Operacija ginekomastije

Uklonite višak masnih naslaga i vratite svojim grudima čvrst i zategnut izgled

Operacija ginekomastije - uklonite višak masnih naslaga i vratite svojim grudima čvrst i zategnut izgled

Čvrsta, široka i naglašena prsa jedna su od privlačnijih tjelesnih komponenti koje mogu dodatno naglasiti prisutnost jakog i samouvjerenog muškarca.

Čvrsta, široka i naglašena prsa jedna su od privlačnijih tjelesnih komponenti koje mogu dodatno naglasiti prisutnost jakog i samouvjerenog muškarca. Široka prsa stvaraju iluziju većeg torza, ali i privlačnog ''obrnutog trokuta'' čime se estetika tijela dodatno naglašava.

Nije iznenađujuće kako se, prema istraživanju koje je proveo Strenghtlog, muškarci najviše posvećuju treniranju gornjeg dijela tijela, dok prsa treniraju čak 50% više od žena.

Međutim, bez obzira na količinu treninga, postoje situacije prilikom kojih hormonalne promjene mogu uzrokovati nakupljanje masnog tkiva na području dojki stvarajući spuštene i povećane grudi kod muškaraca.

Ginekomastija je izraz kojim se opisuje povećanje grudi kod muškaraca. U većini slučajeva potpuno je bezazlena pojava, a često je povezana s promjenama na razini hormona, od kojih izdvajamo pad u razini testosterona.

Ginekomastija se uglavnom javlja u adolescenciji i kasnijim fazama života, najčešće nakon 50. godine.

Iako je ova pojava karakteristična za starije muškarce, nije isključena mogućnost pojave u vrijeme puberteta, kada tijelo proživljava brojne hormonalne promjene koje se mogu odraziti na povećane grudi.

U Poliklinici Lohuis Filipović provodimo detaljan pregled te pružamo najbolje rješenje kojima uklanjamo višak masnog i žljezdanog tkiva ispravljajući izgled i veličinu vaših grudi.

Koje su prednosti provođenja operacije ginekomastije?

Postoje brojne prednosti zbog kojih biste se htjeli podvrgnuti operaciji ginekomastije. Srećom, gotovo su svi razlozi estetske prirode, dok se malo koji povezuju s ozbiljnijim zdravstvenim problemima kao što je rak dojke (koji je kod muškaraca znatno rjeđi).

Neke od sljedećih prednosti ovog zahvata uključuju:

  • postizanje zategnutog i simetričnog izgleda grudi

Provođenjem operacije ginekomastije uspješno uklanjamo višak masnog tkiva na grudima. U slučaju da postoje nejednaka povećanja, ovim zahvatom možemo izjednačiti  grudi te vam pružiti simetričan i zategnut izgled.

  • dugotrajni rezultati

Uz održavanje zdravog stila života, operacija ginekomastije može pružiti dugotrajne rezultate ističući atletska i čvrsta prsa koja prije nisu mogla doći do izražaja zbog nakupljenih masnih naslaga.

  • povećano samopouzdanje

Uklanjanje viška tkiva dojke može pomoći muškarcima da se osjećaju bolje u svome tijelu poboljšavajući im samopouzdanje i pojavu u javnosti.

  • brz i jednostavan oporavak

Operacija ginekomastije danas se smatra rutinskim i krajnje učinkovitim zahvatom, a većina muškaraca se vraća svojim normalnim aktivnostima par dana nakon zahvata. 

Potrebno je napomenuti kako se operacija ginekomastije ne smije uzimati kao rješenje za pretilost ili lošu tjelesnu kondiciju. Ona je prvenstveno rješenje za hormonalne disbalanse koji se mogu pojaviti unatoč održavanju zdrave prehrane i tjelesne kondicije.

Ako se operacija izvodi samo zbog estetskih razloga, važno je imati realna očekivanja te biti spreman održavati zdrav stil života za postizanje dugoročnih rezultata.

Kako izgleda priprema za operaciju smanjivanja grudi?

Priprema za zahvat ginekomastije započinje konzultacijama s našim timom kirurga. Kirurg će za vrijeme razgovora provjeriti vaše navike, povijest bolesti, ali i proći kroz sam postupak zahvata i oporavka.

Osim konzultacija, potrebno je obaviti neke od pretraga, od kojih izdvajamo laboratorijske pretrage, EKG i test za alergije kojima dodatno osiguravamo utjecaj anestezije na organizam.

U slučaju korištenja opće anestezije, na operaciju trebate doći praznog želuca, stoga ne smijete jesti i piti nekoliko sati prije početka zahvata.

Kako bi oporavak nakon operacije bio što brži, potrebno je izbjegavati konzumaciju alkohola i cigareta koji dodatno dehidriraju organizam, ali i lijekova koji razrjeđuju krv.

Lijekovi koji utječu na zgrušavanje krvi poput Andola ili Aspirina, mogu dodatno oduljiti proces oporavka usporavajući postupak grušanja krvi koji zaustavlja krvarenje.

Adekvatna liječnička evaluacija i pridržavanje danih uputa čine zahvat sigurnijim i učinkovitijim, a period oporavka znatno kraćim i bez neželjenih reakcija.

Kako izgleda operacija ginekomastije?

Prije dolaska u polikliniku preporučujemo vam da organizirate prijevoz kući za sljedeći dan te da ponesete udobnu i laganu odjeću u kojoj ćete provesti vrijeme nakon provedene operacije.

Ponesite također lijekove protiv bolova koje inače koristite kako biste mogli ukloniti moguće bolove i neugode jednom kada popusti djelovanje anestezije.

Prije operacije bit ćete smješteni u sobi u kojoj ćete provesti prvih 24 sata nakon zahvata. Dok anesteziolog priprema opremu u operacijskoj sali, naši će kirurzi još jednom porazgovarati s vama o tijeku zahvata i odgovoriti na sva vaša pitanja.

Kada je sve spremno za operaciju, premjestit ćemo vas u operacijsku salu. Ovisno o vrsti zahvata i području kojeg moramo obraditi, možemo vam dati opću ili lokalnu anesteziju. Nakon što anestezija počne djelovati, započinjemo sa zahvatom.

Postoje 3 vrste korekcije ginekomastije koje ovise o samom volumenu muških grudi i količini nakupljenog masnog i žljezdanog tkiva.

Najjednostavniji je pristup odstranjenje masnog i žljezdanog tkiva kanilama za liposukciju kroz male rezove na bradavici i dojci.

Kompleksnije metode uključuju rezanje masnog i žljezdanog tkiva te smanjivanje količine kože. Kod najzahtjevnijeg tipa operacije potrebno je kompletno odstraniti dojku te napraviti transplantaciju bradavice.

Korekcije ginekomastije obično traju između 90 i 180 minuta, ovisno o tipu operacije. Pri završetku operacije možda će biti potrebno postaviti dren u ranu ili u tkivo kako bi se spriječilo zadržavanje limfe, krvi i ostalih tjelesnih tekućina koje mogu izazvati infekciju.

Kako izgleda oporavak nakon operacije ginekomastije?

Nakon završene operacije, probudit ćete se u prostoriji za oporavak, a kada se potpuno oporavite od opće anestezije, vratit ćemo vas u vašu sobu. Članovi obitelji tada vas mogu posjetiti.

Medicinsko osoblje procijenit će možete li biti pušteni na kućnu njegu što najčešće bude nekoliko sati nakon zahvata ili najkasnije idući dan.

Dobit ćete poseban steznik kojeg ćete nositi prema uputama, otprilike 2-4 tjedna nakon zahvata.

Natečene i bolne grudi normalna su pojava nakon zahvata. Takve se pojave obično povuku nakon par dana.

 Potrebno je također izbjegavati intenzivnije fizičke aktivnosti 2 do 3 tjedna. Ovo se izrazito odnosi na podizanje ruke iznad glave te podizanje teških stvari.

Možete se u potpunosti vratiti normalnom životnom ritmu 2 tjedna nakon operativnog zahvata, a 3 mjeseca kasnije primijetit ćete optimalne rezultate.

Rizici provođenja ginekomastije

Kao i drugi kirurški zahvati, smanjenje muških grudi povezano je s određenim rizicima i komplikacijama bez obzira na poduzete mjere predostrožnosti.

Neki od mogućih rizika operacije ginekomastije su:

  • infekcija

Potrebno je uračunati moguću pojavu infekcija nakon korekcije ginekomastije. Uglavnom se tretira antibioticima i pridržavanjem određenih mjera potrebne higijene.

  • krvarenje

Učestala krvarenja nakon operacije potrebno je što prije zbrinuti. Moguće je iznova provesti operaciju, no prije svega, pratimo vaše korištenje lijekova koji mogu utjecati na postupak zgrušavanja krvi.

  • nekroza kože

U rijetkim je slučajevima moguća nekroza kože koja se obično tretira kirurškim odstranjivanjem.

  • asimetrija

Zbog loše procjene kirurga nije isključena mogućnost postizanja asimetričnih grudi. U takvim je okolnostima potrebno ponoviti zahvat.

  • gubitak osjetljivosti

Nakon operacije može doći do gubitka osjetljivosti na zahvaćenom području. U većini slučajeva, osjetljivost se vraća nekoliko tjedana ili mjeseci nakon zahvata.

Naš tim kirurga detaljno će vam na konzultacijama objasniti sve moguće rizike operacije. Iako su navedene nuspojave moguće, šanse za njihovu pojavu su rijetke.

Uz našu stručnost i iskustvo, operacija ginekomastije postala je dio rutine koja u većini slučajeva prolazi bez komplikacija.

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim iskusnih plastičnih kirurga koji pronalaze rješenja za sve vaše estetske nesigurnosti.

Uz pristupačnu cijenu operacije ginekomastije i profesionalni pristup našeg medicinskog osoblja uspješno uklanjamo višak masnog tkiva kako bismo oblikovali grudi kakve želite.

Riješite se viška masnih naslaga na vašim grudima i naručite se na pregled pozivom na broj +385 1 2444 646 ili ispunjavanjem našeg online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

specijalist plastične rekonstruktivne i estetske kirurgije