Podizanje grudi

Operacijom podizanja grudi vratite oblik, prpošnost i čvrstoću grudima

Operacijom podizanja grudi vratite oblik, prpošnost i čvrstoću grudima

Podizanje grudi ili mastopeksija je kirurški zahvat kojim se kod spuštenih grudi uklanja višak kože, a bradavica i tkivo dojke podižu na viši položaj. U slučaju kada su grudi spuštene, postoji opcija operativnog zahvata podizanja grudi, kojim se u pravilu istovremeno grudi mogu i povećati, ukoliko je to potrebno. Operacija podizanja grudi odličan je izbor za žene koje imaju željenu veličinu grudi, ali su nezadovoljne položajem grudi i/ili bradavica.

Sve više pacijentica se odlučuje upravo na podizanje grudi kako bi postigle željeni estetski efekt. Prema statistikama Američkog društva plastičnih kirurga, interes za ovaj zahvat porastao je za 70% od 2000. godine.

Promjene u izgledu grudi mogu imati razne uzroke. Grudi se mijenjaju s godinama. Često gube čvrstinu i postaju manje elastične, što znači da se koža ne vraća na svoje mjesto nakon rastezanja. 

Tijekom trudnoće tkivo koje podupire grudi (ligamenti) može se rastegnuti kako grudi postaju punije i teže. Rastezanje može uzrokovati opuštene grudi nakon trudnoće. To se može dogoditi bez obzira dojite li svoju bebu ili ne.

Promjene u težini također mogu uzrokovati promjene izgleda grudi. Prilikom većeg gubitka ili dobitka na težini, koža grudi se rasteže te može postati manje elastična.

Podizanje grudi pomaže smanjiti opuštenost grudi te može podići položaj bradavica. Veličina areola može se smanjiti kako bi bile proporcionalne s novo oblikovanim grudima.

Postoji više metoda podizanja grudi, a u pojedinim slučajevima zahvat se može kombinirati i s ugradnjom implantata, odnosno povećanjem grudi.

Prednosti operacije podizanja grudi:

 • podizanje grudi pruža dojkama potporu kako bi izgledale čvršće
 • repozicioniranje bradavica daje prirodan, simetričan izgled grudima
 • podizanje grudi vraća mladenački položaj i izgled grudima
 • podizanje grudi može vam vratiti samopouzdanje i ženstven izgled 
 • zahvaljujući modernim operativnim tehnikama ožiljci nakon zahvata su minimalni

Kod mnogih žena uzrok nezadovoljstva grudima nema veze s veličinom. Čak i kod umjereno opuštenih grudi, neke žene osjećaju manjak samopouzdanja i nesigurnost zbog vlastitog izgleda. 

Dobre kandidatkinje za podizanje grudi su žene koje su nezadovoljne oblikom i položajem grudi i/ili bradavica. Podizanjem grudi također se uklanja opuštena koža ili višak kože grudi, a može pomoći i kod strija nastalih nakon trudnoće ili naglih promjena u težini.

Ciljevi mastopeksije - oblik grudi koji odgovara vašoj konstituciji i izgleda prirodno

Naši plastični kirurzi posvećeni su postizanju prirodnog izgleda grudi s obzirom na vaš cjelokupan izgled. Na konzultacijama s vašim plastičnim kirurgom detaljno ćete razgovarati o vašim željama i očekivanjima. 

Općenito govoreći, ciljevi podizanja grudi su:

 • poboljšati oblik grudi 
 • poboljšati položaj bradavice i areole
 • ispraviti asimetriju grudi
 • osigurati skladan izgled s obzirom na vašu konstituciju

Podizanje grudi kao samostalan zahvat ili u kombinaciji s povećanjem grudi može vam pomoći da postignete bolje konture tijela, mlađi izgled i veće samopouzdanje.

Operacija podizanja grudi - pripremite se za zahvat uz detaljan razgovor s kirurgom o vašim očekivanjima

Prije mastopeksije potrebno je obaviti konzultacije s plastičnim kirurgom. Tijekom konzultacija razgovarat ćete o vašim ciljevima i očekivanjima od zahvata. 

Vaš kirurg će također pregledati i izmjeriti vaše grudi, pojasniti vam moguće ishode zahvata i dati preporuke s obzirom na vaša očekivanja. Također će pregledati položaj i oblik areola i bradavica. Prije zahvata uzimaju se fotografije grudi radi usporedbe rezultata mastopeksije.

S kirurgom ćete porazgovarati i o povijesti bolesti: lijekovima koje uzimate, alergijama, pušačkim navikama, prethodnim operacijama i sllično.

Podizanje grudi radi se u općoj anesteziji pa je prije zahvata potrebno učiniti laboratorijske pretrage:

 • laboratorijske testove, krvnu sliku, u određenim slučajevima i elektrokardiogram (EKG) 
 • liječničku evaluaciju kod anesteziologa u našem operacijskom centru 
 • uzimanje određenih lijekova ili prilagodba lijekova koje uzimate

Zahvat obično traje 1 do 2h, ovisno o tome koliko je opsežna operacija, odnosno radi li se podizanje grudi u kombinaciji s ugradnjom implantata.

Podizanje grudi vratit će vašem izgledu mladenačku zavodljivost - saznajte kako izgleda zahvat

Preporučujemo da organizirate prijevoz kući na dan operacije podizanja grudi jer nakon zahvata u općoj anesteziji ne savjetujemo vožnju. Nosite udobnu, labavu odjeću na dan operacije te ponesite lijekove koje koristite inače sa sobom u kliniku. 

Na dan operacije, nakon prijema medicinsko osoblje klinike će vas otpratiti u vašu sobu. Vaš plastični kirurg će tada još jednom s vama porazgovarati o tijeku zahvata i odgovoriti na sva vaša pitanja. Anesteziolog će potom obaviti svu potrebnu pripremu za opću anesteziju.

Tehnike koje se koriste prilikom mastopeksije za uklanjanje kože dojke i preoblikovanje tkiva dojke su različite. Ovisno o vašoj konstituciji i željenim rezultatima, kirurg će odabrati prikladnu tehniku zahvata.

Operacija podizanja grudi traje oko 120 minuta. Ovisno o tjelesnoj građi, rez može biti samo oko areole, dodatno i vertikalno u donjem dijelu dojke te po potrebi horizontalno u donjem naboru dojke.

Osim odstranjivanja viška kože te podizanja areole i bradavice na viši i pogodniji položaj, vrši se remodeliranje tkiva dojke te se u slučaju nedostatka volumena dodaje implantat. 

Ovisno o vašem tijelu i vrsti implantata, implantat se pozicionira ispod ili iznad vašeg prsnog mišića. 

Nakon što se probudite, boravit ćete u svojoj sobi za oporavak. Ako se osjećate dobro te vaše dobro stanje potvrdi medicinsko osoblje, biti ćete otpušteni na kućnu njegu. 

Nakon operacije potrebno je nositi sportski grudnjak. Odmah ćete vidjeti rezultate podizanja grudi. Vaše grudi će izgledati čvršće, živahnije i mlađe, konačni rezultati bit će vidljivi nekoliko tjedana do mjeseci iza zahvata kada ožiljci izblijede.

Podizanje grudi - oporavak i postupci njege nakon operacije

Vaš plastični kirurg će vas upoznati s postupcima potrebnim za njegu nakon zahvata i brz oporavak. Nakon zahvata dobivati ćete sportski grudnjak koji je potrebno nositi konstantno. 

Vaše nove grudi će biti natečene nakon mastopeksije, no otekline će kroz dva tjedna u potpunosti nestati. Da bi se smanjila oteklina i bol, preporučuje se spavati u uspravnoj poziciji prvih 48 sati nakon operacije. 

Trebate smanjiti svaku napornu aktivnost dva ili tri tjedna nakon operacije. Ovo se izrazito odnosi na podizanje ruku iznad glave te podizanje teških stvari.

Nakon 6 tjedana možete se u potpunosti vratiti normalnog životnom ritmu, a nakon 3 mjeseca potpuno uživati u konačnom rezultatu.

Rezultati mastopeksije - što očekivati od podizanja grudi?

Rezultati operacije podizanja grudi vidljivi su odmah. S vremenom će postoperativna oteklina nestati, a linije reza će izblijediti. 

Zadovoljstvo vašim novim izgledom rast će kako se oporavljate od operacije. Konačni rezultati podizanja grudi pojavit će se tijekom nekoliko mjeseci nakon zahvata. Tada ćete u potpunosti moći uživati u novom obliku i položaju grudi koje će biti čvršće i prpošnije.

Mnoge pacijentice također navode da im grudnjaci i odjeća bolje pristaju nakon podizanja grudi te su zadovoljne zbog skladnog izgleda kontura tijela.

Pogledajte rezultate operacije podizanja grudi naših zadovoljnih klijentica u galeriji slika prije i poslije.

Rezultati operacije podizanja grudi su dugotrajni. S vremenom se vaše grudi mogu nastaviti mijenjati zbog starenja i gravitacije. Kako biste što dulje zadržali željeni izgled savjetujemo održavanje težine i zdravog životnog stila.

Rizici i moguće komplikacije podizanja grudi

Komplikacije nakon podizanja grudi su relativno rijetke. Glavne tri moguće nuspojave su krvarenje, infekcija i ožiljci. Vaš kirurg će vam dati detaljne upute za pripremu i njegu nakon zahvata koje će pomoći smanjiti rizik od komplikacija.

Moguće su promjene u osjetu bradavica ili dojki. Ove nuspojave obično nestanu unutar nekoliko tjedana nakon zahvata.

Tijekom oporavka vrlo je važno ograničiti fizičku aktivnost prema uputama kirurga i odmah prijaviti sve nuspojave ili probleme koje imate. 

Operacija podizanja grudi prikladna je za žene raznih dobi. Zahvat je preporučljivo obaviti nakon što su se grudi u potpunosti razvile i zadobile konačan oblik. 

Podizanje grudi nije prepreka za trudnoću i dojenje nakon potpunog oporavka od operacije. 

NARUČITE SE NA PREGLED

Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim iskusnih plastičnih kirurga koji pronalaze rješenja za sve vaše estetske nesigurnosti.

Uz pristupačnu cijenu operacije podizanja grudi i profesionalni pristup našeg medicinskog osoblja uspješno uklanjamo višak masnog tkiva kako bismo oblikovali grudi kakve želite.

Riješite se viška masnih naslaga na vašim grudima i naručite se na pregled pozivom na broj +385 1 2444 646 ili ispunjavanjem našeg online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

specijalist plastične rekonstruktivne i estetske kirurgije