Plastična operacija vagine i vulve

Povećajte seksualno zadovoljstvo i samopouzdanje

Plastična operacija vagine i vulve za intimno zdravlje i bolju kvalitetu života

Plastična operacija vagine i vulve spada u domenu intimne estetske kirurgije. Najčešće se provodi radi estetske korekcije ili povećanja seksualnog zadovoljstva, ali i radi otklanjanja funkcionalnih smetnji.

Tijekom zahvata izvode se postupci koji pomažu obnoviti strukturu kože i mekog tkiva intimnog područja koji se mogu promijeniti uslijed prirodnog procesa starenja, nakon poroda ili zbog ozljede.

Plastična operacija vagine i vulve jedan je od sve popularnijih zahvata estetske kirurgije intimnog područja

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih se žene odlučuju na plastične operacije vagine i vulve je estetski. Nezadovoljstvo izgledom intimnog područja može izazvati nelagodu i manjak samopouzdanja. 

Postoje i medicinski razlozi za plastične operacije vagine i vulve. Na primer, žene koje pate od velikih ili asimetričnih usana mogu osjećati nelagodu prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti ili tijekom seksualnog odnosa. 

U takvim slučajevima, plastična operacija vagine i vulve može pomoći u smanjenju nelagode i poboljšanju kvaliteta života.

Prednosti plastičnih operacija vagine i vulve mogu biti različite za svaku ženu, ali uključuju poboljšano samopouzdanje, veću udobnost i zadovoljstvo seksualnim životom

Oslobađanje od fizičkih nelagodnosti može također poboljšati opće fizičko i mentalno zdravlje.

Većina istraživanja o zadovoljstvu pacijenata i seksualnoj funkciji nakon plastične operacije vagine i vulve potvrđuje pozitivne rezultate zahvata. 

Ukupno zadovoljstvo pacijentica rezultatom estetskih zahvata intimnog područja je u rasponu od 90 do 95%, a seksualnim zadovoljstvom preko 80-85%.

Estetska korekcija intimnog područja, osobna je odluka svake žene. Zahvati poput vaginoplastike i perineoplastike mogu biti koristan alat u poboljšanju kvalitete života i samopouzdanja te otklanjanju funkcionalnih smetnji.

Prije odluke na plastičnu operaciju vagine i vulve potrebno je konzultirati se sa stručnim plastičnim kirurgom. Tijekom konzultacija ćete dobiti sve informacije o postupku zahvata, mogućim ishodnima te potencijalnim rizicima. 

Plastična operacija vagine i vulve - vaginoplastika i perineoplastika

Estetski zahvati intimnog područja obuhvaćaju različite postupke koji za cilj imaju poboljšati izgled intimnog područja i smanjiti nelagodu prilikom prilikom seksualnih odnosa.

Postupci mogu uključivati labioplastiku (korekciju malih usana), monsplastiku (smanjenje venerinog brijega), vaginoplastiku i perineoplastiku.

Plastična operacija vagine - vaginoplastika

Vaginoplastika je operativni zahvat kojim se rekonstruira stijenka vagine ili mišići koji ju okružuju. 

Opseg zahvata ovisi o težini promjena na tkivu vagine, odnosno, o tome radi li se isključivo o estetskoj korekciji ili su prisutni i funkcionalni problemi. 

Nakon poroda može nastati opuštenost vagine koja je posljedica istezanja tkiva i odvajanja mišića, a nastali nedostatak tonusa može pridonijeti seksualnoj disfunkciji.

Tijekom vaginoplastike može se učiniti rekonstrukcija mišićnog tkiva vagine čime se postiže trajni rezultat i dugoročno kvalitetniji spolni odnosi. Nakon zahvata stijenka vagine je jača, otpornija i manje opuštena.

Perineoplastika - estetska korekcija međice

Perineoplastika je kirurški postupak rekonstrukcije međice. Cilj perineoplastike je postići normalan izgled područja te vratiti njegovu funkciju.  

Perineum ili međica je dio vanjskog spolovila žene koji se nalazi između ulaza vagine i anusa.  

Urez međice (epiziotomija) i druge ozljede u porođaju nerijetko rezultiraju promjenama međice koje za žene mogu predstavljati estetski, ali i funkcionalni problem.

Nezadovoljstvo izgledom intimnog područja, ali i smanjen seksualni užitak, samo su neki od problema zbog kojih se žene odlučuju na ovaj korektivni zahvat.

Perineoplastika se provodi radi poboljšanja funkcionalnosti i estetike perinealnog područja, posebno nakon porođaja ili radi korekcije drugih anatomskih nedostataka. 

U sklopu plastične operacije vagine i vulve žene se često odlučuju i na perineoplastiku. Uspješno se može kombinirati s drugim postupcima, primjerice vaginoplastikom radi postizanja boljeg estetskog rezultata. 

Kandidati za plastičnu operaciju vagine i vulve

Kandidati za plastičnu operaciju vagine i vulve mogu biti žene koje imaju različite estetske ili funkcionalne probleme u tom području, kao i one koje žele promene radi poboljšanja svog samopouzdanja i udobnosti. 

Opuštanje tkiva i mišića vagine te posljedične promjene u izgledu i čvrstoći vaginalnih stijenki normalna su posljedica procesa starenja, povezana uglavnom s hormonalnim promjenama.

Promjene vagine i perineuma često su povezane i s prethodnim porođajima odnosno ozljedama porođajnog kanala i ožiljcima uslijed sanacije istih. 

Promijenjeni izgled vulve i vagine ili gubitak čvrstoće vaginalnih stijenki smanjuje kvalitetu spolnog života žene te može uzorkovati osjećaj nelagode i gubitak samopouzdanja.

Upravo iz navedenih razloga, za plastičnu operaciju vagine i vulve se najčešće odlučuju žene srednje ili zrelije životne dobi koje su rodile i ne planiraju daljnje trudnoće. 

Važno je naglasiti da posljedice smanjene čvrstoće vaginalnih stijenki nisu isključivo estetske već i funkcionalne prirode. Nerijetko se žene susreću s problemima poput inkontinencije, učestalih urinarnih infekcija ili prolapsa maternice. 

Plastična operacija vagine i vulve je zahvat koji nudi optimalno estetsko, ali i funkcionalno rješenje ovih problema.

Kako se pripremiti za plastičnu operaciju vagine i vulve?

Prije plastične operacije vagine i vulve potrebno je obaviti pregled i konzultacije sa plastičnim kirurgom specijaliziranim za estetske zahvate intimnog područja.

Tijekom konzultacija razgovarat ćete o vašim ciljevima i očekivanjima od zahvata kao i o funkcionalnim problemima koji vas muče. 

Kirurg će procijeniti jeste li dobar kandidat za plastičnu operaciju vagine i vulve te ćete dogovoriti opseg zahvata kojim će se postići optimalni estetski i funkcionalni rezultat. 

Također ćete dobiti sve informacije o mogućnostima zahvata, o tehnici zahvata, kao i mogućim komplikacijama. Imat ćete priliku postaviti pitanja kako bi otklonili sve nejasnoće, nakon čega dajete suglasnost za zahvat potpisivanjem informiranog pristanka.

Prirodno je osjećati tjeskobu, bilo da se radi o uzbuđenju zbog vašeg očekivanog novog izgleda ili o malom stresu prije operacije. Nemojte se ustručavati o tim osjećajima razgovarati s vašim kirurgom.

Prije plastične operacije vagine i vulve također ćete obaviti konzultacije sa anesteziologom koji će vas uputiti na preoperativne pretrage kako bi se adekvatno pripremili za opću anesteziju u kojoj se zahvat izvodi. 

Tijek plastične operacije vagine i vulve

Na dan zahvata plastične operacije vagine i vulve, još jednom ćete razgovarati s vašim plastičnim kirurgom. On će vas provesti kroz cjelokupni tijek zahvata i odgovoriti na sva vaša pitanja.

Nakon toga će anesteziolog primjeniti opću anesteziju te nakon toga zahvat može početi. Ovisno o vašim ciljevima i rezultatima koje želite postići, plastična operacija vagine i vulve individualno se prilagođava svakoj pacijentici.

Vaginoplastikom se spajaju razdvojeni mišići, a višak kože sluznice sa stražnje strane rodnice se uklanja. Nakon što je vaginalni kanal zategnut, koža sluznice se šiva. 

Ako postoji višak kože s vanjske strane, ona se također može ukloniti kako bi se postigao estetski zadovoljavajuć rezultat.

Ukoliko je zahvat isključivo estetske prirode rade se površnije korekcije koje će dati optimalni vizualni rezultat te poboljšati kvalitetu spolnog života. 

Međutim, ukoliko je tijekom plastične operacije vagine i vulve potrebno sanirati primjerice ozljede nastale u porođaju, zahvat može biti znatno opsežniji te uključivati i rekonstrukciju mišića oko vagine.

Ovisno o opsegu zahvata, trajanje je u prosjeku sat vremena. 

Oporavak nakon plastične operacije vagine i vulve

Nakon uspješne plastične operacije vagine i vulve, medicinsko osoblje će vas vratiti u vašu sobu za oporavak. 

Kada se u potpunosti oporavite od anestezije i kada vaše dobro stanje potvrdi naš stručni tim, možete biti otpušteni na kućnu njegu već isti dan.

Oporavak od plastične operacije vagine i vulve traje oko dva tjedna tijekom kojih je potrebno mirovati. 

Nakon navedenog perioda pacijentice se postupno vraćaju svakodnevnim aktivnostima, ali se idućih 6-8 tjedana potrebno suzdržavati od težih fizičkih napora i spolnih odnosa.

Mjere opreza nakon plastične operacije vagine i vulve

Nakon plastične operacije vagine i vulve može se javiti bolnost, nelagoda i oticanje operiranog područja. Radi se o uobičajenim pojavama nakon operativnog zahvata koje nestaju kroz par tjedana

Uobičajene komplikacije kirurških zahvata, poput krvarenja, infekcije i raspadanja rane, su moguće, ali iznimno rijetke. 

Općenito govoreći, plastična operacija vagine i vulve je razmjerno siguran zahvat sa velikim postotkom zadovoljstva pacijenata nakon operacije te relativno malim rizikom od nastanka komplikacija.

Pažljive operativne tehnike koju primjenjuju naši kirurzi smanjuju rizik od neželjenih nuspojava. Uz pridržavanje detaljnih uputa za postoperativnu njegu područja, moguća pojava komplikacija svodi se na minimum. 

Gdje se naručiti na plastičnu operaciju vagine i vulve? Estetska korekcija intimnog područja kod vrhunskih stručnjaka

Ambulanta za ginekologiju Poliklinike Lohuis Filipović pruža medicinsku njegu koristeći najsuvremenije metode za dijagnostiku, estetske zahvate i liječenje ginekoloških bolesti te praćenje trudnoće.

Posebno njegujemo suradnički i timski rad koji ujedinjuje iskustvo, znanje i vrhunsku tehnologiju kako bismo odgovorili specifičnim potrebama svakog pacijenta.

Naš cilj je uspješno postavljanje dijagnoze, liječenje, praćenje pacijenta te pozitivni i dugoročni rezultati.

Za više informacija i dogovor oko termina možete nas kontaktirati telefonski na +3851 2444 646 ili putem našeg online obrasca


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

specijalist plastične rekonstruktivne i estetske kirurgije