Rekonstruktivna rinoplastika

Vraća funkcionalni i estetski izgled nosa nakon ozljede ili operacije raka kože nosa

Rekonstruktivna rinoplastika - vraća funkcionalni i estetski izgled nosa nakon ozljede ili operacije raka kože nosa

Uz istaknutu estetsku funkciju kao naizraženija značajka na nečijem licu, nos također ima značajnu funkcionalnu važnost jer sudjeluje u procesu disanja.

Rekonstruktivna rinoplastika je kirurški postupak koji se primjenjuje s ciljem obnavljanja funkcionalnosti i estetike nosa nakon ozljeda, prirođenih mana, bolesti, liječenja tumora ili drugih medicinskih stanja. 

Oštećenja nosa nastala zbog tumora kože predstavlja jedan o glavnih uzroka zbog kojih se izvodi rekonstruktivna rinoplastika. Nos je jedno od najčešćih mjesta raka kože na licu.

Razlozi za izvođenje zahtjeva uključuju nezadovoljavajući izgled nosa, nos koji ne “pristaje uz lice” bilo zbog genetike, ozljede ili bolesti što može uvelike utjecati na cjelokupni izgled i samopouzdanje.

Također se izvodi za ispravljanje određenih problema s disanjem koji postoje od prije ili su rezultat traume ili operacije raka kože nosa. 

Rekonstruktivna rinoplastika obično se izvodi s rekonstrukcijom septuma - ravnanje ili preoblikovanje središnje hrskavice i unutarnjeg koštanog okvira nosa.

Ovaj kirurški zahvat zahtjeva veliku vještinu kirurga jer je svaki nos drugačiji, a anatomija se razlikuje od pacijenta do pacijenta, osobito nakon traume ili prethodne operacije. Kako anatomija varira, tako se razlikuju i tehnike koje se koriste za rekonstrukciju.

Kako bi se postigao estetski ugodan i funkcionalan nos, posebna pažnja se posvećuje rekonstrukciji oblika nosa i funkcije dišnih puteva.

Rekonstruktivna rinoplastika poznata je kao jedan od najizazovnijh zahvata u plastičnoj kirurgiji lica. Kirurgija nosa zahtijeva pažnju na detalje i preciznost u izvođenju, što je čini visoko specijaliziranim područjem.

Da bi rekonstruktivna rinoplastika bila uspješna te ispunila očekivanja pacijenta, naši plastični kirurzi provode detaljnu prijeoperacijsku pripremu. 

Tijekom konzultacija prije operacije pažljivo će proći s vama kroz sve faze zahvata te razgovarati o vašoj motivaciji i očekivanim ishodima rekonstruktivne rinoplastike.

Ciljevi rekonstruktivne rinoplastike

Rekonstruktivna rinoplastika jedna je od najčešće izvođenih i najzahtjevnijih operacija u otorinolaringologiji. Kao istaknuto obilježje lica, nos je kompozitna struktura koju čine koža, sluznica, hrskavica, mišićno potkožno tkivo, septum i koštane strukture. 

Sve komponente nosa moraju se obnoviti na odgovarajući način tijekom rekonstruktivne rinoplastike kao bi se osigurala estetska i funkcionalna rekonstrukcija.

Opći cilj rekonstrukcije nosa je obnova ili poboljšanje oblika i funkcije nosa. 

Postoji niz uzroka abnormalnosti nosa:

 • urođene mane
 • fizičke ozljede
 • bolesti poput tumora ili druga medicinska stanja
 • prethodne operacije

Deformacije nosne pregrade ili septuma su česte deformacije koje u velikom broju slučajeva uzrokuju funkcionalne poremećaje, prvenstveno poremećaje disanja. Uz to uzrokuju i estetske poremećaje koji mogu utjecati na samopouzdanje i kvalitetu života pacijenta.

Deformiteti nosne pregrade mogu biti u njenom koštanom kao i hrskavičnom dijelu. 

Prilikom rekonstruktivne rinoplastike može se izvoditi rekonstrukcija nosne pregrade ili septoplastika. Rekonstrukcija nosne pregrade može varirati od nešto jednostavnijeg oblikovanja do potpunog remodeliranja i rekonstrukcije hrskavice, kada je to potrebno.

Oblik nosa može biti promijenjen kao posljedica traume, genetskih čimbenika ili bolesti. Poremećaj vanjskog oblika nosa također se može ispraviti tijekom rekonstruktivne rinoplastike i to izvedbom rekonstrukcije nosne piramide.

Ovim zahvatom postiže se poboljšanje nosnog skeleta i mekih tkiva te skladan položaj nosa u odnosu na ostatak lica.

Vrsta kirurškog zahvata koja će biti potrebna ovisi o veličini i lokaciji deformiteta, općem fizičkom stanju pacijenta te njegovim očekivanjima od zahvata.

Naši kirurzi koriste operativne tehnike koje čuvaju strukturu nosa uz minimalno izrezivanje potpornih tkiva.

Prednosti rekonstruktivne rinoplastike

Rekonstruktivna rinoplastika omogućuje pacijentima funkcionalnu i estetsku korekciju izgleda nosa čime se ispravljaju moguće poteškoće s disanjem te postiže skladan izgled.

Prednosti zahvata su:

 • poboljšanje estetike nosa
 • ispravljanje funkcionalnih problema
 • postizanje skladnog izgleda lica
 • siguran zahvat
 • dugotrajni rezultati
 • poboljšano samopouzdanje i opća kvaliteta života

Priprema za rekonstruktivnu rinoplastiku - konzultacije s plastičnim kirurgom i pregled

Detaljna priprema prije operacije ključan je korak za uspješnu rekonstruktivnu rinoplastiku. Priprema za zahvat sastoji se od konzultacija sa našim plastičnim kirurgom, fizikalnog pregleda te izrade plana kirurškog zahvata u suradnji s pacijentom.

 • Anamneza

Na konzultacijama će naš plastični kirurg razgovarati s vama o funkcionalnim i estetskim poteškoćama vezanim za izgled nosa. Potrebno je jasno i detaljno navesti sve poteškoće s disanjem te kakva su vaša očekivanja od zahvata, kao i sama motivacija za zahvat.

Prije rekonstruktivne rinoplastike, kirurg će vam detaljno objasniti postupak operacije, trajanje, metode anestezije, moguće komplikacije, postoperativni tijek i njegu nakon operacije.

Rekonstruktivna rinoplastika izvodi se u općoj anesteziji, po standardnom protokolu bit ćete upućeni na potrebna laboratorijska testiranja i anesteziološki pregled. 

Ukoliko imate alergije ili uzimate redovnu terapiju, o tome je potrebno obavijestiti liječnika, kao i o prethodno obavljenim operacijama i slično.

 • Fizikalni pregled prije rekonstruktivne rinoplastike

Pregled prije zahvata uključuje vizualnu inspekciju stanja nosa kojom će kirurg utvrditi status nosa u korelaciji sa ostatkom lica. Posebno će pozornost obatiti na postojanje abnormalnosti u položaju i izgledu nosa.

Provjerit će bitne strukture nosa i kakvoću kože. Potom slijedi unutarnja inspekcija kako bi se utvrdilo stanje hrskavice prilikom udisaja, stupanj devijacije nosne pregrade te stanje sluznice. 

Konzultacije završavaju fotografiranjem nosa radi usporedbe prije i poslije zahvata.

Tijek zahvata rekonstruktivne rinoplastike

S obzirom da se zahvat rekonstruktivne rinoplastike izvodi u općoj anesteziji, potrebno je organizirati prijevoz kući i nadzor unutar 24h nakon zahvata. 

Na dan operacije preporučujemo nositi udobnu odjeću. Na prijem u polikliniku ponesite lijekove ukoliko uzimate rednovnu terapiju te medicinsku dokumentaciju.

Nakon prijema, naše medicinsko osoblje će vas otpratiti u vašu sobu. Vaš plastični kirurg će još jednom razgovarati s vama o tijeku operacije te odgovoriti na sva vaša pitanja. Nakon toga slijedi priprema za anesteziju. 

Zahvat se izvodi putem malog vanjskog ili unutarnjeg reza na donjoj strani nosa kako bi se pristupilo svim strukturama nosa - hrskavicama, kostima, septumu. 

Ovisno o anatomskoj strukturi nosa te vašim željama, plastični kirurg izvodi zahvat prema principima moderne piezo i prezervacijske rinoplastike. 

Ove tehnike omogućuju veću preciznost prilikom izvođenja zahvata uz manje oštećenje okolinih tkiva čime se postižu bolji rezultati i brže vrijeme oporavka.

Prezervacijska rinoplastika temelji se na očuvanju prirodnih struktura nosa koliko god je to moguće. Ova tehnika smanjuje potrebu za uklanjanjem i presađivanjem tkiva, što može pridonijeti prirodnijem izgledu i bržem oporavku.

U slučaju da nedostaju dijelovi nosnih struktura, plastični kirurg će ih rekonstruirati dodavanjem hrskavica, fascia i ostalih potrebnih struktura.

Nakon postizanja novog oblika nosa, koža se šiva te se postavljaju tamponi kako bi smanjili razvoj otoka i hematoma. Na sam nos se postavlja aluminijski flaster kao imobilizacija.

Oporavak nakon rekonstruktivne rinoplastike - vađenje šavova i vraćanje uobičajenim aktivnostima

Nakon buđenja iz anestezije i potpunog oporavka od djeovanja anestetika, vratit ćemo vas u sobu za oporavak. Tada vas može posjetiti vaša obitelj ili pratnja. Ako ćete se osjećati dobro, možete biti otpušteni na kućnu njegu već isti dan.

Nekoliko sati nakon zahvata, naše medicinsko osoblje će provjeriti vaše stanje te tada slijedi otpust iz poliklinike. Ukoliko će biti potrebno, noć ćete provesti u našoj poliklinici uz nadzor medicinskog osoblja.

Kako bi se izbjeglo krvarenje, tamponi ostaju u nosnoj šupljini nakon zahvata, a uklanjaju se već idućeg dana.

U prva 24 sata nakon rekonstruktivne rinoplastike, moguća je pojava blagog oticanja u periorbitalnom području (uz nos, oko očiju), naročito kod pacijenata koji imaju tanju kožu. Oteklina obično nestaje spontano unutar tjedan dana nakon zahvata.

Po završetku rekonstruktivne rinoplastike na nos se stavlja aluminijski flaster kao potpora strukturi nosa u procesu zacjeljivanja. Kontrolni pregled potrebno je obaviti 7 dana nakon zahvata te se tada uklanja flaster i šavovi.

Sa uobičajenim svakodnevnim aktivnostima moguće je nastaviti 10 do 14 dana nakon zahvata, a tada se možete vratiti i na posao. Nošenje naočala i bavljenje sportom moguće je oko 3 tjedna nakon rekonstruktivne rinoplastike.

Mjere opreza nakon rekonstruktivne rinoplastike

Prije rekonstruktivne rinoplastike potrebno je uzeti u obzir ciljeve i prednosti zahvata uz vaša osobna očekivanja ishoda. O svemu tome možete detaljno razgovarati s kirurgom prije samog zahvata kako biste stekli uvid u mogućnosti i rezultate zahvata.

Najčešća nuspojava nakon rekonstruktivne rinoplastike je stvaranje manjih podljeva na periorbitalnom području lica. Oni obično nestaju unutar tjedan dana nakon zahvata. 

Kako bi se osiguralo zacjeljivanje rane te izbjeglo moguće krvarenje, preporučuje se prestati s pušenjem nekoliko tjedana prije i nakon rekonstruktivne rinoplastike.

Bolovi nakon operacije ovise o opsegu zahvata, no lagano ih je moguće riješiti uzimanjem analgetika. 

Ostale moguće komplikacije nakon rekonstruktivne rinoplastike javljaju se izuzetno rijetko, a mogu uključivati:

 • infekciju
 • krvarenje
 • smetnje disanja
 • neispunjena očekivanja pacijenta

O svim pitanjima koja vas brinu razgovarat će te s vašim plastičnim kirurgom prije i nakon zahvata. Kako biste osigurali da oporavak teče neometano, potrebno je detaljno se držati svih uputa za njegu koje ćete dobiti nakon operacije.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS

Advanced Caucasian and Mediterranean Rhinoplasty

author: Peter JFM Lohuis, MD PhD

“I know of no other book that considers and describes in such exceptional detail about topics such as the rhinoplasty learning curve, the Utrecht questionnaire, and special problems. When I reviewed the references, I can see that the author has done an extensive amount of reading and collated a tremendous amount of valuable information into the book. It has been clearly, concisely and beautifully presented, not just in the form of the photographs, diagrams and graphics, but in its intellectual integrity and clarity. It is one of the most valuable rhinoplasty textbooks that I have had the privilege to read.”


Peter A. Adamson, MD, FRCSC, FACS
Past president of the American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery

Buy