetske njege kože. S napretkom tehnologije, upravo je Lumenis IPL postao sinonim za vrhunsku kvalitetu i rezultate.

Uklanjanje vaskularnih promjena IPL svjetlosnom tehnologijom

Vaskularne lezije obuhvaćaju različite promjene na koži, uključujući proširene kapilare, vene, hemangiome i druge nepravilnosti povezane s krvnim žilama. 

Hemangiomi su jedan od najčešćih oblika vaskularnih lezija. Radi se o tvorbama koje se sastoje od krvnih žila. Na koži se obično manifestiraju u obliku crvenih ili ljubičastih kvržica.

Prilikom IPL tretmana svjetlosne zrake apsorbira pigment u krvi, generirajući toplinsku energiju. Kod uklanjanja vaskularnih lezija, posebno hemangioma, cilj je uništiti abnormalne krvne žile bez oštećenja okolnih tkiva.

To je moguće zbog selektivnog ciljanja samo određenih pigmenta prilikom IPL svjetlosne terapije. Kontrolirana isporuka svjetlosnih impulsa smanjuje nelagodu i omogućuje brz oporavak pacijenata.

Teleangiektazije su male proširene krvne žile koje često izgledaju poput crvenih ili plavih linija na površini kože. Ove vaskularne promjene često nastaju zbog genetike, izloženosti suncu, starenja ili drugih čimbenika. 

Iako su obično bezopasne, mnogi pacijenti se odlučuju na IPL tretman uklanjanja proširenih kapilara iz estetskih razloga.

Rezultati uklanjanja teleangiektazija primjetni su već nakon jednog tretmana. Za potpuno uklanjanje proširenih kapilara može biti potrebno više tretmana, ovisno o dubini i veličini vaskularnih promjena.

IPL tretmani su općenito dobro podnošljivi, a većina pacijenata opisuje ih kao bezbolne. Postupak uklanjanja hemangioma IPL uređajem relativno je brz i jednostavan. 

Nakon tretmana, pacijenti obično mogu odmah nastaviti s normalnim aktivnostima. Moguća je blaga crvenilo kože ili oticanje, ali ove nuspojave obično brzo prolaze.

Do ujednačenog tena uz moćnu IPL tehnologiju - neinvazivno uklanjanje hiperpigmentacija i znakova izlaganja suncu

Hiperpigmentacija se odnosi na promjene u boji kože poput pjega, melazme ili staračkih pjega. Do nastanka hiperpigmentacije dovodi pretjerana proizvodnja melanina, pigmenta koji daje boju koži.

Razlozi za pojavu hiperpigmentacije mogu uključivati izlaganje suncu, starenje, hormonske promjene, ozljede kože ili upalne procese.

Izlaganje suncu može uzrokovati različite probleme kože, uključujući hiperpigmentaciju, staračke pjege, fine linije, gubitak elastičnosti i druge znakove prijevremenog starenja. 

Ultraljubičasto (UV) zračenje igra ključnu ulogu u oštećenju kolagena i elastina, što dovodi do gubitka tonusa kože.

Kada su u pitanju posljedice izlaganja suncu, IPL terapija djeluje na uklanjanje pigmentacija, potiče obnovu kolagena i poboljšava opći tonus kože.

IPL tretman potiče regeneraciju kože poticanjem stvaranja novih stanica i poboljšanjem kolagenske strukture što pomaže u zacjeljivanju oštećenja uzrokovanih suncem, čineći kožu glađom i elastičnijom.

Staračke pjege koje su često rezultat dugotrajnog izlaganja suncu, također se mogu učinkovito tretirati IPL terapijom. Svjetlosni impulsi ciljaju pigmentirane lezije, potičući njihovo smanjenje i postizanje ujednačenog tonusa kože.

Prilikom tretmana IPL uređajem, koristimo širok spektar svjetlosnih impulsa različitih valnih duljina kako bi selektivno ciljali melanin u koži. Svjetlosni impulsi prolaze kroz površinu kože i apsorbiraju melanin, uzrokujući njegovo raspadanje.

IPL tretman uklanjanja hiperpigmentacija ili oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu započinje konzultacijama s dermatologom koji će obaviti pregled vaše kože te utvrditi opseg i tip hiperpigmentacije. 

Temeljem dobivenih informacija, naši iskusni dermatolozi individualno prilagođavaju tretman uz odabir prikladnog filtera na IPL uređaju.

IPL tretman moguće je primjenjivati za uklanjanje hiperpigmentacija na svim dijelovima tijela na kojima se javljaju - lice, šake, leđa, noge, ruke.

Za postizanje željenih rezultata obično je potrebno 1 do 3 tretmana, ovisno o razmjeru hiperpigmentacije, odnosno stanja kože. 

Dodatna je prednost što se IPL tretmani mogu kombinirati i s drugim neinvazivnim kozmetičkim tretmanima koji omogućuju bolje rezultate.

IPL tretmani u liječenju akni i ožiljaka od akni

Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti. Javljaju se zbog preaktivnih lojnih žlijezda, obično tijekom puberteta te nestaju stabiliziranjem hormonalnih promjena. 

Prema dostupnim istraživanjima, procjenjuje se da akne pogađaju 9.4% svjetske populacije, što ih čini osmom najraširenijom bolešću u svijetu.

Međutim, problemi s aknama mogu trajati godinama te uzrokovati neželjene posljedice poput ožiljaka.

IPL tretmani pokazali su se izuzetno učinkoviti u tretiranju ovog problema jer potiče prirodne procese regeneracije djelujući u dubokim slojevima kože.

Svjetlosni impulsi iz IPL uređaja također imaju antibakterijski učinak, odnosno pomažu u smanjenju broja bakterija na koži čime se sprječava pojava novih akni.

IPL terapija ima protuupalni učinak, doprinosi smanjenju crvenila i oticanja povezanih s upalama akni. 

Kod tretiranja akni IPL tretmanima, obično koristimo jedan od tri različita filtera, odnosno valne duljine - 420 nm plavo svjetlo, 560 nm žuto svjetlo i 590 nm crveno svjetlo.

Plavo svjetlo djeluje na bakteriju Propionibacterium acnes koja je česti uzročnik akni. Smanjenjem broja bakterija dolazi do smanjenja upale, ublažavanja crvenila te poticanja bržeg zacjeljivanja akni.

Žuto svjetlo ima protuupalni učinak te pomaže u smanjenju crvenila. Također potiče cirkulaciju te dovodi do općeg poboljšanja stanja kože. Često se kombinira s drugim bojama kako bi se postigao optimalni učinak.

Crveno svjetlo potiče stvaranje kolagena, regeneraciju kože i djeluje protuupalno. Pomaže u poboljšanju teksture kože pa se često koristi u tretmanima protiv starenja kože.

Jedna od ključnih prednosti IPL terapije u tretiranju ožiljaka od akni jest njezina sposobnost poticanja proizvodnje kolagena. Kolagen je ključni protein odgovoran za čvrstoću i elastičnost kože, a njegovo povećano stvaranje pomaže u smanjenju ožiljaka.

Svjetlosni impulsi iz IPL uređaja ciljaju pigmentaciju u ožiljcima, čime ih postupno posvjetljuju i čine manje vidljivima. 

Povećana proizvodnja kolagena pridonosi postizanju ujednačenijeg tona kože te poboljšanju izgleda ožiljaka.

Za postizanje najboljih rezultata, tretmane personaliziramo ovisno o tipu kože i ozbiljnosti problema s aknama. Često odabiremo kombinaciju različitih filtera, odnosno valnih duljina kako bi osigurali optimalne rezultate.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Stjepan Patrun, dr.med.

Stjepan Patrun, dr.med.

specijalizant dermatologije i venerologije