Primarna rinoplastika

Naši kirurzi su začetnici novih metoda moderne rinoplastike naziva piezo i prezervacijsko - strukturalna rinoplastika. Ove tehnike oblikovanja nosa čuvaju sve njegove vitalne strukture - kosti i hrskavice. Rezultat je nos, koji je prirodan, funkcionalan i dugotrajan.

Prezervacijska – strukturalna i Piezo rinoplastika: suvremena metoda korekcije nosa s minimalnim rizicima i individualnim prirodnim rezultatima

Prezervacijska - strukturalna rinoplastika, poznata kao i korekcija nosa, nova je grana kirurškog zahvata kojim se poboljšava izgled i funkcija nosa zbog postizanja proporcionalnog izgleda lica i tretiranja tegoba vezanih uz disanje.

Estetika i funkcija nosa - neraskidivo su povezane.

Prezervacijska - strukturalna rinoplastika, poznata kao i korekcija nosa, nova je grana kirurškog zahvata kojim se poboljšava izgled i funkcija nosa zbog postizanja proporcionalnog izgleda lica i tretiranja tegoba vezanih uz disanje.

Ljudski mozak evolucijski je prilagođen za prepoznavanje određenih znakova koji nam mogu signalizirati je li nešto dobro, loše, privlačno ili odbojno. Tako je, u kontekstu fizičkog izgleda i strukture lica, proporcionalnost sinonim za nešto lijepo, privlačno i zdravo.

U trokutu komunikacije, kojeg čine oči, nos i usne, nezaobilazno je spomenuti važnost nosa. Nos koji nije proporcionalan u odnosu na ostale strukture lica, može vrlo brzo odvući pozornost sugovornika stvarajući pritom situaciju koja izravno djeluje na vaše samopouzdanje.

Osobni stil Poliklinike Lohuis Filipović pri operaciji nosa jest prirodnost s individualnim – custom made – pristupom. Ključ dobre rinoplastike je nos ukomponiran u lice što ga čini manje vidljivim na licu naglašavajući time oči i usne.

Kada govorimo o koštanom dijelu nosa ili popularno nazvanoj grbi nosa, u Poliklinici Lohuis Filipović uspješno rješavamo sve nepravilnosti provođenjem revolucionarne Piezo rinoplastike.

Cilj zahvata rinoplastike je prirodan nos koji djeluje "izbrisano" na licu.

PIEZO rinoplastika jedna je od prezervacijskih metoda rinoplastike kojom nastojimo oblikovati koštani dio nosa sa što manjim djelovanjem na okolno tkivo.

Ovom vrstom rinoplastike precizno modeliramo vaš nos, a zbog smanjene traume na okolno tkivo znatno smo skratili period oporavka.

Naš liječnik dr.sc. Peter JFM Lohuis jedan je od pionira posljednjih 20 godina razvoja  novih metoda rinoplastike.

Osim PIEZO tehnike tu pripada i STRUKTURALNA prezervacijska rinoplastika kojom se hrskavični dio nosa i vršak nosa oblikuje, pomiče, modulira i čini stabilnijim umjesto da se klasično izreže i time drastično oslabi s vremenom.

Napisavši preko 200 znanstvenih radova na ovu temu, stručnim udžbenikom o rinoplastici Advanced Caucasian Mediterranien Rhinoplasty te desetogodišnjom organizacijom međunarodnog simpozija Intercontinental Rhinoplasty – tim poliklinike Lohuis Filipović čini sam vrh europske rinoplastike.

Što razlikuje prezervacijsku – strukturalnu i Piezo rinoplastiku - od tradicionalne rinoplastike?

Prezervacijska rinoplastika revolucionarna je metoda korekcije nosa čiji je glavni zadatak sačuvati vitalne strukture nosa bez trauma okolnog tkiva koje bi inače bile standardne kod tradicionalne rinoplastike.

Dok se klasična rinoplastika provodila kliještima, dlijetima ili skalpelima koji nisu mogli u potpunosti izolirati segment grbe i hrskavice, prezervacijska rinoplastika služi se piezo/ultrazvučnom tehnikom koja oblikuje kosti milimetarskom preciznošću bez lomova i krvarenja. 

Korištenjem ove tehnike izbjegavamo ozljede okolnog tkiva koje su mogle nastati tradicionalnom metodom – uporabom dlijeta i čekića, rezanje kosti često bi oštetilo samu kost što bi stvorilo uvjete za provođenje naknadne, revizijske rinoplastike kojom bi se popravljale novonastale nepravilnosti na nosu.

Rotacija vrška, sedlasti deformitet nosa i V deformitet samo su neke od pojava koje su mogle nastati provođenjem tradicionalne rinoplastike.

Provođenjem prezervacijske rinoplastike, šanse za pojavu takvih anomalija su minimalne, a zbog preciznog oblikovanja kostiju i strukturalnog ojačavanja hrskavice period oporavka znatno se skratio.

Na našim klijentima primjećujemo znatno manje modrice i otekline nakon zahvata čime dodatno potvrđujemo koliko je ova operacija nosa učinkovita.

Kada se odlučujemo za prezervacijsko - strukturalnu i Piezo rinoplastiku?

Ovaj oblik primarne rinoplastike provodimo iz dva razloga:

 • Estetski problemi

Rinoplastika se koristi za ispravljanje raznih estetskih problema nosa poput veličine, oblika, asimetrije ili nagiba. Pravilno izveden zahvat poboljšat će izgled lica čineći nos manje upadljivim i proporcionalnijim u odnosu na ostale segmente lica.

 • Funkcionalni problemi

Rinoplastika se također može koristiti za poboljšanje funkcije nosa i tretiranje pojava kao što je devijacija septuma. Rinoplastika može biti pravo rješenje i za osobe koje imaju problema s prohodnošću zraka i sinusitisom.

Koje su glavne prednosti PIEZO rinoplastike?

PIEZO rinoplastika temelji se na ultrazvučnoj metodi koja fokusira svu energiju na ono područje koje nastojimo oblikovati. Kako su ultrazvučni valovi usmjereni samo na željeno područje, ostatak tkiva se ne oštećuje.

Neke od glavnih prednosti PIEZO rinoplastike uključuju:

 • preciznija obrada

PIEZO metoda omogućuje kirurgu da puno nježnije pristupi operaciji nosa. Umjesto destruktivnog odstranjivanja tkiva, kirurg ''polira'' tkivo dok se ne postigne željen oblik.

 • prirodan izgled

Budući da je PIEZO metoda manje invazivna, tragovi operacije gotovo su neprimjetni.

 • brži oporavak

Očekuje se znatno brži period oporavka zbog minimalnog djelovanja na okolno tkivo.

 • dugoročni rezultati

Zbog očuvane kompaktnosti koštanog i hrskavičnog tkiva, smanjuju se šanse za razvoj komplikacija kao i potreba za provođenjem revizijske rinoplastike.

Koje su glavne prednosti STRUKTURALNE rinoplastike?

Strukturalna rinoplastika temelji se na oblikovanju hrskavičnog dijela nosa na način da se pomiče, šiva i ojačava tretirani dio umjesto da se jednostavno odstrani dio koji je višak. Na ovaj način možemo postići manji nos, ali strukturalno jači i time dugovječniji.

Neke od glavnih prednosti STRUKTURALNE rinoplastike uključuju:

 • stabilnost – s vremenom nos ostaje u poziciji u koju smo ga za vrijeme operacije postavili
 • minimum rizika – drastično je smanjena mogućnost propadanja dijelova nosa i time smanjena mogućnost revizijske rinoplastike

prirodan i individualan izgled – oblikovanje hrskavice omogućuje nam da postignemo neponovljivu osobnost svakog nosa

Kako će nos izgledati nakon operacije?

Kako biste se upoznali s konceptom i idejom završnih rezultata, napravit ćemo predoperativnu vizualizaciju nosa. Nastala vizualizacija olakšat će nam operaciju te nas usmjeriti prema postizanju željnog cilja. 

Pri tome nam pomaže Vectra 3D uređaj kojim na temelju simulacije možemo predvidjeti očekivani ishod zahvata. 

Kako izgleda priprema za prezervacijsko - strukturalnu i Piezo rinoplastiku?

Prije provođenja rinoplastike potrebno je poduzeti sve mjere predostrožnosti kojima omogućujemo da zahvat bude učinkovit i bez neželjenih reakcija.

Budući da se zahvat provodi u općoj anesteziji, potrebno je zadovoljavanje standardne predoperativne obrade koja uključuje laboratorijske pretrage i anesteziološki pregled.

Nakon provođenja osnovnih pregleda, vrijeme je za konzultacije na kojima će vas naši kirurzi upoznati s procedurom zahvata i postupkom oporavka nakon operacije.

Ovo je također vrijeme kada ćete porazgovarati o vašem zdravstvenom stanju, lijekovima koje koristite, navikama i prijašnjim operacijama (ako ih je bilo).

Posebnu pozornost obraćamo na korištenje lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi kao što su Andol, Aspirin ili Ibuprofen. Zbog njihova svojstva razrjeđivanja krvi, ne preporučujemo njihovo korištenje 1-2 dana prije zahvata.

Kako se provodi prezervacijsko - strukturalna i Piezo rinoplastika?

Na dan operacije, medicinsko će vas osoblje otpratiti u vašu sobu. Vaš plastični kirurg tada će još jednom porazgovarati s vama o samom tijeku zahvata i odgovoriti vam na sva pitanja.

Anesteziolog će u međuvremenu pripremiti sve za primjenu opće anestezije čime zahvat može početi.

Kada djelovanje opće anestezije počne i vi se uspavate, kirurg operaciju nosa započinje malim rezom na donjem dijelu nosa. Rezom na tom mjestu dobiva pristup svim željenim točkama na nosu.

Ovisno o dijagnozi i stanju nosa, prilagođavamo tijek zahvata te oblikujemo vaš nos. Kosti se ne lome, nego oblikuju, a hrskavice se modeliraju i reorijentiraju umjesto da se izrezuju. 

Nakon željenog oblikovanja, svi se segmenti nosa šivaju i osiguravaju razgradivim šavovima.

Za kraj šivamo kožu te postavljamo tampone za nos i aluminijski flaster

Nakon operacije probudit ćete se u operacijskoj sali, a kada se potpuno oporavite od djelovanja  opće anestezije, odvest ćemo vas u sobu za oporavak. Dozvoljene su posjete za članove obitelji, no ako se osjećate dobro, već nakon samo nekoliko sati vas možemo pustiti na kućnu njegu. Koristimo male spužvaste tampone koji se vade iz nosa sljedeći dan nakon operacije.

U slučaju da bude potrebno, noć možete provesti u našoj dnevnoj bolnici uz 24-satnu njegu medicinskog osoblja.

Kako izgleda oporavak nakon prezervacijske rinoplastike?

Oporavak nakon operacije ne traje dugo. U prva 24 sata moguća je pojava minimalnog oticanja u području oko očiju koje je posebno naglašeno ako imate tanju kožu. Takve pojave obično nestaju unutar 7 dana.

Flastere i šavove uklanjamo tjedan dana nakon zahvata, a povratak svakodnevnim aktivnostima moguće je očekivati 10 dana nakon operacije. Bavljenje sportom i nošenje naočala moguće je 3 tjedna nakon operacije.

Koji su mogući rizici nakon provođenja prezervacijske rinoplastike?

Prema iskustvu naših klijenata, oporavak korekcije nosa uglavnom prolazi s minimalnim komplikacijama, no to ne znači da ne trebamo uzeti u obzir moguće rizike koji se mogu pojaviti provođenjem ovog zahvata.

Potencijalne komplikacije PIEZO rinoplastike mogu uključivati:

O svim potencijalnim rizicima razgovarat ćete sa svojim kirurgom prije pristanka na zahvat.

Upravo zbog toga naglašavamo provođenje konzultacija kao neodvojivog segmenta cijelog procesa gdje možete saznati odgovore na sva pitanja koja vas zanimaju, od samog operativnog postupka, cijene estetske operacije nosa pa sve do već navedenih komplikacija.

Koji su ciljevi provođenja prezervacijske rinoplastike?

Ciljevi prezervacijske rinoplastike mogu varirati ovisno o vašim željama, ali i procjeni stručnog osoblja. Neki od glavnih ciljeva prezervacijske rinoplastike uključuju:

 • poboljšanje estetike nosa

Jedan od glavnih ciljeva rinoplastike jest poboljšanje izgleda nosa. Želimo li promijeniti veličinu ili oblik nosa, zadatak rinoplastike je maksimalna prilagodba vašeg nosa ukupnoj estetici lica.

 • korekcija funkcionalnih problema

Rinoplastika ima i svoju ulogu u tretiranju problema s disanjem kao što su devijacija septuma, sužavanje nosnih prolaza ili uklanjanje polipa.

 • uklanjanje ožiljaka i deformacija

Rinoplastika se također koristi za tretiranje ožiljaka i deformacija nastalih urođenim anomalijama ili ozljedama nosa.

 • postizanje proporcionalnog izgleda

Veličina ili oblik nosa koji odstupa od ostalih segmenata na licu može odvući pozornost osobe s kojom komunicirate . Cilj rinoplastike jest prilagoditi nos vašem licu čineći ga savršeno proporcionalnim s ostatkom lica.

 • podizanje samopouzdanja

Promjene na licu mogu značajno utjecati na vaše samopouzdanje naglašavajući vašu pojavu u javnosti i rješavajući vas strahova koje ste razvili godinama prije provođenja rinoplastike.

Naručite se na pregled

U Poliklinici Louhis Filipović okupljen je tim najiskusnijih kirurga za plastičnu kirurgiju lica i otorinolaringologiju koji prate i sudjeluju u kreiranju suvremenih metoda i tehnika za provođenje raznih zahvata, uključujući i korekciju nosa.

Brojimo preko 20 000 operacija nosa što nas čini timom s najviše iskustva u postizanju prirodnog i neoperiranog izgleda.

Zahvaljujući modernoj PIEZO ultrazvučnoj metodi, povećali smo preciznost samog zahvata te značajno skratili proces oporavka.

Prezervacijska strukturalna rinoplastika postaje sve češće birani zahvat među našim klijentima, a uz mogućnost plaćanja do 12 rata, cijena korekcije nosa više nije ključni faktor koji vas drži podalje od prirodnog izgleda nosa uz bolje disanje na nos.

Svjedočite najboljoj operaciji nosa u Zagrebu – naručite se na pregled pozivom na +3851 2444 646 ili ispunjavanjem našeg online obrasca.


VEZANE USLUGE

Revizijska rinoplastika: riješite se neugodnog osjećaja izazvanog loše izvedenom operacijom nosa

Revizijska rinoplastika

Revizijska rinoplastika: riješite se neugodnog osjećaja izazvanog loše izvedenom operacijom nosa

Rekonstruktivna rinoplastika - vraća funkcionalni i estetski izgled nosa nakon ozljede ili operacije raka kože nosa

Rekonstruktivna rinoplastika

Rekonstruktivna rinoplastika - vraća funkcionalni i estetski izgled nosa nakon ozljede ili operacije raka kože nosa

VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS

Advanced Caucasian and Mediterranean Rhinoplasty

author: Peter JFM Lohuis, MD PhD

“I know of no other book that considers and describes in such exceptional detail about topics such as the rhinoplasty learning curve, the Utrecht questionnaire, and special problems. When I reviewed the references, I can see that the author has done an extensive amount of reading and collated a tremendous amount of valuable information into the book. It has been clearly, concisely and beautifully presented, not just in the form of the photographs, diagrams and graphics, but in its intellectual integrity and clarity. It is one of the most valuable rhinoplasty textbooks that I have had the privilege to read.”


Peter A. Adamson, MD, FRCSC, FACS
Past president of the American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery

Buy