Labioplastika

Bolja kvaliteta života, veći užitak i samopouzdanje uz estetsku korekciju intimnog područja

Labioplastika - bolja kvaliteta života, veći užitak i samopouzdanje uz estetsku korekciju intimnog područja

Labioplastika, poznata i kao korekcija malih usana sve je popularniji estetski zahvat koji omogućuje ženama da oblikuju i prilagode izgled intimnog područja.

Labioplastika je kirurški zahvat kojim se smanjuje veličina ili mijenja oblik malih usana – nabora kože koji se nalaze s unutarnje strane velikih usana i omeđuju otvor rodnice. 

Pacijentice se obično odlučuju na ovaj postupak kako bi smanjile fizičku nelagodu koja može nastati kod nepravilnog oblika malih usana. 

Osim promjene izgleda stidnih usana, labioplastika omogućuje i uklanjanje funkcionalnih smetnji uzrokovanih nepravilnim oblikom stidnih usana.

Smetnje koje se mogu javiti kao posljedica su nelagoda kod bavljenja sportskim aktivnostima, prilikom spolnog odnosa, kao i česte iritacije i upale, što uvelike smanjuje kvalitetu života.

Samim time, labioplastika ne predstavlja samo kozmetičku intervenciju, već često ima i pozitivan utjecaj na emocionalno stanje i samopouzdanje žena. 

Provedena klinička istraživanja potvrđuju uspješnost ovog zahvata, kao i veliko zadovoljstvo pacijentica nakon labioplastike. Čak 95% bilo je zadovoljno rezultatima labioplastike, a sve pacijentice bi zahvat preporučile i drugima.

Ako postoji višak tkiva malih usana, on se može uvijati, okretati, uštipnuti ili povući te uzrokovati fizičku nelagodu i iritaciju tijekom vježbanja, fizičkih aktivnosti (poput vožnje bicikla ili trčanja) i spolnog odnosa.

Također omogućuje poboljšanje udobnosti, samopouzdanja i seksualne dobrobiti u pogledu izgleda genitalija tijekom intimnog odnosa.

Labioplastika se najčešće provodi uz lokalnu anesteziju, kao manji zahvat nakon kojeg je moguć odlazak na kućnu njegu već isti dan.

Zahvaljujući primjeni suvremenih kirurških tehnika uz najviše standarde estetske medicine, radi se o izuzetno sigurnoj operaciji koja pruža odlične rezultate.

Ciljevi labioplastike

Pacijentice se odlučuju na labioplastiku iz raznih razloga. Neke pacijentice pate radi neprivlačnog izgleda malih usana, a u pojedinim slučajevima javljaju se i medicinske poteškoće.

Cilj labioplastike je u najvećem broju slučajeva smanjiti male stidne usne kako ne bi prelazile granicu vanjskih stidnih usana uzrokojući nelagodu. 

Zahvat se također izvodi kako bi se smanjila asimetrija malih usana kada je jedna duža od druge.

Dva su para stidnih usana koje štite žensko intimno područje. Vanjske stidne usne ili labia majora te male stidne usne ili labia minora koje okružuju, odnosno štite otvor vagine i klitoris. 

Do promjena u izgledu stidnih usana može doći zbog različitih faktora kao što su hormonalne promjene u pubertetu, promjene u izgledu nakon trudnoće i poroda, hipertrofija (uvećanje) stidnih usana uzrokovano starenjem i genetskom predispozicijom.

Nepravilan izgled malih usana uzrokovan spomenutim stanjima može dovesti do nelagode prilikom nošenja odjeće (primjerice kupaćeg kostima), bavljenja sportskim aktivnostima te prilikom spolnog odnosa.

Nepravilan oblik malih stidnih usana također može uzrokovati nezadovoljstvo, gubitak samopouzdanja i smanjenu kvalitetu intimnog života.

Ciljevi labioplastike variraju, motivacija često uključuje poboljšanje izgleda vanjskih genitalija uz povećanje samopouzdanja.

Ovaj zahvat omogućuje prilagodbu veličine i oblika malih usana kako bi se postigao željeni izgled, čime se zadovoljavaju individualne želje i potrebe pacijentica.

Prednosti labioplastike

Labioplastika može znatno poboljšati samopouzdanje žena, omogućujući im da se osjećaju bolje u vlastitoj koži.

Također doprinosi smanjenju nelagode ili bolova koji mogu javiti tijekom intimnih aktivnosti zbog uvećanih malih stidnih usana.

Labioplastika također može pomoći u obnavljanju izgleda intimnog područja nakon poroda, što je čest razlog zbog kojeg se pacijentice odlučuju na ovaj zahvat.

Kako se izvodi labioplastika?

Prethodno zahvatu labioplastike potrebno je obaviti konzultacijski pregled s plastičnim kirurgom. Zahvat se izvodi kod žena nakon 18. godine života kada je završen proces razvoja malih usana. 

Tijekom konzultacija ćete dobiti sve potrebne informacije o zahvatu, kirurg će vas uputiti kako se pripremiti, kako izgleda postupak i oporavak nakon zahvata. 

Prije labioplastike, detaljno ćete s vašim plastičnim kirurgom razgovarati o motivaciji za zahvat, trenutnom zdravstvenom stanju te definirati ciljeve zahvata. Sukladno tome, kirurg će u suradnji s vama donijeti plan zahvata.

Ukoliko imate pitanja vezana uz labioplastiku, ovo je pravo vrijeme da ih postavite vašem kirurgu. Važno je informirati se o mogućnostima i rezultatima zahvata kako biste imali realna očekivanja. 

Prije zahvata treba prekinuti upotrebu lijekova protiv bolova iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, kao što su Aspirin, Andol ili Acisal. 

Na taj način se prevenira neželjeno krvarenje i hematomi (krvni podljevi) za vrijeme i nakon operacije, što znatno pospješuje i ubrzava oporavak te poboljšava rezultat operacije.

Kandidati za labioplastiku su žene kojima je nepravilan oblik i izgled malih stidnih usana izvor nezadovoljstva, osobito ako uzrokuje nelagodu kod spolnih odnosa ili fizičkih aktivnosti.

Tijek zahvata

Na dan operacije bit ćete primljeni u polikliniku, naše medicinsko osoblje će vas otpratiti u vašu sobu. Kirurg će tada još jednom razgovarati s vama o tijeku zahvata te odgovoriti na sva vaša pitanja.

Na zahvat preporučujemo doći u udobnoj odjeći. Sa sobom ponesite svu potrebnu medicinsku dokumentaciju i lijekove, ako uzimate redovnu terapiju.

Labioplastika spada u manje operativne zahvate. Najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji, a ovisno o obimu zahvata i željama pacijentice, moguća je i opća anestezija.

Zahvat traje između 30 i 60 minuta, uključuje preoblikovanje jedne ili obiju strana malih usana uz odstranjivanje viška kože prema planu zahvata.

Za izvođenje labioplastike, naši plastični kirurzi koriste suvremene operativne tehnike koje omogućuju postizanje simetrije i prirodnog izgleda. 

Postoji više tehnika labioplastike, od kojih su najpoznatiji “trim” i “wedge” postupak. Tehnika zahvata odabire se individualno u dogovoru s kirurgom kako bi se postigao najbolji estetski i funkcionalni rezultat za pacijenticu. 

“Trim” tehnikom se odstranjuje višak tkiva malih usana čime se postiže simetrija i odgovarajuća veličina u odnosu na velike usne. Rubovi se zašiju tankim, razgradivim koncem. 

“Wedge” tehnikom se višak tkiva malih usana odstranjuje u obliku klina, također u svrhu postizanja simetrije i odgovarajuće veličine. Ova tehnika rezultira prirodnijim izgledom malih usana nakon zahvata.  

Nakon operacije, mjesto zahvata šiva se izuzetno finim šavovima koji se reapsorbiraju tako da nije potrebno uklanjanje.

Po završetku operacije, naše osoblje će vas otpratiti u sobu za oporavak. Ako se osjećate dobro, bit ćete pušteni na kućnu njegu već isti dan.

Labioplastika - oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima

S obzirom da se u većini slučajeva radi o manjem kirurškom zahvatu, labioplastika se najčešće izvodi u jednom danu te je otpust na kućnu njegu nekoliko sati nakon zahvata.

Nakon operacije oblikovanja stidnih usana, područje će biti utrnuto zbog anestezije. Kada djelovanje anestezije popusti moguća je pojava blage nelagode, oticanja i crvenila koje obično brzo prolazi.

Za smanjenje bolova i nelagode nakon labioplastike, kirurg može prepisati analgetike. U svrhu što bržeg zacjeljivanja potrebno je detaljno se pridržavati uputa medicinskog osoblja.

Prva dva dana nakon labioplastike potrebno je mirovati. Preporučujemo primjenu hladnih obloga prema uputama koje ćete dobiti od kirurga koji će pomoći u smanjenju otoka i bolova.

Nakon dva do tri dana moguć je postupni povratak svakodnevnim aktivnostima. Preporučljivo je uključiti laganu fizičku aktivnost kao što je šetnja.

Većina žena se svakodnevnim aktivnostima može vratiti već kroz par dana, ali ukupni oporavak traje oko 6 tjedana. U početku je prisutno oticanje, bolnost i plavičasta boja kože (hematom) koji se u prvih par tjedana smanjuju.

Važno je održavati higijenu područja, izbjegavati usko donje rublje, odjeću, intenzivnu fizičku aktivnost i spolne odnose. Konačni estetski rezultat vidljiv je nakon 4 mjeseca.

Labioplastika prije i poslije - kakve rezultate očekivati?

Pacijentice koje su osjećale nelagodu zbog i povlačenja stidnih usana općenito osjećaju olakšanje nakon operacije. Prema brojnim istraživanjima, operacija labioplastike povezana je s visokom stopom zadovoljstva od gotovo 99%.

Krajnji rezultat labioplastike je individualan i ovisi o specifičnim ciljevima pacijentice, anatomiji genitalija te tehnikama i iskustvu kirurga. 

Komunikacija s plastičnim kirurgom tijekom konzultacija ključna je kako bi se postigli rezultati koji odgovaraju vašim individualnim potrebama i željama.

Postizanje optimalnih rezultata također ovisi o vašem aktivnom sudjelovanju prije i nakon zahvata. Pravilna njega tijekom oporavka, praćenje uputa kirurga te redoviti pregledi doprinose postizanju željenih rezultata.

Glavni cilj labioplastike je prilagoditi veličinu i oblik malih usana prema željama pacijentice, s obzirom na mogućnosti zahvata. 

Pacijentice koje su se odlučile na zahvat, izvještavaju o povećanju samopouzdanja i zadovoljstva vlastitim tijelom nakon labioplastike. Labioplastika također doprinosi poboljšanju udobnosti i smanjenju eventualne boli ili iritacije.

Rezultati labioplastike obično su trajni, ali važno je napomenuti da individualni faktori, poput starenja i promjena u tijelu, mogu utjecati na dugovječnost rezultata.

Oporavak nakon labioplastike je razmjerno brz, a vidljivi rezultati postaju sve očigledniji tijekom prvih nekoliko tjedana do mjeseci nakon zahvata.

Mjere opreza nakon labioplastike

Unatoč tome što je riječ o rutinskom estetskom postupku, važno je biti svjestan potencijalnih rizika korekcije malih usana i poduzeti određene mjere kako bi se smanjila njihova vjerojatnost. 

Ključno je pažljivo slijediti upute kirurga tijekom pripremnih faza, zahvata i oporavka od labioplastike. To uključuje pravilno uzimanje propisanih lijekova, brigu o ranama i ograničavanje intenzivnih fizičkih aktivnosti.

Nakon labioplastike moguća je pojava blagog oticanja i modrica na operiranom području. To je uobičajena reakcija tijela na kirurški postupak i obično prolazi tijekom vremena.

Iako rijetko, moguća je pojava infekcije nakon labioplastike. Redovito održavanje higijene i pravilna njega rana pomažu u smanjenju rizika od infekcije.

Moguće su i privremene promjene u osjetljivosti intimnog područja. Obično se normalna osjetljivost uspostavlja kroz vrijeme oporavka nakon zahvata.

Prije nego što se odlučite na labioplastiku, važno je pažljivo razmotriti sve aspekte i razgovarati s kvalificiranim kirurgom o svim pitanjima, očekivanjima i mogućim rizicima kako bi osigurali postizanje optimalnih rezultata.

Iskustvo i korištenje ispravne tehnike smanjuje rizike, uz optimalan estetski i funkcionalni rezultat. Labioplastika je siguran zahvat koji daje izvrsne rezultate i povećava zadovoljstvo žena te kvalitetu njihovog života.

Naručite se na pregled

Ako vam izgled intimnog područja uzrokuje nezadovoljstvo i nelagodu, labioplastika može biti pravo rješenje za vas. Ovaj manji kirurški zahvat pomoći će vam da vratite samopuzdanje i bezbrižno uživate u vašem intimnom životu. 

Termin konzultacija s našim vrhunskim stručnjacima lako možete rezervirati telefonski na +385 1 2444 646 ili putem online obrasca na našim stranicama.

Srdačno ćemo vas dočekati u prostorima poliklinike te odgovoriti na sva vaša pitanja kako biste dobili jasnu sliku o cijenama, planu zahvata i očekivanim rezultatima.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

specijalist plastične rekonstruktivne i estetske kirurgije