Korekcija usana

Kirurški zahvat koji vašim usnama vraća volumen i mladolik izgled

Korekcija usana (liplift): kirurški zahvat koji vašim usnama vraća volumen i mladolik izgled

Simetrične, pune i ujednačene usne često mogu biti jedan od privlačnijih segmenata na vašem licu.

Simetrične, pune i ujednačene usne često mogu biti jedan od privlačnijih segmenata na vašem licu. Usne punijeg volumena evolucijski su oduvijek bile poželjnije i privlačnije, apelirajući na mladost, vitalnost i plodnost. 

Ipak, s godinama slabija proizvodnja kolagena rezultira sporijom regeneracijom tkiva, a kao posljedica toga dolazi do sve tanjeg crvenog dijela gornjih usana dok se bijeli dio usnice povećava. Upravo povećanje dijela bijele u odnosu na crvenu usnicu znak je starenja, ne samo usnice - već cijelog lica.

Ako je navedena pojava popraćena ''pušačkim'' borama, promjene na licu mogu postati još vidljivije, naglašavajući vaše godine te bitno utječući na vaše samopouzdanje u javnosti.

Upravo zbog toga u Poliklinici Lohuis Filipović provodimo korekciju usana, još poznatiju kao liplift kirurški zahvat.

Kako bismo vašim usnama vratili volumen i balansiran izgled, provodimo nekoliko metoda ovog zahvata od kojih se svaka ističe na svoj način u nastojanju pružanja što boljih rezultata.

Liplift terapija kirurški je zahvat, što znači da željene rezultate možemo postići i bez korištenja estetskih sredstava poput botoxa ili filera na bazi hijaluronske kiseline.

Ovakvim pristupom garantiramo dugoročne rezultate, ali ponajprije prirodan izgled zbog koje vaše usne neće izgledati ''plastično'' i umjetno.

Spojimo li kvalitetnu uslugu, dugotrajan učinak, ali i cijenu korekcije usana, nije iznenađujuće što upravo ovi zahvati postaju sve češći odabir za pomlađivanje usana.

Koje su sve prednosti liplift zahvata?

Neke od glavnih prednosti liplift tretmana vezane su ponajviše uz mogućnost odabira raznih kirurških tehnika, a zbog minimalne invazivnosti moguće je očekivati željene rezultate u vrlo kratkom periodu.

Ovo su sljedeće prednosti operacije usana:

 • prirodan izgled

Liplift tretmani razlikuju se od hijaluronskih filera mijenjajući odnose bijelog i crvenog dijela usana. Ovakvim metodama zadržavamo prirodan izgled te sprječavamo napuhan ili plastičan izgled koji se može pojaviti kao posljedica neumjerene količine injektiranih filera.

 • brz oporavak

Operacija usana smatra se minimalno invazivnim zahvatom zbog čega je period oporavka kraći.

 • vraćanje volumena usana

Gubitak punoće i volumena na usnama normalna je pojava koja se pojavljuje s godinama. Atrofija tkiva s vremenom čini gornju usnicu sve tanjom, stvarajući neujednačen izgled u odnosu na donju usnu.

Liplift zahvatom možemo uspješno vratiti volumen vašim usnama i pružiti im punašnu i mladoliku teksturu.

 • naknadne korekcije

Liplift tretman pokazao se učinkovitim rješenjem u korekciji grešaka nastalih nakon estetskih zahvata kao što je terapija dermalnim filerima.

Postoje situacije kada dermalni fileri mogu prouzročiti fibrozu tkiva na usnicama čime bi naknadna terapija filera bila kontraproduktivna, zbog toga se oslanjamo na liplift zahvat koji kirurškim metodama ispravlja nastale reakcije na usnicama.

 • dugotrajnost

Za razliku od terapija koje uključuju ubrizgavanje hijaluronske kiseline čije djelovanje nerijetko popusti nakon nekoliko mjeseci, liplift zahvat je dugotrajan i pomlađuje cijelo lice.

Kako izgleda priprema za liplift zahvat?

Iako je riječ o relativno kratkom i minimalno invazivnom postupku, potrebno je pratiti određene smjernice kako bi zahvat prošao bez ikakvih komplikacija.

Proces pripreme za operaciju usana uključuje:

 • konzultacije

Na konzultacijama ćemo vas što bolje upoznati sa zahvatom, procesom oporavka i mogućim komplikacijama. Ovo je također prilika da nam postavite sva pitanja ili kažete dvojbe vezane uz tretman.

 • provjera zdravstvenog stanja

Prije provođenja operacije moramo provjeriti vaše zdravstveno stanje, povijest bolesti, ali i moguća iskustva sa sličnim tretmanima.

Ako se liplift tretman provodi kao dio kompletnog facelifta, zbog korištenja opće anestezije moramo provesti krvne pretrage i EKG.

 • pregled lica i usana

Ovo je nezaobilazan korak pripreme za operaciju usana. Pregledom lica i usana bilježimo nejednakosti, asimetrije te procjenjujemo koja bi metoda bila najučinkovitija za vas.

Za detaljnu analizu možemo fotografirati vaše lice te provesti razne animacije koje bi nam dale prikaz mogućih rezultata operacije.

 • prestanak uzimanja lijekova

Lijekovi koji djeluju na zgrušavanje krvi mogu otežati postupak i oporavak nakon operacije usana. Mogućnost slabijeg grušanja produljit će proces krvarenja, čime rana neće moći pravilno zacijeliti.

Preporučuje se izbjegavanje lijekova kao što su Aspirin ili Andol barem 2-3 dana prije zahvata.

Kako izgleda operacija usana?

Dolaskom u polikliniku smjestit ćemo vas u sobu za oporavak u kojoj ćete se pripremiti za operaciju. Nakon što ste se presvukli, posjetit će vas kirurg iz našeg tima kako bi s vama još jednom prošao kroz postupak operacije.

Za vrijeme razgovora pripremit ćemo operacijsku salu te vas pozvati kada je sve spremno. Nakon što se udobno smjestite za operacijski stol, aplicirat će vam se lokalna anestezija i zahvat može započeti.

Operacija usana može se izvesti na različite načine. Ovo su neke od najčešćih tehnika koje provodimo u poliklinici:

 • subnazalno podizanje usana

Tzv. Bullhorn liplift provodi se stvaranjem reza ispod nosa, nakon čega se podiže središnji gornji dio usne kako bi se stvorio naglašeniji luk i podigla usna. Kirurg potom pričvršćuje kožu i mišiće na novom položaju te zatvara ranu šavovima.

 • talijanski tip podizanja usana

Ovaj tip operacije manje je invazivan od subnazalnog podizanja usne. Ovom tehnikom stvaraju se dva vertikalna uboda ispod svake nosnice te vrši potkožno povlačenje gornjih usana.

Ovim se postupkom naglašavaju vrhovi i volumen usnica koji se poklapaju sa širinom nosa, stvarajući proporcionalan i pravilan izgled usne.

 • V-Y podizanje usana

Ova tehnika podizanja usana provodi se s unutrašnje strane gdje se nastoji ''pogurati'' subdermalno, mukozno tkivo, stvarajući veći volumen usana.

 

Za nešto slikovitiju metaforu, ovaj postupak može se usporediti s guranjem tepiha –

guranje tepiha uzrokovat će izbočinu na drugom kraju.

 

Jednak princip može se primijeniti stvaranjem šavova u obliku slova ''V'' koji gornjim usnama daju volumen i privlačan izgled slova ''Y''.

 • SMAS ubrizgavanje

Ubrizgavanje SMAS-a (površinskog mišićnog aponeurotičnog sistema) metoda je koja koristi tkivo s ostalih područja lica kako bi se ispunio volumen usana.

Najčešće se uzima tkivo dimenzija 7x1cm, a transplantirano masno tkivo potom se reže i oblikuje po procjeni kirurga.

Ovaj se tip operacije provodi za vrijeme kompletnog facelifta, kada ionako vršimo zahvate po cijelom licu. 

Svaka od navedenih metoda učinkovita je na svoj način, a adekvatnom procjenom našeg kirurškog tima odlučujemo se za onu tehniku koja će vam pružiti najbolje rezultate.

Operacije ne traju dulje od 60 minuta.

DEEP PLANE LIPLIFT

Posebnost naše poliklinike jest da smo razvili novu tehniku liplifta – DEEP PLANE LIPLIFT – koja nam sada omogućava da oblikujemo usnicu pomoću više vrsta dubinskog oslobađanja tkiva usnice te njegovog fiksiranja na više mjesta. Ovom novom tehnikom smanjili smo drastično mogućnost nastanka ožiljka od  .

Kako izgleda oporavak nakon korekcije usana?

Oporavak nakon operacije usana je kratak, a pojava oticanja i podljeva je minimalna.

Tjedan dana nakon zahvata ponovo nam dolazite u polikliniku kako bismo skinuli šavove i procijenili napredak oporavka.

Iako su laganije fizičke aktivnosti dozvoljene, pa čak i preporučljive, povratak na posao bit će moguć tek nakon skidanja šavova.

Potpuni rezultati tretmana bit će vidljivi 7 dana nakon zahvata kada nestanu ranice i moguće otekline.

Jedna od glavnih prednosti ovog tretmana jest ta da se svi ožiljci ''stapaju'' s prirodnim linijama lica što ih čini gotovo nevidljivima.

Tijekom oporavka preporučujemo umivanje mlakom vodom te izbjegavanje nanošenja krema i ostalih kozmetičkih sredstava na tretirano područje.

Koji su mogući rizici korekcije usana?

Liplift tretman, kao i svaki drugi kirurški zahvat, može izazvati određene komplikacije koje bi se mogle odraziti na oporavak i konačne rezultate zahvata.

Ovo su neki od rizika provođenja liplift tretmana:

 • Najčešća komplikacija obične tehnike liplifta kod koje se koža samo izrezuje je ožiljak u području reza koji se teško popravlja. Povodom toga razvili smo novu tehniku – LF Deep PLANE LIPLIFT.
 • infekcija

Nepravilnim zatvaranjem rezova može se dati lakši pristup bakterijama iz okoline koje kasnije mogu biti odgovorne za pojavu infekcije. Ovakva se pojava obično tretira antibioticima i boljom higijenom.

 • bol

Nakon popuštanja anestezije moguća je bol na mjestima gdje su nastali rezovi. Micanje usana može biti neugodno, ali korištenjem tableta protiv bolova otklonit ćete nastale pojave.

 • krvarenje

Krvarenje može biti prisutno u slučaju zanemarenih poremećaja u krvi ili konzumacijom lijekova koji utječu na grušanje krvi. U slučaju neprekidnog krvarenja trebat će ponovo sanirati tretirano područje, a u ozbiljnijim slučajevima i ponoviti operaciju.

 • oštećenje živaca

Oštećenje živaca može se pojaviti u slučaju da kirurg alatom zasiječe i ozljedi živac kod usnice. Srećom, ovakvo oštećenje je samo privremeno, a potpuni povratak osjeta možete osjetiti 2-3 tjedna nakon zahvata

 • asimetrija

Odabir tehnike, loše zacjeljivanje rane, ali i kvaliteta odrađene operacije mogu utjecati na stvaranje asimetrija usana. Ovakve se pojave najčešće moraju tretirati ponavljanjem operacije.

 • alergijska reakcija na anesteziju

Alergijska reakcija na anesteziju je pojava koje se ne smije zanemariti prilikom provođenja kirurškog zahvata, zbog toga je potrebno pridržavati se svih mjera predostrožnosti prije i nakon zahvata, ali i pružiti profesionalni pristup tijekom provođenja operativnog zahvata za postizanje optimalnih rezultata.

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović provodimo razne estetske zahvate koji će vašem licu vratiti blistav i mladolik izgled.

Među tim je zahvatima i popularni liplift kirurški zahvat koji postaje sve češća opcija među našim klijentima.

Dugotrajni rezultati i prirodan izgled samo su neke od prednosti ovog zahvata, a uz mogućnost fleksibilnog načina plaćanja, cijena operacije usana više ne mora predstavljati izazov.

Vratite i vi svojim usnama sjaj i volumen koji zaslužuju i naručite se na pregled pozivom na +3851 2444 646 ili ispunjavanjem našeg online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS