Operacija ušiju

Uklonite nepravilnosti, asimetrije i deformacije zbog kojih se vaše uši ističu

Operacija ušiju (otoplastika): Uklonite nepravilnosti, asimetrije i deformacije zbog kojih se vaše uši ističu

Iako velike i klempave uške ne predstavljaju nikakve zdravstvene probleme, njihova veličina i pozicija može izazvati brojne neugode i nesigurnosti u javnosti.

Iako velike  i klempave uške ne predstavljaju nikakve zdravstvene probleme, njihova veličina i pozicija može izazvati brojne neugode i nesigurnosti u javnosti.

Upravo zbog toga u Poliklinici Lohuis Filipović provodimo kiruršku korekciju ušiju, poznatiju kao otoplastiku.

Otoplastikom uspješno tretiramo pojave kao što su asimetrije, deformacije i klempavost, a zbog minimalne invazivnosti i trajnosti oblikovanja tkiva, možete očekivati brz oporavak i rezultate koji traju godinama.

Uz prihvatljivu cijenu operativnog zahvata uški koju je moguće isplatiti u ratama, mnogi su se naši klijenti odlučili za ovaj pothvat ne bi li jednom zauvijek otklonili pojavu velikih ušiju te drastično promijenili mišljenje o vlastitoj pojavi.

Koje su sve prednosti otoplastike?

Otoplastika nudi brojne prednosti koje se mogu jasno primijetiti kada ispravimo nepravilan ili neproporcionalan oblik ušiju.

Neke od glavnih prednosti operacije ušiju uključuju:

 • korekciju velikih ušnih školjki

Pojava povećanih ušnih školjki, poznatija kao makrotija, može negativno naglasiti vašu pojavu, prebacujući svu pozornost s lica na povećane uši. Korekcijom ušiju uspješno tretiramo makrotiju, smanjujući ušnu školjku i prilagođavajući je vašim dimenzijama lica.

 • tretiranje klempavosti

Klempavost se pojavljuje kada je kut između ušne školjke i glave prevelik. Operacijom ušiju uspješno smanjujemo taj kut rezanjem i oblikovanjem hrskavičnog tkiva koje je odgovorno za takav izgled uha.

 • korekciju loše izvedenih operativnih zahvata

Otoplastiku također provodimo u slučaju loše izvedenih operacija uha. Pažljivom analizom promatramo mjesta gdje su nastale greške te ih nastojimo ispraviti uz što manje vidljivih ožiljaka.

 • poboljšanje simetrije

Korekcija ušiju može se provesti kada nastojimo postići njihov simetričan izgled. Unatoč činjenici da potpuno simetrična lica gotovo ne postoje, korekcijom ušiju možemo maksimalno reducirati postojeće asimetrije i pružiti što pravilniji i proporcionalniji izgled.

 • brz oporavak

Zbog minimalne invazivnosti na stražnjem dijelu ušne školjke, ožiljci nakon operacije su jedva vidljivi, a zbog male količine uklonjenog hrskavičnog tkiva, period oporavka kraći je od ostalih ozbiljnijih kirurških zahvata.

 • dugotrajni rezultati

Zbog uklanjanja i fiksiranja hrskavičnog tkiva, rezultati operacije su trajni. Hrskavično tkivo prestaje se razvijati u dječjoj dobi (7 godina), stoga šanse da korigirana ušna školjka ponovo postane klempava ili nepravilna ravne su nuli.

Kako izgleda priprema za operaciju ušiju?

Operacija ušiju, kao i svaki kirurški zahvat, zahtijeva pridržavanje određenih smjernica i mjera predostrožnosti kojima osiguravamo učinkovitost zahvata, ali i što kraći oporavak.

Priprema za operaciju ušiju uključuje sljedeće korake:

 • konzultacije

Prije svakog kirurškog zahvata provodimo konzultacije na kojima zajedno prolazimo kroz postupak operacije, proces oporavka te mogućnost pojava određenih komplikacija.

Na konzultacijama također razgovaramo o vašoj povijesti bolesti, prijašnjim operacijama te odgovaramo na sva pitanja vezana uz pripremu za zahvat.

 • laboratorijske pretrage

Provođenje laboratorijskih pretraga jedan je od bitnih koraka pripreme za zahvat. Analizom vaše krvne slike, a ponekad i EKG nalaza dobivamo uvid u vaše zdravlje, rad srca i potencijalne poremećaje u krvi.

 • procjena anesteziologa

Iako se operacija ušiju uglavnom provodi u lokalnoj, ovaj se zahvat može provesti i u općoj anesteziji u slučaju kada je dijete mlađe ili manje kooperativno.

Tada nam je potrebna adekvatna procjena anesteziologa koji će dati završnu riječ o korištenju i sigurnosti djelovanja anestezije.

 • prilagodba konzumacije određenih lijekova

Lijekove koji djeluju na zgrušavanje krvi potrebno je izbjegavati barem 2-3 dana prije provođenja operacije. Tzv. antikoagulansi mogu otežati proces zacjeljivanja i odužiti oporavak.

Pridržavanjem navedenih smjernica reduciramo šanse za razvoj komplikacija te osiguravamo optimalne rezultate zahvata.

Kako se provodi otoplastika?

Operacija ušiju može zvučati kao kompleksan kirurški zahvat. Ipak, primjenom dokazanih i rutinskih tehnika, ova operacija ne zahtijeva rizične pothvate koji bi mogle ugroziti završni izgled i oblik ušne školjke.

Nakon što anestezija počne djelovati, kirurg radi malen rez na stražnjoj strani ušne školjke.

Proširivanjem nastalog reza, kirurg može jasnije vidjeti hrskavično tkivo odgovorno za klempavost ili neki drugi oblik nepravilnosti. Vršenjem malih rezova uklanja se višak hrskavičnog tkiva čime se smanjuje kut između ušne školjke i glave.

Osim uklanjanja komadića hrskavičnog tkiva, kirurg može naglasiti veličinu antiheliksnog nabora, segmenta koji se nalazi s unutarnje strane ušne školjke. Ovim povećanjem nastoji se postići stabilnost i proporcionalnost zbog kojeg će uho izgledati prirodnije i bliže glavi.

Nakon provedenih rezova, kirurg povezuje nove segmente hrskavice unutarnjim šavovima, zatim zatvara nastali rez na stražnjem djelu uha.

Cijeli postupak traje oko 2 sata, a kada se oporavite od djelovanja anestezije, puštamo vas na kućnu njegu.

Kako izgleda oporavak nakon korekcije ušiju?

Prvih 24 sata nakon operacije trebate nositi zavoj oko ušiju. Sljedeći dan dolazite nam na pregled na kojem ćemo provjeriti kako napreduje oporavak i zacjeljivanje rane.

Nakon skidanja zavoja morate nositi traku za uši  sljedeća dva tjedana.

Mogu se pripisati lijekovi protiv bolova. Potrebno je obratiti pozornost da ti lijekovi ne utječu na zgrušavanje krvi. Zbog toga biste, barem u početnoj fazi oporavka, trebali izbjegavati lijekove poput Aspirina ili Andola.

8-10 dana nakon operacije ponovo vas zovemo na pregled kako bismo vam uklonili šavove. Nakon skidanja šavova dat ćemo vam traku za uši koju ćete ovoga puta koristiti samo prilikom spavanja. Dobivenu traku potrebno je nositi sljedeća dva tjedna.

Povratak svakodnevnim aktivnostima slabijeg intenziteta moguć je 2-3 dana nakon zahvata, a povratak na posao možete očekivati tjedan dana nakon operacije. Iako je moguća prisutnost manjih oteklina, one vas ne bi trebale spriječiti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Potpun oporavak i povratak sportskim aktivnostima možete očekivati mjesec dana nakon operacije.

Koji su mogući rizici operacije ušiju?

Otoplastika, kao i svaki kirurški zahvat, može izazvati pojavu određenih komplikacija koje se mogu odraziti na završne rezultate i proces oporavka.

Ovo su neke od najčešćih nuspojava korekcije ušiju:

 • hiperkorekcija deformiteta klempavosti uha

Jedna od najčešćih komplikacija koje vidimo kod pacijenata operiranih izvan naše ustanove zalijepljene su uške za glavu, odnosno kirurška hiperkorekcija. Cilj operacije svakako je izbjeći to stanje koje rezultira neprirodnim položajem uški u odnosu na glavu.

Cilj operacije je lijepo oblikovati ušku i dovesti je u prirodan položaj u odnosu na glavu.

 • infekcija

U slučaju loše sanirane rane postoji šansa za prodor bakterija i pojavu infekcija na koži. Ovakve se pojave obično tretiraju antibioticima ili ponovnim otvaranjem rane kako bi se inficirano područje moglo očistiti.

 • krvarenje

Korištenje lijekova koji djeluju na zgrušavanje krvi mogu odužiti proces oporavka, povećavajući mogućnost krvarenja. Loše sanirana rana također može biti uzročnik jačeg krvarenja. U slučaju takvih pojava potrebno je ponovo otvoriti i sanirati ranu.

 • ožiljci

Iako su nastali ožiljci maleni i gotovo neprimjetni, postoji šansa kada njihova prisutnost može biti vidljivija.

 • asimetrija

Iako je jedan od glavnih ciljeva otoplastike tretiranje asimetrija, u rijetkim slučajevima može doći do novonastalih asimetrija uha.

Komplikacije ovakvog tipa mogu se spriječiti nošenjem traka ili zavoja oko ušiju, a u nekim slučajevima i ponavljanjem operacije.

 • slabljenje hrskavice

Napravljeni rezovi i uklonjen višak hrskavičnog tkiva može oslabiti strukturu uške, stvarajući mekano i nestabilno tkivo koje je sklono čestom udubljivanju i promjenama izgleda. U takvim se okolnostima odlučujemo za ponavljanje operacije.

Potrebno je napomenuti kako su navedene komplikacije rijetke te kako uz adekvatnu pripremu maksimalno reduciramo šanse za njihov razvoj.

Koji su ciljevi otoplastike?

Ovaj učinkovit zahvat pružit će dugotrajne rezultate izravno djelujući na vaše samopouzdanje i pojavu u javnosti. Operacija ušiju time ispunjava sljedeće ciljeve:

 • ispravljanje klempavih ušiju
 • smanjenje veličine ušiju
 • korekcija asimetrija
 • povećanje samopouzdanja

Iako velike uši ne predstavljaju zdravstvene probleme, njihova nepravilnost i asimetrija mogu ih isticati više od ostalih segmenata lica.

Odgovarajućim pristupom zahvata, vaše uši mogu se prirodno ‘’stopiti’’ s vašim izgledom lica, naglašavajući ostale privlačne segmente te poboljšavajući vaše samopouzdanje.

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović svjesni smo koliko izgled može djelovati na samopouzdanje osobe, zbog čega smo okupili iskusan tim kirurga koji će vam pružiti najbolje iskustvo operacije ušiju u Zagrebu.

Uklanjanjem viška hrskavičnog tkiva postižemo prirodan izgled ušiju koje se više neće isticati prilikom interakcije s drugim osobama.

Zahvaljujući brzom oporavku, dugotrajnim rezultatima, ali i prilagodljivoj cijeni korekcije ušiju, ovaj tip kirurškog zahvata postaje prva opcija kada je u pitanju ispravljanje izgleda ušiju.

Ako smatrate da je vašim ušima potrebno adekvatno kirurško oblikovanje, naručite se na pregled pozivom na +3851 2444 646 ili ispunjavanjem našeg online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS