Dermalni fileri

Minimalno invazivan tretman za maksimalne rezultate

Dermalni fileri: minimalno invazivan tretman za maksimalne rezultate

Dermalni hijaluronski fileri su, uz botoks, jedan od najizvođenijih estetskih tretmana današnjice. Pravo širenje i sveprisutnost postigli su unazad nekoliko godina.

Popularni su jer se u vrlo kratkom vremenu, jednostavnom primjenom, može postići željena korekcija i učiniti izgled boljim i odmornim.

Što su dermalni fileri?

Dermalni fileri su gelovi na bazi hijaluronske kiseline koji se apliciraju u kožu i potkožno tkivo kako bi se vašem licu vratio izgubljeni volumen, popunile bore, naglasile jagodice, usnice ili linija čeljusti i učinilo lice glađim .

U Poliklinici Lohuis Filipović koristimo dvije skupine dermalnih filera koji se razlikuju po svojoj strukturi, mehanizmu djelovanja i dugotrajnosti:

Dermalni fileri na bazi hijaluronske kiseline

Hijaluronski dermalni fileri su najraširenija skupina filera, a njihova osnovna uloga je nadoknada izgubljenog volumena.

Hijaluronska kiselina jedan je od glavnih sastojaka prostora između stanica naše kože odnosno izvanstaničnog matriksa, a nakon 25. godine života uporavaju se procesi proizvodnje hijaluronske kiseline u koži i njena količina s godinama opada.

Apliciranjem dermalnih filera na bazi hijaluronske kiseline licu se brzo i učinkovito vraća izgubljeni volumen ili se dodatno ističu konture lica.

U poliklinici nudimo različite hijaluronske dermalne filere čiju su učinkovitost potvrdile brojne kliničke studije. Zbog različitih indikacija, ali i načina djelovanja, koristi hijaluronske filere renomiranih i dobro poznatih proizvođača, kao što su: Belotero, Neauvia, Teoxane, Juvederm, Restylane, Revanesse.

Struktura hijaluronskih filera stabilna je otprilike 6 do 18 mjeseci, što je ovisno o gustoći filera i mjestu apliciranja samog filera. 

Dermalni fileri – stimulatori kolagena

Dermalni fileri čija je glavna uloga poticanje stvaranje kolagena temelje se na sastojku zvanom kalcijev hidroksiapatit ili na poli-L-laktičnoj kiselini

Kalcijev hidroksiapatit mineralni je spoj mineralima koji se nalaze u kostima i zubima, što ga čini prirodnom alternativom za revitalizaciju kože.

Kada se ubrizga u kožu, kalcijev hidroksiapatit pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena, pružajući dugoročne rezultate protiv starenja kože. Njegovo djelovanje primjećuje se gotovo odmah nakon ubrizgavanja, popunjavajući bore i vraćajući volumen licu. 

Osim toga, koristimo i stimulatore kolagena na bazi poli-L-laktične kiseline – Sculptra i aesPlla, koji su popularna alternativa hijaluronskim filerima kada pričamo o vraćaju volumena licu. Sculptra, koja je na europskom tržištu prisutna više od 20 godina, već je stekla svoj opravdani status ˝must have˝ tretmana za vraćanje čvrstoću koži. Dok je aesPlla opisana kao budućnost regenerativne estetske medicine.

Poli-L-laktična kiselina biorazgradivi je polimer mliječne kiseline koji u koži aktivira prirodne procese stvaranja kolagena, i na prirodan način licu vraća izgubljeni volumen.

Glavna razlika između hijaluronskih filera i stimulatora kolagena jest dugotrajnost i način djelovanja. Stvaranje kolagena polagani je proces, tako da će stimulatori kolagena tjednima nakon aplikacije postupno regenerirati zalihe kolagena u koži, stoga su promjene u vidu zategnutosti i vraćenog volumena licu, vidljive nakon 3 i više tjedana od aplikacije, dok nadoknadu volumena klasičnim hijaluronskim filerima primijetimo odmah nakon tretmana. Također, rezultat kojeg postignemo stimulatorima kolagena traje 24 mjeseca, kod nekih pacijenata i dulje, za razliku od hijaluronskog filera koji svoj efekt zadržava do godinu dana.

U klinici također raspolažemo stimulatorima kolagena raznih proizvođača kao što su Radiesse, Sculptra, aesPlla.

Nije rijetkost da za postizanje optimalnih rezultata često kombiniramo obje vrste filera, ovisno o području i samim ciljevima tretmana. Osim lica, možemo tretirati vrat, dekolte, šake.

Što je LF balance?

U Poliklinici Lohuis Filipović smo svjesni kako estetski tretmani mogu vama pružiti sve što vam treba za ljepši i odmorniji izgled.  

No, pretjerana uporaba hijaluronskih dermalnih filera može djelovati kontraproduktivno, stvarajući umjetan i ''puffy'' izgled te izazivajući nepotrebne komplikacije poput migracije filera i natečenog izgleda. 

Zbog toga smo razvili LF balance princip - poseban i autorski pristup Poliklinike Lohuis Filipović kojim naglašavamo minimalno invazivni pristup, uz što manju količinu upotrijebljenih filera za lice. 

Vodimo se po filozofiji ''manje je više'', pravilno raspoređujući minimalne količine filera po svim definiranim točkama i slojevima lica, stvarajući vidljive, ali prirodne rezultate.

Koji su sve ciljevi tretmana dermalnim filerima?

Dermalni fileri su pogodni za sve koji primjećuju prve znakove starenja na licu, odnosno gubitak volumena, ali i za one klijente koji dermalnim filerima žele naglasiti usne, jagodice ili liniju čeljusti. Prema tome, tretman dermalnim filerima preporučuje svima koji imaju:

 • Tanke usne, bez konture i volumena

Tanke i neizražene usne mogu stvoriti iluziju većeg nosa ili jače brade. Filerima možemo izjednačiti takve razlike, ispunjavajući usne koje će biti proporcionalne s ostatkom lica.

 • Neizražene konture lica

Manja i slabija koštana struktura lica može ublažiti konture koje se smatraju privlačnima. Pravilnom aplikacijom filera možemo naglasiti vaše linije lica. 

 • Podočnjake

Naglašeni podočnjaci jedan su od bitnih čimbenika kojim naše lice gubi na svježini i odmornom izgledu. Aplikacijom filera ublažavamo podočnjake, a licu pružamo svježiji izgled.

 • Gubitak volumena u licu

Gubitak volumena u licu normalna je pojava koja dolazi s godinama, a dermalnim filerima uspješno popunjavamo nastale gubitke volumena za postizanje mladolikog i revitalizirajućeg izgleda. 

 • Izražene bore i depresije na licu

Dublje bore za koje nije dovoljna samo aplikacija botoxa, mogu se popuniti manje gustim demalnim filerima ili značajno ublažiti stimulatorima kolagena.

 • Duboke ožiljke 

Ožiljci nastali operacijama, ozljedama ili nekim drugim vanjskim faktorima mogu se uspješno  ublažiti  dermalnim filerima.

 • Blage grbe na nosu

Asimetrije nosa normalna su pojava te nije rijetkost da jedna strana profila bude istaknutija zbog nejednakosti. Dermalnim filerima uspješno izjednačavamo te nepravilnosti za postizanje simetričnog i ravnog nosa. 

Koje su sve prednosti tretmana dermalnim filerima?

Primjena dermalnih filera za lice nudi brojne prednosti. Neke od njih uključuju:

 • Dojam prirodnog pomlađivanja lica

Zbog umjerene količine ubrizganih filera i ravnomjernom raspodjelom uspijevamo postići prirodan izgled lica. 

 • Naglašavanje određenih karakteristika

I najmanje promjene mogu naglasiti elemente vašeg lica. Promjene na usnama, obrazima, ili uklanjanje podočnjaka mogu podići vaš izgled na novu razinu.

 • Siguran zahvat

Minimalno invazivnim postupkom mogućnost za razvoj komplikacija tijekom i nakon tretmana gotovo i da ne postoje.

 • Brz oporavak

Svakodnevnim aktivnostima možete se vratiti odmah nakon provedenog tretmana.

 • Odmah vidljivi rezultati

Djelovanje hijaluronskog dermalnog filera vidljivo je odmah nakon tretmana.

Kako izgleda priprema za tretman dermalnim filerima?

Kako bi tretman prošao bez poteškoća te kako bi period oporavka bio što brži, potrebno se pravilno pripremiti za proceduru. 

Prije tretmana obavezno provodimo konzultacije na kojima ćemo razgovarati o vašim prijašnjim iskustvima poput botoxa, terapijama laserom ili nekim drugim estetskim zahvatima na licu. 

Osim konzultacija, naš tim može provesti neke od sljedećih aktivnosti:

 • Analize vaše povijesti bolesti i potencijalnih rizika 
 • Pregled lica
 • Fotografiranje lica
 • Predložiti drugu opciju (ako dermalni fileri nisu najbolje rješenje)

Naš tim liječnika će vas na konzultacijama dodatno upoznati s metodama i postupkom tretmana te će predložiti vrstu filera koja bi vam pružila najbolje rezultate.

Kako izgleda terapija dermalnim filerima?

Tretman dermalnih filera provodi se u nekoliko koraka:

 1. Procjena i mapiranje lica

Vaš će plastični kirurg pregledati vaše lice, obraćajući pozornost na teksturu i pigment. Kako bi lakše proveo zahvat, kirurg može označiti određene točke na licu kao pogodna mjesta za ubrizgavanje filera.

 1. Čišćenje lica i anestezija

Odabrana mjesta će se očistiti antibakterijskom otopinom. Za ublažavanje boli i neugode mogu se koristiti hladne obloge i anestetske kreme. 

 1. Aplikacija filera

Nakon dezinfekcije i primjene anestezije vršimo aplikaciju filera. Nakon aplikacije filera masiramo područje i procjenjujemo jesmo li postigli željeni rezultat, odnosno jesu li potrebne dodatne količine filera.

Ovisno o tretiranom području, tretman može trajati između 15-60 minuta.

 1. Čišćenje lica i oporavak

Nakon zadovoljavajućih rezultata čistimo lice posebnim kozmetičkim sredstvom, a u slučaju veće osjetljivosti lica možemo nanijeti specijaliziranu šminku koja će štititi vaše lice od vanjskih čimbenika. 

Kako izgleda oporavak nakon tretmana?

Nakon tretmana uručit će vam se hladne obloge koju ćete držati na licu kako biste ublažili moguću neugodu i bolove. 

Svakodnevnim aktivnostima se možete vratiti odmah nakon zahvata

U nekim se slučajevima zadovoljavajući rezultati postignu samo jednim tretmanom. 

Ovisno o odabiru filera, potrebno je odabrati pravilan vremenski interval u kojem ćete ponoviti zahvat. Za filere na bazi hijaluronske kiseline to može biti već nakon godinu dana, dok će fileri na bazi kalcijeva hidroksiapatita ili poli-L-laktične kiseline djelovati i do 4 godine.

Koji su mogući rizici dermalnih filera?

Prije provođenja tretmana upoznat ćemo vas s mogućim rizicima aplikacije dermalnih filera. Iako naši klijenti vežu samo pozitivna iskustva tretmana dermalnih filera, rizici ovakvog tretmana  se nipošto ne smiju zanemariti.

Najčešća i u većini slučajeva normalna nuspojava uključuje blago otjecanje koje obično nestaje nakon par dana. 

Od ozbiljnijih nuspojava moguće su: 

 • Alergijska reakcija

Alergijska reakcija može nastupiti zbog korištenja anestezije. O mogućim alergijskim reakcijama na anesteziju potrebno je razgovarati s liječnikom.

 • Asimetrija lica

Asimetrija lica može biti vidljiva tek nekoliko dana nakon zahvata, kada otekline nestanu. Asimetrija lica u većini slučajeva nastaje zbog loše procjene i neoprezne aplikacije. Nastala asimetrija lako se ispravi naknadnom aplikacijom filera.

 • Dugotrajna bolnost i nelagoda

Ako je igla pogodila živce na površini lica, postoji mogućnost da osjetite bol na dodir 1-2 tjedna nakon provedenog tretmana.

 • Infekcije

Nepravilna dezinfekcija, ali i loša kućna njega može prouzročiti bakterijske infekcije na koži. Ovakve komplikacije obično se tretiraju antibioticima.

 • Neravnine

Kvržice se mogu pojaviti ako je apliciran neadekvatan filer u neadekvatan sloj kože. Ili ako se pacijent nije pridržavao uputa o kućnoj njezi nakon tretmana.

 • Vaskularna okluzija

Iako vrlo rijetka, moguća je pojava aplikacije filera u arteriju ili pritiska samog filera na arteriju uslijed čega može doći do hipoksije i nekroze tkiva. U literaturi su opisani i slučajevi sljepoće. Zbog toga je iznimno važno da filer aplicira iskusni liječnik koji poznaje anatomiju lica i tehniku aplikacije, i koji će i u slučaju najrjeđih nuspojava znati pravovremeno reagirati kako bi posljedice istih bile što blaže.

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim iskusnih liječnika koji će pronaći najbolje rješenje za vraćanje mladolikog i svježeg izgleda lica. 

Naručite se na pregled pozivom na +3851 2444 646 ili ispunjavanjem našeg online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Stjepan Patrun, dr.med.

Stjepan Patrun, dr.med.

specijalizant dermatologije i venerologije