logo
logo

Kirurgija nosa za ublažavanje glavobolje

Anatomija sinusa i blizina drugih struktura kao što su oko i mozak čine kirurgiju u ovom predjelu glave vrlo delikatnom. Cilj endoskopske nazalne kirurgije je uspostava uredne prohodnosti nosne šupljine. To obično umanji učestalost i težinu infekcije, olakša disanje kroz nos i ublaži simptome poput alergija i glavobolje.

Postupak se naziva funkcionalna endoskopska kirurgija nosa zato što liječnik koristi endoskop (malu čvrstu cijev sa izvorom svjetla i kamerom) kako bi se na ekranu vidjela uvećana unutrašnjostnosa. Unutar nosa naprave se mali rezovi.

Kirurg može proširiti nosnu šupljinu razdvajanjem hrskavice septuma i kostiju.  Uz endoskopsku tehniku, operacija je minimalno invazivna, ali ipak dovoljna da ukloni patološke tvorbe i obnovi normalnu funkciju nosa i nosnih šupljina.

Kirurškim ublažavanjem kontaktnog pritiska između septuma i lateralne stijenke nosne šupljine, u većini slučajeva se u potpunosti otklanja glavobolju, ili bar znatno smanjuje učestalost, jačinu i trajanje glavobolje, ukoliko su točno postavljene indikacije.

U Centru za glavobolju LF-Medical Group, primjenjujemo postupak identificiranja u više faza kako bismo odredili koji pacijenati s glavoboljom povezanom s nosom imaju najviše izgleda za uspješan ishod operacije nosa.

Najvažniji dio ovog postupka je CT nosnih šupljina. Ova pretraga obavlja se rutinski kod pacijenata kako bi se ispitala nazalna patologija (upala čeonih sinusa, concha bullosa, kontaktne točke nosnih sluznica, itd.). Na taj način možemo odrediti točno mjesto konkretnog problema i napraviti individualizirani preoperativni plan.

Operacija nosa može se izvesti endoskopskim pristupom, ili klasičnim pristupom u kojem se operacije obavlja uz izravnu vizualizaciju golim okom.

Endoskopski pristup omogućava minimalno invazivan zahvat, a ujedno i maksimalno precizan. Ovom vrstom operacije možemo dodatno obraditi I sve sinusne šupljine po potrebi (maksilarnu, etmoidnu, frontalnu i sfenoidnu) – vidi dalje operacija sinusa.

Pod izravnom kontrolom endoskopa, koriste se posebno dizajnirani instrumenti za uklanjanje anatomskih viškova u nosu (hrskavica, kost) koji mogu uzrokovati glavobolju i funkcionalne probleme. Cilj endoskopske kirurgije nosa je otvoriti nosnu šupljinu. Time se obično poboljšava dotad otežano disanje kroz nos, te uklanja ostale simptome sinusnih bolesti kao što su glavobolja.

Ovaj zahvat je siguran, i u našim rukama se pokazao vrlo učinkovitim. Kirurgija nosa može se kombinirati s kirurgijom nasne valvule nosne školjke radi postizanja još boljeg ishoda.

Cijeli postupak traje oko dva do tri sata s pripremom. Ubrzo nakon zahvata možete poći kući na oporavak. Svakom pacijentu dajemo jednostavne postoperativne upute. Pacijentima se preporučuje osigurati prijevoz do kuće nakon zahvata.

 

 

pregled

Pošaljite upit ili nas kontaktirajte odmah