Hibridno povećanje grudi

Revolucionarni spoj dvaju estetskih zahvata za pridodan izgled grudi punog volumena

Hibridno povećanje grudi - revolucionarni spoj dvaju estetskih zahvata za pridodan izgled grudi punog volumena

Povećanje tj. augmentacija grudi kirurški je zahvat koji se provodi desetljećima te se kao takav smatra jednim od najčešćih estetskih zahvata u klinikama diljem svijeta. 

Prema podacima iz 2022., preko 2,2 milijuna žena odlučilo se za estetsko povećanje grudi, čime je ovaj zahvat uvjerljivo na prvom mjestu među svim kirurškim zahvatima.

Razvojem estetske medicine kirurzi diljem svijeta nastoje unaprijediti tehnike koje bi učinile grudi što prirodnijima i bez naglaska kako je riječ o kirurškom povećanju. 

Jedna od tih tehnika je i hibridno povećanje grudi, koja kombinira povećanje grudi implantatima s lipofiling terapijom. 

Zajedno, ove dvije procedure stvorit će što prirodniji izgled grudi, a naknadno injektiranje masnog tkiva poslužit će za ujednačavanje bilo kakvih asimetrija i nejednakosti u veličini, građi ili obješenosti dojki.

Hibridno povećanje grudi pruža najbolje od dvaju svjetova- volumen dobiven implantatima, a jednako tako proporcionalan i prirodan oblik grudi dobiven lipofiling tretmanom. 

Koje su prednosti hibridnog povećanja grudi?

Hibridno povećanje grudi izdvaja se od srodnih kirurških zahvata zbog sljedećih prednosti:

 • Postizanje prirodnog izgleda grudi

Hibridnim povećanjem grudi ublažava se neproporcionalnost i umjetan izgled koji može biti izazvan silikonskim implantatima. Prijenosom masnih stanica u grudi kirurg može ublažiti rubove implantata i ugladiti obline grudi za što prirodniji izgled.

 • Ujednačavanje asimetrija 

Hibridnom augmentacijom grudi kirurg ima više opcija za ujednačavanje asimetrija. Prijenosom masti na točno željena područja mogu se izjednačiti nejednakosti koje su postojale i prije povećanja, te koje su mogle utjecati na samopouzdanje ženske osobe. 

 • Korištenje manjih implantata

Pošto transfer masnog tkiva također sudjeluje u stvaranju volumena, nema potrebe za korištenjem većih implantata. Osim toga, korištenje manjih implantata osigurat će prirodniji izgled, te će ostaviti više fleksibilnosti za korekciju asimetrija masnim tkivom. 

 • Smanjeni rizik od pucanja implantata

Korištenje manjih implantata smanjuje rizik od pucanja, a dodatno masno tkivo poslužit će kao zaštita od vanjskih mehaničkih čimbenika koji bi mogli utjecati na vijek implantata. 

 • Jednostavnost zahvata

Kod operacijskih zahvata koji uključuju veće implantate provodi se tzv. dual-plane tehnika, koja uključuje postavljanje implantata ispod pektoralnih mišića. Iako ova metoda pruža veću sigurnost implantata, koji će oko sebe imati zaštitu mišićnog tkiva, moramo uzeti u obzir kako kirurg ipak mora rezati mišićno tkivo za uspješno postavljanje implantata. 

Kod hibridne metode, implantat je dovoljno postaviti ispod masnog tkiva dojke, čime se dobiva znatno sigurniji ishod operacije, brži oporavak i manji rizik od komplikacija. 

 • Gubljenje i transfer masti tamo gdje želite

Osim povećavanja grudi, ova hibridna metoda podrazumijeva uklanjanje masnih naslaga s područja kao što su trbuh, bokovi, bedra ili neko drugo područje na kojem se nalazi višak masnih naslaga. Ovim se putem postiže dvojaka funkcija zahvata: uklanjanje neželjenih masti za naglašenu vitku figuru i transfer masnih tkiva tamo gdje vi želite. 

Tko su kandidatkinje hibridno povećanje grudi?

Ovaj je zahvat veliki korak prema naprijed jer sa sobom donosi novu percepciju o kirurškim operacijama, koje su se do sada smatrale neukusnima, prenaglašenim ili neprirodnima.

Hibridno povećanje grudi zahvat je za sve žene koje nastoje poboljšati svoj izgled, podići samopouzdanje i promijeniti sliku oko vlastita izgleda.

Hibridnim tehnikama povećanja grudi mijenja se ovakvo stajalište, a rezultati operacija dokazale su kao iznimno učinkovite, dodajući grudima volumen, ali i prirodnost zbog koje je distinkcija između prirodnih i estetski dobivenih grudi gotovo neprimjetna. 

Imajući to na umu, kandidatkinje za ovaj zahvat mogu biti: 

 • Žene kojima se grudi u pubertetu nisu razvile do željenih dimenzija
 • Žene koje nisu zadovoljne s izgledom i čvrstoćom grudi 
 • Žene koje su izgubile na veličini grudi zbog gubitka kilograma ili trudnoće
 • Žene koje primjećuju asimetričnost u grudima
 • Žene koje žele rekonstrukciju nakon preventivnog odstranjivanja zbog bolesti kao što je karcinom dojke

Kako izgleda priprema za zahvat?

Kako bi operacija i oporavak prošli bez komplikacija, potrebno se pridržavati određenih smjernica:

 • Prestanak pušenja

Aktivnosti poput pušenja trebali biste prekinuti 4-6 tjedana prije zahvata. Štetni učinci pušenja mogli bi odužiti oporavak i prouzročiti neželjena krvarenja tijekom provođenja zahvata.

 • Prestanak konzumacije određenih lijekova

Lijekovi koji djeluju na koagulaciju krvi trebaju se izbaciti 2 tjedna prije operacije. To uključuje lijekove poput Aspirina, Andola ili neke biljne preparate koji usporavaju grušanje krvi i povećavaju rizik od krvarenja. 

 • Korištenje antibakterijskog sapuna

Antibakterijski sapun koristi se dan prije zahvata i na dan operacije kako bi se reducirale bilo kakve šanse za infekcijom.

Osam sati prije operacije ne smijete ništa jesti niti piti. Od djelovanje opće anestezije može vam biti mučno te je zbog toga na operaciju potrebno doći praznog želuca. 

Osim mjera predostrožnosti, s vama provodimo i konzultacije na kojima se upoznajemo s povijesti bolesti i mogućim alergijama na koje bismo trebali obratiti pažnju. 

S vama komentiramo sve želje i preferencije, te vas savjetujemo oko opcije koja bi bila najbolja za vaš izgled, ali i za zdravstveno stanje. 

Kako se provodi hibridno povećanje grudi?

Hibridno povećanje grudi može se podijeliti u tri faze:

 1. Liposukciju za transfer masnog tkiva
 2. Zahvat povećanja grudi
 3. Transfer masnog tkiva

Kirurg provodi liposukciju tako da napravi mali rez na području abdomena, bedra, ili nekog drugog područja. Kroz nastalu inciziju kirurg prikuplja masno tkivo, koje se kasnije pohranjuje i centrifugira. Masno tkivo kasnije će se koristiti za povećanje grudi.

Nakon liposukcije, kirurg započinje s rezovima oko područja grudi. Ovisno o procjeni i preferenciji kirurga, rez se može napraviti ispod dojke, oko donjeg ruba bradavice ili ispod pazuha, gdje će ožiljak biti gotovo neprimjetan. 

Kirurg potom postavlja šavove kako bi zatvorio rez, te prelazi na zadnju fazu operacije- injektiranje masnog tkiva. 

Kirurg ubrizgava masne stanice na ona područja koja imaju elemente asimetričnosti, ali i ona područja koja su izbočena ili nepravilna zbog silikonskog implantata koji pritišće površinu kože. 

Osim toga, masne stanice je potrebno injektirati blizu prokrvljenih područja, kako bi se tkivo moglo zadržati i prilagoditi s ostatkom područja. 

Hibridno povećanje grudi traje od 2-3 sata, a operacija se provodi pod djelovanjem opće anestezije.

Oporavak nakon operacije

Nakon operacije prenoćit ćete u poliklinici. Djelovanje opće anestezije može se odraziti na vaše stanje, zbog kojeg ćete preventivno trebati prenoćiti u sobi za oporavak.

Nakon zahvata možete očekivati osjećaj boli, pojave podljeva, oticanje, a također je moguće otežano disanje i pritisak u prsima.

Za što brži oporavak dobit ćete kompresijski grudnjak koji će smanjiti oticanje. Grudnjak je potrebno nositi minimalno 4 tjedna nakon operacije. 

Laganije fizičke aktivnosti moguće su 2-3 tjedna nakon zahvata, a aktivnosti većeg intenziteta moguće su 6 tjedana nakon operacije.

Prema procjeni kirurga, moguće je i postavljanje drenaže, ali samo za vrijeme oporavka u poliklinici. 

Zbog intenzivnih bolova, može vam biti injektirano jako sredstvo protiv bolova koje će opustiti tkivo i olakšati vam prve sate nakon operacije. 

U periodu od sljedećih mjesec dana dolazit ćete na preglede kako bi kirurg provjerio brzinu oporavka. 

Na posao se smijete vratiti 7-10 dana nakon operacije. Ipak, potrebno je ne pretjerivati te izbjegavati nagle pokrete torza, zbog kojih bi šavovi mogli popucati. 

Ako oporavak ide u dobrom smjeru nakon 4-6 tjedana biste trebali skinuti šavove i nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima. 

Koje su moguće nuspojave hibridnog povećanja grudi?

Ako je operacija pravilno provedena i ako ste se pridržavali svih mjera predostrožnosti, šanse za razvojem komplikacija su male. Ipak, ako primjećujete neke od sljedećih nuspojava, javite nam se što prije, ili posjetite liječnika opće prakse:

Osim navedenih komplikacija, moguće su nešto blaže nuspojave, koje prolaze 4-6 tjedana nakon zahvata. Jedna od takvih nuspojava je i kapsularna kontrakcija, koja se pojavljuje kada tkivo zacjeljuje oko stranog tijela. 

Kapsularnu kontrakciju prepoznat ćete po tvrdoći grudi, nelagodi i blagim bolovima. 

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović neprestano tražimo načine za modernizaciju postojećih estetskih zahvata koji podižu vaš izgled i pojavu na novu razinu. 

Jedan od takvih zahvata je i hibridno povećanje grudi- zahvat kombinira tehnike povećanja grudi implantatima i prijenos masnog tkiva za prirodan i simetričan izgled dojki. 

Naručite se na pregled pozivom na +3851 2444 646, ili ispunite naš online obrazac


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

specijalist plastične rekonstruktivne i estetske kirurgije