Oblikovanje obraza

Smanjite okrugle obraze i istaknite jagodice za skladniji izgled cijelog lica

Kirurško oblikovanje obraza (redukcija bukalne masti): smanjite okrugle obraze i istaknite jagodice za skladniji izgled cijelog lica

Oblikovanje obraza postalo je brzo, jednostavno, ali i dugoročno rješenje za poboljšanje kontura lica te eliminaciju viška masnog tkiva zbog kojeg vaši obrazi nisu mogli doseći puni potencijal.

Obrazi puni volumena i naglašenih linija sinonim su za mladost, vitalnost i plodnost. Naglašene jagodične kosti stvaraju iluziju snažnog lica kod muškaraca te elegancije i simetrije kod žena.

Ipak, količina masnog tkiva koje se nalazi na obrazima može prikriti takve linije lica stvarajući bucmasto lice, još poznatije kao baby face.

Nažalost, nekada je ova količina masnih naslaga tvrdoglava te se ne može ukloniti unatoč tjelovježbi kojom održavate vitku liniju ili zdravoj prehrani kojom nastojite smanjiti stvaranje masnih naslaga.

Količina masnog tkiva na obrazima ovisi prvenstveno o genetici. Struktura kostiju i mišića na licu može bitno utjecati na raspored masnog tkiva koje je raspoređeno po obrazima te su tada mogućnosti za promjene na licu vrlo limitirane.

Ovaj tip operacije temelji se na uklanjanju masnog tkiva koje se nalazi pri dnu obraza. Uklonjena bukalna mast rezultirati će definiranim V oblikom lica.

Ovim zahvatom naglašavamo vaše linije lica stvarajući  ''isklesan'', zategnut, ali prije svega prirodan izgled kojeg smo dobili bez korištenja botoxa ili dermalnih filera.

Oblikovanje obraza postalo je brzo, jednostavno, ali i dugoročno rješenje za poboljšanje kontura lica te eliminaciju viška masnog tkiva zbog kojeg vaši obrazi nisu mogli doseći puni potencijal.

Za dobivanje još bolje konture lice, bukalnu mast možemo obraditi kao  lipofiling i iskoristiti za transfer masti u gornji dio lica čime se pojačava efekt konturiranja lica.

Koje su sve prednosti oblikovanja obraza?

Operacija oblikovanja obraza nudi brojne prednosti od kojih se posebno naglašava postizanje definiranog izgleda te naglašavanje područja oko jagodica.

Ovaj zahvat preporučuje se osobama koje:

 • imaju bucmaste obraze

Bucmasti obrazi mogu smanjiti naglašenost definiranih linija na licu stvarajući ''baby face''. Uklanjanjem masnog tkiva s obraza naglašavamo masno tkivo koje se nalazi na jagodicama, stvarajući iluziju isklesanog ,''oštrog'' i privlačnog izgleda lica.

 • imaju okruglu strukturu lica

Struktura lubanje i raspodjela facijalnih mišića djeluju na izgled lica. Osoba s okruglim licem može se doimati bucmasto čak i kad ima relativno vitku liniju.

Drugim riječima, ponekad i manje količine masnog tkiva mogu biti naglašenije zbog strukture lica koja ih ''gura'' na površinu.

 

Pravilnim oblikovanjem obraza prilagođavamo vaš izgled lica uklanjajući minimalnu količinu masnog tkiva za postizanje prirodnog i definiranog izgleda.

 • traže brz i jednostavan tretman

Za razliku od ostalih kirurških tretmana koji se provode s vanjske strane lica, operacija oblikovanja obraza provodi se uklanjanjem masnog tkiva s unutarnje strane, odnosno uzimanjem masnih jastučića iz područja usne šupljine.

Ovom tehnikom ubrzavamo oporavak, eliminiramo mogućnost vidljivih ožiljaka, ali i skraćujemo period zahvata zbog minimalne invazivnosti s unutarnje strane lica.

 • traže dugoročno rješenje za izgled obraza

Umjesto korištenja injekcija botoxa ili dermalnih filera koji bi se morali naknadno ubrizgavati, ovaj operativni zahvat trajno će ukloniti količine masnog tkiva iz donjeg djela obraza, zbog čega više nećete morati ponavljati zahvat. Kao dodatak možemo bukalnu mast iskoristiti kao najbolji prirodni izvor vlastite masti i napraviti dodatno lipofiling lica.

Kako izgleda priprema za operaciju oblikovanja obraza?

Iako je riječ o rutinskom i manje invazivnom kirurškom zahvatu, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti kako bi operacija pokazala optimalne rezultate bez potencijalnih komplikacija za vrijeme oporavka.

Koraci koje poduzimamo prije operacije uključuju:

 • konzultacije

Prije provođenja zahvata provodimo konzultacije na kojima razgovaramo o samom postupku zahvata, procesu oporavka i mogućim komplikacijama.

Također, ovo je prigodan period da vam odgovorimo na sva pitanja vezana uz zahvat, ali i da poslušamo vaše želje za završni izgled i strukturu obraza.

 • pregled lica

Pregled lica je nezaobilazni element pripreme za operaciju.

Pregledom lica procjenjujemo količinu masnog tkiva kojeg želimo ukloniti, a za stvaranje koncepta završnih rezultata možemo i fotografirati lice kako bi stvorili 3D animaciju koja bi prikazala izgled lica na kraju operacije.

 • Prestanak trošenja određenih lijekova

Lijekove koji djeluju na zgrušavanje krvi bi trebalo izbjegavati 2-3 dana prije zahvata. Iako je zahvat minimalno invazivan, lijekovi koji razrjeđuju krv mogu utjecati na period oporavka i povećati rizik od krvarenja.

 

Pridržavanjem navedenih smjernica reduciramo šanse za pojavu komplikacija te stvaramo dobre osnove za provođenje uspješnog zahvata.

Kako izgleda operacija oblikovanja obraza?

Nakon apliciranja lokalne anestezije na nekoliko mjesta unutar usne šupljine, kirurg će napraviti male rezove u ravnini obraza.

Rez s unutarnje strane provodi se kako bi se izbjegli ožiljci, ali i zbog lakšeg pristupa masnom tkivu (sluzasti sloj kože u usnoj šupljini tanji je te se brže oporavlja).

Kod ove vrste tretmana potrebno je uzeti u obzir da starenjem prirodno gubimo masnoću na licu zbog toga je potrebna precizna procjena kirurga koji neće pretjerati s količinom uklonjenog masnog tkiva.

Kada je napravljen rez, kirurg će laganim pokretima pincete postepeno izvući željenu količinu bukalne masti.  Tijekom izvlačenja masti kroz napravljen rez, kirurg će nastojati što manje oštetiti onaj dio masnog tkiva koji će se zadržati u obrazu.

Umjesto rezanja masti skalpelom, koristit će štapiće s vatom kojima će oblikovati masnoću te ju sa što manje mehaničkog pritiska odvojiti od masti koja će ostati u obrazu.

Uklonivši željenu količinu masnog tkiva, zatvaramo rez razgradivim šavovima te vas puštamo na kućnu njegu. Cijeli zahvat traje oko 2 sata, uključujući pripreme i postoperativne konzultacije na kojima će vas kirurg upoznati s koracima i smjernicama oporavka.

Kako izgleda oporavak nakon oblikovanja obraza?

Kada anestezija prestane djelovati, smijete jesti laganu i kašastu hranu 1-2 dana nakon operacije.

Operacija ovakvog tipa ne zahtijeva dug period oporavka, stoga se svakodnevnim aktivnostima možete vratiti sljedećeg dana.

Možete li se vratiti na posao ili ne ovisi o kirurgu koji će procijeniti brzinu i tijek oporavka sljedeći dan kada ćete nas posjetiti za pregled.

Oporavak je u većini slučajeva bezbolan, a moguća je pojava manjih oteklina s unutarnje stane obraza koje se obično povlače tjedan dana nakon operacije.

Iako su rezultati vidljivi odmah nakon operacije, potpun izgled vaših oblikovanih obraza moći ćete primijetiti tek kada otekline u potpunosti splasnu što se očekuje kroz mjesec dana.

Koji su mogući rizici operacije oblikovanja obraza?

Oblikovanje obraza, kao i svaki kirurški zahvat, može izazvati određene nuspojave i komplikacije.

Ovo su neke od najčešćih:

 • infekcija

Loše zatvorena rana može ostaviti prostora za prodor bakterija, a loša oralna higijena može dodatno povećati rizik od pojave infekcije. Infekcija se obično tretira antibioticima, a ponekad je potrebno ponovo otvoriti i sanirati ranu.

 • krvarenja

Do krvarenja može doći u slučaju ozljede rane (ugriz prilikom žvakanja), ali i zbog sporijeg grušanja krvi koje može nastati kao posljedica korištenja lijekova poput Aspirina ili Andola koji djeluju kao antikoagulansi.

 • oštećenje živaca

Prilikom uklanjanja viška bukalnog tkiva postoji mogućnost da se oštete facijalni živci. Srećom, gubitak osjeta na tom području je privremen te se obično vraća 1-2 tjedna nakon operacije.

 • loši rezultati operacije

Loša procjena kirurga ili nepridržavanje smjernica za oporavak može dovesti do toga da rezultati operacije ne ispadnu kao što smo očekivali. U tom slučaju potrebno je ponoviti zahvat.

Potrebno je napomenuti kako su šanse za pojavu ovih komplikacija rijetke te kako u poliklinici provodimo sve moguće mjere kako bi spriječili njihovu pojavu.

Koji su ciljevi operacije podizanja obraza?

Operacija oblikovanja obraza ispunjava nekoliko ciljeva koji izravno djeluju na vašu pojavu i privlačan izgled lica:

 • uklanjanje viška masnog tkiva s lica
 • naglašavanje jagodica na licu i bolje konturiranje linije donje čeljusti
 • postizanje simetričnog izgleda
 • postizanje uravnoteženog i prirodnog izgleda lica

Iako ovaj tip zahvata ne zahtjeva eliminaciju većih količina masnog tkiva, čak i male korekcije mogu doprinijeti značajnim promjenama na licu naglašavajući vaše oštre i privlačne linije lica.

Posebno bismo istaknuli da se redukcija bukalne masti može raditi u kombinaciji sa lipofilingom lica te dodatno tretmanom zatezanja kože lica – radiofrekvencijom – Morpheus 8 za još bolji i prirodniji rezultat.

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović rutinski provodimo kirurške zahvate koji će pomladiti vaše lice naglašavajući vaše prirodne linije i glatku teksturu kože.

Među tim zahvatima je i popularno oblikovanje obraza kojim nastojimo eliminirati višak masnog tkiva za postizanje definiranog i zategnutog izgleda koji će istaknuti vaše obraze na potpuno prirodan način.

Učinkovitim uklanjanjem bukalne masnoće u donjem djelu obraza stvaramo iluziju užeg lice te naglašavamo jagodice koje će upotpuniti vaš izgled lica.

Riješite se bucmastog lica i „baby face“ izgleda te ponovo istaknite definirane linije lica koje će vas učiniti privlačnijima. Naručite se na pregled pozivom na +3851 2444 646 ili ispunjavanjem našeg online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS