Botox

vraća vašoj koži glatku i blistavu teksturu te daje svježinu licu

Botox tretman u estetske svrhe - vraća vašoj koži glatku i blistavu teksturu te daje svježinu licu

U Poliklinici Lohuis Filipović uvjerili smo se u djelotvornost botoxa kao jednog od osnovnog estetskog tretmana za revitalizaciju lica.

Njega vlastitog lica uglavnom se veže uz estetske razloge. Bilo da je riječ o pojavi bora, pigmentacija od izloženosti suncu ili određenih asimetrija na licu, odlazak na estetske tretmane postaje sve češća navika mnogih ljudi.

Injekcije botoxa baziraju se na sastojcima koji djeluju kao neuroblokatori. Jednom kada se serum ubrizga, dolazi do privremenog opuštanja mišića.

Ovakvim djelovanjem koža na licu se zaglađuje, rješavajući vas bora i finih linija, ali ono važnije, daje vam toliko potrebnu svježinu u licu.

Iako se godinama smatralo kako je botox tretman namijenjen samo za elite poput glumaca, pjevača i ostalih celebrityja, čini se kako se situacija s godinama promijenila.

Prema istraživanju koje je objavila Američka udruga plastičnih kirurga, odlasci na terapije botoxom su se u periodu između 2000. i 2020. godine povećale za 459%. Ovo je samo jedan od pokazatelja kako botox terapija postaje standardnim postupkom za pomlađivanje kože.

U Poliklinici Lohuis Filipović uvjerili smo se u djelotvornost botoxa kao jednog od osnovnog estetskog tretmana za revitalizaciju lica. Ova je vrsta terapije zaslužna za pomlađivanje brojnih naših klijenata, ali i znanstveno dokazanog poboljšanja na području mentalnog zdravlja.

Uz naš tim specijalista uspješno tretiramo promjene na vašem licu pružajući vam glatku teksturu i mladolik izgled kože. Više ne morate strahovati od nanošenja slojeva šminke ili naglašavanja bora prilikom smijanja jer su upravo botox terapije pravo rješenje za navedene probleme.

Koje su sve prednosti botox terapije u estetske svrhe?

Djelotvornost botox terapije krije se u blokatorima živaca koji sprječavaju kontrakciju mišića na onim područjima gdje su promjene na koži naglašenije. Neke od glavnih prednosti ovog tretmana uključuju:

 • smanjenje bora

Botox se najčešće koristi za smanjenje bora na čelu te oko očiju (crow's feet) i usana. Ovi su elementi na licu skloniji češćem boranju kože zbog mimike lica, ali i vanjskih faktora kao što su suh zrak ili izloženost suncu.

 • podizanje obrvanekirurški browlft

S vremenom kutovi obrva padaju i čine nas da izgledamo tužni. Pravilnim iniciranjem botoxa, možemo postići privremeno podizanje obrva na prirodan način.

 • svježina područja oko očiju

Možda najbitnija indikacija botoxa u estetske svrhe je vraćanje svježine oko očiju pravilnim iniciranjem malih količina u područje čela te oko očiju.

 • korekcija ''gummy smile-a''

Gummy smile je izraz kojim se opisuje izraženost zubnog mesa prilikom smijanja. Botox se za tretiranje ove pojave aplicira na području između gornje usne i nosa kako bi se tkivo na tom mjestu opustilo sprječavajući pretjerano dizanje usana i izražavanje desni.

 • podizanje vrha nosa
 • oblikovanje donje čeljusti

U slučajevima kada pacijenti imaju izraženu donju čeljust, iniciranjem botoxa u mišiće donjeg dijela lica možemo oblikovati taj dio lica.

 • zaglađivanje prednje linije vrata

S vremenom se u prednjem dijelu vrata pojavljuju linije koje predstavljaju mišić – platizmu – pravilnim iniciriranjem botoxa možemo zagladiti cijeli vrat i vratiti mladoliki izgled

 • tretiranje hiperhidroze

Prekomjerno znojenje, tzv. hiperhidroza se također može tretirati botoxom. Blokiranje živaca koji potiču žlijezde znojnice reducirat će izražena znojenja na području ćela.

 • brzi rezultati

Već nakon samo nekoliko dana možete primijetiti opuštanje kože na tretiranom području te smanjene bora na licu, nabora na vratu i ostalih neželjenih pojava.

 • minimalna invazivnost

Botox terapija ne zahtijeva ozbiljne kirurške pothvate ili ostale kompleksnije postupke. Koristimo tanke iglice i prodiremo tek u površinske slojeve kože. Zbog minimalnog invazivnog postupka osiguravamo brz oporavak i brze rezultate.

 • mentalno zdravlje

Terapije poput botoxa pokazale su se učinkovitima u tretmanima vezanih uz mentalno zdravlje osobe. Djelovanje neuroblokatora opušta facijalne mišiće stvarajući manje tenzija i mimika koje su karakteristične za osobe koje boluju od anksioznosti ili depresije.

Potrebno je naglasiti kako je efektivnost botox terapije ograničena na 3-6 mjeseci, ovisno o tretiranom području i reakciji tijela na prihvaćanje tretmana. Kada učinak botoxa popusti, mišićima će se ponovo vratiti sposobnost kontrakcija naglašavajući promjene na koži.

Zbog toga za optimalne rezultate preporučujemo botox terapiju svakih 6 mjeseci. Redovitim odlaskom na tretmane, kontrakcije mišića neće doći do izražaja naglašavajući pritom glatku i meku teksturu kože koju smo postigli ovim zahvatom.

Koje su sve prednosti botox terapije u medicinske svrhe?

Djelotvornost botox terapije pokazala se sigurnom u preko 100 medicinskih indikacija:

 • tretiranje migrena

Injekcije botoxa mogu opustiti mišiće na području čela te smanjiti učestalost migrena.

 • vraćanje simetrije licu kod paraliza lica

Vrlo često nakon bolesti koje uzrokuju paralizu lica, pravilnim iniciranjem botoxa može se izbalansirati lice i vratiti simetrija.

 • inkontinencije

Nemogućnost kontroliranja mokraće u nekim slučajevima može se liječiti iniciranjem botoxa u mokraćni mjehur

Kako izgleda priprema za botox tretman?

Kako bismo postigli najbolje moguće rezultate botox terapije, potrebna nam je vaša suradnja. Poduzimanjem pravilnih mjera prije provođenja tretmana smanjujemo mogućnost neželjenih reakcija, a zbog toga se potrebno pridržavati sljedećih smjernica:

 • izbjegavajte lijekove koji djeluju na zgrušavanje krvi

Koristite li Aspirin, Andol ili neke druge lijekove koji djeluju na razrjeđivanje krvi, trebali biste ih izbjegavati barem tjedan dana prije provođenja botox terapije. Lijekovi ovakvog tipa mogu uzrokovati krvarenja koja dodatno odužuju oporavak.

 • izbjegavajte alkohol

Alkohol dehidrira organizam, stoga je potrebno zaobići njegovu konzumaciju barem 24 sata prije tretmana. Konzumacija alkohola može djelovati na koagulaciju krvi, a dehidracija koju uzrokuje djeluje na oporavak nakon tretmana.

 • priprema kože

Prije botox terapije potrebno je dezinficirati i temeljito očistiti kožu. Na tretman je potrebno doći nenašminkan te bez ikakvih krema na licu.

Konzultacije s našim timom liječnika nezaobilazni su dio pripreme za botox tretman. Na konzultacijama ćemo raspravljati o vašim željama i očekivanjima tretmana, mogućim prijašnjim iskustvima, ali i rizicima koji mogu nastupiti nakon postupka.

Kako se provodi botox terapija?

Kada dođete u polikliniku, uputit ćemo vas prema ordinaciji u kojoj ćemo provesti tretman.

Nakon dezinfekcije i čišćenja lica upoznat ćemo Vas još jednom s procedurom zahvata i postupkom oporavka.

Zahvat se, ovisno o osjetljivosti područja, može provesti uz djelovanje lokalne anestezije. Za botox tretman koristimo New Local Vibration Anaestahsia od Neuvibe-a koja će učiniti zahvat ugodnim i bezbolnim.

Kada anestezija počne djelovati, vršimo lagane ubode iglicom na ciljana područja u površinski sloj kože. Pažljivim odabirom područja na licu oslabljujemo samo one mišiće koje uzrokuju nastanak bora, zadržavajući pritom prirodne izraze lica.

Tretman botoxa traje oko 30 minuta, ovisno o broju injekcija, stupnju bora i području kojeg tretiramo.

Nakon botox terapije možete odmah napustiti polikliniku te nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.

Kako izgleda oporavak nakon botox terapije?

Terapija botoxom ne ulazi u kategoriju kompleksnih zahvata, stoga je i sam oporavak brz i adekvatan bez potrebe za drastičnim mjerama predostrožnosti ili ozbiljnijoj kućnoj njezi.

Međutim, postoje određene smjernice kojih biste se trebali pridržavati kako bi se izbjegle moguće komplikacije:

 • Izbjegavajte trljanje i masiranje

Područja tretirana botoxom ne biste smjeli trljati i masirati kako ne bi došlo do neželjenih iritacija kože.

 • izbjegavajte intenzivnu tjelesnu aktivnost

Bavljenje sportom i intenzivno naprezanje trebali biste izbjegavati 24 sata nakon provođenja zahvata.

 • prestanak korištenja krema

Ne koristite kreme, losione ili ostale preparate za čišćenje lica 24 sata nakon terapije.

 • prestanak konzumacije alkohola i lijekova

Alkohol i lijekovi koji djeluju na zgrušavanje krvi mogu odužiti oporavak, ali i povećati rizik od modrica ili krvarenja.

Pridržavanjem sljedećih smjernica možete izbjeći neželjene reakcije te maksimalno ubrzati djelovanje botoxa. Terapija botoxom pokazuje svoje rezultate sljedeća 3-6 mjeseca, nakon čega će biti potrebno ponovo provesti tretman.

Koji su mogući rizici botox terapije?

Iako u Poliklinici Lohuis Filipović nižemo većinom pozitivna iskustva botox tretmana, ne smijemo isključiti mogućnost komplikacija koje mogu nastupiti nakon terapije.

Neki od najčešćih rizika botox terapije uključuju:

 • modrice i oticanje

Nakon injekcije, moguće su pojave modrica i oticanja na mjestu uboda. Ovo je uobičajena pojava koja prolazi unutar nekoliko dana.

 • glavobolje

Jedna od mogućih nuspojava botox terapije je i glavobolja koja se može pojaviti jednom kada dođe do popuštanja djelovanja anestezije. Ipak, ove su glavobolje slabije te prolaze za nekoliko dana.

 • padovi kapaka

U slučaju tretiranja područja oko očiju, postoji mogućnost da mišići kapaka također popuste uzrokujući privremeni pad kapaka.

 • asimetrija lica

Botox tretman može dovesti do nejednakosti u aktivnosti mišića što može rezultirati asimetrijom lica. Ovo je rijetka nuspojava botox terapije, a u slučaju da se pojavi, obično je privremena.

 • alergijske reakcije

Ako primjećujete osip, svrbež, otečenost ili poteškoće s disanjem nakon tretmana, moguće da je riječ o alergijskoj reakciji na botox ili anesteziju. U ovakvim se situacijama potrebno što prije obratiti našem medicinskom osoblju.

Potrebno je napomenuti kako je većina ovih nuspojava bezopasna, a prema rezultatima brojnih botox tretmana svjesni smo kako njihova prisutnost nije dugog vijeka, pogotovo uz intervenciju naših stručnjaka.

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim stručnjaka koji provode brojne estetske tretmane, uključujući i botox terapiju. Uz dugogodišnje poznavanje ovog zahvata, ali i profesionalnost našeg osoblja, činimo sve kako bismo vašem licu vratili mladolik izgled i glatku teksturu.

Uz pristupačnu cijenu botoxa i zagarantiranu kvalitetu terapije, ovaj postupak postaje jedan od češće odabranih estetskih zahvata među našim klijentima.

Pridružite im se i vi i naručite se na pregled. Nazovite +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Stjepan Patrun, dr.med.

Stjepan Patrun, dr.med.

specijalizant dermatologije i venerologije