Oblikovanje potkoljenica

Sve što trebate znati o estetskoj korekciji potkoljenica

Metode oblikovanja potkoljenica za postizanje skladne figure - sve što trebate znati o estetskoj korekciji potkoljenica

Izgled potkoljenica ima ključnu ulogu u ukupnom izgledu donjih ekstremiteta. Promjene u izgledu potkoljenica mogu nastati radi urođenih deformacija ili biti uzorkovane bolešću i ozljedom.

Ukoliko dođe do smanjenja volumena mišićne mase u potkoljenicama uzrokovanog nekim od prethodno navedenih razloga, one više nisu u harmoniji sa tjelesnim proporcijama te se u tom slučaju pacijenti odlučuju na oblikovanje potkoljenica.

Oblikovanje potkoljenica može se, ovisno o ciljevima i željama pacijenta, vršiti različitim metodama uključujući liposukciju, kirurške zahvate poput lipotransfera ili implantata. 

Svaka metoda oblikovanja potkoljenica ima svoje prednosti i ograničenja, a odabir ovisi o individualnim potrebama i željama pacijenta.

Oblikovanje potkoljenica izvodi se kako bi se poboljšalo zdravstveno stanje pacijenta, primjerice u svrhu ispravljanja deformacija, poboljšanja funkcionalnosti ili smanjenja bolova. 

Također se može povoditi kao estetska korekcija izgleda potkoljenica kako bi postigli proporcionalne i oblikovane donje ekstremitete, što može poboljšati samopouzdanje i zadovoljstvo vlastitim izgledom.

Oblikovanje potkoljenica najčešće se izvodi putem za tu namjenu dizajniranih silikonskih implantata ili transferom vlastitog masnog tkiva.

Prednosti oblikovanja potkoljenica

Jedna od ključnih prednosti oblikovanja potkoljenica je postizanje željenog estetskog izgleda, odnosno uravnoteženih proporcija u odnosu na ostatak tijela.

Osim toga, oblikovanje potkoljenica može poboljšati funkcionalnost nogu, naročito kod osoba s deformacijama ili problemima u hodanju. 

Ova vrsta korekcije također može olakšati svakodnevne aktivnosti i smanjiti potrebu za nošenjem posebnih ortopedskih pomagala.

Oblikovanje potkoljenica jedan je od estetskih zahvata oblikovanja tijela koji ima vrlo nisku stopu komplikacija te se uspješno izvodi već dugi niz godina.

S druge strane, zadovoljstvo pacijenata nakon oblikovanja potkoljenica je naročito visoko. Pacijenti uživaju u postignutom željenom izgledu te harmoničnim proporcijama. 

Kandidati za oblikovanje potkoljenica

Na oblikovanje potkoljenica podjedako se odlučuju muškarci i žene. 

Oblikovanje potkoljenica namijenjeno je svim osobama koje osjećaju nezadovoljstvo izgledom donjih ekstremiteta te žele estetsku korekciju kako bi poboljšale cjelokupni izgled.

Indikacije za oblikovanje potkoljenica mogu biti:

  • smanjen volumen mišićne mase potkoljenica uslijed bolesti ili ozljede
  • osobe sa urođenim deformacijama potkoljenice
  • osobe nezadovoljne volumenom i konturom potkoljenica

Bitno je prije zahvata obaviti konzultacije sa stručnim estetskim kirurgom kako bi odabrali najbolju metodu oblikovanja potkoljenica s kojom ćete postići željene rezultate.

Prije oblikovanja potkoljenica - kako se pripremiti?

Priprema za oblikovanje potkoljenica ključan je korak koji osigurava uspješan tretman i optimalne rezultate.  Prije samog zahvata potrebno je obaviti konzultacije s našim stručnim kirurgom.

Na konzultacijama ćete razgovarati o vašim ciljevima, medicinskoj povijesti, očekivanjima i mogućnostima tretmana. Kirurg će procijeniti vaše potrebe i preporučiti najbolji pristup za postizanje željenih rezultata.

Kirurg će vam također pojasniti što se može postići i kakve su granice postupka. Bitno je biti otvoren i iskren u vezi s svojim ciljevima te prihvatiti moguće ograničenja.

Uvidom u vašu medicinsku povijest kirurg će utvrditi jeste li kandidat za postupak oblikovanja potkoljenica. Svakako informirajte vašeg kirurga o bilo kakvim prethodnim operacijama, medicinskim stanjima ili alergijama koje imate.

Pušenje može negativno utjecati na proces ozdravljenja, pa se pacijentima obično savjetuje da prestanu pušiti nekoliko tjedana prije tretmana i tijekom razdoblja oporavka.

Prije zahvata oblikovanja potkoljenica kirurg može preporučiti da prekinete uzimanje određenih lijekova, poput aspirina ili sličnih lijekova koji mogu povećati rizik od krvarenja. 

Ukoliko se odlučite na oblikovanje potkoljenica ugradnjom implantata, tijekom konzultacija će se obaviti potrebna mjerenja kako bi se odabrala odgovarajuća veličina i oblik implantata.

Za zahvate koji se izvode u općoj anesteziji, potrebno je obaviti standardne laboratorijske pretrage na koje će vas kirurg uputiti.

Metode oblikovanja potkoljenica

Ovisno o vašim željama te općem zdravstvenom stanju, ključno je odabrati metodu koja će najbolje odgovarati vašim potrebama i ciljevima. 

Postoji nekoliko različitih tehnika i pristupa koji se mogu koristiti za postizanje željenih rezultata, a donošenje informirane odluke važno je za postizanje optimalnih rezultata. 

Također je nužno odabrati iskusnog i kvalificiranog kirurga koji ima iskustva s oblikovanjem potkoljenica. 

Naš stručni tim ima bogato dugogodišnje iskustvo te smo prije svega posvećeni pružanju individualno prilagođenih zdravstvenih i estetskih usluga. 

Tijekom konzultacija s krirugom ćete razgovarati o ciljevima i motivaciji za zahvat. Uvidom u vašu medicinsku dokumentaciju i s obzirom na opće zdravstveno stanje, zajedno ćete odabrati metodu koja omogućuje najbolji rezultat za vas.

Oblikovanje potkoljenica ugradnjom implantata

Ugradnja implantata u potkoljenice postala je sve popularnija metoda za postizanje željenog oblika i proporcija donjih ekstremiteta. 

Ova metoda može biti prikladna kod osoba koje imaju nedostatak mišićne mase ili volumena u donjim ekstremitetima, što rezultira neproporcionalnim i neravnomjernim izgledom nogu.

Oblikovanje potkoljenica ugradnjom implantata omogućuje pacijentima da postignu trajne estetske promjene i poboljšaju samopouzdanje. 

Ugradnjom implantata postiže se definirana kontura potkoljenica, s punijim izgledom mišića. Implantati dolaze u raznim oblicima i veličina. Prije zahvata kirurg će izmjeriti vaše noge kako bi odabrao najbolji oblik i veličinu implantata. 

Postupak ugradnje implantata u potkoljenice obično se izvodi pod općom anestezijom. Tijekom zahvata pacijent leži potrbuške kako bi područje potkoljenica bilo lako dostupno.

Kirurg pristupa potkoljenici kroz manje rezove na unutarnjoj strani noge u pregibu koljena. 

Zatim se implantati pažljivo postavljaju u potkoljenicu kako bi se postigao željeni oblik i volumen. Nakon što su implantati pravilno pozicionirani, kirurg će zatvoriti rezove primjenom finih šavova te postaviti kompresijski zavoj. 

S obzirom na to da se rezovi rade s unutarnje strane pregiba koljena, nakon cijeljenja gotovo da i nisu primjetni. Oporavak nakon ugradnje implantata u potkoljenice obično zahtijeva nekoliko tjedana. 

U prva 2 tjedna nakon zahvata potrebno je izbjegavati pritisak na implantate, a težu fizičku aktivnost i bavljenje sportom potrebno je izbjegavati do 2 mjeseca.

Oblikovanje potkoljenica vlastitim masnim stanicama - lipotransfer

Lipotransfer, poznat i kao lipofiling jedna je od popularnijih metoda za oblikovanje potkoljenica zbog prirodnosti i trajnih rezultata. 

Ovaj se postupak može izvesti kako bi se poboljšao oblik i veličina mišića potkoljenice, pružajući tako estetski ugodniji izgled nogu. Oblikovanje potkoljenica lipotransferom minimalno je invazivna alternativa oblikovanju potkoljenice implantatima.

Oblikovanje potkoljenica ovom metodom prikladno je za osobe koje žele povećati volumen ili oblik potkoljenica, riješiti nepravilnosti kao što su neravnomjerni ili asimetrični oblik potkoljenica ili ispraviti estetske nedostatke.

Također se može koristiti za poboljšanje općeg tonusa kože. Za oblikovanje potkoljenica lipotransferom koristi se vlastito masno tkivo pacijenta. 

Postupak oblikovanja potkoljenica lipotransferom sastoji se od nekoliko koraka. Najprije se izvodi liposukcija u svrhu prikupljanja masnog tkiva s područja kao što su trbuh, bokovi ili bedra. 

U našoj poliklinici nudimo mogućnost izvođenja BodyJet liposukcije koja je značajno nježnija od klasičnih metoda te omogućuje brži oporavak.

Masno tkivo dobiveno liposukcijom se potom obrađuje kako bi se odvojile žive stanice masnog tkiva. Nakon toga, te žive stanice masnog tkiva injiciraju se u potkoljenice kako bi se postigao željeni oblik i volumen.

Jedna od glavnih prednosti oblikovanja potkoljenica ovom metodom je prirodnost rezultata. Budući da se koristi vlastito masno tkivo pacijenta, postiže se prirodan izgled i osjećaj u potkoljenicama. 

Osim toga, lipotransfer može poboljšati tonus kože i teksturu, čineći potkoljenice glatkima i zategnutima.

Oporavak nakon oblikovanja potkoljenica lipotransferom također uključuje nošenje kompresivnog zavoja kako bi se ubrzalo cjeljenje. 

Kroz prva 2 tjedna potrebno je izbjegavati kompresiju na transplantirano tkivo. Rezultati su primjetni odmah nakon zahvata, a konačni rezultati su vidljivi kroz 6 do 8 tjedana.

Što očekivati nakon oblikovanja potkoljenica?

Rezultati oblikovanja potkoljenica, neovisno o primjenjenoj metodi, vidljivi su odmah. Međutim, moguća je pojava blagog oticanja, modrica i podljeva nakon zahvata.

To su normalni i očekivani simptomi koji će postupno smanjiti tijekom vremena, obično unutar nekoliko tjedana. 

Konačni rezultati oblikovanja potkoljenica bit će vidljivi kroz nekoliko tjedana nakon zahvata, kada oteklina u potpunosti splasne.

Važno je imati strpljenja i realna očekivanja u vezi s vremenom potrebnim za postizanje konačnih rezultata. Ipak, više od 95% pacijenata iznimno je zadovoljno rezultatima oblikovanja potkoljenica

Kako biste osigurali optimalne rezultate te ubrzali vrijeme oporavka, potrebno je detaljno se držati uputa za postupanje nakon zahvata oblikovanja potkoljenica.

Moguća je pojava blage boli i nelagode u tretiranom području nakon oblikovanja potkoljenica. Ukoliko je potrebno, kirurg će vam prepisati lijekove protiv bolova koji pomažu ublažavanju simptoma.

Lagana fizička aktivnost, hodanje i šetnje potiču cirkulaciju krvi te se preporučuju kroz 2 do 3 dana nakon zahvata. Sportske aktivnosti i dizanje teških predmeta trebalo bi izbjegavati mjesec do dva nakon oblikovanja potkoljenica.

Ukoliko ste nezadovoljni izgledom nogu, oblikovanje potkoljenica može biti pravo rješenje za vas. Zahvaljujući modernim tehnikama, ovaj estetski zahvat ima nisku stopu komplikacija te visoku stopu zadovoljstva među pacijentima.

Javite nam se s povjerenjem i dozvolite da zajedno dođemo do najboljih rješenja i odgovora na sva vaša pitanja.

Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirajte nas telefonskim pozivom na +3851 2444646 ili putem našeg online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

specijalist plastične rekonstruktivne i estetske kirurgije