logo

Što učiniti kod krvarenja nosa?

Epistaksija ili krvarenje iz nosa je vrlo često, a može se pojaviti iz brojnih razloga. Sluznica nosa je jako dobro prokrvljena krvnim žilama koje se nalaze vrlo blizu površine. Pucanje ovih žila može uzrokovati krvarenje iz nosa. U većini slučajeva krvarenje iz nosa prestaje samo. Držanje glave u uzdignutom položaju i neprestano stiskanje vrha nosa (kao kad ronite) 15 do 20 minuta pomoći će vam zaustaviti krvarenje.

 

U suhim klimama (kao što je sjeveroistok tijekom zimskih mjeseci), sluznica nosne šupljine u frontalnom dijelu nosa može postati previše suha, te oštetiti krvne žile. Ovlaživači  zraka u kući mogu pomoći u  sprječavanju ove pojave, a time se također smanjuje učestalost infekcija gornjih respiratornih organa.

 

Agresivno krvarenje iz nosa

Kada je krvarenje iz nosa agresivno i potraje prekomjerno dugo, pacijenti trebaju potražiti pomoć hitne medicinske skrbi. U nekim slučajevima krvarenje će zaustaviti tek u hitnoj pomoći,  stavljanjem tupfera gaze u nos (tamponada gazom).

Ukoliko to nije dovoljno, potrebno je tretirati oštećenu krvnu žilu. To se ponekad radi kauterizacijom, manjim postupkom kojim se područje koje krvari malo spali kako bi se zaustavilo krvarenje iz žile. Ponekad može biti nužan operativni zahvat kojim se identificira i  zatvori problematična krvna žila. U rijetkim slučajevima, preporučuje se embolizacija radi zaustaviljanja krvarenje, kada će radiolog napraviti angiogram i ubrizgati kontrast u krvne žile.

Ponavljanje krvarenja iz nosa

Ako se epizode jakog krvarenja iz nosa ponavljaju, potreban vam je  pregled specijaliste za uho, nos i grlo. Mogu postojati i drugi razlozi za opetovana krvarenja iz nosa kao što su vaskularne anomalije ili tumori. Endoskopski pregled, CT ili MR snimanje mogu biti potrebni radi daljnje procjene krvarenja.

pregled

Pošaljite upit ili nas kontaktirajte odmah