Candela CO2 laser

Inovativno rješenje za zatezanje i pomlađivanje kože

CO2 laserski tretman – inovativno rješenje za zatezanje i pomlađivanje kože

Co2 je frakcijski ablativni laser za pomlađivanje i zatezanje kože, uklanjanje ožiljaka i strija te za zatezanje viška kože kapaka i ostalih zahvata u dermatologiji i plastičnoj kirurgiji.

Candela Co2 frakcijski laser je zlatni standard kada govorimo o nekirurškom zatezanju kože, uklanjanju bora, ožiljaka, hiperpigmentacija i strija.

Što je Candela Co2 frakcijski laser?

Candela Co2 laser predstavlja multifunkcionalni uređaj koji se koristi u estetskoj medicini, dermatologiji i plastičnoj kirurgiji.

CO2 laser omogućava brze, vidljive, ali i trajne rezultate. Sadrži četiri posebne razine rada te je samim time potpuno prilagođen individualnim potrebama pacijenata. S ovim laserom ciljamo iznimno precizno različite promjene na koži dok se okolno, zdravo tkivo ostavlja netaknutim. Time postižemo brže zarastanje kože te se ubrzava period oporavka.

Kako djeluje CO2 laser?

Ono što CO2 laser čini jedinstvenim je upotreba dvojnog laserskog vala koji istovremeno tretira i površinski sloj kože (epidermis) i dublji sloj kože (dermis) – upravo iz tih razloga se naziva integrirani laser.

Laserom se izvodi ablativni tretman tokom kojeg se uklanja tanki, gornji sloj oštećene kože. Nakon toga, laser stvara mikro kanale u dubljim slojevima kože, a zagrijavanjem tkiva se stimulira proizvodnja kolagena i novih stanica kože. Zrake lasera prodiru do željene dubine oštećenog sloja i ciljano djeluju isključivo na oštećenu kožu. Zdravo okolno tkivo ostaje netaknuto što omogućava brže zarastanje kože, ali i skraćuje period oporavka.

Rezultat CO2 lasera je brz, komforan i siguran tretman s kraćim vremenom oporavka.

Koji su načini rada?

CO2 laser sadrži 4 različite razine rada koji omogućavaju tretiranje različitih promjena na koži. Rad lasera se prilagođava indikacijama i potrebama pacijenata.

 1. Light mode osvježava kožu i može se smatrati laganim pilingom i čišćenjem kože. Ovaj tretman se često izvodi u kombinaciji s PRP tretmanom ili biorevitalizacijom.
 2. Mid (medium) mode djeluje na površinske i dublje slojeve kože. Potiče stvaranje kolagena i na taj način ujednačava teksturu kože.
 3. Deep mode prodire do najdubljih slojeva kože. Namijenjen je za snažnu stimulaciju kolagena. Ublažavanje bora i ožiljaka.
 4. Fusion mode je kombinacija Deep i Light načina te na taj način radi epidermalno i dermalno pomlađivanje i zatezanje kože.

Koje su indikacije za CO2 laser?

Zbog iznimnih mogućnosti samog lasera, spektar kožnih promjena i stanja koje CO2 laser može učinkovito tretirati je zaista širok:

 • Bore i fine linije;
 • Hiperpigmentacije (osobito fotooštećenja) i staračke pjege;
 • Ožiljke od akni, hipertrofični i ostale vrste ožiljaka (npr. nakon operacija);
 • Strije:
 • Ujednačava ten i poboljšava teksturu kože, smanjuje pore;
 • Dubinski obnavlja i zateže kožu;
 • Za zatezanje donjih kapaka i skidanje malog viška kože s gornjih

Koje su ključne prednosti?

Imate li oštećenja kože od sunca – hiperpigmentacije? Tamne mrlje? Staračke pjege ili plitke bore i fine linije na licu? Opuštenu i neelastičnu kožu? Grublju teksturu kože ili ožiljke? Ako je odgovor na ijedno pitanje potvrdno, onda ste idealan kandidat za ovaj tretman.

Frakcijski CO2 laser pružit će vam glatku, zdraviju i pomlađenu kožu, bez dugog perioda oporavka.

CO2 laser poboljšava teksturu i kvalitetu kože

Sunčevo zračenje jedan je od najčešćih uzroka preranog starenja kože, pojave bora te sitnih oštećenja i mrlja na koži. Frakcijski CO2 laser gradi novi kolagen u koži, ali također djeluje i kao piling. Ovisno o stupnju oštećenja kože i prisutnosti pigmentacije prilagođava se intenzitet tretmana.

Rezultati se brzo vidljivi, fotooštećenja su manje uočljiva, ten je ujednačen, a tekstura kože vidno poboljšana.

CO2 laser za pomlađivanje kože

Kod pacijenata sa zrelom kožom moguće je lagano zatezanje kože, kao i uklanjanje viška kože donjih i gornjih kapaka. Postižu se rezultati slični onima kod kirurškog zahvata, s tim da je ovaj tretman neinvazivan i manje bolan.

Zbog snažne stimulacije dubljih slojeva kože, proizvodi se novi kolagen. Ova vlakna stvaraju potpornu mrežu kože, ona postaje zategnutija, a bore se zaglađuju.

Najbolji učinci postižu se u uklanjanju bora oko očiju i iznad usana.

CO2 laser za ožiljke od akni

Jedno od rješenja za tretiranje i liječenje ožiljaka od akni je CO2 laser. Samo jedan tretman daje dobre rezultate, dok 3 tretmana daju potpuno zadovoljavajuće učinke.

Jednako uspješno mogu se tretirati i sve ostale vrste ožiljaka - keloidi, ožiljci od opeklina, nakon operacija.

Laser pravi mikro rupice u koži, prodire u najdublje slojeve i pomaže kod regeneracije kolagena. Duljina oporavka traje oko 14 dana.

CO2 laser za strije

Lasersko uklanjanje strija svakako je najmodernija i najučinkovitija terapija.

Crveni, ružičasti ili blijedi ožiljci najčešće nastaju na trbuhu, stražnjici, bokovima ili bedrima zbog smanjenja elastičnosti kože i pucanja vlakana u njenom srednjem sloju, dermisu.

Candela CO2 djeluje na dublje slojeve kože. Potiče stvaranje kolagena i elastina, čime dolazi do smanjenja dubine strija, promjene njihove boje i manje vidljivosti.

Strije postaju svjetlije te se postepeno stapaju s bojom ostatka kože. Mlađe strije je lakše ukloniti, dok je starije i deblje strije teže ublažiti. Najčešće je potrebno nekoliko tretmana kako bi se postigao zadovoljavajući rezultat.

Kako izgleda tretman CO2 laserom?

Prije nego li dođete na tretman frakcijskim CO2 laser potrebno je izbjegavati direktno izlaganje suncu 3-4 tjedna prije. Mjesec dana prije tretmana nemojte raditi kemijske pilinge, TCA, SkinPen, biorevitalizaciju, PRP ili neke druge laserske tretmane.

Također, ukoliko je pacijent na nekoj terapiji, potrebno je to naglasiti liječniku.

Prije samog tretmana je potrebno kožu očistiti te se pacijentu nanosi anestetska krema. Peckanje i blaga neugoda se može osjetiti tijekom tretmana laserom, a posebice kod dubljeg prodiranja kože.

Oporavak nakon tretmana

Vrijeme oporavka tretirane zone traje od nekoliko dana sve do desetak dana, ovisno o razni rada CO2 lasera. Moguća je osjetljivost kože te je neophodno pravilno brinuti o istoj.

Ljuštenje kože traje do tjedan dana, dok se do desetog dana povlači crvenilo. Kod intenzivnijih tretmana crvenilo može trajati i do 3 tjedna, ali ga je moguće prekriti šminkom.

U određenim slučajevima i nakon intenzivnijih tretmana moguća je pojava manjih otoka što vas ne bi trebalo zabrinjavati.

3 tjedna nakon tretmana potrebno je izbjegavati sunce, ne ići u solarij, na bazene ili saunu. 2 ili 3 mjeseca nakon tretmana potrebno je OBVEZNO se mazati kremom za lice s visokim zaštitnim faktorom.

Kada se vide prvi rezultati?

CO2 laser daje rezultat već nakon jednog ili dva tretmana.

Broj često ovisi od problema koji tretiramo. Ukoliko je riječ o pomlađivanju lica često je dovoljan i samo 1 tretman, a ukoliko se radi o naprednim znacima starenja potrebno je 2 ili 3 tretmana.

Kod akni, za vidljive rezultate potrebno je barem 3 tretmana, a kod fotooštećenja ili hiperpigmentacija, često je dovoljan samo 1 tretman.

Kada je riječ o strijama, pogotovo o starijim strijama potrebno je 5 ili 6 tretmana.

Koliko dugo traju rezultati?

Rezultati postignuti CO2 laserom su većinom trajni! Međutim, postoje faktori koji mogu utjecati na dugotrajnost rezultata poput: kvalitete i stanja kože, starosti pacijenta, ali i razine oštećenja koje je potrebno ukloniti.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Stjepan Patrun, dr.med.

Stjepan Patrun, dr.med.

specijalizant dermatologije i venerologije