Implantati brade

Rješenje za naglašen i definiran izgled donje čeljusti

Implantati brade (korekcija brade): Rješenje za naglašen i definiran izgled donje čeljusti

Korištenjem silikonskih i polietilenskih implantata pomičemo vrh brade prema naprijed stvarajući proporcionalan i simetričan izgled u odnosu na ostale elemente lica poput nosa, usana i čela.

Privlačan izgled lica ovisi o nekoliko segmenata lica koji međusobno trebaju biti proporcionalni i uravnoteženi. Riječ može biti o obrazima, ravnim zubima, simetričnosti očiju i ušiju ili ravnom nosu - sve su to elementi koji zajedno čine atraktivan izgled lica.

Među svim tim komponentama potrebno je ubrojiti bradu i tzv. ''jawline''. Jasno definirane linije lica na području čeljusti učinit će lice simetričnim i proporcionalnijim, naglašavajući pritom ostale elemente poput obraza i usana te dodatno definirati nos na licu.

Genetika, nedostatak žvakanja minimalno procesuirane hrane, loše držanje, ali i disanje na usta samo su neki od razloga zbog kojih naša čeljust ima tendenciju propadanja te stvaranja iluzije duple brade - podbratka i spuštenog lica i vrata.

Budući da se kosti čeljusti, kao jedne od najjačih koštanih tkiva u tijelu, mogu teško promijeniti prirodnim putem, mnogi se klijenti odlučuju za kirurške zahvate koji rezultiraju rezanjem i pomicanjem kosti te dugoročnim oporavkom koji sa sobom može nositi niz komplikacija.

Upravo iz tih razloga, u Poliklinici Lohuis Filipović odlučili smo se za jednostavniju proceduru - korekciju brade silikonskim implantatima.

Korištenjem silikonskih i polietilenskih implantata pomičemo vrh brade prema naprijed stvarajući proporcionalan i simetričan izgled u odnosu na ostale elemente lica poput nosa, usana i čela.

Što su implantati brade?

Implantati brade su estetski dodaci koji se postavljaju na područje brade kako bi se postigao naglašeniji izgled čeljusti i privlačniji izgled lica.

Implantati brade često su bolja i jednostavnija verzija modificiranja čeljusti, za razliku od potpune operacije čeljusti prilikom koje se kosti brade zarezuju i pomiču u adekvatniji položaj.

U Poliklinici Lohuis Filipović koristimo implantate od silikona. Silikonski implantati su mekani, fleksibilni te pružaju prirodan osjećaj na dodir.

Bez obzira o kojemu materijalu je riječ, kirurške korekcije brade danas se smatraju rutinskim zahvatima koji uspješno poboljšavaju izgled lica naglašavajući volumen brade i definiciju tzv. jawline-a, vrlo privlačnog segmenta koji vas može istaknuti među ostalima.

Koje su prednosti implantata brade?

Glavne prednosti korekcije brade uključuju ispravljanje nepravilnosti koje nisu bile u mogućnosti naglasiti potpunu estetiku lica. Implantati brade donose prednosti poput:

 • poboljšana definicija brade

Implantati brade mogu poboljšati i naglasiti konture lica stvarajući definirani izgled čeljusti koja će dodatno naglasiti ostale segmente poput usana, obraza te upotpuniti vaš izgled.

 • uravnotežene proporcije lica

Simetričan i uravnotežen izgled lica može se naglasiti korištenjem implantata brade. Ako je brada nepravilnog oblika, uvučena ili blaže deformirana, implantati mogu pomoći u korekciji postojećeg izgleda stvarajući pravilan balans s ostalim proporcijama na licu.

 • trajni rezultati

Za razliku od tretmana dermalnim filerima koje je potrebno ponavljati svakih nekoliko mjeseci, implantati brade građeni su od sintetičkih materijala kao što je silikon koji se neće razgraditi stvarajući trajan i definiran izgled brade.

Kome preporučujemo korekciju brade?

Korekcija brade čest je zahvat za sve koji nastoje poboljšati definiciju lica, naglašavajući čeljust kao jedan od glavnih aduta estetski privlačnog lica. Korekciju brade implantatima preporučujemo svima koji su se susreli sa sljedećim pojavama:

 • nepravilnosti brade

U slučaju asimetrije brade, nedostatka definicije ili neravnomjerne proporcije u odnosu na ostale segmente lica, implantati brade mogu biti odgovarajuće rješenje koje će vašem licu naglasiti definiran i privlačan izgled.

 • retruzija brade

Retruzija brade je stanje koje opisuje povučenu bradu. Gledajući iz profila, vaša bi brada trebala biti jednako naglašena kao i dio čela koji se nalazi kod obrve (zamišljena linija koja ih povezuje bi trebala biti ravna). 

Ako se brada nalazi iza te zamišljene linije, korištenje implantata moglo bi naglasiti njen izgled te pružiti simetričan i proporcionalan izgled lica.

 • traume brade

Ako je osoba doživjela traumu koja je rezultirala oštećenjem brade, implantati mogu biti odgovarajuće rješenje za rekonstrukciju i povratak željenog izgleda i funkcionalnosti.

Naravno, korekcija brade se preporučuje svima koji nastoje poboljšati izgled lica, bez obzira na nepostojeće nepravilnosti ili oštećenja.

Ipak, u takvim je okolnostima potrebno provesti detaljne konzultacije na kojima utvrđujemo je li korekcija uistinu potrebna te postoji li neko drugo rješenje kojim bismo mogli naglasiti i dodatno definirati vaš izgled lica.

Kako izgleda priprema za plastičnu operaciju brade?

Priprema za korekciju brade sastoji se od tri koraka: pregleda, konzultacija i predoperativnih smjernica.

Na pregledu ćemo provesti slikanje lica iz različitih uglova kako bismo dobili što bolji uvid u vašu građu brade te se odlučili za daljnje postupke zahvata.

Tijekom konzultacija upoznat ćemo vas s procedurom operacije, mogućim nuspojavama i komplikacijama te procesom oporavka. Konzultacije su najbolje vrijeme za postavljanje svih pitanja koja bi vas mogla zanimati za ovaj operativni zahvat.

Prilikom razgovora predložit ćemo vam koncept završnog izgleda brade te čuti vaše mišljenje o promjenama koje će nastupiti nakon umetanja implantata. Koncept brade možemo napraviti 3D vizualizacijom ili uređivanjem postojećih slika profila  .

U našoj praksi koristimo se najboljom vrstom silikonskog implantat za bradu – Implantec. Na raspolaganju imamo više desetaka oblika i veličina implantata. Prema 3D vizualizaciji izabrat ćemo najbolji mogući oblik i veličinu vašeg implantata.

Od posebne nam je važnosti vaša suradnja i aktivnost koja nam može pomoći u prilagodbi zahvata.

Ako smatrate da bi određeni segmenti lica mogli biti prenaglašeni ili nedovoljno definirani, slobodno nas o tome obavijestite. Naš tim kirurga prilagodit će zahvat vašim potrebama.

Predoperativne smjernice mogu uključiti preventivne preglede kao što su laboratorijske pretrage i EKG.

Procedura korekcije brade

Operacije korekcije brade implantatom izvode se u općoj anesteziji, ali moguće ih je izvesti i u sedaciji.

Kada anestezija počne djelovati, operaciju dijelimo u nekoliko koraka:

 • Rez

Plastični kirurg će napraviti mali rez ispod brade ili unutar usne šupljine, ovisno o dogovoru i preferenciji. Kirurg će nastojati smanjiti rez koliko god je to moguće kako bi izbjegao mogućnost nastanka ožiljka.

 • Stvaranje džepa

Ključ kirurgije je stvoriti džep koji će biti namijenjen za umetanje implantata. Džep se najčešće radi između mekih tkiva brade i čeljusti.

 • Umetanje implantata

Nakon stvaranja džepa unutar mekog tkiva, kirurg će pažljivo umetnuti i pozicionirati silikonski implantat na odgovarajuće mjesto.

 • Fiksiranje implantata

Fiksiranje implantata uključuje šivanje implantata za periost brade.

 • Zatvaranje rane

Nakon podešavanja implantata, kirurg će zatvoriti rez šavovima. Ako je rez vršen unutar usne šupljine, mogu vam se postaviti razgradljivi šavovi koji će se s vremenom otopiti.

Plastična operacije brade najčešće traje oko sat vremena, a nakon prestanka djelovanja opće anestezije puštamo vas na kućnu njegu.

Oporavak i moguće nuspojave

Oporavak i pojava mogućih komplikacija nakon korekcije brade mogu varirati od osobe do osobe. Ovo su neke od najčešćih pojava, ali i smjernice kojih biste se trebali pridržavati nakon provedenog zahvata:

 • otekline i modrice

Otekline i modrice normalna su pojava nakon ovakvog tipa operacije te obično mogu trajati nekoliko dana. Preporučujemo nanošenje obloga koji će pomoći smanjiti otekline i modrice.

 • bol i nelagoda

Nakon popuštanja anestezije možete osjećati bol i nelagodu koja se može odužiti i do nekoliko dana. Za to je vrijeme potrebno uzeti tablete protiv bolova te mirovati sve dok bol ne popusti.

 • prilagođena prehrana

Jedenje kašaste i po mogućnosti manje toplije hrane preporučuje se prva 2-3 dana nakon zahvata.

 • infekcija

Budući da je riječ o operacijskom zahvatu, ne smije se isključiti mogućnost infekcije. Primit ćete antibiotike nekoliko dana nakon operacije.

 • ograničena fizička aktivnost

Tijekom oporavka preporučuje se izbjegavanje intenzivnih fizičkih aktivnosti, pogotovo one koje bi mogle izazvati nove udarce i traume na operiranom području. Povratak takvim aktivnostima možete očekivati 2-3 tjedna nakon operacije.

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim iskusnih kirurga koji će svakom zahvatu pristupiti na poseban način prilagođavajući se vašim željama i potrebama.

Kirurška korekcija brade postupak je kojim uspješno naglašavamo vaše konture lice te vraćamo definiciju čeljusti u prirodne odnose s ostalim dijelovima glave i vrata. Korištenjem silikonskog implantata brade uspješno ispravljamo sve nepravilnosti, asimetrije ili deformacije brade.

Uz precizno izveden zahvat i minimalnu invazivnost, skratili smo vrijeme oporavka i pružili vam željene rezultate u što kraćem vremenu.

Naručite se na pregled pozivom na +385 1 2444 646 ili ispunjavanjem našeg online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS