Smanjenje grudi

Riješite se bolova u leđima i ramenima te postignite idealnu veličinu grudi, prirodnog izgleda

Smanjenje grudi - riješite se bolova u leđima i ramenima te postignite idealnu veličinu grudi, prirodnog izgleda

Pretjerano velike grudi mogu uzrokovati zdravstvene i emotivne probleme. Osim problema sa osobnom percepcijom, također možete osjetiti fizičku bol i nelagodu. 

Težina viška tkiva dojke može smanjiti vašu sposobnost aktivnog života. Emocionalna nelagoda i samosvijest koja je često povezana s većom dojkom može biti ozbiljan zdravstveni problem kao i fizička nelagoda i bol.

Smanjenje grudi ili redukcijska mamoplastika, kirurški je zahvat kojim se uklanja prekomjerna masnoća, žljezdano i kožno tkivo iz grudi, čime one postaju manje.

Tijekom zahvata se također bradavice podižu, a areole (tamnija koža oko bradavica) se po potrebi smanjuju. Kod operacije smanjenja grudi radi se istovremeno i podizanje grudi kako bi se osigurao skladan oblik grudi.

Operaciju smanjenja grudi mogu obaviti žene bilo koje dobi. Preporučuje se zahvat obaviti nakon što se grudi u potpunosti razviju.

Operacija smanjenja grudi namijenjena je osobama koje imaju prekomjerno velike grudi koje uzrokuju sljedeće poteškoće:

 • kroničnu bol u leđima, vratu i ramenima
 • crvenilo i otiske od grudnjaka na koži ramena
 • kronični osip i iritaciju kože ispod grudi
 • probleme sa samopouzdanjem, nezadovoljstvo izgledom

Redukcija grudi omogućuje vam da se osjećate bolje i ženstvenije. Vaše nove grudi bit će proporcionalne s ostatkom vašeg tijela kako bi se postigao skladan izgled. 

Prednosti zahvata:

 • poboljšano samopouzdanje - mnoge pacijentice navode da su nakon smanjenja grudi sigurnije u sebe i da se bolje osjećaju u vlastitom tijelu
 • smanjena ili potpuno uklonjena bol u leđima - manje grudi značajno smanjuju bolove u leđima
 • nošenje grudnjaka nije bolno - pacijentice navode da im nakon zahvata grudnjaci bolje pristaju te da ne osjećaju neugodu prilikom nošenja
 • bavljenje sportom je lakše - s manjim grudima nema ograničenja za bavljenje tjelesnom aktivnošću

Operacija smanjenja grudi može pomoći ženama koje nisu zadovoljne oblikom, težinom ili opuštenim grudima tako što će ih smanjiti i podignuti.

Žene se odlučuju na ovu operaciju iz različitih razloga, ali sve s ciljem poboljšanja ukupne kvalitete života.

Ciljevi operacije smanjenja grudi - oblik grudi koji je u skladu s vašom figurom

Tijekom konzultacija s vašim plastičnim kirurgom, razgovarat ćete o vašim očekivanjima od zahvata. To uključuje planiranje realne i zdrave veličine grudi.

Cilj smanjenja grudi je postizanje idealne veličine grudi koja neće izazivati poteškoće sa zdravljem te dobivanje skladnog oblika grudi, proporcionalnog vašem tijelu.

Mnoge su žene uzbuđene kada vide poboljšanja u obliku i izgledu grudi nakon operacije smanjenja i podizanja grudi.

Operacija redukcije grudi također uključuje podizanje grudi kako bi se dobio prirodan izgled, koji najbolje odgovara vašoj fizičkoj konstituciji.

Kako se pripremiti za smanjenje grudi?

Prije redukcije grudi potrebno je obaviti konzultacijski pregled kod našeg plastičnog kirurga.  Uspjeh i sigurnost postupka smanjenja grudi uvelike ovisi o vašoj potpunoj iskrenosti tijekom konzultacija. Kirurg će vam postaviti niz pitanja o vašem zdravlju, željama i načinu života.

Tijekom pregleda kirurg će procijeniti vaše opće zdravstveno stanje te vas uputiti u potrebne postupke prije zahvata. Također će procijeniti izgled vaših grudi, uključujući položaj bradavica i areola, stanje kože i oblik grudi.

Potom ćete razgovarati o mogućnostima zahvata, ishodima smanjenja grudi te mogućim rizicima i komplikacijama.

S obzirom na to da se redukcija grudi izvodi u općoj anesteziji, prije zahvata potrebno je obaviti sljedeće pretrage:

 • laboratorijske testove, krvnu sliku, u određenim slučajevima i elektrokardiogram (EKG) 
 • liječničku evaluaciju kod anesteziologa u našem operacijskom centru 
 • uzimanje određenih lijekova ili prilagodba lijekova koje uzimate

S kirurgom ćete porazgovarati i o povijesti bolesti: lijekovima koje uzimate, alergijama, pušačkim navikama, prethodnim operacijama i slično.

Prije smanjenja grudi savjetuje se prestanak pušenja, najmanje 6 tjedana prije operacije. Ukoliko planirate drastičnije smanjenje težine, preporučuje se isto obaviti prije zahvata smanjenja grudi. Nagle promjene težine mogu utjecati na željeni rezultat.

Obavezno postavite pitanja o svemu što vas muči svom plastičnom kirurgu. Vrlo je važno razumjeti sve aspekte operacije smanjenja grudi, posebno u kontekstu vaše osobne zdravstvene povijesti.

Redukcija grudi uz podizanje grudi i prilagodbu položaja bradavica - tijek zahvata

Smanjenje grudi je zahvat koji obuhvaća redukciju tkiva grudi, preoblikovanje i podizanje grudi te korekciju položaja bradavice. Po potrebni je moguće i smanjenje areola kako bi se postigao željeni rezultat.

Na dan operacije, nakon prijema medicinsko osoblje klinike će vas otpratiti u vašu sobu. 

Vaš plastični kirurg će tada još jednom s vama porazgovarati o tijeku zahvata i odgovoriti na sva vaša pitanja. Anesteziolog će potom obaviti svu potrebnu pripremu za opću anesteziju.

U prosjeku, operacija smanjenja grudi traje 180 - 240 minuta. Plastični kirurg se, ovisno o vašoj tjelesnoj građi, obliku i volumenu dojke, te vašim željama odlučuje za prikladnu tehniku smanjenja grudi

Smanjuje se količina kože, bradavice se najčešće mora podignuti na višu i atraktivniju poziciju te se odstranjuje određena količina tkiva dojke. Ostatak tkiva dojke se prikladno oblikuje. 

Krajnji ožiljak je najčešće u obliku obrnutog slova T. Po završetku operacije smanjenja grudi, rezovi se zatvaraju šavovima koji se nalaze ispod kože.

Nakon što se probudite, iza operacije ćete boraviti u svojoj sobi za oporavak. Ako se osjećate dobro, te vaše dobro stanje potvrdi medicinsko osoblje, biti ćete otpušteni na kućnu njegu. To je najčešće već u roku od par sati nakon postupka.

Oporavak nakon redukcije grudi

Nakon operacije smanjenja grudi vaš plastični kirurg će vas upoznati s pravilima njege i brzog oporavka.

Uobičajena je pojava otečenosti i bolova grudi koja se može ublažiti lijekovima protiv bolova i odmaranjem u uspravnom položaju na dva do tri jastuka. Dobit ćete sportski grudnjak koji je potrebno konstantno nositi.

Nekoliko tjedana nakon smanjenja grudi vaše će dojke biti bolne. Zbog otekline može doći do promjene u osjetu dojki, to je uobičajeno te ne predstavlja razlog za zabrinutost. Kod većine žena, osjećaj se vraća nakon nekoliko tjedana ili mjeseci.

Oko dva tjedna nakon operacije smanjenja grudi moguć je povratak na posao. Imajte na umu da se prva 3 do 4 tjedna potrebno suzdržati od intenzivnih fizičkih aktivnosti te podizanja teških stvari. 

Pokušajte uzeti što je moguće više odmora, preporučuje se najmanje 2 tjedna izostanka s posla nakon zahvata. Nakon operacije smanjenja dojke, vašem tijelu je potrebno vrijeme da se potpuno oporavi. 

S vremenom, ožiljci koji su u početku crveni i otečeni postaju sve neupadljivi. Kroz nekoliko mjeseci ožiljci će sve više blijediti do normalne boje kože. 

Pušenje i konzumacija duhana vrlo su štetni za tijelo i usporavaju njegovu sposobnost cijeljenja, stoga se prije i poslije zahvata savjetuje prestanak pušenja.

Za postizanje željenih rezultata, ključno je slijediti upute vašeg kirurga. Važno je ograničiti fizičku aktivnost tijekom oporavka, odnosno ne izlagati kirurške rezove pretjeranoj sili ili naglim pokretima.

Rezultati smanjenja grudi - što očekivati nakon zahvata?

Operacija smanjenja grudi može pomoći u ublažavanju raznih estetskih i medicinskih problema, uključujući bolove u leđima. 

Smanjenje grudi poboljšava kvalitetu života pacijentica te istovremeno jača njihovo samopouzdanje.

Važno je da zadržite realna očekivanja prije operacije. Vaš kirurg će vam objasniti koliko smanjenje grudi možete očekivati nakon zahvata. To ponajprije ovisi o početnoj veličini vaših grudi. 

Preporučujemo da se prije odluke na zahvat temeljito informirate o svim aspektima operacije. Stvarne rezultate smanjenja grudi možete pogledati u našoj galeriji prije i poslije.

Rezultati operacije smanjenja grudi su dugotrajni. Odmah nakon zahvata vaše grudi će biti primjetno manje veličine, dok ćete u konačnim rezultatima moći uživati nakon potpunog oporavka.

Održavanje stabilne i zdrave težine bitno je za očuvanje vaših rezultata. Značajne promjene u težini mogu utjecati na izgled vaših grudi.

Naručite se na pregled

Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim iskusnih plastičnih kirurga koji pronalaze rješenja za sve vaše estetske nesigurnosti.

Uz pristupačnu cijenu operacije smanjenja grudi i profesionalni pristup našeg medicinskog osoblja uspješno uklanjamo višak masnog tkiva kako bismo oblikovali grudi kakve želite.

Riješite se viška masnih naslaga na vašim grudima i naručite se na pregled pozivom na broj +385 1 2444 646 ili ispunjavanjem našeg online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

specijalist plastične rekonstruktivne i estetske kirurgije