Abdominoplastika

Uklonite višak kože za postizanje ravnog i zategnutog trbuha koji će naglasiti vašu vitku liniju

Abdominoplastika: Uklonite višak kože za postizanje ravnog i zategnutog trbuha koji će naglasiti vašu vitku liniju

Kada pričamo o postizanju vitke linije i održavanju zdravog izgleda tijela, središnja tema razgovora bude upravo područje trbuha.

Kada pričamo o postizanju vitke linije i održavanju zdravog izgleda tijela, središnja tema razgovora bude upravo područje trbuha.

Trbuh je zasigurno jedno od prvih mjesta na kojima primijetimo je li osoba vitka ili ne, stoga nije iznenađujuće što se toliko pozornosti stvara upravo na skidanje viška masnih naslaga s tog područja.

Zdrava prehrana i redovita tjelovježba u nekim situacijama ipak nisu dovoljne za postizanje ravnog trbuha. Vaša koža s vremenom počinje gubiti elastičnost, zbog čega bilokakve drastične promjene u fizionomiji mogu ostaviti traga.

Tako ste, primjerice, naglim gubitkom težine ostvarili svoj cilj za postizanje vitke linije, ali vaša će koža i dalje pamtiti teret koji ju je ‘’razvukao’’.

Okolnosti u kojima se koža ne vraća u svoje prvobitno stanje česta je situacija zbog koje mnogi dobivaju osjećaj da je njihova tjelesna aktivnost bila uzaludna.

Nagli gubitak težine, uzastopne trudnoće, ali i starija dob osobe može opustiti trbušnu stijenku stvarajući naboranu kožu oko trbuha i prividno deblji izgled. Upravo zbog toga u Poliklinici Lohuis Filipović provodimo abdominoplastiku.

Ovim operativnim zahvatom uspješno zatežemo i očvršćujemo trbušnu stijenku te uklanjamo višak kože naglašavajući vašu liniju i mišiće koji prije nisu mogli doći do izražaja. 

Razlikujemo dvije vrste abdominoplastike:

 • mini abdominoplastika

Ova vrsta abdominoplastike zahvaća manje područje trbuha stvarajući mali rez u donjem djelu trbuha kako bi se zategnula koža. Ovaj se tip operacije provodi kada trbuh nije toliko izbočen. 

 • kompletna abdominoplastika

Za ovu vrstu zahvata stvara se veći rez na području bikini zone, rez oko pupka, a ovisno o procjeni kirurga mogu se postaviti šavovi na području trbušnog zida. Budući da kompletna abdominoplastika zahvaća veće područje, koristi se opća anestezija.

Koje su sve prednosti abdominoplastike?

Kada je u pitanju postizanje ravnog i zategnutog trbuha, odlazak na operaciju često nije prvo rješenje koje nam padne na pamet. U okolnostima kada niti tjelovježba niti zdrava prehrana ne pomažu, abdominoplastika može biti jedino pravo rješenje za vas.

Ovo su glavne prednosti abdominoplastike:

 • uklanjanje viška kože i masnog tkiva

Abdominoplastikom možemo ukloniti višak kože koji je izgubio svoju elastičnost. Nagli gubitak kilograma može otopiti masne naslage, ali vaša koža i dalje može ostati naborana i takoreći ''viseća''.

Abdominoplastikom uspješno zatežemo kožu pružajući ravan i kompaktan izgled.

 • zatezanje trbušnih mišića

Trbušni se mišići tijekom trudnoće i kod starijih osoba s vremenom mogu opustiti stvarajući izbočen trbuh. Abdominoplastikom možemo ponovo zategnuti te mišiće pružajući ravan izgled.

 • poboljšanje držanja tijela

Zategnut trbuh može rotirati vaše kukove prema naprijed čime vaša leđa ne moraju trpjeti sav teret vaše težine. Pravilnom rotacijom kukova automatski poboljšavate držanje i uspješno otklanjate bolove u leđima.

 • poboljšanje funkcionalnosti

Zategnut trbuh može olakšati izvođenje raznih fizičkih aktivnosti povećavajući funkcionalnost tijela.

 • poboljšanje samopouzdanja

Zatezanjem kože trbuha možete ponosno naglasiti figuru koja prije nije mogla doći do izražaja.

Kako izgleda priprema za abdominoplastiku?

Kako bi zatezanje kože trbuha prošlo uspješno i sa što manje neželjenih reakcija, potrebno je poduzeti određene mjere predostrožnosti prije zahvata.

Zbog toga je prije provođenja abdominoplastike potrebno provesti:

 • laboratorijske testove

Analizom krvne slike otkrivamo moguće rizike zbog kojih operacija ne bi bila preporučljiva.

 • EKG

Kod osoba koje imaju problema s radom srca potrebno je provesti i EKG pretrage kako bismo procijenili sigurnost izvođenja operacije.

 • Evaluaciju anesteziologa

U slučaju da ste se već susreli s operacijama u kojima se koristila neka vrsta anestezije, na konzultacijama s anesteziologom imat ćete priliku podijeliti iskustva, ali i obavijestiti ga ako su postojale neželjene reakcije na anesteziju.

 • prestanak korištenja lijekova

Abdominoplastika jedna je od površinski većih invazivnih zahvata, stoga bilokakvi lijekovi koji utječu na zgrušavanje krvi mogu ostaviti značajnog traga na provođenje operacije.

Zbog toga je potrebno izbjegavati lijekove poput Aspirina ili Andola barem 1-2 dana prije zahvata.

Osim konzultacija s anesteziologom, još ćete jednom razgovarati s našim timom kirurga. Ovo će biti prilika da im postavite pitanja vezana uz samu proceduru, ali i postupak oporavka nakon operacije.

Kako se provodi abdominoplastika?

Na dan operacije naše će vas medicinsko osoblje otpratiti u sobu u kojoj ćete se pripremiti za zahvat. Dok se pripremate za operaciju, kirurg će vas posjetiti kako bi vas još jednom upoznao s procedurom zahvata.

U međuvremenu, anesteziolog će pripremiti svu opremu za apliciranje anestezije te zahvat može početi.

Ovisno o tipu operacijskog zahvata, operacija traje 60-240 minuta te se može izvoditi u općoj i lokalnoj anesteziji. Postoje dvije osnovne vrste abdominoplastike.

Jedna je mini varijanta koju karakterizira manji rez na bikini zoni, pupak ostaje nepromijenjen, a izvodi se u lokalnoj anesteziji. Druga je kompletna abdominoplastika koja uključuje veći rez na bikini zoni, formiranje novog pupka te najčešće učvršćivanje trbušnog zida šavovima. Abdominoplastika se može kombinirati s liposukcijom trbuha.

Tijekom operacije abdominoplastike rezom u donjem djelu trbuha (bikini zona) uklanjaju se potkožno i masno tkivo i višak kože. Pupak se potpuno odvaja od kože u slučaju kompletne abdominoplastike  te se naknadno formira na odgovarajućem mjestu.

Ako je potrebno, kirurg može šavovima zategnuti trbušni zid. Šavovima se privlače dvije udaljene točke na trbuhu čime se razdvojeno područje ponovo približava i spaja.

Želimo li ukloniti višak masnoće na području bokova ili gornjeg abdomena, abdominoplastika se može provesti u kombinaciji s liposukcijom.

Ožiljci su kod ovakve vrste zahvata nezaobilazni, stoga za rezove biramo ona područja koja nisu lako vidljiva. Osnovne rezove vršimo na mjestima ispod tzv. bikini linije gdje se ožiljak može lako sakriti.

Kako izgleda oporavak nakon abdominoplastike?

Nakon uspješnog zatezanja trbuha i buđenja nakon djelovanja opće anestezije, prebacit ćemo vas u sobu za oporavak. Članovi obitelji tada vas mogu posjetiti.

Iz bolnice vaš puštamo sljedeći dan. Prije nego što vas otpustimo na kućnu njegu, bit će potrebno ukloniti drenaže koje su bile postavljene za vrijeme operacije. Te su drenaže odvodile višak masnog tkiva i tekućine izvan zahvaćenog područja abdomena.

Dobit ćete i poseban steznik kojeg ćete morati nositi 4 do 6 tjedana nakon operacije.

Ovo su neke smjernice kojih biste se trebali pridržavati nakon provođenja abdominoplastike:

 • nastavak fizičkih aktivnosti

Prvih nekoliko dana nakon operacije trbušna stijenka je i dalje oštećena, zbog čega su mogući bolovi i neugoda. No ipak, važno je da zbog toga ne ostanete u krevetu.

Preporučljiva je lagana fizička aktivnost poput šetnje kako bi se povratila elastičnost mišića te oporavak bio što brži.

 • pomoć u kućanstvu

Iako je fizička aktivnost preporučljiva, ne smijete pretjerivati. Ako primijetite da niste u stanju obavljati osnovne aktivnosti, potrebno je dogovoriti pomoć kod kuće koja će vam olakšati aktivnosti prvih nekoliko dana nakon operacije.

 • prestanak pušenja i konzumacije alkohola

Nakon zatezanja trbuha potrebno je učiniti sve kako bi oporavak nadraženog tkiva bio što kraći. Budući da pušenje i konzumacija alkohola mogu dodatno dehidrirati organizam, izbjegavate njihovo korištenje kako se period oporavka ne bi odužio.

Ako je cijela procedura oporavka prošla po planu, skidanje šavova obično zakazujemo 10 dana nakon provođenja zahvata. 

Siguran povratak na posao možete planirati 2 tjedna nakon operacije.

Koji su sve rizici abdominoplastike?

Kao i kod svakog operativnog zahvata, pa tako i abdominoplastike, postoje određeni rizici i nuspojave koji mogu oduljiti oporavak i prouzročiti moguće komplikacije:

 • infekcija

U slučaju infekcije propisujemo antibiotike i pratimo reakcije tijekom oporavka.

 • krvarenje

Nepravilni šavovi i jača naprezanja abdomena mogu prouzročiti pucanje šavova i pojačana krvarenja. U ozbiljnijim slučajevima možda će biti potrebno ponavljanje operacije.

 • reakcija na anesteziju

Iako poduzimamo sve mjere da primjena anestezije prođe bez komplikacija, ne smijemo isključiti mogućnost reakcije.

 • oticanje trbuha

Blago oticanje trbuha normalna je reakcija i obično prolazi nekoliko dana nakon operacije.

 • ožiljci

Ožiljci nakon operacije nezaobilazna su pojava. Zbog toga za mjesto incizije biramo manje vidljiva područja koja lako možete prekriti donjim rubljem. 

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim iskusnih stručnjaka na području plastične kirurgije koji imaju rješenje za svaku estetsku i zdravstvenu dilemu u kojoj se nalazite.

Provođenjem abdominoplastike uspješno zatežemo trbuh čime vam pružamo vitku liniju koja je sada jasno vidljiva, ali i olakšavamo osnovnu tjelesnu motoriku zbog čvrstine trbušnog zida koji je bitan za pravilnu i bezbolnu fizičku aktivnost.

Uz kvalitetnu uslugu, brz oporavak i pristupačnu cijenu abdominoplastike, ovaj je zahvat postao prva opcija za uklanjanje viška kože i masnih naslaga na području trbuha.

Ako ste naglo izgubili na težini ili imate nekoliko trudnoća iza sebe, abdominoplastika će vam vratiti ravan trbuh pružajući vam izgled i liniju koje se nećete sramiti.

Naručite se na pregled pozivom na broj +385 1 2444 646 ili ispunjavanjem našeg online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

specijalist plastične rekonstruktivne i estetske kirurgije