logo

Čvorovi u štitnjači

Čvorovi u štitnjači vrlo su česti, javljaju se kod 15 do 65 posto populacije svih starosnih dobi. Javljaju se i kod žena i kod muškaraca, ali su naročito česti kod žena (50 posto žena u starosnoj dobi od 50 godina, ili starijih, imaju čvor u štitnjači).

Čvorove u štitnjači obično prvi primijete pacijenti i njihovi liječnici tijekom rutinskog fizikalnog pregleda vrata, a ponekad se slučajno otkriju prilikom radiografske procjene vrata (kao što su snimke na CT-u , rendgenu, MR-i,  ili ultrazvuku). Ove studije izvode se obično radi procjene nekog drugog stanja pacijenta – možda zbog udarca nakon nezgode s motornim vozilom, zbog  kroničnog kašlja,  ili  kod ultrazvučnog pregleda karotidne areterije pacijenta.

Iako je velika većina čvorova u štitnjači dobroćudna, liječnik treba procijeniti značajno povećan čvor štitnjače, jer  je približno 5 do 10 posto čvorova štitnjače kancerogeno. Općenito, čvor u štitnjači smatra se „značajnim“ ako je veliki 1 cm ili veći, i/ili onaj čije je izgled na ultrazvuku zabrinjavajući.  

Veliki čvorovi često se odstranjuju iz brojnih razloga. Veliki benigni čvorovi u štitnjači mogu stvarati pritisak i dovesti do formiranja guše. Čvorove štitnjače koji proizvode višak tiroidnog hormona također treba odstraniti. Konačno, neki čvorovi štitnjače tako su veliki da se standardnim dijagnostičkim pristupima ne može točno procijeniti mogućnost pojave raka; zbog toga i njih treba odstraniti kirurškim putem.

O kirurgiji štitnjače

Svake godine u hrvatskoj 3000 bolesnika bude podvrgnuto operativnom zahvatu zbog nekog problema sa štitnjačom.

 

Najčešći razlozi za operaciju jesu:

 

  1. Zloćudni tumori štitnjače,
  2. Dobroćudni tumori štitnjače,
  3. Dobroćudni čvorovi u štitnjači (struma) koji zbog svojeg položaja i veličine stvaraju funkcionalne smetnje u svakodnevnom životu (disanje, hranjenje i govor),
  4. Pojačani rad štitnjače (hipertireoza) koja se nije smirila na medikamentoznu terapiju (lijekove).

 

Što operiramo?

 

Kirurškim postupkom, ovisno o dijagnozi, kirurg u dogovoru s bolesnikom, odstranjuje najmanje pola štitnjače (jedan režanj). U slučaju zloćudnih tumora, hipertireoze (pojačanog rada štitnjače) ili dobroćudnih čvorova u oba režnja štitnjače odstranjuje se čitava žlijezda. Kod zloćudnih tumora štitnjače, preventivno se odstranjuju limfni čvorovi koji se nalaze uz štitnjaču (tvz. Paratrahealna disekcija).

Kako se operiralo u prošlosti?

 

Nekada bi se rez za štitnjaču postavio nisko na vratu u dužini od 10 centimetara. Na putu do štitnjače, ovisno o njezinoj veličini, kirurzi bi razmicali ili rezali sve strukture, poglavito mišiće. Dolaskom na štitnjaču kirurg bi svaku veću krvnu žilu trebao podvezati kirurškim koncem.

Zbog nesavršenih tehničkih uvjeta (loše tehnike elektrokoagulacije) i nedovoljnog poznavanja anatomije ozljede povratnog živca i paratireoidenih žlijezda bili su vrlo česte.

Na završetku operacije postavljao bi se dren koji bi nekoliko dana stajao u bolesniku. Boravak u bolnici nerijetko bi trajao i tjedan dana.

 

Kako se danas operira u najmodernijim centrima?

 

Uspjeh današnje operacije garantira nam suvremena tehnologija u rukama iskusnog kirurga u profesionalnom centru koji se bavi kirurgijom štitnjače (vidi iskusni kirurg).

Danas se primjenjuje horizontalni rez položen u sredini vrata u visini istmusa (srednjeg dijela) štitnjače otprilike 2-3 cm ispod donjeg ruba hrskavice grkljana. Rez je dužine 3-5 cm, a odgovara promjeru najvećeg čvora u štitnjači kojeg je potrebno odstraniti.

Minucioznom kirurškom tehnikom koja podrazumijeva upotrebu kirurških lupa-naočala (koje operateru povećavaju polje za 2-4 puta), te upotrebom suvremenih tehnologija (ultrazvučni harmonični nož, kliješta za automatsko zatvaranje krvnih žila i sl.) Kontrola krvarenja je izvrsna, bez potrebe za korištenjem kirurškog konca koji bi inače trajno ostao u bolesniku.

Sve strukture oko štitnjače se samo razmiču, a tek iznimno režu. Boravak u bolnicu svodi se na dva do tri dana.

Donosi li nam budućnost nešto bolje?

 

Endoskopski potpomognuta operacija – mivat

 

Često nazivana minimalno invazivna operacija, nije u potpunosti opravdala velika očekivanja operatera početkom 21. Stoljeća. „moda“ operacije štitnjače endoskopskim instrumentima kroz mali rez na vratu nije donijela nikakve prednosti spram današnjih suvremenih operacija. Dapače, bila je rezervirana samo za „male štitnjače“, a značajno je produžavala vrijeme operacije, te je zbog skupih endoskopa i dodatnih asistenata značajno poskupljivala. Nakon prvotnog poleta danas se izvodi iznimno rijetko, te polako odlazi u zaborav.

Robotska operacija štitnjača (davinci)

 

Upotreba robota u operaciji štitnjače je popularna isključivo u bogatim istočnoazijskim zemljama (južna koreja). Radi se o postupku gdje robotske ruke, kojima upravlja kirurg na udaljenoj konzoli, ulaze pod kožu rezovima ispod pazuha, razmiču strukture sve do vrata, te tek tamo počinju pravu operaciju.

Tek su malobrojni centri u europi i americi pokušali uvesti tu tehniku, ali su je vrlo brzo odbacili što zbog visoke cijene, produženja vremena operacije, te povećanog morbiditeta (komplikacije operacije).

Popularnost u aziji duguje religioznim razlozima koji ne toleriraju postojanje reza na vratu, što je ujedno i jedina prednost takve operacije.

Operacije štitnjače laserom? 

 

Vrlo često pitanje koje bolesnici postavljaju. Nitko u svijetu nije koristio laser u kirurgiji štitnjače. Postoje tek skromne studije koje opisuju postupke gdje se laserska zraka uvodi putem posebnih cijevi u dobroćudne promjene u štitnjaču kako bi prestale s rastom. Svjetska saznanja o tom postupku su oskudna, a prisutne komplikacije česte.

Iskusni kirurg

Kirurg koji godišnje obavi preko 100 kirurških zahvata na štitnjači, a radi u ustanovi u kojoj se godišnje operira najmanje 150 novih bolesnika s problemima štitnjače garancija su uspješnih operacija s minimalno komplikacija. Ustanove u kojima rade takvi kirurzi imaju najkraće vrijeme hospitalizacije s najmanje privremenih ili trajnih paraliza povratnih živca (rekurentni živac), odnosno najmanje hipokalcemija kao posljedica hipoparatireoidizma.

Pročitajte više

pregled

Pošaljite upit ili nas kontaktirajte odmah