Začepljen nos - uzroci i metode liječenja

Ako imate osjećaj da su vaši sinusi „blokirani“ ili „otečeni“, ili ako ne možete disati kroz nos, možda patite od opstrukcije nosa. Ovaj osjećaj možete imati samo na jednoj strani nosa ili na obje, a ponekad naizmjenično, na jednoj,  a zatim na drugoj.

 

Postoje tri uobičajena objašnjenja za ovu pojavu, a to su: devijacija septuma, hipertrofija nosne školjke i oštećenje nazalnog ventila. Sva tri predstavljaju strukturalne probleme koji mogu ometati normalno disanje kroz nos. Ostali zdravstveni razlozi mogu biti kronični rinosinusitis, alergije, nazalni polipi ili, rijetko, nazalni tumori.

 

1. Devijacija septuma

 

Septum se nalazi na sredini nosa i dijeli lijevu nosnicu od desne.  Prednji dio mu je hrskavičav, dok je stražnji dio koštan. Prednji dio septuma je ono što vidite između nosnica, ali septum je zapravo, vrlo dug i prostire se duboko u nos. Njegov normalni položaj je točno na sredini nosa, ali kad nije, nastaje ono što je poznato kao devijacija septuma. (slika)

 

Dijagnoza

Kad devijacija nosnog septuma sprječava normalan protok zraka kroz nosnice, važno je da vas pregleda specijalist za uho nos i grlo. Septalna devijacija dijagnosticira se pregledom nosa pomoću svjetiljke ili endoskopskim pregledom. Endoskop omogućava liječniku pregled cijele nosne šupljine. (video)

 

Liječenje

Operacija je jedini način korekcije devijacije septuma, ali  ne preporučuje se uvijek. Ponekad je, umjesto toga, simptome bolje tretirati sprejevima za nos koji pomažu u smanjivanju otekline unutar nosa. Kada tretiranje simptoma postane nedostatno, preporučuje se septoplastika. Septoplastikom se ispravljaju nepravilni dijelovi tako da septum postaje ravniji, omogućavajući bolji protok zraka kroz svaku nosnicu. Operacija je minimalno invazivna, jer se obavlja u unutar nosa bez vanjskih rezova. Oporavak pacijenata obično teče bez pojave podljeva, otečenosti i ožiljaka. Obično se izvodi pod općom anestezijom kao ambulantni zahvat (što znači da ne morate ostati preko noći).

 

1. Hipertrofija nosne školjke (nosne turbine)

 

Nosne školjke su strukture duž bočnog zida unutar nosne šupljine koje filtriraju, zagrijavaju  i vlaže zrak koji udišemo kroz nos. Vlaga sluznice koja oblaže nosne školjke, u tom procesu, osigurava vodu. Kad se sluznica upali, ona može prouzročiti začepljenost nosa.

 

Hipertrofija nosne školjke najčešće je je uzrokovana alergijama, ali postoje i drugi upalni procesi i lijekovi (posebno pretjerana upotreba ili zloupotreba nazalnih dekongestiva u spreju za vanjsku upotrebu) koji je mogu izazvati.

 

Dijagnoza

Dijagnozu o hipertrofiji nosne školjke postavlja specijalist za uho, nos i grlo, nakon pregleda.

 

Liječenje

Ako je začepljenost izazvana alergijama, najbolje liječenje upale je pomoću steroidnog spreja za nos, antihistaminskog spreja za nos ili oralnog antihistaminika kako bi se smanjila otečenost nosne školjke. Ako je uzrok pretjerana upotreba lijekova,  prestanak uzimanja takvih lijekova često ublažava ove simptome.

U nekim slučajevima  preporučuje se operacija (turbinoplastika) da bi se smanjila veličina nosne školjke. Ovaj operativni zahvat može se izvesti u ordinaciji, u lokalnoj anesteziji. On se također može obaviti zajedno sa septoplastikom.

 

2. Slabost nosne valvule

 

Nosna valvula je dio nosne šupljine najužeg poprečnog presjeka i glavni je regulator protoka zraka kroz nos. Slabost nosne valvule je česta, ali još uvijek nedovoljno prepoznata kao uzrok nosne opstrukcije. To može biti posljedica pacijentove osobne anatomije ili prethodnih operacija nosa, traume ili procesa starenja.

 

Dijagnoza

Dijagnoza kolapsa nosne valvule postavlja se pregledom bočnih zidova nosa, promatranjem kolapsa nosne strukture za vrijeme disanja i procjenom jakosti bočnih zidova u donjem dijelu nosa.

 

Liječenje

Pacijentima s opstrukcijom nosa, koja se ne može popraviti uzimanjem medikamenata, septoplastka ili sama turbinoplastika, postupak poznat kao korekcija nosne valvule (popravak nosne valvule) ili funkcionalna rinoplastika, mogu pomoći da bolje dišu kroz nos.

Ovaj postupak često se izvodi istovremeno sa septoplastikom. Zajedno, ovi postupci mogu ispraviti septum i, ako je potrebno, otvoriti nosni prolaz.

 

KONTAKT

logo

Obratite nam se prijavom na naš online obrazac ili pozivom
na telefonski broj +3851 2444646

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg
sigurnog online obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata
putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Pošaljite nam svoj upit
s povjerenjem

Radno vrijeme

Pon - Pet     10:00 - 20:00h
Radno vrijeme - narudžbe
Pon - Pet     10:15 - 18:15h

Kontakt

   Telefon: +3851 2444 646
   Email: info@lf-mg.com

Lokacija

   Libertas zgrada 5. i 6. kat
Trg Johna Fitzgeralda Kennedya 6b,
10000 Zagreb

Parkirno mjesto

   Parking osiguran ispred zgrade Poliklinike
uz prethodnu najavu telefonom.