Botox protiv znojenja

Brz i bezbolan tretman za smanjenje prekomjernog znojenja sa čak 98% zadovoljnih pacijenata

Botox protiv znojenja - brz i bezbolan tretman za smanjenje prekomjernog znojenja sa čak 98% zadovoljnih pacijenata

Znojenje je prirodna reakcija tijela koja pomaže održavanju tjelesne temperature unutar normalnih granica. Međutim, prekomjerno znojenje može postati ozbiljan problem, uzrokujući nelagodu, smanjenje samopouzdanja i druge socijalne poteškoće.

U posljednjih nekoliko godina, Botox protiv znojenja postao je sve popularniji tretman za osobe koje pate od prekomjernog znojenja. 

Botox je napoznatiji kao sredstvo za smanjenje bora i pomlađivanje kože. Provedenim istraživanjima otkrivena su nova područja primjene Botoxa u medicini i estetici, uključujući i kontrolu znojenja.

Kada se koristi za liječenje prekomjernog znojenja ispod pazuha, pokazalo se da Botox rezultira smanjenjem znojenja od 82 do 87%

 

Kako djeluje Botox protiv znojenja?

Botoks se u estetskoj medicini koristi već dugi niz godina. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je 2004. godine korištenje Botoxa za liječenje teške primarne aksilarne hiperhidroze, odnosno pretjeranog znojenja ispod pazuha.

U koži Botox specifično djeluje na živčane impulse žlijezda znojnica i inaktivira ih, odnosno privremeno paralizira živčane završetke koji šalju impulse žlijezdama znojnicama, smanjujući time proizvodnju znoja. 

U normalnim uvjetima, živčani sustav aktivira žlijezde znojnice kada poraste tjelesna temperatura te se na taj način tijelo automatski hladi. 

Međutim, kod ljudi koji pate od prekomjernog znojenja, živci koji djeluju na žlijezde znojnice su prekomjerno aktivni što dovodi do neželjenog pojačanog znojenja.

Botox se primjenjuje izravno na područje gdje se javlja prekomjerno znojenje, kao što su pazusi, dlanovi, tabani i slično. 

Sprječava pretjerano znojenje samo na apliciranom području, bez utjecaja na mišiće i znojenje na ostatku tijela.

Kako izgleda tretman Botoxom protiv znojenja?

Botox se u kožu aplicira najmanjom mogućom iglom - mikroiglicom. Uz primjenu anestetske kreme, postupak je gotovo bezbolan

Sami rezultati terapije znojenja traju i do 12 mjeseci, a različite kliničke studije pokazale su iznimno visoko zadovoljstvo pacijenata tretmanom botoxom -  i do 98%.

Preporučuje se nekoliko dana prije tretmana isključiti antiperspirante iz upotrebe. Važno je da prije tretmana liječnik pregleda područja koja se planiraju tretirati te na temelju stanja odredi prikladnu terapiju. 

Oporavak nakon tretmana je jednostavan i gotovo nepostojeći. Preporučuje se nekoliko dana nakon aplikacije izbjegavati saune i solarij. 

Također se preporučuje ne nanositi kozmetičke proizvode na tretirano područje do 12h nakon tretmana.

Rezultati počinju biti vidljivi otprilike 2 do 4 dana nakon tretmana, a potpuni učinak tretmana obično je vidljiv unutar 2 tjedna.

 

Je li Botox protiv znojenja siguran tretman?

Korištenje Botoxa protiv znojenja ima mnogobrojne prednosti. Zahvaljujući dugogodišnjoj uporabi i mnogim provedenim istraživanjima, radi se o jednom od najsigurnijih tretmana.

Nuspojave nakon tretmana su razmjerno rijetke. Moguća je pojava prolazne boli na mjestu primjene, modrice i blago oticanje. 

Većina spomenutih nuspojava javlja se neposredno nakon tretmana te spontano prolazi nekoliko sati ili dana nakon tretmana.

Većina pacijenata vrlo dobro podnosi primjenu Botoxa protiv znojenja. Iako se radi o jednostavno i sigurnom tretmanu, važno je pridržavati se uputa našeg stručnog osoblja kako biste smanjili mogućnost pojave nuspojava i osigurali brzi oporavak.Pacijenti koji su se odlučili na Botox protiv znojenja jako su zadovoljni poboljšanom kvalitetom života jer više ne moraju brinuti zbog mrlja na odjeći te neugodnih mirisa.

Prednost primjene Botoxa za znojenje

Botox se pokazao izuzetno učinkovit tretman za prekomjerno znojenje kod pacijenata koji ne postižu olakšanje korištenjem antiperspiranata. Izuzetno je učinkovit u primjeni na području pazuha, dlanova i tabana.

Također pozitivno djeluje na smanjenje nelagode i poboljšanje samopouzdanja kod osoba koje pate od prekomjernog znojenja. Poboljšava kvalitetu života te nema negativnih posljedica za zdravlje.

Botox protiv znojenja provodi se brzo i jednostavno. Sam tretman je za pacijenta bezbolan i bez neugode, a izvodi se kao ambulantni tretman bez potrebe za boravkom u poliklinici.

Iako je efekt Botoxa vremenski ograničen, radi se o dugotrajnim rezultatima koji pacijentima pružaju dugoročno olakšanje kod problema prekomjernog znojenja.

Botox protiv znojenja je također primjeren za ponovnu uporabu, upravo iz razloga što tretman nema negativnih nuspojava.

Prekomjerno znojenje ili hiperhidroza - sve što trebate znati o uzrocima, dijagnostici i liječenju

Prekomjerno znojenje karakterizira izraženija proizvodnja znoja u usporedbi s normalnim potrebama tijela za regulacijom temperature.

Dvije su osnovne vrste hiperhidroze, primarna i sekundarna. Primarna hiperhidroza često nema jasno definiran uzrok. Može zahvatiti različite dijelove tijela uključujući dlanove, pazuhe, stopala te lice. 

Primarna hiperhidroza obično se počinje javljati u djetinjstvu ili adolescenciji.

Sekundarna hiperhidroza rezultat je određenih medicinskih stanja poput dijabetesa, pretilosti, hormonalnih poremećaja ili neuroloških bolesti. Može utjecati na cijelo tijelo ili se pojaviti lokalizirano.

Uzroci pojave prekomjernog znojenja mogu biti raznoliki. Genetska predispozicija je faktor koji značajno doprinosi pojavi hiperhidroze. 

Drugi uzroci mogu biti hormonalne promjene, druga medicinska stanja te psihološki čimbenici poput stresa, anksioznosti i slično.

Ako primjetite simptome pretjeranog znojenja, važno je što prije potražiti pomoć liječnika. Dijagnostički postupci sastoje se od kliničkog pregleda, testova krvi kako bi se potvrdilo ili isključilo drugo medicinsko stanje kao uzrok te testova znojenja.

Osim Botoxa protiv znojenja moguće je u blažim slučajevima koristiti i pojedine topikalne preparate koji imaju ograničeno djelovanje, oralni lijekovi te iontoforeza ili kirurški zahvati.

Botox protiv znojenja - najbolji izbor za uspješnu regulaciju prekomjernog znojenja na pazusima, dlanovima i stopalima

Tretman Botoxom može donijeti značajno olakšanje pacijentima kojima je narušena kvaliteta života zbog pretjeranog znojenja. 

U slučajevima kada konvencionalni tretmani poput jakih antiperspiranata, oralnih lijekova ili iontoforeze nisu dovoljno učinkoviti, botox protiv znojenja može biti jako dobra alternativa.

Jedno od najčešćih područja tretiranja botoksom je područje pazuha. Ako osoba pati od prekomjernog znojenja ispod pazuha, što može izazvati neugodne mirise i mrlje na odjeći, botox protiv znojenja može pružiti dugotrajno olakšanje.

Botox se uspješno primjenjuje i za smanjenje znojenja na području dlanova. Istraživanja pokazuju da je učinkovitost tretmana Botoxom 80-90% u smanjenju znojenja na dlanovima.

Uz navedeno, Botox se također primjenjuje za smanjenje prekomjernog znojenja na stopalima.

Pretjerano znojenje može negativno utjecati na emocionalno stanje pojedinca. Pacijenti se često susreću s pojavom mrlja na odjeći i neugodnim mirisima koji narušavaju njihovo samopouzdanje te ograničavaju socijalne interakcije.

Terapija Botoxom protiv znojenja predstavlja odličan izbor za pojedince koji ne žele kompleksne zahvate i žele brze rezultate. 

Prije donošenja odluke o tretmanu, preporučuju se konzultacije s našim kvalificiranim zdravstvenim stručnjacima kako bi utvrdili je li Botox pravi izbor za vaše specifične potrebe.

Botox protiv znojenja - cijena

Cijena tretmana Botoxom za znojenje varira ovisno o tretiranom području. Cijena se određuje se prema broju jedinica Botoxa potrebnih za pojedino područje. Veće površine ili intenzivniji problemi mogu zahtijevati više jedinica.

Individualne razlike u reakciji na Botox također mogu utjecati na cijenu, odnosno za pojedine pacijente može biti potrebno više jedinica za postizanje željenih rezultata.

Prije tretmana Botoxa protiv znojenja preporučujemo obaviti savjetovanje sa našim liječnicima kako biste dobili sve potrebne informacije, definirali želje i očekivanja od tretmana. 

Naš stručni tim posvećen je svakom pacijentu ponaosob te prilagođava tretman upravo vašim potrebama. Rezervirajte svoj termin putem praktičnog online obrasca, naše osoblje kontaktirati će vas u roku 24 sata putem telefona ili maila te ponuditi termin koji vam najviše odgovara.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Stjepan Patrun, dr.med.

Stjepan Patrun, dr.med.

specijalizant dermatologije i venerologije