Povećanje grudi

Povećanje ili augmentacija grudi je kirurški zahvat kojime se silikonskim implantatom mijenja volumen i/ili oblik dojki.

Povećanje grudi ispravlja asimetriju grudi te vraća izgubljeni volumen nakon trudnoće ili gubitka težine: vratite samopouzdanje i osjećajte se ženstvenije!

Mnoge žene nezadovoljne su oblikom i veličinom svojih grudi te smatraju kako njihove grudi nisu proporcionalne s ostatkom tijela. Grudi manjih dimenzija možemo podvrgnuti operativnom zahvatu povećanja grudi.

Povećanje grudi ili augmentacija grudi kirurški je zahvat kojim se mijenja volumen I oblik dojki  silikonskim implantatima.

Mnoge žene nezadovoljne su oblikom i veličinom svojih grudi te smatraju kako njihove grudi nisu proporcionalne s ostatkom tijela. Grudi manjih dimenzija možemo podvrgnuti operativnom zahvatu povećanja grudi.

Tim operativnim zahvatom također možemo vratiti volumen grudi koji se promijenio nakon smanjenja težine ili trudnoće, postići zaobljeniji oblik grudi ili poboljšati prirodnu asimetriju grudi.

Naš tim posvećen je tome da vam pruži prirodan izgled koji najbolje odgovara vašoj fizičkoj konstituciji. Posebna pozornost posvećuje se odabiru silikonskog implantata, stoga jamčimo maksimalnu sigurnost u odabrane partnere.

Povećanje grudi jedna je od najčešće izvođenih operacija u plastičnoj kirurgiji. Prema podacima Američkog društva plastičnih kirurga godišnje se oko 300 000 žena odluči za povećanje grudi.

Pacijentice se odlučuju na povećanje grudi iz raznih osobnih razloga. Međutim, zahvat nije usmjeren samo na promjenu veličine grudi nego utječe i na oblik grudi te se njime postiže skladan izgled.

Operacija povećanja grudi koristi se i za rekonstrukciju grudi nakon odstranjivanja dojki (mastektomije) zbog bolesti.

Prednosti zahvata:

  • povećanje grudi može poboljšati vaš izgled ako smatrate da su vam grudi premale
  • rješava problem asimetričnih grudi - jedna dojka veća je od druge
  • poboljšava oblik vaših grudi nakon trudnoće ili nakon gubitka volumena
  • podiže vaše samopouzdanje i osjećaj ženstvenosti

Zahvaljujući razvoju estetskih zahvata te dostignućima u kvaliteti implantata, povećanje grudi postaje sve pristupačniji zahvat koji pacijenticama pomaže u postizanju željenog izgleda i povećanju samopouzdanja.

Ciljevi povećanja grudi:

  • postizanje proporcionalne skladne figure
  • postizanje simetrije oblika grudi
  • osiguravanje dugotrajnih rezultata odabirom odgovarajućeg implantata

Na konzultacijama s vašim plastičnim kirurgom detaljno ćete razgovarati o vašim željama i očekivanjima. Izbor prave veličine i oblika implantata izuzetno je bitan za osiguranje dugotrajnih rezultata.

Kako se izvodi operativni zahvat povećanja grudi?

Priprema

Prije operacije povećanja grudi potrebno je konzultirati se s našim plastičnim kirurgom. Porazgovarat ćete o vašim preferencijama o veličini i izgledu vaših grudi. Kirurg će vam opisati specifične vrste implantata kao i mogućnosti kirurških tehnika.

Prije zahvata koji se izvodi u općoj anesteziji potrebno je učiniti sljedeće pretrage:

  • laboratorijske testove, krvnu sliku, u određenim slučajevima i elektrokardiogram (EKG)
  • liječničku evaluaciju kod anesteziologa u našem operacijskom centru
  • uzimanje određenih lijekova ili prilagodba lijekova koje koristite

S kirurgom ćete porazgovarati i o povijesti bolesti: lijekovima koje koristite, alergijama, pušačkim navikama, prethodnim operacijama i slično.

Važno je razumjeti sve aspekte vaše operacije povećanja grudi. Nervoza prije zahvata je uobičajena - uzbuđenje zbog vašeg očekivanog novog izgleda ili jednostavno stres prije operacije.

Prilikom konzultacija postavite pitanja vašem kirurgu o svemu što vas zanima kako biste se što bolje upoznali sa svim aspektima zahvata.

Tijek zahvata

Na dan operativnog zahvata, nakon prijema u polikliniku, medicinsko osoblje otpratit će vas u sobu. Vaš plastični kirurg tada će još jednom s vama porazgovarati o tijeku zahvata i odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Anesteziolog će potom obaviti svu potrebnu pripremu za opću anesteziju.

Operacija traje 90-120 minuta. Plastični kirurg postavlja predodređeni volumen i oblik implantata kroz rez na dojci. Rez može biti postavljen na granici areole i kože dojke ili u predjelu brazde donjeg dijela dojke.

Za povećanje grudi obično se koriste implantati ispunjeni silikonskim gelom.

Implantati ispunjeni fiziološkom otopinom pružaju ujednačen oblik i čvrstoću. Ispunjeni su sterilnom fiziološkom otopinom koju u slučaju puknuća ovojnice implantata, organizam apsorbira i prirodno izluči.

Implantati punjeni silikonskim gelom pružaju najprirodniji osjećaj tkiva dojke, glatke su površine te dolaze u različitim oblicima i osiguravaju dugotrajne rezultate.

Implantati mogu biti okrugli ili u obliku suze (anatomski oblik). Okrugli implantati daju veći volumen na vrhu dojke, jednake su širine i visine. Kod implantata u obliku suze, kirurg može odabrati različitu širinu od visine što omogućuje bolju kontrolu konačnog oblika dojke.

Implantat se postavlja pod tkivo dojke ili pod mišić i tkivo dojke. Način i prostor u koji se implantat postavlja ovisi o Vašim željama, tjelesnoj građi i samim mogućnostima.

Nakon operacije povećanja grudi probudit ćete se u prostoriji za oporavak, a kada se potpuno oporavite od opće anestezije, vratit ćemo vas u sobu.

Članovi Vaše obitelji tada vas mogu posjetiti. Ako se osjećate dobro te vaše dobro stanje potvrdi medicinsko osoblje, bit ćete otpušteni na kućnu njegu. Najčešće već nakon par sati od operativnog zahvata.

Oporavak nakon povećanja grudi

Vaš plastični kirurg upoznat će vas s pravilima njege i brzog oporavka.

Nakon zahvata dobit ćete sportski grudnjak koji je potrebno konstantno nositi. Vaše će nove grudi biti natečene nakon operacije, no otekline će kroz dva tjedna u potpunosti nestati. Kako bi se smanjila oteklina i bol, preporuča se spavati u uspravnoj poziciji prvih 48 sati nakon operacije.

Trebate smanjiti svaku napornu aktivnost dva ili tri tjedna nakon operacije. Ovo se izrazito odnosi na podizanje ruku iznad glave te podizanje teških stvari.

Nakon 6 tjedana možete se u potpunosti vratiti normalnog životnom ritmu, a nakon 3 mjeseca potpuno uživati u konačnom rezultatu.

Istraživanja pokazuju da je velika većina pacijentica izrazito zadovoljna povećanjem grudi. Zadovoljstvo raste u razdoblju kada su konačni rezultati vidljiviji, odnosno nekoliko mjeseci nakon zahvata kada ožiljci postanu manje primjetni.

Povećanje grudi zahtijeva redovite preglede zdravlja vaših grudi, uključujući pretrage probira na rak dojki i procjenu stanja implantata.

Mogući rizici i nuspojave nakon zahvata

O mogućim rizicima povećanja grudi razgovarat ćete s vašim plastičnim kirurgom na konzultacijama prije zahvata.

Implantati za grudi podvrgavaju se opsežnim ispitivanjima kako bi se dokazalo razumno jamstvo sigurnosti i učinkovitosti. Moderni implantati za grudi izuzetno su sigurni, nekancerogeni te se nakon ugradnje može planirati trudnoća i dojenje.

Većina pacijentica koje se odluče na povećanje grudi nema ozbiljnih komplikacija. Moguće komplikacije odnose se na primjenu opće anestezije, pojavu krvarenja ili infekcije nakon zahvata.

Specifične nuspojave povezane s ugradnjom implantata odnose se na moguću rupturu ili curenje implantata, promjene u osjetu bradavica ili dojki te nabori u implantatu.

Nakon povećanja grudi potrebno je redovito obavljati preglede grudi kao što je ultrazvuk dojki i mamografija prema preporukama. Na taj se način potvrđuje da je implantat netaknut te se osigurava rano otkrivanje mogućih komplikacija.

Povećanje grudi prije i poslije - kakve rezultate očekivati?

Povećanje grudi omogućuje punije grudi koje su u boljem omjeru s vašom građom. Postupak također može dovesti do smanjenja opuštenosti i povećanja čvrstoće grudi.

Napredne kirurške tehnike koje koriste naši plastični kirurzi omogućuju minimalno vidljive ožiljke nakon zahvata. Ožiljci su obično dugi tek nekoliko centimetara i smješteni su tako da postaju jedva primjetni jer s vremenom izblijede.

Rezultat povećanja grudi vidljiv je odmah. Konačni rezultati zahvata bit će vidljivi kroz nekoliko tjedana kada oteklina splasne i koža se prilagodi novom obliku grudi.

Kako biste postigli optimalne rezultate povećanja grudi, potrebno je slijediti postoperativne upute vašeg kirurga i redovno obavljati kontrolne preglede.

Izgled grudi s vremenom se mijenja zbog starenja, promjena u težini, hormonalnih čimbenika i djelovanja gravitacije. S vremenom se neke pacijentice odluče na podizanje grudi ili zamjenu implantata kako bi vratile mladenačke konture grudima.

Ako razmišljate o povećanju grudi, provedite neko vrijeme informirajući se o svim aspektima zahvata. Preporučujemo da pogledate fotografije povećanja grudi prije i poslije  u našoj galeriji.

Priprema unaprijed pomaže pacijentima da imaju razumna očekivanja i lakši oporavak.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

specijalist plastične rekonstruktivne i estetske kirurgije